X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez kavoo
    Co nie zmienia faktu, ze (z tego, co widze) wiele osob przy ocenie sprzetu kieruje sie kryteriami, ktore nie maja kompletnie nic wspolnego z tym, co w sprzecie foto jest najwazniejsze - efekcie koncowym w postaci dobrego jakosciowo zdjecia.
    Bez przesady.. jeżeli ktoś widzi (lub raczej "czuje") różnicę typu "lżejszy" między sprzętami, to one istotne. Ja już np. w tej chwili widzę, że będą sytuacje, gdy 10D (o ile mi go w końcu naprawią ) będzie mi pasował bardziej niż 20-tka. M.in. ze względu na lepsze wywazenie z długim tele (ale nie tylko).

[ Dodano: 03-12-2004, 11:01 ]
    I takie różnice mogą mieć wpływ na to, co nazywasz "efektem koncowym w postaci dobrego jakosciowo zdjecia".
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Zamieszczone przez muflon
      I takie różnice mogą mieć wpływ na to, co nazywasz "efektem koncowym w postaci dobrego jakosciowo zdjecia".
      Tutaj bym chyba polemizowal ;-)
      Z pewnoscia jakosc wykonania gripa wplywu na jakosc zdjecia nie ma, tutaj chyba sie zgadzamy :-) Domyslam sie, ze chodzi ci np. o ciezar body i jego stabilnosc w reku - ale tutaj tez nie ma to wlasciwie wplywu na to, jakie zdjecia robi aparat... tylko na ergonomie i wygode fotografujacego. A jak sie komus rece trzesa to niech uzywa statywu, oprze sie o cos albo mniej lyka ;-)

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez kavoo
        Z pewnoscia jakosc wykonania gripa wplywu na jakosc zdjecia nie ma, tutaj chyba sie zgadzamy :-)
        Ostrożnie zaryzykowałbym twierdzenie, że w pewnych sytuacjach może mieć
        Zamieszczone przez kavoo
        tylko na ergonomie i wygode fotografujacego
        ... która ma wpływ na to co powyżej. Wszystkie sztuczne ograniczenia 300D też zmieniają "tylko" ergonomię. Aparat z full manual też jest tylko "mniej ergonomiczny" - i rzeczywiście, można nim robić równie dobre zdjęcia. Tylko czy to aby na pewno o tym mowa?

Poza tym, zwróć uwagę, nie rozmawiamy o jakości wykonania np. nozy z reklamy w TV za 50PLN, tylko o nieco droższych zabawkach.. I jeśli cos jest zrobione źle, to trzeba to powiedzieć głośno i wyraźnie.

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Poza tym, zwróć uwagę, nie rozmawiamy o jakości wykonania np. nozy z reklamy w TV za 50PLN, tylko o nieco droższych zabawkach.. I jeśli cos jest zrobione źle, to trzeba to powiedzieć głośno i wyraźnie.
          W tym kontekscie sie z toba absolutnie zgadzam, ale ciezko mi uwierzyc ze narzekanie na rozmiary/wage 20D jest spowodowane tym, ze "jesli place tyle pieniedzy za aparat, to powinien on wazyc adekwatnie do ceny"

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez kavoo
            ciezko mi uwierzyc ze narzekanie na rozmiary/wage 20D jest spowodowane tym, ze "jesli place tyle pieniedzy za aparat, to powinien on wazyc adekwatnie do ceny"
            Nie, to jest narzekanie na konkretną cechę aparatu, która np. Viteza widocznie powstrzymuje przed zakupem, mimo wielu innych zalet. Każdemu według potrzeb - ja też się obawiałem że z moimi grabiami moge miec problem, ale na szczęście nie jest tak źle.

Długo tak mozna ciągnąć ;-) proponuję EOT.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Nie, to jest narzekanie na konkretną cechę aparatu, która np. Viteza widocznie powstrzymuje przed zakupem
              Dla mnie robienie zdjec to ma byc przyjemne hobby. Jesli na sama mysl o dotknieciu nieprzyjemnego, niewygodnego, niedopasowanego mi wymiarami zdjec odechciewa mi sie robic nim zdjecia to proste ze go nie kupie - po co mam sie zmuszac do robieniza zdjec?
              Dlatego mimo kilku zalet 20D nad 10D zrezygnowalem z przesiadki - bo 20D jest dla mnie po prostu nieprzyjemny, wiec nie dawalby mi satysfakcji z robienia zdjec a wrecz by zniechecal... a nie o to mi chodzi w tym hobby by sie do niego zmuszac

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

No tak Vitez, ale odpowiedzmy sobie na proste pytanie - co jest motorem napedowym naszego hobby? Samo robienie zdjec jako czynnosc, czy efekt tejze czynnosci?

