i stalo sie, zamowilem Maxtor OneTouch IV Plus 500 GB, zobaczymy co w nim drzemie.
X
-
-
znajomy (fotograf) używa dysków zewnętrznych tej firmy jest bardzo zadowolony ...
KanoTechnologiesKomentarz
-
no ale to juz sa NAS, SAS, zaawansowany Storage rowniez w wersjach FW i eSATA, ale na to trzeba miec troche kasy, oj troche.znajomy (fotograf) używa dysków zewnętrznych tej firmy jest bardzo zadowolony ...
KanoTechnologies
PS. jutro bede mial tego Maxtora to opisze wrazenia.Moja CaroinaKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Wnioskuję, że eSATA będzie dużo szybsza od USB oraz FW.Będzie wolniejsze. Dużo wolniejsze. eSATA to nic innego jak SATA tylko od razu z zasilaniem.
Szybkość USB 2.0 i FireWire jest bardzo porównywalna (480 i 400 Mbps).
PS.
Dysku jeszcze nie kupiłem - pierwszeństwo ma 100 macro ;DKomentarz
-
witam
wybaczcie ze się podepnę ale mam pytanko - kumpel przyniósł mi dysk SATA który strasznie głośno chocdzi - jakby talerze były lużne i się ruszały i czasem on kręci a czasem nie kręci.. czy jest możliwosc naprawy lub jakas dziagnoza - chyba nie upadł dyskCanon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.Komentarz
-
Komentarz
-
ja kupiłem coś takiego:
fajnie pyrka, obudowa nieźle chłodzi - dysk po skopiowaniu 100gb z płytek miał temp. 36 stopni. systemowy jest cieplejszy mimo że ma pasywne chłodzenie - 42 stopnie. do tego zaczął mulić strasznie - podczas kopiowania plików muzyka mi przycina, a winda się uruchamia kilka minut. chyba czas na backup wszystkiego i wymianę dysku. no chyba że format pomoże
Komentarz
-
Komentarz
-
format dziś robię, więc pewnie pomoże. dzięki za radę
Komentarz
-
W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywaćKomentarz
-
Troszkę odgrzebię ;-)
Przymierzam się do zakupu dysku Seagate Barracuda 7200.11, który będzie służył jako dysk zewnętrzny/dodatkowy w obudowie AKASA podpięty do laptopa po USB.
Mimo, że ten model obudowy wyszedł w sumie niedawno kolesie nie wmontowali tam FW. No ale mam już jedną AKASĘ (poprzednia seria ale ten sam wygląd zewnętrzny) i stwierdziłem, że kupię znowu AKASĘ, żeby mieć ten sam 'design' bo też ma to dla mnie znaczenie.
Co prawda Welland się bardziej postarał i ostatnio wypuścił też nową obudowę dla dysków SATA która ma już na wyjściu eSATA, FW i USB2.0 (droższa o 30zł).
No ale stwierdziełem, że z FW i tak póki co nie będę korzystał bo mam tak nie fortunnie umiejscowione FW w laptopie, że było by to nie wygodne i bym się wq... gdyby mi się ten kabel pałętał w miejscu gdzie operuję myszką - a dysk ma być podpięty cały czas.
(BTW, nie wiedzieć czemu kolesie nie dali FW, bo wiadomo przyszłościowo zawsze fajnie mieć FW w tak dużym dysku :-?)
No ale przejdźmy do dysku - byłem już zdecydowany na zakup modelu SEAGATE SATAII 750GB/32MB, kiedy się zorientowałem, że za 95zł więcej można dostać SEAGATE SATAII 1TB/32MB.
To wychodzi jakieś 233GB użytkowego więcej za te 95zł.
I teraz dylemacik
- czy to nie zbyt niebezpieczne kupować jako jeden dysk 1TB ? Z drugiej strony to czy padnie 750GB czy 1TB to i tak jeden pies :rolleyes:
Wiem - najlepiej by było 2x500GB i połączyć w RAID - ale to raczej odpada :-)
Posiada ktoś wspomniane dyski lub obudowy i ma jakieś złe/dobre doświadczenia?
Co prawda jest gwrancja 3+2, ale jak dysk padnie to co najwyżej można dostać nowy, a nie dane z powrotem
Pozdrawiam!Komentarz
-
A czy ktoś ma/miał okazję pracować na złączu eSATA?
Bo przypadkiem natrafiłem na kontroler PCMCIA
2x eSATA i wpadłem na pomysł, czy by nie nabyć takiego wynalazku i użyć zamiast braku FireWire w moich obudowach HDD (mają eSATA i USB2.0).
Pytanie, czy ktoś z Was testował takie połączenie?
Póki co znalazłem kontroler takiej firmy: http://www.q-s.pl/prod/ST-109.html
Idealnie by pasował mi do laptopa nie przeszkadzając w korzystaniu.
Zastanawiam się tylko czy parametry (1,5Gb/s) są takie jak piszą, bo póki co nie znalazłem takiego urządzenia jakiejś znanej firmy. Cholera wie czy to nie jakaś 'chińszczyzna'
Sorki za lekki OT :wink:Komentarz
-
mialem chcialel, ale jak znajdziesz kabel (nie jak bedzie w ofercie, ale w sprzedazy to jest pro)Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;DKomentarz
Komentarz