Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
A ja mam kilka propozycji które pozwolą zaoszczędzić trochę pieniędzy:
1. Karta graficzna: Wszyscy tutaj proponują k. graficzne przeznaczone do grania. Po jaką cholerę do pracy w PSie 256MB RAMu na karcie? Inną sprawą jest jakość obrazu generowanego przez te karty. Może warto zastanowić się nad jakimś starym matroxem? Kosztują grosze, są projektowane od podstaw do pracy z grafiką i jakością obrazu przebijają nowe katry które kosztują po 2000zł. Jeśli juz nie Matrox to proponuję dowolną kartę za 100zł bo i tak nie bedzie różnicy. Droższa karta bedzie miała wpływ na wydajność tylko i wyłącznie w grach.
2. Po cholerę głosniki?
3. Bezprzewodowa klawiatura/mysz. IMHO zbytek szczęścia, no chyba że ktoś obrabia zdjęcia leżąc w łóżku. Klawierka za 25zł + musz optyczna (jakis logitech) za 50zł spokojnie spełnią swoje zadanie.
4. Pamięć. Zapewniam wszystkich, że nie podkręcając sprzętu nikt nie odczyje różnicy między Geil/Patriot a polskim Goodramem. A kasa zostanie w kieszeni i to jakieś 300zł.
1: Dośc cięzko kupić przyzwoitą kartę nawet entry level 128 MB chyba że ostatni ochłap, a róznica w cenie przy kartach z nizszych półek jest pomijalna czy to 128 czy 256 MB (kilkanascie złocziszy)
2: Głosniki w kompe jednak czasem sie przydają imo chocby sobie radyjko posluchać przy robocie
3: owszem bezpzewodowa klawiatura jest zbedna to bezprzewodowa mysz ma imo duze znaczenie polecam obie te rzeczy zakupić w formie Logitech OEM
4:hehe GoodRam z testowanych przezemie pamieci ok 50% Goodramów zawierało błedne komórki NIGDY WIĘCEJ, potem błedne nazekania że składak sie wiesza jak sie obsadza byle czym pamieci to sie wiesza .... wystarczy jedna błedna komórka i komputer "trochę działa" , choc takze jestem przeciwnikiem przesady wystarczy przetestowany RAM średniej klasy (choc jak wykona sie porzadne testy niskopoziomowe to i Goodram się nada)
Jak nadmieniłem na początku, składać można. Jest to mimo wszystko najtańsza metoda kupienia komputera, ale jeśli ma być przyzwoity sugerowałbym omijać szerokim łukiem wszystko, gdzie jest jakaś wzmianka o podkręcaniu. Platformę sugeruję kupić całą firmową Intela (płyta, procesor, pamięci, obudowa z zasilaniem). AMD nie produkuje płyt a znalezienie normalnej w zalewie badziewia graniczy z cudem. Resztę gratów można dobierać szukając pudełek z jak najmniejszą liczbą straszydeł.
Widzisz tylko należy zdefiniować co to znaczy "przyzwioity". Bo jeśli to samo co działający i niezawodny to można spokojnie złożyć taki zestaw. Wystarczy wiedzieć z czego. Ponieważ to co robię wymaga pracy na dość wydajnych kompach dlatego złożyłem ich już trochę . Większość na platformie AMD i jakoś nie odczuwam braku lepszych płyt i innych komponentów. Także odrobinę teoretyzujesz IMHO .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
procesor - niestety wiele testów pokazuje że core 2 duo jest wydajniejszym procesorem aktualnie, wiec poleciłbym jego.
pamięć - jeśli problem z finansami to 1gb ale w jednej kosci i w miare markowa aby dalo sie potem dokupic druga taka samą
płyta główna - to jak dobre body, zawsze ktoś narzeka, ale na lepsze jednak jest mniej osób niezadowolonych, nie musi to być wersja delux która ma więcej portów usb czy można podłączyć 8 zamiast 6 dysków
zasilacz - jest to część której bardzo często nie doceniamy, często kiepskie zasilacze 400W dają sporo mniej W i komputer sie wiesza, resetuje....
dyski - praktycznie bez różnicy, na początku 200-250GB
grafika - tutaj trudno mi powiedzieć, mam taką że wszystko na niej chodzi.
do sprawy lepszych i gorszych komponentów (czytaj tańszych i nie wiodących marek), to prawda że często można z takich gorszych złożyć komputer i będą działały, tylko czy mamy komu zaufać aby zbudował taki komputer?
najlepiej mieć kolegę który gra i często sam wymienia sprzęt, powinien się znać :-)
Widzisz tylko należy zdefiniować co to znaczy "przyzwioity". Bo jeśli to samo co działający i niezawodny to można spokojnie złożyć taki zestaw. Wystarczy wiedzieć z czego. Ponieważ to co robię wymaga pracy na dość wydajnych kompach dlatego złożyłem ich już trochę . Większość na platformie AMD i jakoś nie odczuwam braku lepszych płyt i innych komponentów. Także odrobinę teoretyzujesz IMHO .
Przyzwoity, to znaczy przewidywalny, stabilny, wykonujący zadane czynności bez niespodzianek. Niestety znaczna część składaków, tego nie zapewnia. Doświadczenie z poskładania kilkunastu, kilkudziesięciu komputerów jest niestety zbyt małe, aby miało przesądzać o czymś innym.
