X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • los_bananos
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 19

ok, MacGyver dzieki za podpowiedz, czytajac wiecej przychylam sie wlasnie do szarego 1,2

i jeszcze jedno pytanie jak funkcjonuje filtr polaryzacyjny cokina w holderze? - chodzi mi o to czy w holderze mozna zamocowac polar + jeszcze jakis filtr 'plytkowy'??
    www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
    www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
    www.geodezja.skoczow.pl - praca...

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Zamieszczone przez los_bananos
      ok, MacGyver dzieki za podpowiedz, czytajac wiecej przychylam sie wlasnie do szarego 1,2

i jeszcze jedno pytanie jak funkcjonuje filtr polaryzacyjny cokina w holderze? - chodzi mi o to czy w holderze mozna zamocowac polar + jeszcze jakis filtr 'plytkowy'??
      a nie prosciej jest poszukac strony Cokina w sieci i przeczytac co jest napisane w katalogach opisujacych dzialanie systemu?

naprawde. to jest tylko kwestia odrobiny samodzielnego wysilku, zamiast wyslugiwania sie innymi
      www albo tez flickr

Komentarz

• woyd
        Początki nałogu
        • 2005
        • 488

A ja mam pytanie trochę być może z kosmosu, ale mnie nurtuje... Czy Cokin jest chroniony jakimiś patentami, tzn. czy kupowanie podróbek tego systemy jest legalne ??

Planuje kupić sobie małe co nieco do krajobrazu a jestem zwolennikiem oryginalnych produktów. Ale wiadomo - Cokin made in China czy inny Hongkong pociągnie mnie mniej po kieszeni niż ten "original"...

Ktoś się orientuje jak ta sprawa wygląda?

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez woyd
          A ja mam pytanie trochę być może z kosmosu, ale mnie nurtuje... Czy Cokin jest chroniony jakimiś patentami, tzn. czy kupowanie podróbek tego systemy jest legalne ??
          na pewno na holder jest patent, ale na sam system raczej nie, chocby z tej przyczyny, ze, jesli mnie pamiec nie myli, Cokin nie jest wynalazca filtrow wsuwanych.

Zamieszczone przez woyd
          Planuje kupić sobie małe co nieco do krajobrazu a jestem zwolennikiem oryginalnych produktów. Ale wiadomo - Cokin made in China czy inny Hongkong pociągnie mnie mniej po kieszeni niż ten "original"...

Ktoś się orientuje jak ta sprawa wygląda?
          abstrahujac zupelnie od legalnosci, jest niewiele filtrow Cokina wartych horrendalnych cen, jakie ta firma sobie winszuje. a juz na pewno nie zaliczaja sie tu ich szare polowki, ktore pozostawiaja na zdjeciach paskudne buraczkowe zafarby. niektore kolorowe polowki Cokina mozna miec, bo kolory sa dobrze dobrane i nie zmieniaja sie z partii na partie (jak w tanim guanie z P.R.C.). ale w zyciu nie kupowac szarych polowek Cokina. jesli chcesz tanio to Hitech, bo przynajmniej neutralnosc jest znacznie lepsza.
          www albo tez flickr

Komentarz

• Nemeo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1757

Chciałem kupić sobie system cokin P + parę filtrów Hitecha , czy ktoś zna jakiś sklep internetowy godny polecenia ?

PS.
            Interesują mnie wyłącznie produkty oryginalne.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Shadow
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1565

Zamieszczone przez Nemeo
                Chciałem kupić sobie system cokin P + parę filtrów Hitecha , czy ktoś zna jakiś sklep internetowy godny polecenia ?

PS.

Nie są tani, ale towar firmowy i sprawdzony.

