X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • esteper
    Uzależniony
    • 2006
    • 635

Zamieszczone przez popmart
    dominiqe to przeglądarka internetowa safari na maku potrzebuje 2GB aby nie mulić .....

nie mogę .....
    Szkoda że na MB C2D 2,16GHz i 2GB RAMu odpalam co najmniej 10 appsów co kumpel na WiśtaWio odpala PS CS3, na tej samej konfiguracji :]

Wiśte da się wytrzymać, ale 4GB RAMu to minimum do normalnej pracy.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• dzik
      Uzależniony
      • 2008
      • 884

Zamieszczone przez M.I.K
      Ale tak bez monitor, mbp lepszy?
      Sprzetowo praktycznie to samo. Pozniej kupisz nawet 22" za 1000PLN i wracajac do domu, podpinasz monitor

Komentarz

• esteper
        Uzależniony
        • 2006
        • 635

Zamieszczone przez M.I.K
        Powiedz mi jeszcze, ze Eizo na kasie niestety nie spie, a w totka wygrac tez nie planuje.
        Ale tak bez monitor, mbp lepszy?
        Jeśli za przeproszeniem nie srasz hajsem to weź sobie MBP z matową matrycą i będzie dobrze
        5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Sielan
          Bywalec
          • 2006
          • 127

Zamieszczone przez dzik
          C
          ...
          P.S. Adobe twierdzi ze ich produkty lepiej chodza na windowsie.....
          Bardzo proszę o źródło tej informacji.
          30D + szpargały

Komentarz

• dzik
            Uzależniony
            • 2008
            • 884

Zamieszczone przez Sielan
            Bardzo proszę o źródło tej informacji.
            Teraz wszystkich juz nie znajde, ale z przykladowych:

Aktualne do 10.4 wlacznie, jak to w 10.5 wyglada nie wiem.

A ja musze porownac jak w obu systemach wyglada teraz vector based gui. OSX mial miec a tego nie widac. Juz powoli pojawiaja sie monitory majace okolice 200dpi, za jakis czas beda dostepne i wyjdzie co lepsze

Komentarz

• VanMurder
              Uzależniony
              • 2007
              • 600

Zamieszczone przez dzik
              Teraz wszystkich juz nie znajde, ale z przykladowych:

Aktualne do 10.4 wlacznie, jak to w 10.5 wyglada nie wiem.

A ja musze porownac jak w obu systemach wyglada teraz vector based gui. OSX mial miec a tego nie widac. Juz powoli pojawiaja sie monitory majace okolice 200dpi, za jakis czas beda dostepne i wyjdzie co lepsze
              dzik! albo się cos napiłeś pisząc tego posta albo czytając ten artykuł - przeczytałem go 3X i nie znalazłem ani jednego słowa potwierdzającego to że
              Napisał dzik
              C
              ...
              P.S. Adobe twierdzi ze ich produkty lepiej chodza na windowsie.....
              Mowa jedynie o tym że OSX nie jest 64bitowy ale co z tego skoro nie bedzie Photoshopa w tej wersji ...
              twoje posty to po prostu twoja głęboka nadinterpretacja ...
              Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.
              mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• westu
                Bywalec
                • 2006
                • 153

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                I masz odpowiedz
                Dla Leo 1GB to troszke malo, tak na styk bym powiedzial
                Zrob update safari jesli tego jeszcze nie zrobiles. Nowa wersja jest zdecydowanie szybsza.
                Tak, tyle że z zainstalowanym Firefoxem wszystko gra
                Coś mam popsute z Safari ale nie wiem co. Być może przyczyną jest właśnie ta aktualizacja ale nie chce mi się co 2 tygodnie latać pomiędzy przeglądarkami. Od dawna używałem Firefoxa na PC więc i tu będę używał. Zwłaszcza że FF3 jest przeszybka
                Na 1GB RAMu Leo u mnie działa bardzo przyzwoicie, nawet bardzo bardzo, oprócz tego Safari
                Drugą kość chce dokupić tylko do Photoshopa...

