Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Wszystko ladnie pieknie, ale jest kilka problemow z tym artykulem z chip'a. Zasadniczo jest tak samo wiarygodny, jak ich testy, w ktorych D40 jest lepsze od 5D a D200 od 1D
Autor mogl po pierwsze pogooglac (jak juz na google sie powoluje) czym jest informacja MTBF i jak nalezy z niej korzystac.
MTBF Reliability Prediction Calculation Software for MIL-HDBK-217 and Telcordia / Bellcore - T-Cubed Systems, Inc.
Trzeba wiedziec tez, skad sie biora dane MTBF. Sa one dla nowych dyskow czysto teoretyczne. Nikt normalny nie odpala 500 dyskow twardych na 50 dni aby otrzymac taki czy siaki mtbf. A jak go policzyc jak padnie z tej piecsetki 100? Nie robi sie tego z tego powodu, ze krzywa padow nie jest liniowa.
Na poczatku pada duzo dyskow danej serii. W tzw. okresie niemowlecym te, ktore maja jakies mniejsze czy wieksze wady albo nie zostaly wykryte przez kontrole jakosci odpadaja. Pozniej nastepuje stabilizacja i to co przeszlo przez raczkowanie chodzi dlugo bez wiekszych problemow. Przy koncu okresu zycia danej serii dyskow znow nastepuje nasilenie padow, tyle ze w tym wypadku z powodu zuzycia elementow.
Krzywa jest podobna do ksztaltu przekroju wanien. Nawet tak zostala nazwana.
Producent podaje MTBF opierajac sie na danych z poprzednich generacji podobnych dyskow. Wylicza ze dysk z takich a takich komponentow podziala tyle a tyle bo poprzednie dzialaly tyle a tyle i to i to poprawiono. Dopiero po wejsciu modelu na rynek zbierane sa dane ze zwrotow i mozna zebrac dane na przyszlosc. Przy czym dane ze zwrotow zawsze sa nizsze jak teoretyczne z powodu bledow ludzi. To w sumie takie nieco bardziej skomplikowane "pi razy oko" z domieszka wrozenia z fusow
Jest tez duzy problem z owym testem googla. Wzbudzil on sporo kontrowersji i wiele ludzi sie z nim nie zgadza. Maja pewnie racje. Jak zwykle wychodzi, ze google to nie wyrocznia.
Jak ktos pogoogla to zauwazy, ze google wybiera scisle okreslony sprzet a nie wszystko co jest obecnie na rynku. Sami sie tym chwalili.
Waznymi parametrami dla nich sa parametry energetyczne i termiczne. Nie zawsze wybieraja najszybsze i najlepsze czy najbardziej bezawaryjne. Wazniejsze czesto jest to ile moga oszczedzic na pradzie jak to ile tych dyskow padnie. Jak sie ma kilkaset tysiecy serwerow to nie dziwne. Rachunki za energie ida w gigantyczne sumy a pady tak czy siak beda.
Dlatego wbierali na przyklad dyski o 5400 obrotach na minute. A jedynym ostatnio, ktory takie produkowal jest Maxtor. Jak wiadomo maxtor ostatnio mial pare problemow z kontrola jakosci.
Do tego jesli juz cos kupuja, to sa ta duze ilosci danego typu sprzetu. Jesli nie ma sie odpowiedniego przekroju tego co jest obecnie na rynku przy testowaniu, to i dane z testu zupelnie nie przekladaja sie na to co obecnie jest na rynku. Nawet samo google przyznalo sie, ze sa ogromne roznice w awaryjnosci pomiedzy poszczegolnymi seriami dyskow. A kupuja oni wlasnie poszczegolne serie ignorujac kompletnie wszystko inne.
Co to dla nas, zwyklych uzytkownikow znaczy?
To nie jest tak, ze dyski ktore tam byly zimne szybciej padaly z powodu samej temperatury. To nie byly te same modele jak cieplejsze, wzbogacone o lepsze chlodzenie. Padaly szybciej, bo to byly po pierwsze inne modele, bardziej energooszczedne i byc moze wolnoobrotowe z kompletnie innych serii i pewnie od innych producentow. Jak tu dopasowac to pod temeprature majac tyle zmiennych?
W skrocie, w/g wielu ludzi dane o temperaturach od googla sa kompletnie bezwartosciowe.
Google moze i wykonalo testy na ogromna skale. Ale ich wyniki sa mocno zafalszowane z powodu tego co wybierali do testowania i jak sie dalej z tym sprzetem obchodza. Nie wyrokowal bym na tej podstawie niczego, a juz napewno tego, ze schlodzenie dysku skraca jego zywotnosc. Wyrokowac takie cos z tego testu to tylko Chip moze.
