Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elmarqo
    Bywalec
    • 2007
    • 245

Energia posłuchaj Kolekcjonera złóż sobie to co Ci jest naprawdę potrzebne, na pewno ktoś ze znajomych coś sensownego Ci doradzi. Jeśli chcesz sprawdzić sobie ceny poszczególnych komponentów to zajrzyj np. TUTAJ.
    mareksliwinski.pl

Komentarz

• Jarooo
      Coś już napisał
      • 2007
      • 84

Do takiej "zabawy" najważniejszy jest monitor. Na puszkę wystarczy przeznaczyć góra 2.000 zł. Podstawa to 2 GB ramu i duży twardziel (najlepiej 2). No i jeszcze "parę" złotych sam PS3. Jeżeli na całość masz 5.500 zł to z trudem (kompromisami), ale powinieneś się zmieścić. Chociaż nie wiem ile kosztuje CS3.
      Najlepiej jakbyś na shopa miał dodatkową kasę
      EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

hehehe wy chyba nie macie pojecia ile kosztuje CS3 ... sam PSCS3 nie upgrade to 3000 pln i to na allegro ..

Komentarz

• Elmarqo
          Bywalec
          • 2007
          • 245

Można kupić oryginalną wersję extended za € 201,11. Jest to produkt przeznaczony dla europejskich studentów, niestety nie polskich... Można to spokojnie nabyć w Niemczech lub na ebay... Jeśli ktoś potrzebuje do użytku domowego spokojnie wystarczy http://cgi.ebay.co.uk/ADOBE-PHOTOSHO...QQcmdZViewItem
          mareksliwinski.pl

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Elmarqo
            Można kupić oryginalną wersję extended za € 201,11. Jest to produkt przeznaczony dla europejskich studentów, niestety nie polskich... Można to spokojnie nabyć w Niemczech lub na ebay... Jeśli ktoś potrzebuje do użytku domowego spokojnie wystarczy http://cgi.ebay.co.uk/ADOBE-PHOTOSHO...QQcmdZViewItem
            Czyli jesli kupi to polski student to bedzie uzytkowal nielegalnie.
            Tak samo jesli kupi to nie student to tez bedzie uzytkowal nielegalnie.
            Zastanow sie czy na pewno dobrze doradzasz?
            Wbrew albo zgodnie z plotkami - kontrole zdarzaja sie rowniez i w prywatnych domach... a jesli ktos na zdjeciach chce zarabiac czy nawet zalozyc dzialalnosc gospodarcza to tym bardziej.

Komentarz

• energia_ki
              Początki nałogu
              • 2007
              • 291

tmaciak,DoMiNiQuE - obiecuję, że nie wykluczę Maca z góry
              i że rozważę

scream, zielony, czajna - dzięki za konkretne parametry i podanie cen

kolekcjoner - dzieki za krótki i jasny wykład!
              czytałam ten 15-stronicowy wątek o komputerze do zdjęć i tam było tej wiedzy aż za dużo, więc dobrze, że tu mam rzeczowe streszczenie najwazniejszych rzeczy
              widać, ze umiesz rozmawiać z kobietami

franker - dzięki za link, zajrzałam na stronę, na pewno do nich zadzwonie

Zamieszczone przez MaciekCi
              Ja polecę platformę Core2Duo, przy czym radziłbym zagłębić się w ten temat.
              Core2Duo mają to do siebie, że bez problemu można je podkręcić na 3.0GHz i więcej, bez jakiegoś super chłodzenia, a wtedy mamy już demona prędkości.
              MaciekCi - już widzę, jak podkręcam procesor...
              a w temat zagłębiać się nie będę, bo nie chcę być komputerowcem,
              tylko jak najlepszym fotografem, nie starczy czasu na wszystko,
              life is short

Zamieszczone przez Elmarqo
              Energia posłuchaj Kolekcjonera złóż sobie to co Ci jest naprawdę potrzebne, na pewno ktoś ze znajomych coś sensownego Ci doradzi.
              Elmarqo - dzieki za link, a co do moich znajomych - to beznadziejni humaniści :wink:
              nic sensownego nie potrafią powiedziec - w kwestii komputerow oczywiscie :smile:

Jaroo - dziękuję za udział

Elmarqo, co do wersji dla studentów zgodze sie z Vitezem - nie mogę ryzykować jakimś niepewnym PSem, bo, jak pisałam, to jest inwestycja, to ma na siebie zarobić [dobrze by bylo, bo nie wiem, jak sie inaczej wypłacę...]

dzięki za wszystkie rady, chyba mnie przekonaliście do idei złożenia kompa od podstaw, chociaż z lekka mnie to przeraża - ja po prostu chciałam wejść do sklepu, kupić kompa, wrócić do domu, podłączyć, oprogramować i zająć sie zdjęciami!
              a tu się okazuje, że nie ma lekko...