Zamieszczone przez Riccardo
                Komfortowa praca z tym systemem zaczyna sie od 2 gb RAM. I wtedy mozesz mu nasrac programow ile chcesz...
                Komfortowa praca z systemem to 1GB, naprawde

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                Ze he? Vista na 1GB? Na 1GB to to w ogole nie chodzi A buja sie jak woz z weglem aby w ogole wystartowac
                Otóż to. A mam porównanie w przeciwieństwie do popmart który maczka chyba na oczy nie widział ;P
                Szlag mnie trafia jak u siostry na C2D 1.83 i 1GBRAM musze cokolwiek na Viscie zrobic ;P

a vista jako system na 1GB chodzi przyzwoicie zajmuje jakieś 700MB ram i pozostaje jakieś 300na programy ... nie przesadzaj dominik ... troszkę prawdy by się przydało i nie pomyśl sobie że ją chwalę- bo nie jest mi do niczego nie potrzebna choć mam 4GB ramu
                Prawda i fakt jest taki, że Leopard jest szybszy od Visty na podobnym sprzęcie. Przynajmniej do takich wniosków ja doszedłem po używaniu OBYDWU systemów

Zamieszczone przez MalFunkTion
                z imacow ktore podales
                1. bialy imac 24``
                2. srebrny imac 24``

to mysle ze szybszy bedzie w kolorze srebrnym (najlepiej jakby byl czerwony - bo wiadomo ze czerwone jest szybsze)
                No i masz rację, srebrny będzie szybszy bo jest nowszy (najpierw trochę poczytaj, później się wypowiadaj - no offence )

To tyle ode mnie, jako usera obydwu systemów (a tak nawiasem mówiąc to na takiej samej konfiguracji najszybciej działa XP, za którego szybkością tęsknię ;P)
                Ostatnio edytowany przez westu; 4539.

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

maki widziałem na oczy wielokrotnie (pracowałem w 2 firmach reklamowych, kleiłem indesign , PS ) .... i moje wrażenia są powiedzmy umiarkowane sprzęty potrafiły się zawieśić dość często (miałem stycznośc conajmiej z 3 egz 10,4 kolega dominik powie że no upadty itp ale na ówczesne czasy sprzęt był updatowany z mozliwie nowym softem) Do demonów szybkości nie należą, i wogóle zastosowanie w warunkach domowych czyt. nieprofesjonalnych jest w/g mnie czystym snobizmem. W zastosowaniach szerokopojętych są imo kiepskawe. marny i drogi soft poza DTP i Muzyką tu już tylko drogi, komponenty często marniutkie sprzed 2 generacji: dyski, vga itp.... Miałem się nie wypowiadać ale zostałem wywołany jakoby do tablicy.

To ciekawe ale userzy maków ekstremalnie nie znają się na żartach i mają jakiś tajemniczy stosnek do bądź co bądź jedynie komputera. Ja w swoich postach jedynie chciałem zaznaczyć że zbytnie podniecanie się jabłkiem, to żeby nie być niegrzecznym ....przesada

PS komputer jak komputer jedne rzeczy chodzą lepiej jedne gorzej a innych wogóle nie ma .....
                  Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• VanMurder
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 600

To ciekawe ale userzy maków ekstremalnie nie znają się na żartach i mają jakiś tajemniczy stosnek do bądź co bądź jedynie komputera. Ja w swoich postach jedynie chciałem zaznaczyć że zbytnie podniecanie się jabłkiem, to żeby nie być niegrzecznym ....przesada
                    równie dobrze mógłbyś napisać że używanie eLek to snobizm ...bo przecież tamronami i sigmami też się da robić zdjęcia... bądź co bądź to jedynie obiektywy ...

