Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam
iMAC 27'' 3.06GHz 4GB/1TB/HD4670
Czy ktoś słyszał czy ktoś wie ?? Jako sprzęt do obróbki foto.
Aktualnie mam HP 4x2.66 4gb ram na Windows vista monitor HP LP2475W jednak chciałbym go wymienić na Maca co sądzicie ?? jak się z nim pracuje w PS jak jest z wydajnością.
Proszę o radę ??
Regulamin pkt 8.
canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)
Wydajnosc Mac=PC w uproszczeniu.
Pracuje sie tak samo, okna dialogowe maja inny wyglad guzikow.
Przy wiekszych plikach uzywajac CS4 szybszy bedzie PC z powodu obslugi 64-bit jedynie w PC-towej wersji.
Po zakupie 5D II okazało się, że proces segregowania materiału po zdjęciach zaczął być starsznie nużący. Odświeżanie podglądu w Bridge trwa teraz 2-3 sekundy. To dramatycznie długo, jeżeli jest do przejżenia np. 2 tys. zdjęć. Jeszcze dłużej trwa podgląd 100%
Sprawę ratuje trochę DPP z opcją Quick check tool. Tutaj nie muszę nawet czekać na podgląd 50%. DPP nie ma jednak tak rozbudowanych funkcji katalogowania, tagowania itp.
Moje pytanie:
Jakiego sprzętu używacie do KOMFORTOWEJ pracy na RAW'ami z 5DII i ewentualnie jaki soft?
Najchętniej coś z firmy sadowniczej, ale "od biedy" może być coś pod okno nr 7.
Najmocniejszy Mac Mini z dobrym ekranem taki komfort zapewni.
Mam MacBook'a PRO SR 2,2, czyli sprzęt sporo starszy i wolniejszy i nie jest źle, niemniej jednak przy 20 warstwach na 21mpix TIFF, photoshop zaczyna się ciąć.
iMac'a olej, bo te ekrany są tragiczne, natomiast jeśli cię stać, to może pomyśl o Mac'u PRO podstawowym jakimś.
Intel iCore 7 do tego 6 albo 12 GB RAM 1600 MHz i sprawa załatwiona. Dorzucasz jeszcze jakąś współczesną (ale niekoniecznie drogą) kartę graficzną i będzie śmigać aż miło będzie patrzeć.
Zestaw można tuningować dodając szybki dysk SSD na system albo tworząc macierz RAID 0.
Możliwości jest wiele. Opłaca się zainwestować, bo każde kilka sekund zaoszczędzone na jednej fotce przemnożone przez wszystkie zdjęcia w skali roku daje ogromne oszczędności czasu, który też kosztuje.
W tej chwili używam MBP 2,2 * RAM 4GB * 320/7200 rpm i to był perfekcyjny zestaw dla 5d, ale dla 5d mark II już jest słabawo, dlatego Mac mini to może być za mało.
Ponieważ i7 w iMac okazuje się zaskakująco wydajny (nawet w porównaniu z Mac Pro) pomyślałem właśnie o nim. Fakt, ekran obłyszczący jak choinka na święta i nie da się zrobić RAID 0, nie ma nawet eSata, żeby takowy wydajny Raid zrobić na zewnętrznym dysku.
Jednak za "niewielkie" pieniądze jest wydajny zestaw z OS X, można wsadzić nawet 16 GB RAM, karta niekiepska a na dokładkę panel IPS 27" 2560 x 1440. A z drugim dyskiem dla RAID można sobie poradzić za pomocą SSD, tyle że to nie tanie rozwiązanie.
Co do Mac Pro, to chyba jedynie 2 dwoma prockami ma sens brać żeby odczuć znaczącą różnicę w wydajności z i7
ale pojechałeś z tą płytą 16 banków pamięci i dwa procesory i do tego prostokątne
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale cena w przypadku kompa na takiej płytce, móże okazać się*mniej atrakcyjna od ceny Mac'a Pro
Ostatnio edytowany przez focus; 7270.
Powód: Automerged Doublepost
Był: Intel Celeron 3.20 GHz, 3 GB RAM 400 MHz i Win XP Pro 32-bit. Czas obróbki jednego RAW'a urósł do granic mojej wytrzymałości - zmieniłem komputer.