Przyzwoity, to znaczy przewidywalny, stabilny, wykonujący zadane czynności bez niespodzianek. Niestety znaczna część składaków, tego nie zapewnia.
Niestety generalizujesz. Znam sporo komputerów tzw. firmowych np. Dell, które mają problemy dokładnie takie jak opisujesz . Znam też sporo składaków, które działają ze stabilnością dawnych Mac-ów (kurczę... tu się znów narażę ).
Zamieszczone przez Tom01
Doświadczenie z poskładania kilkunastu, kilkudziesięciu komputerów jest niestety zbyt małe, aby miało przesądzać o czymś innym.
Oczywiście ale jest też wystarczające żeby stwierdzić, że nie ma co tak dramatyzować jak Ty to robisz.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To ja zaproponuje coś takiego (ale składak) za ok. 3300 zł (jak dobrze poszukasz) samo pudło:
...
Alps 1.44 MB czarny
...
Fajny zestaw, na który ja teraz poluje...
Nie mow ze jeszcze FDD kupujecie ???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak apropos jeszcze skladakow i nie skadakow.
Kazdy komuter typu PC to skladak !!!!, tylko albo skladasz go sam albo sklada go np pan Waclaw w Vobisie albo Jasir w Dell'u.
Z nie skladakow zostaje iMac
Ostatnio edytowany przez Nortberg; 7691.
Powód: Automerged Doublepost
Heh za 2200 a ja ostatnio myślałem o sprzedaży za 2000 konfigurację następującą:
Pentium D640 (3,2GHz 2MBcache, FSB 800)
Asus P5LD2
2x512 DDR2 Geil
Gigabyte 7600GT silent2
2x250 GB Raid 0 ( czyli 500GB)
DVDRW NEC
Obudowa Chieftec i zasilacz Chieftec 400W
Wiatrak na procku Pentagram 120Cu+
Całość działa praktycznie bezgłośnie
Zatem tamta firma nie była tania
Jasne... To, że Ty chciałeś za nią 2000 to nie znaczy, że tyle kosztuje w sklepie (oczywiście nie twierdzę, ze nie jest tyle warta). Poza tym trochę inaczej (ze stratą) sprzedaje się używkę (no chyba że jest to "dobry" obiektyw).
Poza tym nie o to mi chodziło, żeby taki dokładnie zestaw wybrała energia_ki tylko żeby znalazła sklep w Warszawie, w którym kupi wszystko co jest jej potrzebne do pracy i szczęścia z poradą na miejscu.
A tak apropos jeszcze skladakow i nie skadakow.
Kazdy komuter typu PC to skladak !!!!, tylko albo skladasz go sam albo sklada go np pan Waclaw w Vobisie albo Jasir w Dell'u.
Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
weź mnie nie osłabiaj ... tanie markowe kompy (HP , Dell , ) to szajs jakich mało najtańsze elementy płyty ECS szajs jakich mało widzialem, tylko w fajnej (czasami) budzie.... dopiero workstation jest klasą o której można tak twierdzić
Widzę, że niektórzy mają kłopot z rozróżnieniem składania od produkcji. Wyjaśniam więc, że składa się z wykorzystaniem komponentów dostępnych normalnie w handlu a produkcja z grubsza polega na zaprojektowaniu, zleceniu wykonania półproduków i montażu. Ze składaniem wspólny może być tylko montaż, a to to niekoniecznie.
Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
Zgodzę się z Tobą, ale po pierwsze zakup dobrych komponentów (markowych, sprawdzonych) w składaku daje taką samą pewność działania jak w kompie Dell'a z drobną różnicą - ceny
Tak na szybko link do allegro na Dell'a (gołego) http://www.allegro.pl/item192117239_...20gb_nowy.html
za jaką kasę. Moim zdaniem nie warto.
Niestety generalizujesz. Znam sporo komputerów tzw. firmowych np. Dell, które mają problemy dokładnie takie jak opisujesz . Znam też sporo składaków, które działają ze stabilnością dawnych Mac-ów
A ja widziałem bociany które wbrew reszcie lecą wiosną na południe. I co z tego?
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Oczywiście ale jest też wystarczające żeby stwierdzić, że nie ma co tak dramatyzować jak Ty to robisz.
To bardziej obiektywne spojrzenie na problem zakupu nowego komputera. Na składactwie ten rynek się nie kończy i są ludzie i zastosowania gdzie wymagane są nieco inne walory niż cena.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Jarooo
Zgodzę się z Tobą, ale po pierwsze zakup dobrych komponentów (markowych, sprawdzonych) w składaku daje taką samą pewność działania jak w kompie Dell'a z drobną różnicą - ceny
A skąd wiesz które komponenty są dobre? Przeiceż nie kupisz takiej samej płyty jak jest w Dellu, bo to ani ATX, ani nie ma w handlu. Wnioskujesz z metody prób i błędów, czy po ilosci potworów na pudełku? Wybacz, ale żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.
Powód: Automerged Doublepost
Tom01 póki co to uprawiasz jakąś sofistykę i próbujesz wrzucać wszystko do jednego wora. Po prostu nie jest prawdziwą teza jakoby składak był do d...., a markowy super. To zależy od bardzo wielu czynników i nie ma co drążyć tego tematu, bo jak zwykle diabeł siedzi w szczegółach i można przytaczać bez końca argumenty za poparciem jednej lub drugiej tezy. Ja po prostu nie trawię takich uogólnień.
Komentarz