Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
To zalezy jaka karta. Bo taki Unichrome to ponoc potrafi przymulac nawet przy filmach. Ale znam wiele osob, ktore na intelowskiej karcie daja sobie rade i to bez wiekszych problemow. Fakt, ze przy zintegorwanej potrzebny jest zapasik RAMu, aby bylo co wspoldzielic.Ślubna
No i niestety N.Komentarz
-
Pamięć na karcie się przydaje, również w 2D. Nie żeby zaraz 128MB zapełniało się po minucie pracy w PS ;-) ale jednak system sobie sporo rzeczy (fonty, "zakryte" części okien itp.) chętnie przechowuje "na boku" jeśli tylko ma taką możliwość. A przy dzisiejszych cenach, 128 czy 256MB w sumie nie robi różnicy ;-)Zamieszczone przez tmaciakPamięć "na karcie" jest zasadniczo wykorzystywana jako podręczna pamięć tekstur, ramek itp. i ma znaczenie głównie do wyświetlanie obrazu 3D.
To zależy - dokładnie od stosunku tego, co jest do załatwienia bardziej "sprzętowo" (tekstury, shadery, bumpy i inne takie), do części bliżej CPU - czyli geometrii. Fakt, że w tej chwili jest dość wyraźna dysproporcja między mocami CPU i GPU - najczęściej to ten pierwszy nie wyrabia, żeby nadążyć z podawaniem danych temu drugiemu - ale może też być odwrotnie, wystarczy często odpowiednio podkręcić poziom bajerów. 16xFSAA, mipmapy, filtrowanie, trochę zabawy pixel shaderami... i nagle okazuje się, że CPU się nudzi ;-)Zamieszczone przez McKanePo drugie czas renderingu obiektow 3d zalezy przede wszystkim od szybkosci procesora.
640KB should be enough...Zamieszczone przez PrzemeSZ doswiadczenia wiem, ze 256mega w zupelnosci wystarczy do gier
W tej chwili to już często wystarcza tylko do tego, żeby było "jakoś"... Mi po kilku minutach lotu w X-Plane w najwyższych detalach, pamięć tekstur (mam kartę z 256MB) zapełnia się po kilku minutach. A przecież można by nie mielić tymi danymi tam i z powrotem... ;-)
A pod tym się podpiszę. Nawet te różne odmiany GForce, co były czasem wbudowywane, zawsze są jakieś takie... no trefne kurde ;-) Nie da się konkretnie pokazać dlaczego, ale jakoś tak na wyczucieZamieszczone przez czornyjZintegrowane karty potrafią przymulać nawet w PS. Zdecydowanie odradzam!
Komentarz
-
Dokładnie, co więcej, na "roboczym" laptopie na który chodzi tylko w 2D (Office i różne takie wynalazki do programowania baz danych) to i tak w BIOSie mam ograniczoną tą dzieloną pamięć do minimum i nie zauważyłem, żeby kiedykolwiek ponad to minimum wychodził.Pozdrawiam, Tomek
Canon S-120PC IIKomentarz
-
A w swoim doswiadczeniu jaka gre z tych najnowszych probowales ostatnio odpalac na 256MB?
Hint - siegnij po STALKERa ... powodzenia 8) .
Ja go nie probowalem jeszcze odpalac ale juz legendy o tej grze czytalem ze tak zle (moze specjalnie?) napisana ze najmocniejsze 8800GTX w SLI niezbyt daja rade w srednich detalach ciagnac. A mzoe to tylko plotki
.
Komentarz
-
Powtorze co było już wyżej. Monitor tak samo wazny jak reszta...
Moze jestem spaczony ale za 6-7 tyś to bym zamawiał Eizo ColorEdge lub conajmniej NEC-a 2090 ... jesli masz cięty fundusz to minimalnie NEC 1980FXi ( 2100zł - 2400zł ) Obcieli możliwośc kalibracji ale wyswietlanie całkiem przyzwoite, cos około 94-96% do przekłamań...poniżej tego pułapu to już nie do zastosowań graficznych.
Drugie tyle na reszte komponentów i moze bym był usatysfakcjonowany...może
Komentarz
-
-
Dokładnie któryś z tych dwóch monitorów kupię, ze wskazaniem chyba na Eizo choć droższe (troche bardziej będe musiał zacisnąć pasa).Powtorze co było już wyżej. Monitor tak samo wazny jak reszta...Moze jestem spaczony ale za 6-7 tyś to bym zamawiał Eizo ColorEdge lub conajmniej NEC-a 2090 ... jesli masz cięty fundusz to minimalnie NEC 1980FXi ( 2100zł - 2400zł ) Obcieli możliwośc kalibracji ale wyswietlanie całkiem przyzwoite, cos około 94-96% do przekłamań...poniżej tego pułapu to już nie do zastosowań graficznych.Drugie tyle na reszte komponentów i moze bym był usatysfakcjonowany...może
EIZO S2000 20"
NEC MultiSync 2090UXi 20"
19" nie biorę pod uwagę.
