X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

Ja wrócę do tematu hard/soft + kit.
    Znalazłem parę przykładów na hard z kitem. Dla mnie bardzo fajnie, na kadrze pionowym brak kontrastu w dole kadru... może 0.9 za mocny na tę scenę i cośtam było nadpalone? nie mam pojęcia jaki jest powód).

A także foto akustyka z tamrona 28-75

Jak widać hard może być dość przydatny także na dłuższe ogniskowe (co w sumie jest dość oczywiste), a i na kicie daje efekty bez bardzo widocznego przejścia (A może źle dobrałem przykłady? ;-)).

Komentarz

• mjagiellicz
      Coś już napisał
      • 2007
      • 95

kit + 1.2 soft w moim wykonaniu:
      1. http://mjagiellicz.deviantart.com/ar...aters-92261952
      2. http://mjagiellicz.deviantart.com/ar...storm-91771809
      3. http://mjagiellicz.deviantart.com/ar...phers-90521509
      wszystkie w miarę świeże ;-) i na 18 mm
      Canon oczywiście :wink:
      Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
      Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Komentarz

• tom170
        Początki nałogu
        • 2007
        • 252

Zamieszczone przez mjagiellicz
        W sumie to u Ciebie to super wygląda... ale to troche inna sytuacja niż ja testowałem ten filtr no i ja mam tylko 0.9 wiec pewnie też to robi niemałą różnicę... Muszę się gdzieś wybrać w godzinach porannych i sprobować ale za bardzo nie mam czasu no i nie mieszkam nad morzem Albo kupić do tego hitecha sigme 10-20 tez wyjscie
        EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• mjagiellicz
          Coś już napisał
          • 2007
          • 95

Ja jestem zadowolony i złego słowa nie mogę powiedzieć no może tylko takie, że już małą ryskę mam
          Canon oczywiście :wink:
          Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
          Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Komentarz

• pattom
            Coś już napisał
            • 2007
            • 61

Cokin P do 17-40

Witam,

Czy ktoś może dysponuje zdjęciami z zestawu Canon 5d+17-40/4 + System Cokin P ? Chodzi mi głównie o winietowanie, jak duże jest? Czy może lepiej zainwestować w system Cokin Z Pro?

Zamierzam zakupić system Cokin do mojego obiektywu 17-40 (średnica 77mm) i stosować filtry Hitech 85, głównie interesują mnie naturalnie szare ND 1.2 i Grad ND 0.3, 0.6 i 0.9.
            pattom

Komentarz

• migawka
              Coś już napisał
              • 2006
              • 65

Używałem takiego zestwau, tylko, że Holder no name i wypiłowany na max'a, tak by nie wyłaziła wineta..Da się robic zdjęcia i trochę na tym jechałem, tylko trzeba uważac, by holder sie nie przekrzywił,wszystko coś sie ledwo trzymało, wsuwanie filtrów tez nie było takie easy, wkurzało mnie to i teraz jadę na systemie Lee, inna bajka- cenowa też.. A wniosek mój taki lepiej zainwestowac w pro jeżeli Robisz dużo, to naprawdę warto, ja chciałem zaoszczędzic i tak wyszło dużo drożej, bo połasiłem sie na filtry których później nie używałem, bo buraczkowe,bo za niebieski i tak to mądry Polak po szkodzie..

Komentarz

• Misiaque
                Początki nałogu
                • 2007
                • 392

Jeśli chodzi o zdjęcia, polecam serwis Trekearth, photosig - można wyszukiwać wg. filtra. Na flickr też się sporo da wyszperać.

Komentarz

• Semtex
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 347

mam taki zestaw , holder standardowy wypiłowany tak ze wchodzi tylko jeden filter. Niestety nie mogę robić zdjęć na 17 mm ale dopiero od 19 mm na 17mm wam winietę w rogach , pozdrawiam
                  5d + plecak

Komentarz

• Bystry
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 162

Witam! Mam zamiar kupić filtry połówkowe szare typu Cokin i z tego co już wyczytałem to najlepiej hitech'a... Jednak pozostaje parę wątpliwości... Przeczytałem też gdzieś, że filtry hitecha nie pasują dobrze do holdera Cokin... Jak to jest? Czy jest holder od hitecha?

Jakie połówki powinienem dobrać... Słyszałem, że prócz ogniskowej także średnica filtra ma wpływ na efekt... Mam więc 58mm i nie jestem pewien czy filtr soft spełni swoje zadanie...
                    Miałem zamiar kupić 0,9 soft i 0,6 hard hitecha (starczy na wypad do zakopanego ? Nie są za słabe? Może 1,2 soft?)... No i czy te softy zdadzą egzamin? Na allegro są po ~120zł... Gdzie można najtaniej kupić te filtry i holder?

Komentarz

• Michal_II
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 47

Witam,

Hitech produkuje także swoje holdery (także m.in Lee). Nie zauważyłem natomiast, żeby Hitechy nie pasowały (luzy, bądź wchodziły zbyt ciasno)
                      do holdera Cokina. W góry wziałbym mimo wszytsko 0,9 Soft, ewentualne dodatkowo 0,3 Soft.

Komentarz

• m_o_b_y
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1095

Zamieszczone przez Michal_II
                        Witam,

Hitech produkuje także swoje holdery (także m.in Lee). Nie zauważyłem natomiast, żeby Hitechy nie pasowały (luzy, bądź wchodziły zbyt ciasno)
                        do holdera Cokina. W góry wziałbym mimo wszytsko 0,9 Soft, ewentualne dodatkowo 0,3 Soft.
                        0.3 - to tak delikatny, że przydatny tylko w wyjątkowych przypadkach. Raczej kup 0.6.
                        Pozdrówka
                        m_o_b_y
                        --------------------------------------------------------

Komentarz

• Michal_II
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 47

Zamieszczone przez m_o_b_y
                          0.3 - to tak delikatny, że przydatny tylko w wyjątkowych przypadkach. Raczej kup 0.6.
                          Pozdrówka
                          Miałem na myśli połączenie 0,9 i 0,3 gdyby zaszła taka konieczność a nie użycie tylko 0,3.

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Ja polecam zestaw 0.6 i 0.9, sprawdza się w 95% sytuacji zdjęciowych.
                            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Bystry
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 162

Zamieszczone przez MacGyver
                              Ja polecam zestaw 0.6 i 0.9, sprawdza się w 95% sytuacji zdjęciowych.
                              A hard czy soft? Jak to jest? Do jakiego obiektywu lepiej hard a kiedy można soft... Jadę do Zakopanego w październiku to myślałem, że w górki najlepiej soft a potem przeczytałem, że nie na każdej średnicy i ogniskowej to zdaje egzamin...

Komentarz

• Michal_II
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 47

W terenie gdzie linia rozgraniczająca np: niebo/woda, niebo/las etc jest stosunkowo równa dobry będzie hard, tam gdzie przejścia nie są zachowane jako linia prosta lepiej sprawdzi się soft. To na jakiej wysokości linia bedzie przebiegać regulujesz sobie przesuwjąc filtr w holderze (zaleta filtrów Cokin, Hitech, Lee i innych ich odpowiedników).

Komentarz

Pracuję...