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

Zamieszczone przez VanMurder
                      równie dobrze mógłbyś napisać że używanie eLek to snobizm ...bo przecież tamronami i sigmami też się da robić zdjęcia... bądź co bądź to jedynie obiektywy ...
                      i do zastosowań "domowo - amatorskich " jest to snobizm czyż nie .... choć w tym przypadku po 3-4 latach nie będą złomem jak każdy komputer nawet wspaniały mak więc porównanie nie jest jakoś szczególnie trafione

Komentarz

• VanMurder
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 600

i do zastosowań "domowo - amatorskich " jest to snobizm czyż nie .... choć w tym przypadku po 3-4 latach nie będą złomem jak każdy komputer nawet wspaniały mak więc porównanie nie jest jakoś szczególnie trafione
                        mój ma 2.5 roku i chodzi jak burza dwie re-instalacje systemu, włącznie z zainstalowaniem leoparda, kolega, z nieco szybszym pecetem wszystkie podzespoły nowiusieńkie upgradowne, co kilka miesięcy, dwa razy więcej ramu niż ja ... w tym samym czasie re instalował Windę ok 12x a używa go do obróbki zdjęć zaledwie amatorsko...
                        to że apple wiodą prym w zastosowaniach graficznych/fotograficznych to oczywista oczywistość, twierdzą inaczej ludzie złośliwi z wężem w kieszeni ...

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

ktoś kto reinstaluje winde 12x w czsie 2 lat jest imo jemiołem albo ma zwyczajnie niesprawny hardware, ale nie w tym rzecz czy winda gorsz lepsza ... imo w tym rzecz że mak nie taki ładny jak go malują i ma swoje zarówno zalety jaki i wady a troszeczkę mnie drażni to że ludzie z klapkami na oczach opiewają zalety ponad normę a wad jakby nie widzą ... a miom zdaniem ma sporo wad a i zalety poza oczywiście szeroko pojętym DTP są wątpliwe.

Komentarz

• obserwator
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 137

Do demonów szybkości nie należą, i wogóle zastosowanie w warunkach domowych czyt. nieprofesjonalnych jest w/g mnie czystym snobizmem. W zastosowaniach szerokopojętych są imo kiepskawe. marny i drogi soft poza DTP i Muzyką, komponenty często marniutkie sprzed 2 generacji: dyski, vga itp....
                            I tutaj się mylisz, choć mam ambiwalentny stosunek do czegokowiek co jest narzędziem czy też gadżetem.... Ale Apple daje dla przysłowiowego Kowalskiego, (nie liczę twardzieli i wyrostków, którzy komputera używają do gier)... wszystko to co jest i możę mu się przydać... czyli, wraz z systemem operacyjnym otrzymuje iLife08, a tam nie musi siędoktoryzować jak w przypadku systemu PC, aby założyć sobie w kilka chwil stronę internetową, prowadzić blog, fotobolg, etc... Zrobić film z urodzin za pomocą wizzardów (przynajmniej na początek)... Zdjęcia w iPhoto w kilka chwil pogrupować i wrzucić do netu za pomocą kilku kliknięć, iDisk, FTP, konto mail, konto iMac, kalendarze, daszbordy, widgedy, filmy DVD, prezentacje zdjęć znajomym przy pomocy pilota, iTunes, wszystko proste i nie wymagające od użytkownika wiedzy informatycznej... Do tego jak się chce mocno (a w przypadku MBP, chce się mieć najszybszy komputer przenośny na świecie z windowsem - wczoraj dwa takie konfigurowalem i instalowałem Call of Duty 4 - full wypas), to przy pomocy wbudowanego bootcampa można sobie zainstalować windowsa bez żadnych ceregieli i znowu bez wiedzy informatycznej, gdyż nawet zainstalowanie dodatkowych sterowników, utilsów i wszystkiego tego, co oferuje sprzęt apple, to nie droga przez mękę, tylko jedna płytka, raz klikamy na początek i po kilku miniutach działa wszystko co daje nam urządzenie/komputer...
                            O braku problemów w MacOS z wirusami trojanami i innym badziewiem nie wspomnę - bo to dopiero zmora przeciętnego Kowalskiego w windowsie...
                            Tylko nie piszcie że nie wiem co piszę , bo mam z Mac OS i Łindołs doczynienia co dzień - i nie tylko na swoich komputerach, ale setkach innych komputerów...
                            Update to czysta przyjemność na koniec
                            Pozdrawiam z humorem

