Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elmarqo
    Bywalec
    • 2007
    • 245

Przed wyborem systemu należy pamiętać, że CS3 jest zoptymalizowany do pracy z procesorem PowerPC i Intel.

Cytat ze strony Adobe:

"Peak performance Experience native performance on Intel and PowerPC based Macs and Microsoft Windows XP and Windows Vista™ systems."
    mareksliwinski.pl

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

Zamieszczone przez Jarooo
      energia_ki
      Witaj ponownie. Wezmę jeszcze przez chwilę "udział" . Może potrzebujesz takiej informacji:

A ja mam kilka propozycji które pozwolą zaoszczędzić trochę pieniędzy:

1. Karta graficzna: Wszyscy tutaj proponują k. graficzne przeznaczone do grania. Po jaką cholerę do pracy w PSie 256MB RAMu na karcie? Inną sprawą jest jakość obrazu generowanego przez te karty. Może warto zastanowić się nad jakimś starym matroxem? Kosztują grosze, są projektowane od podstaw do pracy z grafiką i jakością obrazu przebijają nowe katry które kosztują po 2000zł. Jeśli juz nie Matrox to proponuję dowolną kartę za 100zł bo i tak nie bedzie różnicy. Droższa karta bedzie miała wpływ na wydajność tylko i wyłącznie w grach.

2. Po cholerę głosniki?

3. Bezprzewodowa klawiatura/mysz. IMHO zbytek szczęścia, no chyba że ktoś obrabia zdjęcia leżąc w łóżku. Klawierka za 25zł + musz optyczna (jakis logitech) za 50zł spokojnie spełnią swoje zadanie.

4. Pamięć. Zapewniam wszystkich, że nie podkręcając sprzętu nikt nie odczyje różnicy między Geil/Patriot a polskim Goodramem. A kasa zostanie w kieszeni i to jakieś 300zł.
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

1: Dośc cięzko kupić przyzwoitą kartę nawet entry level 128 MB chyba że ostatni ochłap, a róznica w cenie przy kartach z nizszych półek jest pomijalna czy to 128 czy 256 MB (kilkanascie złocziszy)

2: Głosniki w kompe jednak czasem sie przydają imo chocby sobie radyjko posluchać przy robocie

3: owszem bezpzewodowa klawiatura jest zbedna to bezprzewodowa mysz ma imo duze znaczenie polecam obie te rzeczy zakupić w formie Logitech OEM

4:hehe GoodRam z testowanych przezemie pamieci ok 50% Goodramów zawierało błedne komórki NIGDY WIĘCEJ, potem błedne nazekania że składak sie wiesza jak sie obsadza byle czym pamieci to sie wiesza .... wystarczy jedna błedna komórka i komputer "trochę działa" , choc takze jestem przeciwnikiem przesady wystarczy przetestowany RAM średniej klasy (choc jak wykona sie porzadne testy niskopoziomowe to i Goodram się nada)

kwoli kommentu

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez Tom01
          (....)

Jak nadmieniłem na początku, składać można. Jest to mimo wszystko najtańsza metoda kupienia komputera, ale jeśli ma być przyzwoity sugerowałbym omijać szerokim łukiem wszystko, gdzie jest jakaś wzmianka o podkręcaniu. Platformę sugeruję kupić całą firmową Intela (płyta, procesor, pamięci, obudowa z zasilaniem). AMD nie produkuje płyt a znalezienie normalnej w zalewie badziewia graniczy z cudem. Resztę gratów można dobierać szukając pudełek z jak najmniejszą liczbą straszydeł.
          Widzisz tylko należy zdefiniować co to znaczy "przyzwioity". Bo jeśli to samo co działający i niezawodny to można spokojnie złożyć taki zestaw. Wystarczy wiedzieć z czego. Ponieważ to co robię wymaga pracy na dość wydajnych kompach dlatego złożyłem ich już trochę . Większość na platformie AMD i jakoś nie odczuwam braku lepszych płyt i innych komponentów. Także odrobinę teoretyzujesz IMHO .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• wredniak