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez energia_ki
                a tu się okazuje, że nie ma lekko...
                Oj nie ma zwłaszcza z komputerami .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• energia_ki
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 291

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Oj nie ma zwłaszcza z komputerami .
                  ale wiesz, ja chciałam tylko zdjęcia robić,
                  a tu jakieś chłodzenia pasywne, płyty główne...
                  - moja płyta główna to aktualnie Las Putas Melancolicas Świetlickiego i Lindy :grin:
                  Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971.

Komentarz

• Jarooo
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 84

energia_ki
                    Witaj ponownie. Wezmę jeszcze przez chwilę "udział" . Może potrzebujesz takiej informacji:

Robiłem 2 zestawy dla kolegi (parę dni temu) ceny aktualne wg firmy, z którą współpracuję od lat (niestety w Łodzi). Masz komplet, który spokojnie "pociągnie" CS3.

Proponuję, żebyś znalazła zaufaną (sprawdzoną, uczciwą - ect.) firmę w Warszawie (koledzy z Wawy pomogą) i na miejscu wyjaśniła do czego, co i za ile jest Ci potrzebne. W innym przypadku będziesz błądzić po tych forach, a nie zarabiać na sprzęt czy też z przyjemnością obrabiać zdjęcia.

Wszystko możesz mieć w taki sposób jaki sobie wyobraziłaś tylko powinnaś postawić pytanie inaczej, właśnie o sprawdzoną firmę (sklep).

Acha... Oczywiście zamiast stacji dyskietek w tej cenie oczywiście czytnik kart.
                    Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830.
                    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

Widzę w tym wątku przewagę zwolenników składania, ale spróbuję wyrazić swoje nieco odmienne zdanie. Można poskładać komputer, ale czy dobry, to nie jest to wcale oczywiste. 99% komponentów na rynku to wytwór myśli technicznej "azjatyckich tygrysów". Prawdopodobieństwo poskładania komputera z 10 podzespołów, mniej lub bardziej losowo wybranych, da najczęściej komputer z typowymi przypadłościami składakowymi i niską trwałością.

Jest cząstka prawdy w tym, że w komputerach, zarówno firmowych jak i składakach i tak "tajwan" siedzi w środku. Jednakże co innego zlecenie produkcji w tańszych krajach, a co innego ichnia rodzima produkcja. Zachwalane Asus'y, Leadtek'i, Gigabyte'y to tak naprawdę nic nadzwyczajnego i nie zaryzykowałbym porównania z sprzętem firmowanym przez Apple, HP, Della, Packarda czy innych. Nawet jeśli części do nich powstają w tej samej fabryce.

Jak nadmieniłem na początku, składać można. Jest to mimo wszystko najtańsza metoda kupienia komputera, ale jeśli ma być przyzwoity sugerowałbym omijać szerokim łukiem wszystko, gdzie jest jakaś wzmianka o podkręcaniu. Platformę sugeruję kupić całą firmową Intela (płyta, procesor, pamięci, obudowa z zasilaniem). AMD nie produkuje płyt a znalezienie normalnej w zalewie badziewia graniczy z cudem. Resztę gratów można dobierać szukając pudełek z jak najmniejszą liczbą straszydeł.
                      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                      e-mail: [email protected]

Komentarz

• energia_ki
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 291

Zamieszczone przez Jarooo
                        Proponuję, żebyś znalazła zaufaną (sprawdzoną, uczciwą - ect.) firmę w Warszawie (koledzy z Wawy pomogą)

Wszystko możesz mieć w taki sposób jaki sobie wyobraziłaś tylko powinnaś postawić pytanie inaczej, właśnie o sprawdzoną firmę (sklep).
                        Jaroo - dzieki za tabele, konkrety i dobrą radę
                        sęk w tym, że nie mając większego doświadczenia z kupowaniem komputera [poprzedni był po prostu z jakiegos media marktu], nie mogłam lepiej zadać pytania - dopiero teraz trochę mi sie rozjaśniło po Waszych postach :grin:

w takim razie zwracam sie do kolegow i koleżanek z wa-wy:
                        jaka jest sprawdzona firma/sklep w wa-wie, gdzie sensownie doradza
                        i wszystko solidnie zloza?

franker juz podal jeden namiar, moze ktoś wie coś jeszcze?