PS. A na forum fotograficznym nadmienię, że nie docenia maca ten, kto nie pracował na Aperture, a teraz na Aperture 2
                            Ostatnio edytowany przez obserwator; 7676.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Tak jak Obserwator pisze. Mak jest wrecz stworzony dla Kowalskiego. I mowie to z doswiadczenia, poniewaz mam w domu 3 maki i odkad wywalilem przaez okno ostatniego peceta nie musze sie martwic tym, ze ojciec, ktory z komputeryzacja nie ma zupelnie nic wspolnego nic nie namiesza w windowsie probujac odpalic gadu-gadu ;>
                              Do zastosowan domowych jak najbardziej. A ze darmowe CD z gazety wyborczej nie dzialaja? Pfff, mozna to przezyc.

Komentarz

• popmart
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1721

Zamieszczone przez obserwator
                                I tutaj się mylisz, choć mam ambiwalentny stosunek do czegokowiek co jest narzędziem czy też gadżetem.... Ale Apple daje dla przysłowiowego Kowalskiego, (nie liczę twardzieli i wyrostków, którzy komputera używają do gier)... wszystko to co jest i możę mu się przydać... czyli, wraz z systemem operacyjnym otrzymuje iLife08, a tam nie musi siędoktoryzować jak w przypadku systemu PC, aby założyć sobie w kilka chwil stronę internetową, prowadzić blog, fotobolg, etc... Zrobić film z urodzin za pomocą wizzardów (przynajmniej na początek)... Zdjęcia w iPhoto w kilka chwil pogrupować i wrzucić do netu za pomocą kilku kliknięć, iDisk, FTP, konto mail, konto iMac, kalendarze, daszbordy, widgedy, filmy DVD, prezentacje zdjęć znajomym przy pomocy pilota, iTunes, wszystko proste i nie wymagające od użytkownika wiedzy informatycznej... Do tego jak się chce mocno (a w przypadku MBP, chce się mieć najszybszy komputer przenośny na świecie z windowsem - wczoraj dwa takie konfigurowalem i instalowałem Call of Duty 4 - full wypas), to przy pomocy wbudowanego bootcampa można sobie zainstalować windowsa bez żadnych ceregieli i znowu bez wiedzy informatycznej, gdyż nawet zainstalowanie dodatkowych sterowników, utilsów i wszystkiego tego, co oferuje sprzęt apple, to nie droga przez mękę, tylko jedna płytka, raz klikamy na początek i po kilku miniutach działa wszystko co daje nam urządzenie/komputer...
                                O braku problemów w MacOS z wirusami trojanami i innym badziewiem nie wspomnę - bo to dopiero zmora przeciętnego Kowalskiego w windowsie...
                                Tylko nie piszcie że nie wiem co piszę , bo mam z Mac OS i Łindołs doczynienia co dzień - i nie tylko na swoich komputerach, ale setkach innych komputerów...
                                Update to czysta przyjemność na koniec
                                Pozdrawiam z humorem

PS. A na forum fotograficznym nadmienię, że nie docenia maca ten, kto nie pracował na Aperture, a teraz na Aperture 2

już niedługo konsole będą oferowały podobne proste i funkcjonalne narzędzia i co wtedy kupisz Play Station 4 ? bo ma wszystko prościutkie fajne i ładniutkie ? .... Mak w polsce to jednak nadal 2-3X drożej ... ale naprawde nie chodzi mi o wyższoć jednego nad drugim , chodzi mi o jakąś niezdrową wyższoć odczuwaną przez posiadaczy imo sprzętu który ma tyle zalet co wad (jak dlamnie)

Komentarz

Pracuję...