Zwlaszcza, ze producenci dyskow, a Ci chyba wiedza co robia, maja czesto calkiem odmienne wyniki jak Google. A oni testuja wszystko co zrobili, nie tylko dana partie i dla poszczegolnych serii dyskow wracajacych do producenta po uszkodzeniu maja dane o pracy w roznych warunkach. Od mocno przegrzanego skladaka po dobrze schlodzone serwery.
Na test google odpowiadam tak:
Mężczyznom pada więcej dysków niż kobietom.
Co do padania dysków od zainstalowania softu:
Nawet jeśli taki soft zapisuje coś w MBR to nie jest to uszkodzenie DYSKU tylko danych na nim zapisanych.
Mam do czynienia ze sprzetem komputerowym na codzien i byla taka zasada... unikac wszystkiego firmy Szajsung gdzie coskolwiek sie kreci.
Masz zreszta co do tego nie tylko moja opinie.
Hmm.. A ostatnio ich SpinPointy same dobre recenzje zgarniają bo wydajne i ciche.. O awaryjności też nie słychać. Miałem 3 barracudy, 2 padły po 2 latach. Teraz mam Maxtora i żyje od 4 lat.
a mi ostatnio padł Seagate,40 GB U6 5400 obr.min, miał 6.5 roku to może dlatego, dziwne jest, że padł zaraz po tym jak go podpiąłem do adapteru USB, hmm
Mam do czynienia ze sprzetem komputerowym na codzien i byla taka zasada... unikac wszystkiego firmy Szajsung gdzie coskolwiek sie kreci.
Masz zreszta co do tego nie tylko moja opinie.
Nie mogę się niezgodzić Napędy optyczne potrafiły rozerwać płytę.
Awaryjność HDD Samsunga przebijała tylko stara słynna seria dysków IBM-a.
W firmowych compaq-ach z 10 padło 9. Na szczęście zawsze elektronika i po przekładce dało się dane odzyskać. Jak został tylko jedne profilaktycznie wymieniliśmy na Seagate.
Od czasów Amigi używam wyłącznie Seagate-ów i jak do dziś zero problemów.
Pomijam spaloną elektronikę (ale to była wina wadliwej kieszeni na dysk - zamienione 5 z 12V). Dane uratowane po przekładce PCB.
Jeszcze co do samsungów -na moim sp2004c (200GB SATA) same z siebie pojawiają się bad sectory :/. Początkowo myślałem, że zwiechy powodowane są RAMem, ale po przeskanowaniu dysku prawie się załamałem. Dodam, że dysk nigdy nie był nawet wykręcany z obudowy, więc rzucanie nim o ścianę raczej nie wchodzi w grę . Szajs i tyle...
A mi ostatnio po 3 latach padł Maxtor 160 GB
Na szczęście S.M.A.R.T. zdążył mi sypnąć komunikatem o szybkim backupie i zdążyłem skopiowac dane, po czym zaliczył zgona
A mi ostatnio po 3 latach padł Maxtor 160 GB
Na szczęście S.M.A.R.T. zdążył mi sypnąć komunikatem o szybkim backupie i zdążyłem skopiowac dane, po czym zaliczył zgona
a jaki program do analizowania S.M.A.R.T. polecicie?
Barracuda 7200.10 Ultra ATA/100 320 GB - padł bez ostrzeżenia. Nówka cewka, 2 miesiące może miał. Wymienili na gwarancji, ale danych nie oddali.
W mniej więcej tym samym czasie słyszałem o znajomych o 2 innych awariach dysków z tej serii. Zalecam ostrożność.
odpaliłem sobie ten program Dtemp
dwa dyski dwa seagatey 160+240 - jeden ma ~38 a drugi ~39 st C
backupy zdjec robie na dvd (dorzucam swoje docsy) - backupu reszty (gry savey itp) nie robie
fajny temat bo wlasnie zamierzam dokupić jeden lub raczej dwa dyski - powód:
1. chcialem sobie zrobić ghostem obraz systemu oraz backup zdjec
2. musze zoie dac osobny dysk do zgrywania i obróbki materiału z kamery miniDV
mysleze takie po 320GB by starczyly - na razie tylko zastanawiam sie jak podpiąc do kompa (mam zewnetrzne wysjcie sata)
przez usb jakos mnie odstręcza... moze kieszeń?
Komentarz