Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • renes
    Uzależniony
    • 2007
    • 510

Czy seria RAID Edition WD Caviara (np. 1600YS, 160 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM,16MB) nie jest stworzona własnie do łączenia?
    Pod tym względem powinna być lepsza od innych.

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

Moje zdanie :

- Jesli płyta Pod c2d TO NA PEWNO i965P !! (ja wybrałbym asusa)
      - dyski raptor 10000 to imo jakieś cudo lepiej kupić za cene 2 raptorów, 4 dobre SATA II i zrobić z nich stripe + mirror i bedzie GUT
      - Karta grafiki za cenę blisko 2000 nic innegotylko 8800 jesli chcesz grać DX10 sprzętowo i jest około 2-3 razy szybsza od każdej karty N79XX ale jeśli 79XX za 800pln mozna kupić 7900GS i jest to optymalna i bardzo dobra karta z 20 potokami, 256 bit, 7vertexów ..... a jeśli nie grasz to wogóle odpuść na Ati 1300 dobrej markowej z pasywnym chłodzeniem za 400pln

pozdrawiam

Komentarz

• renes
        Uzależniony
        • 2007
        • 510

Panowie decyzja zapadła, będą któreś z tych par dysków:

2x WD Caviar 160GB SATA II 7200rpm 16MB cache RAID Edition 2
        2x Seagate Barracuda 250GB SATAII 7200.10rpm,16MB cache

Tylko które???

160GB naprawdę mi wystarczy.

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Swego czasu kumpel wspominał mi, że 'cudy nie chciały mu działać w macierzy. Było to jakiś czas temu, ale jeśli myślisz ew. robić z tego macierz, to lepiej weź Caviara. Mam sporo tych dysków i (odpukać) jak dotąd pracują niezawodnie.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Theoo
            Bywalec
            • 2006
            • 157

Witam onanistów sprzetowych Zadam tylko jednopytanie - a co masz zamiar robić na tym kompie??? Do archiwizacji - 1000 zet wystarczy, Do podstawowej obróbki - 1500 zet. Do trocę powazniejszej - 3000. Monitor - za 1400 kupisz cokolwiek co bedzie normalnie chodziło. A kombinacje co lepsze dysk taki a sraki ....
            Zajmuje się grafiką i zdjeciami. Pracuję na 2 kompach Apple G4 + 21`", w dom PC 3Ghz, podręczna 1GB dysk 80GB + 21 " SONY 5 letni co z resztą??? Nie obchodzi mnie to. Jest to stabilne!!!! Nie wiesza się pomimo XP prof. Ten zestaw służy tylko do PRACY i OBRÓBKI ZDJĘĆ a nie dymania w strzelanki i inne pierdoły. Widzę że na forum roztrząsa się już takie gnioty że.... rzygać się chce. Prawda jest taka im bardziej wyuzdane tym szybcie się ***... Komp ma być prosty jak muł roboczy. To wszystko. Ja pracuję na 3 korpusach Hassel 500, Mamyia 67, Canon 350. Wszystko. No more. Bo i po co?? Słoików mam w sumie 8!!! W tym tylko jeden zoom do canona - KIT owy. Rezsta stałki. Dlaczego - bo na tym pracuję a nie się branz... albo przy piwie rostrząsam o wyższości X od Y bo ma 2 linie w centrum więcej.
            Więc idz do gościa od kompów i zamów stabilnego woła roboczego bez podświetlonych wiatraków, kręcenia procka itd.itp.
            MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Bananas
              Coś już napisał
              • 2006
              • 86

Jeżeli chodzi o monitor to mam zaszczyt bawić się Gateway FPD2485W 24" i jestem z niego bardzo zadowolony zapłaciłem 610$. Nie wiem, czy już w Polsce jest w sprzedaży. Ja polecam.:-P

