X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • don
    Początki nałogu
    • 2007
    • 252

i stalo sie, zamowilem Maxtor OneTouch IV Plus 500 GB, zobaczymy co w nim drzemie.
    Moja Caroina

Komentarz

• VanMurder
      Uzależniony
      • 2007
      • 600

znajomy (fotograf) używa dysków zewnętrznych tej firmy jest bardzo zadowolony ...
      KanoTechnologies
      mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• don
        Początki nałogu
        • 2007
        • 252

Zamieszczone przez VanMurder
        znajomy (fotograf) używa dysków zewnętrznych tej firmy jest bardzo zadowolony ...
        KanoTechnologies
        no ale to juz sa NAS, SAS, zaawansowany Storage rowniez w wersjach FW i eSATA, ale na to trzeba miec troche kasy, oj troche.

PS. jutro bede mial tego Maxtora to opisze wrazenia.
        Moja Caroina

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Zamieszczone przez Eryk
          Czy FireWire będzie dużo szybsze od eSATA?
          Będzie wolniejsze. Dużo wolniejsze. eSATA to nic innego jak SATA tylko od razu z zasilaniem.

Szybkość USB 2.0 i FireWire jest bardzo porównywalna (480 i 400 Mbps).
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• don
            Początki nałogu
            • 2007
            • 252

np. Maxtor pisze na stronie ze FW ma przepustowosc 43 MB/s a USB 2.0 33 MB/s
            Moja Caroina

Komentarz

• Eryk
              Bywalec
              • 2006
              • 151

Będzie wolniejsze. Dużo wolniejsze. eSATA to nic innego jak SATA tylko od razu z zasilaniem.

Szybkość USB 2.0 i FireWire jest bardzo porównywalna (480 i 400 Mbps).
              Wnioskuję, że eSATA będzie dużo szybsza od USB oraz FW.

PS.
              Dysku jeszcze nie kupiłem - pierwszeństwo ma 100 macro ;D
              40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
              Fototapety

Komentarz

• nagor
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

witam
                wybaczcie ze się podepnę ale mam pytanko - kumpel przyniósł mi dysk SATA który strasznie głośno chocdzi - jakby talerze były lużne i się ruszały i czasem on kręci a czasem nie kręci.. czy jest możliwosc naprawy lub jakas dziagnoza - chyba nie upadł dysk
                Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

Zamieszczone przez Eryk
                  Wnioskuję, że eSATA będzie dużo szybsza od USB oraz FW.
                  Tak, powinno być.
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

ja kupiłem coś takiego:

fajnie pyrka, obudowa nieźle chłodzi - dysk po skopiowaniu 100gb z płytek miał temp. 36 stopni. systemowy jest cieplejszy mimo że ma pasywne chłodzenie - 42 stopnie. do tego zaczął mulić strasznie - podczas kopiowania plików muzyka mi przycina, a winda się uruchamia kilka minut. chyba czas na backup wszystkiego i wymianę dysku. no chyba że format pomoże
                    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Zamieszczone przez schabu
                      do tego zaczął mulić strasznie - podczas kopiowania plików muzyka mi przycina, a winda się uruchamia kilka minut.
                      No to masz wyłączony DMA dla tego dysku. Mogło się wyłączyć "samo". Sprawdź tryb transferu na kontrolerze w menadżerze urządzeń.

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

format dziś robię, więc pewnie pomoże. dzięki za radę
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• michaelx
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 77

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                          Ja od zawsze uzywam dyskow Seagate i nigdy sie nie zawiodlem. Samsungi za to omijam szerokim lukiem
                          Mnie zaś padły dwa Seagate w ciągu roku a Samsunga używam do dzisiaj myślę że to nie regułą choć w drugim kompie mam WD
                          W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Troszkę odgrzebię ;-)

Przymierzam się do zakupu dysku Seagate Barracuda 7200.11, który będzie służył jako dysk zewnętrzny/dodatkowy w obudowie AKASA podpięty do laptopa po USB.
                            Mimo, że ten model obudowy wyszedł w sumie niedawno kolesie nie wmontowali tam FW. No ale mam już jedną AKASĘ (poprzednia seria ale ten sam wygląd zewnętrzny) i stwierdziłem, że kupię znowu AKASĘ, żeby mieć ten sam 'design' bo też ma to dla mnie znaczenie.
                            Co prawda Welland się bardziej postarał i ostatnio wypuścił też nową obudowę dla dysków SATA która ma już na wyjściu eSATA, FW i USB2.0 (droższa o 30zł).
                            No ale stwierdziełem, że z FW i tak póki co nie będę korzystał bo mam tak nie fortunnie umiejscowione FW w laptopie, że było by to nie wygodne i bym się wq... gdyby mi się ten kabel pałętał w miejscu gdzie operuję myszką - a dysk ma być podpięty cały czas.
                            (BTW, nie wiedzieć czemu kolesie nie dali FW, bo wiadomo przyszłościowo zawsze fajnie mieć FW w tak dużym dysku :-?)

No ale przejdźmy do dysku - byłem już zdecydowany na zakup modelu SEAGATE SATAII 750GB/32MB, kiedy się zorientowałem, że za 95zł więcej można dostać SEAGATE SATAII 1TB/32MB.
                            To wychodzi jakieś 233GB użytkowego więcej za te 95zł.
                            I teraz dylemacik - czy to nie zbyt niebezpieczne kupować jako jeden dysk 1TB ? Z drugiej strony to czy padnie 750GB czy 1TB to i tak jeden pies :rolleyes:
                            Wiem - najlepiej by było 2x500GB i połączyć w RAID - ale to raczej odpada :-)

Posiada ktoś wspomniane dyski lub obudowy i ma jakieś złe/dobre doświadczenia?

Co prawda jest gwrancja 3+2, ale jak dysk padnie to co najwyżej można dostać nowy, a nie dane z powrotem

Pozdrawiam!
                            sigpic

Komentarz

• Zielony
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2928

A czy ktoś ma/miał okazję pracować na złączu eSATA?
                              Bo przypadkiem natrafiłem na kontroler PCMCIA 2x eSATA i wpadłem na pomysł, czy by nie nabyć takiego wynalazku i użyć zamiast braku FireWire w moich obudowach HDD (mają eSATA i USB2.0).
                              Pytanie, czy ktoś z Was testował takie połączenie?
                              Póki co znalazłem kontroler takiej firmy: http://www.q-s.pl/prod/ST-109.html

Idealnie by pasował mi do laptopa nie przeszkadzając w korzystaniu.
                              Zastanawiam się tylko czy parametry (1,5Gb/s) są takie jak piszą, bo póki co nie znalazłem takiego urządzenia jakiejś znanej firmy. Cholera wie czy to nie jakaś 'chińszczyzna'

Sorki za lekki OT :wink:
                              sigpic

Komentarz

• bercow
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 226

mialem chcialel, ale jak znajdziesz kabel (nie jak bedzie w ofercie, ale w sprzedazy to jest pro)
                                Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                                dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                                nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

Pracuję...