He, he MacGyver był szybszy

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12158

Zamieszczone przez Nemeo
                  jesli masz jak zrobic przelew zagramaniczny (albo karte kredytowa), to przy wiekszym zamowieniu kierowalbym swoje kroki do: www.teamworkphoto.com
                  ceny znacznie lepsze niz w Raysfoto, ale trzeba sie liczyc z kosztami wysylki (a Royal Mail lekko na glowe upadla z cennikiem miedzynarodowym )
                  www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Ceny mają istotnie w Raysfoto nie najniższe, ale i nie powalająco wysokie. Dla mnie najważniejsze jest jednak to że wszystko można zamówić w jednym miejscu i poza dość wyszukanymi kolorowymi połówkami zazwyczaj jest na stanie. Dużym plusem są też szybkie przesyłki.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Zamieszczone przez MacGyver
                      Ceny mają istotnie w Raysfoto nie najniższe, ale i nie powalająco wysokie. Dla mnie najważniejsze jest jednak to że wszystko można zamówić w jednym miejscu i poza dość wyszukanymi kolorowymi połówkami zazwyczaj jest na stanie. Dużym plusem są też szybkie przesyłki.
                      zgadza sie. pod wzgledem wysylki sa super i zawsze sobie chwalilem, ze mozna nawet po 17.00 zadzwonic a i tak na drugi dzien listonosz bedzie mial przesylke i jeszcze kupe drukowanej makulatury do czytania tam gdzie krol chodzi piechota

niemniej, jak policzylem koszt raptem 3 filtrow to z wysylka wyszlo to co bym zaplacil za 2 w Raysfoto. nie no... sorry...
                      www albo tez flickr

Komentarz

• Elmarqo
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 245

Ja kupiłem filtry Hitech w KUBISEK na Allegro. Błyskawiczna wysyłka, cena akceptowalna, profesjonalna obsługa. Oto link do jednej z jego aukcji.
                        mareksliwinski.pl

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4568

Zamieszczone przez akustyk
                          to ja uscisle: Cokin ma tylko szare polowki, w odroznieniu od polowek neutralnych, ktore przyciemniaja ale nie zarozowiaja zdjec. jak sama nazwa wskazuje, nie jest to obliczone na neutralnosc kolorow. w praktyce Cokin okazuje sie tak samo przebarwiajacym g... jak chinskie podrobki, a kosztuje 2 razy wiecej.

moja rada: chcesz miec rozowe chmurki - uzywaj Cokina. chcesz miec normalne kolory - unikaj tego g... jak ognia
                          Mam szarą połówkę Cokina Gradual G2 P 121. Sprawdziłem, że jest szara ponieważ składowe RGB ( próbkowanie w PS) są jednakowe we wszystkich punktach kadru - ciemnych i jasnych dla fotografii z filtrem białej kartki. Jakie wyniki daje w takim teście filtr neutralny? Chodzi mi konkretnie o składowe RGB w obszarze przyciemnionym jeżeli w obszarze przezroczystym wszystkie składowe są jednakowe. Chciałbym po prostu wiedzieć jaką barwę ma filtr neutralny. Sprawdził bym sobie sam ale nie mam takiego filtra .
                          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• pawel-foto
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 342

Zamieszczone przez Nemeo

PS.
                            W zeszłym roku można było kupić w niezłych cenach na MTŁ. A ja część kupiłem na Allegro-tylko już nie pamiętam u kogo ale warto przeszukać.
                            1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

Zamieszczone przez marfot
                              Mam szarą połówkę Cokina Gradual G2 P 121. Sprawdziłem, że jest szara ponieważ składowe RGB ( próbkowanie w PS) są jednakowe we wszystkich punktach kadru - ciemnych i jasnych dla fotografii z filtrem białej kartki.
                              z tego testu, ktory zrobiles wynika tylko tyle, ze transmisja swiatla bialego przez ten filtr jest pozbawiona dominant. natomiast stad jeszcze bardzo daleko do wyciagania wnioskow o transmisji poszczegolnych skladowych spektrum.

zgodnie z zasada, ze zdjecie jest warte 1000 slow:

tu jest roznica 1 dzialki gestosci na niekorzysc Cokina (3 dzialki vs 2 w Hitechu), ale to nie wystarcza, zeby tak spaskudzic kolory

u mnie Cokin nie istnieje w przypadku szarych filtrow. kolorowe moga byc, bo i tak wiadomo, ze przeklamuja. ale polowka szara to ma byc polowka szara, a nie buraczkowa. Hitech tez czasem lapie zafarb, ale jednak jest to na duzo mniejsza skale
                              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                              www albo tez flickr

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

To jakaś katastrofa jest . To co widać na Twoich zdjęciach nie nadaje się do niczego. U mnie owszem chmurki dostają lekkiego zafarbu różowego ale całe zjawisko ma łagodniejszy przebieg zwłaszcza na samym niebie, które zachowuje ogólny odcień. Chyba powtarzalność filtrów nie jest mocną stroną Cokina .
                                Bez filtra:
                                Cokin G2 P121
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...