Komentarz

• tmaciak
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 610

komputronik.pl
                          Pozdrawiam, Tomek
                          Canon S-120PC II

Komentarz

• Elmarqo
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 245

Zamieszczone przez Vitez
                            Wbrew albo zgodnie z plotkami - kontrole zdarzaja sie rowniez i w prywatnych domach... a jesli ktos na zdjeciach chce zarabiac czy nawet zalozyc dzialalnosc gospodarcza to tym bardziej.
                            Owszem kontrole w domach się zdarzają ale najczęściej ze względu na współużytkowanie i wymianę plików. Co do działalności gospodarczej to w 100% zgoda, dlatego zapisałem "do użytku domowego".
                            mareksliwinski.pl

Komentarz

• jatzzek
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 355

a jak powiesz, ze chcesz miec cichy komputer to ci zrobia tak, ze bedzie cichy (ciche wiatraki, regulatory obrotow skrecone na minimum <wewnatrz obudowy>, rozsadne rozlozenie wiatrakow zasysajacych i wyrzucajacych powietrze, specjalne gumowe <ciche> podkladki pod mocowania wiatrakow, wyciszenie gruba mata calej obudowy wewnatrz <precyzyjne>)... troche doplacisz ale bedziesz miala duzy komfort w uzywaniu i masz pewnosc, ze wyciszanie zostanie zrobione porzadnie

jak bylem w ZNAKu kupowac komputer, to pierwsze pytanie jakie mi zadal doradca brzmialo: "do czego ma sluzyc komputer?" i od razu mi sie to spodobalo. kroja do twoich potrzeb. jak mowisz, ze nie chcesz wypasionej karty graficznej ale zalezy ci na dobrym RAM i procesorze, to zaproponuje ci jakas tania karte MSI 7600 albo 7300 GS z pasywnym chlodzeniem (no bo powiedzialas wczesniej, ze ma byc cicho), a do tego wrzuci dobre pamieci Patriot albo Geil i procek z rodziny C2D ale nie jakis extreme (ktory ma nieadekwatny stosunek cena/mozliwosci), tylko np. jakis przyzwoity E4300.

polecam
                              why waste your time looking for proof?
                              what if the answer is never the truth?

Komentarz

• odi
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 141

Zamieszczone przez Jarooo
                                energia_ki
                                Witaj ponownie. Wezmę jeszcze przez chwilę "udział" . Może potrzebujesz takiej informacji:

Robiłem 2 zestawy dla kolegi (parę dni temu) ceny aktualne wg firmy, z którą współpracuję od lat (niestety w Łodzi). Masz komplet, który spokojnie "pociągnie" CS3.

Proponuję, żebyś znalazła zaufaną (sprawdzoną, uczciwą - ect.) firmę w Warszawie (koledzy z Wawy pomogą) i na miejscu wyjaśniła do czego, co i za ile jest Ci potrzebne. W innym przypadku będziesz błądzić po tych forach, a nie zarabiać na sprzęt czy też z przyjemnością obrabiać zdjęcia.

Acha... Oczywiście zamiast stacji dyskietek w tej cenie oczywiście czytnik kart.
                                Heh za 2200 a ja ostatnio myślałem o sprzedaży za 2000 konfigurację następującą:
                                Pentium D640 (3,2GHz 2MBcache, FSB 800)
                                Asus P5LD2
                                2x512 DDR2 Geil
                                Gigabyte 7600GT silent2
                                2x250 GB Raid 0 ( czyli 500GB)
                                DVDRW NEC
                                Obudowa Chieftec i zasilacz Chieftec 400W
                                Wiatrak na procku Pentagram 120Cu+
                                Całość działa praktycznie bezgłośnie

Zatem tamta firma nie była tania
                                pkt 8 regulaminu

Komentarz