Jest: Intel Core i7 860 2,8 GHz, 8 GB RAM 1333 MHz, Win 7 Pro 64-bit na wydzielonym HD 160 GB SATA II 7200 rpm. Dla mnie jest dobrze.
Poniżej zestawienie czasów kilku operacji wykonywanych przez DPP (niestety nie używam Photoshop'a) na pełnych RAW'ach z 7D.
DPP 3.8.0. Przeglądanie RAW : Select all > Start Quick check tool - natychmiastowe przejścia do następnego zdjęcia, bez zauważalnego opóźnienia, zarówno w widoku standardowym (Fit to window) jak i "50%".
Edycja kilkudziesięciu RAW: Select all > Edit image window - tu czas przeglądania od naciśnięcia "Next image" do zniknięcia mozaiki i do pełnego wyostrzenia:
w widoku "Fit to window" <1 s i <1 s
w widoku "50%" <1 s i około 2,5 s
w widoku "100%" <1 s i około 2,5 s
Czas wykonania dowolnej korekcji z zakładki RAW - niezauważalny (natychmiast).
Czas obróbki RAW'a po wprowadzeniu dowolnego zestawu korekcji z zakładki NR/Lens/ALO - od "Apply/OK" do pełnego wyostrzenia obrazu na ekranie monitora (w widoku 100%) - 4 s.
Czas konwersji RAW do JPEG (Batch process, Quality 8, bez Resize) około 7 s/szt. (do niedawna - 49 s/szt.).
Uruchomienie równoległe drugiego procesu konwersji (kolejnej partii kilkudziesięciu RAW), z Core i7 nie wydłuża czasu konwersji w zauważalnym wymiarze.
Przy przeglądaniu pełnowymiarowych JPG (5184x3456 pix) w FastStone Image Viewer - czas wczytywania kolejnego zdjęcia ledwie widoczny, nie irytujący 0,1 - 0,2 s.
Mam nadzieję, że użytkownicy 5D II, na podstawie powyższych czasów obróbki 18 mpix plików z 7D, są w stanie oszacować, czy przesiadka na PC-ta o podobnej konfiguracji zadowoli ich, czy też muszą szukać czegoś jeszcze sprawniejszego.
EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).
Dzięki ZarJac za wnikliwe pomiary.
Rozważałem podobną konfigurację.
Wygląda na to, że porównując wielkość matrycy należało by dodać jakeś 40% do podanych czasów.
Sprawdzę jak to wygląda na moim obecnym sprzęcie.
no i sprawdzilem:
na wspomnianej konfiguracji tzn.:
MBP Core2Duo 2,2
4 GB RAM
dysk 7200
Mam niemal identyczne czasy reakcji programu DPP (3.8.1)
Czekam około 3 sec na pełne wyostrzenie niezależnie czy jest to Fit to window, 50 czy 100%, przy czym nie mam etapu "mozaik"
Nie rozumiem dlaczego na tak różnych komputerach jest tak podobnie, u mnie powinno być dużo gorzej tym bardziej że pliki są ok. 40% większe
a mozesz powiedziec jak sprawa wyglada w przypadku ACR?
A co do roznic to to z jednej strony czasem bywa ze system systemowi nie rowny. Jeden ma pozadek, a inny dziesiatki programow w tle, ze o robactwie nie wspomne.
Z drugiej strony zas co przy podanych konfiguracjach jest najwezszym gardlem? Procesor? Predkosc dyskow? ilosc ramu?
Moze ktos zebral by do kupy zestaw testow, jak poznac co w "moim" komputerze pierwsze sie zapycha.
pozdrawiam
Zamieszczone przez focus
no i sprawdzilem:
na wspomnianej konfiguracji tzn.:
MBP Core2Duo 2,2
4 GB RAM
dysk 7200
Mam niemal identyczne czasy reakcji programu DPP (3.8.1)
Czekam około 3 sec na pełne wyostrzenie niezależnie czy jest to Fit to window, 50 czy 100%, przy czym nie mam etapu "mozaik"
Nie rozumiem dlaczego na tak różnych komputerach jest tak podobnie, u mnie powinno być dużo gorzej tym bardziej że pliki są ok. 40% większe
Komentarz