Komentarz

• renes
                Uzależniony
                • 2007
                • 510

Zamieszczone przez Theoo
                Witam onanistów sprzetowych Zadam tylko jednopytanie - a co masz zamiar robić na tym kompie??? Do archiwizacji - 1000 zet wystarczy, Do podstawowej obróbki - 1500 zet. Do trocę powazniejszej - 3000. Monitor - za 1400 kupisz cokolwiek co bedzie normalnie chodziło. A kombinacje co lepsze dysk taki a sraki ....
                Zajmuje się grafiką i zdjeciami. Pracuję na 2 kompach Apple G4 + 21`", w dom PC 3Ghz, podręczna 1GB dysk 80GB + 21 " SONY 5 letni co z resztą??? Nie obchodzi mnie to. Jest to stabilne!!!! Nie wiesza się pomimo XP prof. Ten zestaw służy tylko do PRACY i OBRÓBKI ZDJĘĆ a nie dymania w strzelanki i inne pierdoły. Widzę że na forum roztrząsa się już takie gnioty że.... rzygać się chce. Prawda jest taka im bardziej wyuzdane tym szybcie się ***... Komp ma być prosty jak muł roboczy. To wszystko. Ja pracuję na 3 korpusach Hassel 500, Mamyia 67, Canon 350. Wszystko. No more. Bo i po co?? Słoików mam w sumie 8!!! W tym tylko jeden zoom do canona - KIT owy. Rezsta stałki. Dlaczego - bo na tym pracuję a nie się branz... albo przy piwie rostrząsam o wyższości X od Y bo ma 2 linie w centrum więcej.
                Więc idz do gościa od kompów i zamów stabilnego woła roboczego bez podświetlonych wiatraków, kręcenia procka itd.itp.
                Nie obraź się, ale masz dużą zdolność wyczytywania rzeczy których nie ma, przynajmniej w tym wątku. Zdaje się zresztą, że w tym miejscu nikt się tak - jak mówisz - nie branzlował swoim sprzętem jak Ty:-D Proponuję więcej tu nie zaglądać aby mdłości Tobą nie wstrząsały.
                Miłego dnia.

Komentarz

• tcyprian
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 58

Zamieszczone przez jacekxyz
                  Nie jestem fanem "jablek". Po prostu mam je w pracy, bo to wymog branzy.

cos kręcisz Jacku ;przeciez nie masz jablek w pracy chyba ze cos sie zmienilo ?? a tak w ogole gdzie pracujesz ?? myslalem ze jestes ........... a zresztą niewazne
                  5D+BG-E4; 24-105 4 IS ; 50 1.4; 85 1.8; 70-200 2.8 ;
                  Speedlite 580 EX; LowePro Magnum AW; troszke drobiazgow

Komentarz

• Zigi
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 532

Zamieszczone przez Theoo
                    ...
                    A ty byś poszedł do gościa od aparatów i poprosił go o dobry aparat wszystko jedno jaki byle był wołem roboczym do fotografii?
                    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Bingant
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 507

Jeśli można w tym wątku to mam jedno pytanie do bardziej doświadczonych, czy widac na monitorze wyrażną różnice(na plus) gdy ten jest połączony z komputerem kablem D-SUB a DVI?
                      Pozdrawiam.
                      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• tmaciak
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 610

Zamieszczone przez Bingant
                        Jeśli można w tym wątku to mam jedno pytanie do bardziej doświadczonych, czy widac na monitorze wyrażną różnice(na plus) gdy ten jest połączony z komputerem kablem D-SUB a DVI?
                        Pozdrawiam.
                        Tak, może być mniej lub bardziej widoczna, ale jest nieunikniona ze względu na to, że D-SUB jest łączem analogowym.

DVI jest łączem cyfrowym a zatem używając DVI unika się konwersji na sygnał analogowy i z sygnału analogowego i ewentualnych zakłóceń po drodze.
                        Pozdrawiam, Tomek
                        Canon S-120PC II

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Theoo
                          (..) kręcenia procka
                          I tylko w tym jednym masz rację. Poza tym, piep***sz

Zamieszczone przez Bingant
                          Różnica jest, ale przy dobrym monitorze wbrew pozorom niewielka (zakładając wyświetlanie w "natywnej" rozdzielczości LCD). Swego czasu bawiłem się trochę w pracy w takie porównania i wyniki mnie naprawdę zaskoczyły - te krasnoludki robiące wszystkie te konwersje tam i z powrotem są naprawdę sprytne ;-)
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• renes
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 510

Zestaw niemal końcowy... Z monitorem Eizo 19” S1931 cena nieco przekroczona, choć bardzo możliwe, że jednak zdecyduję się na NEC MultiSync 2090UXi-BK 20", wtedy dochodzi tysiąc zł. więcej.

