X
-
-
To nie ma najmniejszego znaczenia poza jakim CMYK-iem się znajduje, istotne jest to, że leży w obrębie przestrzeni RGB mapującej przestrzeń barwną CcMmYOGllklkK Epsona.
I co to jest "sam CMY"? CMY, CMYK, RGB to tylko cyferki bez znaczenia, nabierają realnych wartości dopiero wtedy, gdy ich koordynatom przydzielimy wartości przestrzeni niezależnej. Istnieje niezliczona CMYK-ów i RGB-ów o niezliczonej ilości kształtów i pojemności, nie można więc mówić o gamucie "jakiegoś" RGB, CMY czy CMYK-a bez skonkretyzowania, o który konkretnie nam chodzi.Komentarz
-
Komentarz
-
Alez ja dokladnie o tym mowie o skonkretyzowaniu o jakim CMYK'u mowimy.
Bede twierdzil ze pojecia CMY lub CMYK nalezy uzywac jako synonimu substraktywnego mieszania barw ktory z definicji ma nieograniczony gamut.Komentarz
-
To warunek konieczny, acz niewystarczający. Aby dało się wydrukować konkretne barwy przekształcenie koordynatów barwnych poszczególnych pikseli obrazu na koordynaty urządzenia musi być przekształceniem liniowym. A nie jest. Nie bez powodu podałem Pantone 295 jako przykład.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
Komentarz
-
-
Skoro wiem już o wpływie nośnika na kolory nasuwa mi się kolejne pytanie:
Czy oglądając wizualizację gamutu kolorów dla płótna i papieru foto (różnica kolosalna)mam rozumieć, że drukarka do produkcji danego koloru używa innych proporcji tuszy ,czy zawsze drukuje to samo a wyniki są różna z powodu parametrów nośnika?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Spróbowałby gdybym miał wzornikKomentarz
-
-
W tym przypadku chodzi o parametry nośnika - pigment wsiąka w nieregularną strukturę matowego podłoża, a jego otoczka nie tworzy jednolitej warstwy polimeru. W efekcie nie da się osiągnąć tak dobrej gęstości optycznej jak w przypadku papierów powlekanych.Komentarz
-
Pewnie nie bo dla papieru foto byly uzyte ustawienia sterownika dla danego papieru foto i nastepnie zrobiony profil. A dla plotna pewnie uzyto w sterowniku innych ustawien (pewnie sa jakies dla plotn) i potem zrobiono profil.Komentarz
-
-
Oczywiście, dla płótna są przygotowane inne linearyzacje, ale nie zmienia to faktu, że ile by tuszu nie nawalił, to tak dobrych gęstości optycznych i chrominancji jak na powlekanym nie uzyska.Komentarz
-
Racje mam tylko w tym ze najprawdopodbniej uzyto innych ustawien sterownika, czyli bardzo generalnie rzecz ujmujac inne ilosci tuszu sa uzywane. Natomiast to bezposrednio nie wplywa na wielkosc gamutu bo zmiana ma na celu optymalizacje parametrow i "wycisniecie tego co najlepsze". Sama wielkosc gamutu wynika z tego co napisal czornyj.Komentarz
-
Komentarz
Komentarz