Jak już pisałem ostatnia kwestia dotyczy wyboru karty graficznej, za poleceniem kolegów z tego wątku na liście jest GeForce 7600 GS Gigabyte Turbo Force Silent Pipe 256MB (PCI-E)), nie wykluczam jednak, że zostanie ją np. Matrox Millenium P-650 128MB DDR BOX (PCI-E) (jest jeszcze tańsza wersja z 64MB ale faktycznie trochę mało) lub PNY NVIDIA Quadro NVS 285 128MB TurboCache.
O tych dwóch ostatnich z chęcią przeczytałbym jakieś komentarze osób które miały z nimi do czynienia. O porównanie chyba trudno.Komentarz
-
Komputer za 2000 zł... mało ale cóż
Witam serdecznie :-)
Mam 2000zł na komputer bez monitora (zamierzam kupić EIZO S1931), myszki, klawiatury i nagrywarki (mam). Chciałabym robić na nim podstawową obróbkę zdjęć w Photoshop 7 (z czasem CS2). Zależy mi aby relatywnie do ceny był dość szybki i cichy (ważne!). Wolałabym na razie zaoszczędzić na pojemności dysku (dysków) twardych. I żeby dało się go z czasem ewentualnie rozbudować jak np. dodanie RAM, dysków twardych....takie rzeczy to tylko w erze?.... Czy moglibyście mi coś polecić tzn. jakiś zestaw komponentów chyba. Dodam, że przeczytałam wszystkie odpowiedzi w temacie "Komputer do zdjęć - 7 tys.zł" więc coś tam kumam, chociaż w temacie komputerów jestem kompletnie zielona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z góry baaardzo dziękuję!Komentarz
-
- Procesor: Intel Core 2 Duo E4400 /2.0GHz, 2MB/ BOX http://www.esc.pl/product_info.php?c...oducts_id=7436 499zl
- Plyta glowna: Asus P5B /iP965/ , http://www.esc.pl/product_info.php?c...oducts_id=4951 379zl
- Karta graficzna: Geforce 7300LE ; http://www.allegro.pl/item187549828_...war_odss_.html , 129zl
- Pamiec RAM: Kingston 1GB DDR2-667 Dual Chanel Kit Non-ECC CL5 , http://www.proline.pl/shop.php?prodi...ON+1GB+D2667+K , 155zl, do wymiany pozniej np na Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4, http://www.proline.pl/shop.php?prodi...GB+DDR2+800+KU 469zl
- Zasilacz Chieftec 400 W (400-101) 12cm Fan, http://www.esc.pl/product_info.php?c...oducts_id=2380 , 165zl
- HDD: SEAGATE 250GB 16MB CACHE 8ms SATA2 7200.10 250 GB , http://www.allegro.pl/item188998454_...10_250_gb.html , 248zl
- Obudowa: dobrac wg gustow wizualnych i funkcjonalnych ale nie byle najtansza, jakas okolo 100-200zl np Cooler Master Centurion 541 Black (bez zasilacza)
Suma: ok 1800zl. Najslabsze ogniwo - pamiec.
Co do ciszy to... bedziesz slyszec zasilacz, procesor i dysk twardy. Nie bedzie to nieznosny halas. Da sie go zwalczyc inwestujac kolejne ok 500zl w wyciszanie dysku, chlodzenie z regulacja obrotow na procek i wyciszanie zasilacza/obudowy.Komentarz
-
Chciałem też coś zaproponować, ale Vitez w zasadzie pozamiatał. Ewentualnie bym zasugerował mimo wszystko od razu 2GB, albo dokładając $$$, albo (jeśli te 2kPLN jest naprawdę "sztywne") kosztem może jakichś drobnych oszczędności na dysku czy obudowie.Komentarz
-
Ja też po południu sobie pokonfigurowałem, ale przyjąłem 2GB RAMu i 320GB HDD, wyszło mi 2,2KPLN. stwierdziłem więc, że za dużo i spasowałem.
A, jeszcze jednej rzeczy brakuje w tej konfiguracji, czyli DVD+/-RW, a to koszt ~300 zeta.
No i klawiatura z mychą, kolejna stówka najmarniej... o ile ma być to coś w miarę trwałego.Pozdrawiam, Tomek
-
-
-
No może, ja osobiście bym zakupił taki lepściejszy trochę.
Zresztą nieważne, tak czy inaczej, wychodzi ponad 2 KPLN aczkolwiek da się zmieścić w 2,5 KPLN. Niżej niż konfiguracja zaproponowana przez Viteza bym nie schodził a doliczając te drobiazgi wyjdzie pewnie 2-2,2 KPLN.
Trzeba tez wziąć pod uwagę, iż nie wiadomo, czy koleżanka da radę złożyć kompa
jeśli nie to albo trzeba by doliczyć parę złotych na złożenie albo kupować wszystko tam gdzie złożą za "darmo" tj. w cenie komponentów...
Pozdrawiam, Tomek
Komentarz