procesor - niestety wiele testów pokazuje że core 2 duo jest wydajniejszym procesorem aktualnie, wiec poleciłbym jego.
            pamięć - jeśli problem z finansami to 1gb ale w jednej kosci i w miare markowa aby dalo sie potem dokupic druga taka samą
            płyta główna - to jak dobre body, zawsze ktoś narzeka, ale na lepsze jednak jest mniej osób niezadowolonych, nie musi to być wersja delux która ma więcej portów usb czy można podłączyć 8 zamiast 6 dysków
            zasilacz - jest to część której bardzo często nie doceniamy, często kiepskie zasilacze 400W dają sporo mniej W i komputer sie wiesza, resetuje....
            dyski - praktycznie bez różnicy, na początku 200-250GB
            grafika - tutaj trudno mi powiedzieć, mam taką że wszystko na niej chodzi.

do sprawy lepszych i gorszych komponentów (czytaj tańszych i nie wiodących marek), to prawda że często można z takich gorszych złożyć komputer i będą działały, tylko czy mamy komu zaufać aby zbudował taki komputer?

najlepiej mieć kolegę który gra i często sam wymienia sprzęt, powinien się znać :-)

Komentarz

• Tom01
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2600

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Widzisz tylko należy zdefiniować co to znaczy "przyzwioity". Bo jeśli to samo co działający i niezawodny to można spokojnie złożyć taki zestaw. Wystarczy wiedzieć z czego. Ponieważ to co robię wymaga pracy na dość wydajnych kompach dlatego złożyłem ich już trochę . Większość na platformie AMD i jakoś nie odczuwam braku lepszych płyt i innych komponentów. Także odrobinę teoretyzujesz IMHO .
              Przyzwoity, to znaczy przewidywalny, stabilny, wykonujący zadane czynności bez niespodzianek. Niestety znaczna część składaków, tego nie zapewnia. Doświadczenie z poskładania kilkunastu, kilkudziesięciu komputerów jest niestety zbyt małe, aby miało przesądzać o czymś innym.
              Masz problem z kolorem, wal śmiało!
              e-mail: [email protected]

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez Tom01
                Przyzwoity, to znaczy przewidywalny, stabilny, wykonujący zadane czynności bez niespodzianek. Niestety znaczna część składaków, tego nie zapewnia.
                Niestety generalizujesz. Znam sporo komputerów tzw. firmowych np. Dell, które mają problemy dokładnie takie jak opisujesz . Znam też sporo składaków, które działają ze stabilnością dawnych Mac-ów (kurczę... tu się znów narażę ).

Zamieszczone przez Tom01
                Doświadczenie z poskładania kilkunastu, kilkudziesięciu komputerów jest niestety zbyt małe, aby miało przesądzać o czymś innym.
                Oczywiście ale jest też wystarczające żeby stwierdzić, że nie ma co tak dramatyzować jak Ty to robisz.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Nortberg
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 35

Zamieszczone przez czajna
                  To ja zaproponuje coś takiego (ale składak) za ok. 3300 zł (jak dobrze poszukasz) samo pudło:

...
                  Alps 1.44 MB czarny
                  ...

Fajny zestaw, na który ja teraz poluje...
                  Nie mow ze jeszcze FDD kupujecie ???
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  A tak apropos jeszcze skladakow i nie skadakow.
                  Kazdy komuter typu PC to skladak !!!!, tylko albo skladasz go sam albo sklada go np pan Waclaw w Vobisie albo Jasir w Dell'u.
                  Z nie skladakow zostaje iMac
                  Ostatnio edytowany przez Nortberg; 7691. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jarooo
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 84

Zamieszczone przez odi
                    Heh za 2200 a ja ostatnio myślałem o sprzedaży za 2000 konfigurację następującą:
                    Pentium D640 (3,2GHz 2MBcache, FSB 800)
                    Asus P5LD2
                    2x512 DDR2 Geil
                    Gigabyte 7600GT silent2
                    2x250 GB Raid 0 ( czyli 500GB)
                    DVDRW NEC
                    Obudowa Chieftec i zasilacz Chieftec 400W
                    Wiatrak na procku Pentagram 120Cu+
                    Całość działa praktycznie bezgłośnie

