X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Zamieszczone przez Lesoniusz
    coś link chyba nie teges ale jak się skopiuje do przeglądarki to działa jak trzeba - sorry za utrudnienia
    Też mi ten link nie chodzi.

Ps.

Tu poprawiony :

Ps.2

Pytanie do czytających w/w artykuł : gdzie można kupić grzałki do komputera aby podwyższyć temperaturę pracy moich nowych dysków ?
    Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Wszystko ladnie pieknie, ale jest kilka problemow z tym artykulem z chip'a. Zasadniczo jest tak samo wiarygodny, jak ich testy, w ktorych D40 jest lepsze od 5D a D200 od 1D

Autor mogl po pierwsze pogooglac (jak juz na google sie powoluje) czym jest informacja MTBF i jak nalezy z niej korzystac.
      MTBF Reliability Prediction Calculation Software for MIL-HDBK-217 and Telcordia / Bellcore - T-Cubed Systems, Inc.

Trzeba wiedziec tez, skad sie biora dane MTBF. Sa one dla nowych dyskow czysto teoretyczne. Nikt normalny nie odpala 500 dyskow twardych na 50 dni aby otrzymac taki czy siaki mtbf. A jak go policzyc jak padnie z tej piecsetki 100? Nie robi sie tego z tego powodu, ze krzywa padow nie jest liniowa.

Na poczatku pada duzo dyskow danej serii. W tzw. okresie niemowlecym te, ktore maja jakies mniejsze czy wieksze wady albo nie zostaly wykryte przez kontrole jakosci odpadaja. Pozniej nastepuje stabilizacja i to co przeszlo przez raczkowanie chodzi dlugo bez wiekszych problemow. Przy koncu okresu zycia danej serii dyskow znow nastepuje nasilenie padow, tyle ze w tym wypadku z powodu zuzycia elementow.

Krzywa jest podobna do ksztaltu przekroju wanien. Nawet tak zostala nazwana.

Producent podaje MTBF opierajac sie na danych z poprzednich generacji podobnych dyskow. Wylicza ze dysk z takich a takich komponentow podziala tyle a tyle bo poprzednie dzialaly tyle a tyle i to i to poprawiono. Dopiero po wejsciu modelu na rynek zbierane sa dane ze zwrotow i mozna zebrac dane na przyszlosc. Przy czym dane ze zwrotow zawsze sa nizsze jak teoretyczne z powodu bledow ludzi. To w sumie takie nieco bardziej skomplikowane "pi razy oko" z domieszka wrozenia z fusow

Jest tez duzy problem z owym testem googla. Wzbudzil on sporo kontrowersji i wiele ludzi sie z nim nie zgadza. Maja pewnie racje. Jak zwykle wychodzi, ze google to nie wyrocznia.

Jak ktos pogoogla to zauwazy, ze google wybiera scisle okreslony sprzet a nie wszystko co jest obecnie na rynku. Sami sie tym chwalili.

Waznymi parametrami dla nich sa parametry energetyczne i termiczne. Nie zawsze wybieraja najszybsze i najlepsze czy najbardziej bezawaryjne. Wazniejsze czesto jest to ile moga oszczedzic na pradzie jak to ile tych dyskow padnie. Jak sie ma kilkaset tysiecy serwerow to nie dziwne. Rachunki za energie ida w gigantyczne sumy a pady tak czy siak beda.

Dlatego wbierali na przyklad dyski o 5400 obrotach na minute. A jedynym ostatnio, ktory takie produkowal jest Maxtor. Jak wiadomo maxtor ostatnio mial pare problemow z kontrola jakosci.

Do tego jesli juz cos kupuja, to sa ta duze ilosci danego typu sprzetu. Jesli nie ma sie odpowiedniego przekroju tego co jest obecnie na rynku przy testowaniu, to i dane z testu zupelnie nie przekladaja sie na to co obecnie jest na rynku. Nawet samo google przyznalo sie, ze sa ogromne roznice w awaryjnosci pomiedzy poszczegolnymi seriami dyskow. A kupuja oni wlasnie poszczegolne serie ignorujac kompletnie wszystko inne.

Co to dla nas, zwyklych uzytkownikow znaczy?

To nie jest tak, ze dyski ktore tam byly zimne szybciej padaly z powodu samej temperatury. To nie byly te same modele jak cieplejsze, wzbogacone o lepsze chlodzenie. Padaly szybciej, bo to byly po pierwsze inne modele, bardziej energooszczedne i byc moze wolnoobrotowe z kompletnie innych serii i pewnie od innych producentow. Jak tu dopasowac to pod temeprature majac tyle zmiennych?

W skrocie, w/g wielu ludzi dane o temperaturach od googla sa kompletnie bezwartosciowe.

Google moze i wykonalo testy na ogromna skale. Ale ich wyniki sa mocno zafalszowane z powodu tego co wybierali do testowania i jak sie dalej z tym sprzetem obchodza. Nie wyrokowal bym na tej podstawie niczego, a juz napewno tego, ze schlodzenie dysku skraca jego zywotnosc. Wyrokowac takie cos z tego testu to tylko Chip moze.

Zwlaszcza, ze producenci dyskow, a Ci chyba wiedza co robia, maja czesto calkiem odmienne wyniki jak Google. A oni testuja wszystko co zrobili, nie tylko dana partie i dla poszczegolnych serii dyskow wracajacych do producenta po uszkodzeniu maja dane o pracy w roznych warunkach. Od mocno przegrzanego skladaka po dobrze schlodzone serwery.
      ...

Komentarz

• canis_lupus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1252

Na test google odpowiadam tak:
        Mężczyznom pada więcej dysków niż kobietom.