Mam tylko nadzieję że cały zestaw jest dobrze skonfigurowany i nie wystąpią jakieś niespodzianki. Mam jeszcze krótkie pytania:

- Czy wymiana np. procka na czterordzeniowy kiedyś w przyszłości nie będzie wymagała wymiany płyty?
                            - Czy będzie można również zaaplikować bez problemu dodatkową parę RAMu 2x1GB?
                            - Czym rózni się dysk Raid Edition od Raid Edition2 ? Jeden i drugi będzie pasował?
                            - Czym jest zapis prostopadły?

1. Procesor: Intel Core2 Duo E6600 – 1150zł
                            2. RAM: PDP Patriot Dual LLK 2x1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 /1000MHz CL5 - 700zł
                            3. Zasilacz: Zalman ZM460B-APS - 350zł
                            4. Płyta: Asus P5B Deluxe Intel P965 - 635zł
                            5. Karta: GeForce 7600 GS Gigabyte Turbo Force Silent Pipe 256MB (PCI-E) - 380zł
                            6. Klawiatura: Logitech Cordless Internet Pro Desktop Black OEM - 117zł
                            7. Nagrywarka: Plextor PX-755A/T3 Kit - 279
                            8. Obudowa: CoolerMaster Centurion 5 - 210zł
                            9. Dyski:
                            WD Raptor, 360ADFD, 36GB, Serial ATA, 10000 RPM, 16MB cache - 375zl (na system)
                            2x WD Caviar 160GB SATA II 7200rpm 16MB cache RAID Edition- 500zł (Raid 1)
                            plus 3x Scythe Quiet Drive – 390zł (choć może na razie tylko 1 na Raptora)
                            10. Wentylator do obudowy: Arctic Cooling Freezer 7 Pro - 70zł
                            11. Monitor: NEC MultiSync 2090UXi-BK 20" - 3050zł

Pozdr.

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez renes
                              - Czy wymiana np. procka na czterordzeniowy kiedyś w przyszłości nie będzie wymagała wymiany płyty?
                              http://www.asus.com/products4.aspx?m...3&l2=11&l3=307 - This motherboard supports the latest Intel® Quad-core processors in LGA775 package.
                              Zamieszczone przez renes
                              Czy będzie można również zaaplikować bez problemu dodatkową parę RAMu 2x1GB?
                              J.w. Da się. Byle parami, najlepiej w zestawie "dual channel kit".
                              Zamieszczone przez renes
                              - Czym rózni się dysk Raid Edition od Raid Edition2 ? Jeden i drugi będzie pasował?
                              Tak. A czym się różni... pewnie głównie nalepką ;-)
                              Zamieszczone przez renes
                              http://www.biznesnet.pl/ar/20/52192/...dnosc,hdd.html - takie tam blabla

A mnie ten wątek w końcu zmotywował, żeby iść do sklepu po dodatkowe 2x512MB pamięci ;-)
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez renes
                                Zalezy od plyty. Tej ktora wybrales nie bedziesz musial zmieniac.

- Czy będzie można również zaaplikować bez problemu dodatkową parę RAMu 2x1GB?
                                Tak, najlepiej wziac te same ktore juz wybrales.

Nie wiem a drugie to podobno szybsze/wieksza niezawodnosc a muflon dobrze podsumowal ze to jakies blabla byle na sile niby nowa generacje dyskow wprowadzic.

Btw a mnie ten watek motywuje by sie ruszyc po Scythe Quiet Drive w koncu .

Komentarz

Pracuję...