X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Łukasz Unterschuetz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

A co z monitorem typu glossy? Czy faktycznie aż tak podkręca kolory? Nie chciałbym, żeby zaistniała sytuacja, że u mnie kolorki wyglądają super, a u ludzi na zwykłych monitorach zdjęcia byłyby niekontrastowe i wyblakłe ;(
    http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• Malin
      Początki nałogu
      • 2007
      • 276

Zamieszczone przez Malin
      Na pewnej ulotce Ery reklamującej blueconnect wraz z MacBookiem jest napisane:
      " Na Maku możesz uruchomić Windows. Każdy Mac jest wyposażony w system operacyjny Mac OS X. Opcojnalnie możesz zainstalować dodatkowe system Windows czy Linux. Oprogramowanie Parallels Deskop Umożliwia uruchomienie Windowsa równocześnie z Mac OS X. "
      Ktoś korzystał z tych opcji? Czy wydajność Mac'a z Parallels Deskop spada przy pracowaniu na dwoch systemach jednocześnie?

Nikt nie potrafi odpowiedzieć na te pytania?? Sory za natrętność, ale spieszno mi do kupna MacBooka
      Regulamin pkt 8

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez Malin
        Czy wydajność Mac'a z Parallels Deskop spada przy pracowaniu na dwoch systemach jednocześnie?
        Tak. To chyba oczywiste Jednak czym wiecej RAMu tym mniej jest to odczuwalne.

Zamieszczone przez Malin
        Dalej wyczytałem:
        " Jest ponad 12 000 programów dostępnych na Maka. Między innymi Skype czy Microsoft Office. Przesiadając się na Maka nie poczujesz straty. (...) Mac jest kmpatybilny z PC-tami. Dzięki projektowi Microsoft Office na Maka możesz wymieniać się dokumentami Word, Excel czy PowerPoint z użytkownikami komputerów PC"
        Słyszałem, że np. JPG (o ile taki format w Mac OS X istnieje) zapisany w Mac'u nie zostanie otworzony i vice versa.
        Kompatybilnosc z tymi formatami jest praktycznie pelna. Nie ma zadnych problemow z odpalaniem tych plikow z OS X pod Win czy tez odwrotnie. Z tymi jotpegami to jest zupelna bzdura

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

Zamieszczone przez Malin
          Nikt nie potrafi odpowiedzieć na te pytania?? Sory za natrętność, ale spieszno mi do kupna MacBooka
          to kup i przestan pytac powiem Ci ze mam dziewicza kopie windowsa na polce i zachowalem ja do maca jak mi sie wydawalo przed kupnem...

kupilemi przestalem sobie zawracac glowe windowsem... a xp prof jak lezal zapakowany od roku tak lezy

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• 666

Zamieszczone przez Malin
            Możeszwgrać, tylko po co?
            Uruchamiając jednocześnie oba systemy w Parallels, masz tylko połowę RAMu
            dla każdego systemu.
            W Boot Campie masz uruchomiony jeden systwm ale z całym ramem.
            Jeżeli nie potrzebujesz programów które chodzą tylko pod windą, to olej Ją.
            Ja niestety zawodowo używam jednego i musiałem wgrać

Moim skromnym zdaniem system OS X jest THE BEST ale...
            nie dla komputerowego laika mieszkającego nad Wisłą.
            Uzasadniam:
            Wszystkie firmy, producenci sprzętu i usłgug, mają ten system w głębokim poważaniu. NIE OBSŁUGUJEMY TEGO SYSTEMU... RADŹ SOBIE SAM.

Komentarz

• iREM
              Uzależniony
              • 2005
              • 951

Zamieszczone przez KuchateK
              Te akurat istnieja
              Jak go sam napiszesz i mi wyślesz to go zobaczę. Od 1993 roku nie widziałem żadnego wirusa ani temu podobnych.
              :-)
              Wszystko można zrobić lepiej.
              www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• FStyl
                • 2007
                • 14

Większość odpowiedzi na zadane tu pytania znajdziecie na www.myapple.pl

pozdrawiam

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 298

Próbowałem się wgryźć w te forum, ale jedzie fanatyzmem na kilometr i jest straszny bajzel...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                    Próbowałem się wgryźć w te forum, ale jedzie fanatyzmem na kilometr
                    To samo mozna powiedziec o forum CB, Nikona, BMW, Feministek, Radia Maryja i Pecetowych Tjuningowcow. Imo na konkretne pytanie zawsze mozna otrzymac rzeczowa odpowiedz.

i jest straszny bajzel...
                    Trzeba umiec szukac

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 298

Dominik/Nie wiem, jak jest na innych forach ale ludzie siedzący na tym forum czują się tak elitarni, że mają Maca że chyba aż świecą w ciemności a podchodzić do nich to tylko na kolanach....

Jakby nie było bajzlu, to bym nie musiał szukać ;P

Komentarz

• Skipper
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1112

Dominik/Nie wiem, jak jest na innych forach ale ludzie siedzący na tym forum czują się tak elitarni, że mają Maca że chyba aż świecą w ciemności a podchodzić do nich to tylko na kolanach....