Jesli to pierwsze, to jestem w stanie zrozumiec narzekanie na wygode/ergonomie/niedostosowanie do preferensji konkretnego uzytkownika. Tyle, ze w tym momencie nalezy zadac strategiczne pytanie - czy nadal mowimy o hobby, czy moze juz o... modzie na "bycie fotografem z zamilowania"? ;-)

Wiem, draze temat Ale taki mnie dzis analityczny nastroj nawiedzil po prostu ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

kavoo, a może oba elementy są przyjemne?
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    kavoo, a może oba elementy są przyjemne?
                    Dokladnie tak...
                    dla mnie przyjemnoscia jest:
                    - wygodne uzywanie sprzetu
                    - ladne efekty tego uzywania.
                    I sa to rzeczy praktycznie ze soba polaczone.
                    Jesli mialbym sie zmuszac do uzywania niewygodnego sprzetu to nawet jesli tego efekty bylyby ladne - to i tak nie uznalbym calosci procesu zrobienia zdjecia za przyjemny.
                    I na odwrot - nawet najwygodniejszym sprzetem jesli by mi wyszlo kiepskie zdjecie to tez nie nazwalbym tego przyjemnym zrobieniem zdjecia.
                    Dlatego - jesli nawet sprzet jest niewzbyt wygodny i nie pasujacy do moich potrzeb i wyobrazen/wymagan a robi swietne fotki, lepsze niz np 10D z gripem - to i tak mimo ze efekty osiagnalbym nim ladne lub lepsze to nie chce sprzetu ktorym bym z niechecia robil ladne efekty.
                    Dla kavoo moze tylko efekt koncowy sie liczy. Dla mnie liczy sie calosc, po rowni - niewygodnym sprzetem zrobione nawet najlepsze zdjecie nie bedzie rownie przyjemne jak zrobione wygodnym sprzetem dobre zdjecie :P

I nie mieszaj w to jakichs mod czy trendow :P . Robie zdjecia bo lubie, wali mnie to co inni o tym mysla/mowia/pisza .
                    Ale zeby nadal robic zdjecia to zarowno sprzet ktorym robie musi mi odpowiadac jak i efekty tego co robie musza mi odpowiadac - na rowni, a nie ze tylko efekty sie licza a ergonomie zostawiamy na szarym koncu .

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

mysle ze macie racji po troche.. kupujac samochod nie kierujemy sie tylko moca silnika oraz jego osiagami, ale rowniez wygoda, wyposazeniem oraz.. wygladem. a przeciez powinno to zwisac, bo samochodu uzywa sie do jezdzenia a nie do wygladania ;-)

podobnie jest ze sprzetem foto.. przynajmniej u tych, dla ktorych fotografia to tzw. zajob bo jesli nie wklada sie w to calego serca.. to dlonie sie nie poca przy macaniu 1ds mk II np. ;-)

wszystko jest kwestia podejscia do danego tematu.. i kazde podejscie jest wlasciwie na swoj sposob.. ja uwielbiam robic zdjecia, ogladac je.. ale tez miec frajde z uzywania sprzetu ktory mi sie podoba
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Czacha
                        ale tez miec frajde z uzywania sprzetu ktory mi sie podoba
                        Btw macalem dzis Minolte D7D ... fajna, ergonomiczna, intuicyjna, wygodna, duzo nastawow dostepnych szybko pod reka, duzy wyswietlacz itp ale... tez grip by sie przydal .
                        Ale milo sie zdziwilem ze jest tak intuicyjna i wygodna w obsludze - prawie od razu rozgryzlem... a jak macalem Nikony D70 i D100 to za cholere nie moglem znalezc gdzie ISO lub jakosc zdjec lub przyslone zmienic .

Komentarz

• Spontan
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 182

Ja też ją dziś macałem w (o dziwo salonie Canona gdzie mają i Nikony i Olki i Minety ;-) ) i fakt leży świetnie, ekran jest miód. Robi wrażenie. Ale brakowało mi tego wyświetlacza na górnym panelu

Komentarz

• Roni
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 129

Hehe... czyzby Canon w Jerozolimskich Tez mnie zszokowalo, ze tam maja w zasadzie wszystko

Komentarz

• Spontan
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 182

Nie, Galeria Mokotów ;-)

Komentarz

• Roni
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 129

Ja sie tam wybieram... i wybieram... i wybrac nie moge Ciagle mi nie po drodze.

Komentarz

Pracuję...