Zatem tamta firma nie była tania
                    Jasne... To, że Ty chciałeś za nią 2000 to nie znaczy, że tyle kosztuje w sklepie (oczywiście nie twierdzę, ze nie jest tyle warta). Poza tym trochę inaczej (ze stratą) sprzedaje się używkę (no chyba że jest to "dobry" obiektyw).
                    Poza tym nie o to mi chodziło, żeby taki dokładnie zestaw wybrała energia_ki tylko żeby znalazła sklep w Warszawie, w którym kupi wszystko co jest jej potrzebne do pracy i szczęścia z poradą na miejscu.
                    Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830.
                    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• RafalR
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 85

Zamieszczone przez Nortberg
                      A tak apropos jeszcze skladakow i nie skadakow.
                      Kazdy komuter typu PC to skladak !!!!, tylko albo skladasz go sam albo sklada go np pan Waclaw w Vobisie albo Jasir w Dell'u.
                      Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
                      Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

weź mnie nie osłabiaj ... tanie markowe kompy (HP , Dell , ) to szajs jakich mało najtańsze elementy płyty ECS szajs jakich mało widzialem, tylko w fajnej (czasami) budzie.... dopiero workstation jest klasą o której można tak twierdzić

Komentarz

• Tom01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2600

Zamieszczone przez Nortberg
                          Widzę, że niektórzy mają kłopot z rozróżnieniem składania od produkcji. Wyjaśniam więc, że składa się z wykorzystaniem komponentów dostępnych normalnie w handlu a produkcja z grubsza polega na zaprojektowaniu, zleceniu wykonania półproduków i montażu. Ze składaniem wspólny może być tylko montaż, a to to niekoniecznie.

Komentarz

• Jarooo
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 84

Zamieszczone przez RafalR
                            Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
                            Zgodzę się z Tobą, ale po pierwsze zakup dobrych komponentów (markowych, sprawdzonych) w składaku daje taką samą pewność działania jak w kompie Dell'a z drobną różnicą - ceny
                            Tak na szybko link do allegro na Dell'a (gołego) http://www.allegro.pl/item192117239_...20gb_nowy.html
                            za jaką kasę. Moim zdaniem nie warto.
                            EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Tom01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2600

Niestety generalizujesz. Znam sporo komputerów tzw. firmowych np. Dell, które mają problemy dokładnie takie jak opisujesz . Znam też sporo składaków, które działają ze stabilnością dawnych Mac-ów
                              A ja widziałem bociany które wbrew reszcie lecą wiosną na południe. I co z tego?

Oczywiście ale jest też wystarczające żeby stwierdzić, że nie ma co tak dramatyzować jak Ty to robisz.
                              To bardziej obiektywne spojrzenie na problem zakupu nowego komputera. Na składactwie ten rynek się nie kończy i są ludzie i zastosowania gdzie wymagane są nieco inne walory niż cena.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Jarooo
                              Zgodzę się z Tobą, ale po pierwsze zakup dobrych komponentów (markowych, sprawdzonych) w składaku daje taką samą pewność działania jak w kompie Dell'a z drobną różnicą - ceny
                              A skąd wiesz które komponenty są dobre? Przeiceż nie kupisz takiej samej płyty jak jest w Dellu, bo to ani ATX, ani nie ma w handlu. Wnioskujesz z metody prób i błędów, czy po ilosci potworów na pudełku? Wybacz, ale żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
                              Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Tom01 póki co to uprawiasz jakąś sofistykę i próbujesz wrzucać wszystko do jednego wora. Po prostu nie jest prawdziwą teza jakoby składak był do d...., a markowy super. To zależy od bardzo wielu czynników i nie ma co drążyć tego tematu, bo jak zwykle diabeł siedzi w szczegółach i można przytaczać bez końca argumenty za poparciem jednej lub drugiej tezy. Ja po prostu nie trawię takich uogólnień.
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...