Jakby nie było bajzlu, to bym nie musiał szukać ;P
                        to fakt i ciezko sie z tym nie zgodzic i Dominik co bys nie pisal to oni tam maja zajoba

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Zamieszczone przez Skipper
                          Dominik co bys nie pisal to oni tam maja zajoba
                          A tutaj to nie?
                          I nie ukrywam, mam lekkiego aplowego zajoba, ale uwazam, ze jest to nieszkodliwe Nikogo nie przekonuje, nie wysmiewam, czasem podraznie sie z Kuchatkiem i to wszystko
                          Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• FStyl
                            • 2007
                            • 14

Fanatyzm nie jest niczym nowym w tym kraju, ale pewien jestem, że większość tych mądrali i to na każdym formum nigdy nie pracowało zawodowo na produktach Apple. Tak się składa, że ja mam okazję pracować na MAC i PC co daje mi skalę porównawczą i wiem jak to jest jak się sidzi tylko w jednym systemie lub używa tylko jednego samochodu. Apple w Polsce oficjalnie działa od jesieni 2006r, na efekty jeszcze musimy poczekać, ja pracuję od 2000r na MACach i różnie na początku to bywało, jednak dzisiaj zajmując się fotografią i filmem nie widzę dla siebie łatwiejszej drogi. System MAC OSX tak mnie rozbestwił i uzależnił, że naprawdę nie widzę potrzeby używania niczego innego, jednak druga firma dla której pracuję jest firmą typowo biurową, a w tym środowisku króluje Win. Dzisiaj Apple daje możliwość instalacji na swoich komputerach również Windowsa, a to jasno wyznacza kierunki zdobywania nowych klientów, którzy po pewnym czasie nawet nie odpalą już więcej innego systemu tylko macosX. Proszę też zwrócić uwagę na to, że Apple prowadzi dwie linie iXXX i proXXX z czego ta pierwsza przeznaczona dla totalnego amatora jest w całym przedziale użyteczna (foto, muza, film, biuro, dvd), sytuacja jest podobna do tej z fotografii gdzie część sprzętu cenowo i technicznie jest przeznaczona dla amatora, a druga część dla zawodowego użytkownika który ma odmienne potrzeby.
                            Wybierając sprzęt Apple musimy dokładnie określić swoje oczekiwania, bo jaki jest sens wywalania kupy kasy na coś co będzie przerastać nasze potrzeby, a musimy pamiętać, że to inna filozofia niż w PC gdzie byle mocniej i byle więcej daje uczucie pełnego dowartościowania. Nigdy nikogo nie namawiam na przesiadkę, taka decyzja to indywidualny wybór, jednak jestem przekonany, że dla fotografa to dobry wybór.

Pamiętajcie, wojny systemowe czy firmowe nic nie wnoszą, lecz tylko ograniczają nas samych, ile można się dowiedzieć bez specjalnego emocjonalnego ingerowania w umysły innych użytkowników, więcej szacunku i poszanowania innych bo czy nasz wybór musi dla innych być słuszny?

Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników różnych systemów.

Komentarz

• Skipper
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1112

tylko zeby jeszcze seria pro byla w wersji 13"... bo z tym podzialem na totalnego amatora i zawodowca to sie nie zgodze bo to sztuczny i czesto durny pdzial... ktos moze potrzebowac mobilnosci i 15,4" jest dla niego po prostu za duze wiec nie kupi macbooka pro tylko macbooka ktory wg mnie w najwyzszych wersjach nie odstaje od niskich pro w niczym poza karta graficzna i aluminiowa obudowa...

ja swojego macbooka kupilem nie przeslanek finasowych tylko gabarytow(nie chcialem nic ponad 13") z przeznaczeniem do pracy do ktorej wykorzystue go w okolo 80%(reszta to #canon GG i forum) wiec jestem amatorem czy zawodowcem?

w polsce pokutuje troche ten anachroniczny podzial ktory nie zawsze sie sprawdza ale ludzie lubia sobie dodawac przydomek "profi" dlatego czesto kupuja wszystko mocno na wyrost nie wykorzystujac nawet w 1/3 potencjalu posiadanego sprzetu i to bez wzgledu na to czy to sa komputery, fotografia, czy cokolwiek innego... wazne by miec czym blysnac

dlatego tez ten podzial w Apple dla mnie jest mocno sztuczny i to akurat uwazam za nieporozumienie dzielic serie w ten sposob kiedy sie w ogole nie zazebiaja jesli brac pod uwage wielkosc sprzetu, a przyrostek "PRO" w nazwie jak dla mnie traca myszka i wpedza co poniektorych w kompleksy
                              Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

Komentarz

• jdw
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 139

Skipper, tylko Fstylowi chodziło też o soft. Pakiety takie jak iLife z iPhoto i iMovie, ni jak się mają do programów takich jak Aparture czy Final Cut. Jeżeli mają one być narzędziem pracy i mają być kupione legalnie, razem ze sprzętem który pozwoli w pełni je wykorzystać, to mowa tu o dużej kasie, więc wybór musi być w pełni świadomy. Ja sam od jakiegoś czasu pracuje na macu. Nie mogę powiedzieć że ma to tylko same plusy, ale ma ich na tyle że nie wróciłbym do windy. Dla mnie największym argumentem za jest po prostu niezawodność. Praca na macbooku pro z zewnętrznym monitorem 21' w dual headzie (obydwa monitory włączone, tworzą jeden "duży") i w każdym momencie możliwość zabrania całej roboty do torby, gdzie wiem że nic się nie zawiesi, nie będzie żadnych jaj konfiguracją zewnętrznego monitora itp itd, daje ogromny komfort. Wiem że na windzie też by się dało ale jak myślę ile bym musiał szukać sterowników, instalować je, reinstalować, oglądać niebieski ekran itp itd to wole nie myśleć.

Komentarz

Pracuję...