Co do padania dysków od zainstalowania softu:
        Nawet jeśli taki soft zapisuje coś w MBR to nie jest to uszkodzenie DYSKU tylko danych na nim zapisanych.
        "I love You Cię" Różyczko...
        Galeria ,
        Druga galeria,

Komentarz

• MateuszZ.
          Początki nałogu
          • 2005
          • 276

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
          Ja od zawsze uzywam dyskow Seagate i nigdy sie nie zawiodlem. Samsungi za to omijam szerokim lukiem

Ja też od zawsze tylko seagate używam (od 40MB dysku do 300GB , w sumie było ich kilkanascie ) i.... 0 awarii

Komentarz

• BelYaal
            Początki nałogu
            • 2007
            • 387

Mam do czynienia ze sprzetem komputerowym na codzien i byla taka zasada... unikac wszystkiego firmy Szajsung gdzie coskolwiek sie kreci.
            Masz zreszta co do tego nie tylko moja opinie.

Komentarz

• dentharg
              Uzależniony
              • 2005
              • 867

Hmm.. A ostatnio ich SpinPointy same dobre recenzje zgarniają bo wydajne i ciche.. O awaryjności też nie słychać. Miałem 3 barracudy, 2 padły po 2 latach. Teraz mam Maxtora i żyje od 4 lat.
              Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• mkwiek
                Uzależniony
                • 2006
                • 862

a mi ostatnio padł Seagate,40 GB U6 5400 obr.min, miał 6.5 roku to może dlatego, dziwne jest, że padł zaraz po tym jak go podpiąłem do adapteru USB, hmm
                I am FX

Komentarz

• alfsky
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 106

Zamieszczone przez BelYaal
                  Mam do czynienia ze sprzetem komputerowym na codzien i byla taka zasada... unikac wszystkiego firmy Szajsung gdzie coskolwiek sie kreci.
                  Masz zreszta co do tego nie tylko moja opinie.
                  Nie mogę się niezgodzić Napędy optyczne potrafiły rozerwać płytę.
                  Awaryjność HDD Samsunga przebijała tylko stara słynna seria dysków IBM-a.
                  W firmowych compaq-ach z 10 padło 9. Na szczęście zawsze elektronika i po przekładce dało się dane odzyskać. Jak został tylko jedne profilaktycznie wymieniliśmy na Seagate.
                  Od czasów Amigi używam wyłącznie Seagate-ów i jak do dziś zero problemów.
                  Pomijam spaloną elektronikę (ale to była wina wadliwej kieszeni na dysk - zamienione 5 z 12V). Dane uratowane po przekładce PCB.

Komentarz

• swiderski
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 338

Jeszcze co do samsungów -na moim sp2004c (200GB SATA) same z siebie pojawiają się bad sectory :/. Początkowo myślałem, że zwiechy powodowane są RAMem, ale po przeskanowaniu dysku prawie się załamałem. Dodam, że dysk nigdy nie był nawet wykręcany z obudowy, więc rzucanie nim o ścianę raczej nie wchodzi w grę . Szajs i tyle...
                    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• Loram
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 325

A mi ostatnio po 3 latach padł Maxtor 160 GB
                      Na szczęście S.M.A.R.T. zdążył mi sypnąć komunikatem o szybkim backupie i zdążyłem skopiowac dane, po czym zaliczył zgona
                      MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...

Komentarz

• mkwiek
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 862

Zamieszczone przez Loram
                        A mi ostatnio po 3 latach padł Maxtor 160 GB
                        Na szczęście S.M.A.R.T. zdążył mi sypnąć komunikatem o szybkim backupie i zdążyłem skopiowac dane, po czym zaliczył zgona
                        a jaki program do analizowania S.M.A.R.T. polecicie?
                        I am FX

Komentarz

• Wats0n
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 996

Barracuda 7200.10 Ultra ATA/100 320 GB - padł bez ostrzeżenia. Nówka cewka, 2 miesiące może miał. Wymienili na gwarancji, ale danych nie oddali.
                          W mniej więcej tym samym czasie słyszałem o znajomych o 2 innych awariach dysków z tej serii. Zalecam ostrożność.
                          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez mkwiek
                            a jaki program do analizowania S.M.A.R.T. polecicie?
                            Dobrze kojarze, ze ty makowkarz jestes? Jesli tak to komunikaty S.M.A.R.T. odczytasz w systemowym Disk Utility.

Komentarz

• mkwiek
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 862

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                              Dobrze kojarze, ze ty makowkarz jestes? Jesli tak to komunikaty S.M.A.R.T. odczytasz w systemowym Disk Utility.
                              no niestety, nadal windziarz
                              I am FX

Komentarz

• pst
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 560

odpaliłem sobie ten program Dtemp
                                dwa dyski dwa seagatey 160+240 - jeden ma ~38 a drugi ~39 st C

backupy zdjec robie na dvd (dorzucam swoje docsy) - backupu reszty (gry savey itp) nie robie

fajny temat bo wlasnie zamierzam dokupić jeden lub raczej dwa dyski - powód:
                                1. chcialem sobie zrobić ghostem obraz systemu oraz backup zdjec
                                2. musze zoie dac osobny dysk do zgrywania i obróbki materiału z kamery miniDV

mysleze takie po 320GB by starczyly - na razie tylko zastanawiam sie jak podpiąc do kompa (mam zewnetrzne wysjcie sata)
                                przez usb jakos mnie odstręcza... moze kieszeń?

ps
                                @Vitez
                                naprawde fajny podpis... ;-)

Komentarz

Pracuję...