X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez akustyk
    ....wyszlo to po byku buraczkowe, z przebarwieniem na poziomie mocnego filtra FL-D tak ze nie radzilbym tego uzywac do koloru bez wyraznej koniecznosci
    Fotki z pikniku wyborczego Samoobrony ?
    :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• bruckner
      Początki nałogu
      • 2006
      • 275

cokin na początek

w.
      mam zamiar w najbliższym czasie zainwestować w system Cokina.
      i tu pojawia się pytanie : co na początek.
      wiadomo holder i pierścień i jakaś tam osłona przeciwsłoneczna. ale jakie filtry ND połówkowe. bo na początek muszę się ograniczyć do 2 filtrów bo na więcej kasy nie starczy. Więc o jakim stopniu przyciemniania i czy softy czy hardy?
      dodam bo to pewnie ważne że zestaw na Kicie 18-55 będzie używany.

bardzo proszę o radę

pozdrawiam serdecznie

Fotki Digart
      FOTOblog

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

ale jakie zdjecia chcesz robic?

wg. mnie optymalny ogolny zestaw na poczatek to 0.6 Soft i 0.9 Soft.
        jesli focisz w plaskim terenie albo potrzebujesz polowek przy dluzszych ogniskowych (tak od 35mm w cropie) to zamiast 0.9 Soft moze byc 0.6 Hard
        www albo tez flickr

Komentarz

• bruckner
          Początki nałogu
          • 2006
          • 275

cokina przede wszystkim narazie w górach będę używał bo w pieniny jadę, ale na codzień na płaskim. (czyli narazie góry.. )
          co masz na myśli jakie zdjęcia? oczywiście krajobrazy.

czyli najlepiej 0.6 i 0.9 softy a potem dokupić takie same hardy... kolorowe to raczej najmniej mnie kręcą narazie. a jeśli już to mogą być z tych Tanich?? za 20?

Fotki Digart
          FOTOblog

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

pytanie o zdjecia bylo w zasadzie o plaskosc horyzontow i ogniskowe obiektywow. zupelnie inaczej sie foci szerokie katy nad morzem (bylo nie bylo, przewaznie plaski horyzont), a zupelnie inaczej wezsze katy na pagorkach.

ja bym na Twoim miejscu, dopoki nie robisz nad morzem lub w kraju typu Holandia (z nielicznymi wyjatkami plaskim jak stolnica), walczyl z polowkami o miekkim przejsciu. tam gdzie zauwazysz ich niedoskonalosc kupisz sobie jakies 0.6 Hard i powinno pomoc.

co do kolorow - ja mam w etui ostatnie 3 kolorowe polowki i chyba od roku nie zrobilem zadna zdjecia. no, moze jedno zdjecie. fajne to bylo kiedys, ale z wiekiem przechodzi. a na dodatek "passe", z wyjatkiem moze grup 12-latkow
            www albo tez flickr

Komentarz

• bruckner
              Początki nałogu
              • 2006
              • 275

aha ale sokolica z kolorową

nie no ale czy się nadadzą te made in china czy orginały trza kupować... bo ze 2 bym sobie zafundował oczywiściue nie tabaczkową!!

Fotki Digart
              FOTOblog

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

jak chcesz sie pobawic to kupuj tanioche z allegro. optycznie to takie samo g.. co Cokin wiec nie ma sie co modlic.

a sokolica... to zdjecie ma z okladem 3 lata. dawno temu i nieprawda
                www albo tez flickr

Komentarz

• bruckner
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 275

a jeszcze zaoytam ogólnie czy strasznie ciężko pracować z cokinem na obiektywie z kręcącą mordką.... bo ogólnie narazie nie mam tyle siana żeby kupić sobie odpowiedni obiektyw ... jeszcze wchodzi w grę pożyczenie ale to raczej wątpliwe... a zapowiada mi się fajny wypad w góry na którym nie chcę przepuścić najmniejszej okazji dobrego zdjęcia...

Fotki Digart
                  FOTOblog

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez bruckner
                    a jeszcze zaoytam ogólnie czy strasznie ciężko pracować z cokinem na obiektywie z kręcącą mordką.... bo ogólnie narazie nie mam tyle siana żeby kupić sobie odpowiedni obiektyw ... jeszcze wchodzi w grę pożyczenie ale to raczej wątpliwe... a zapowiada mi się fajny wypad w góry na którym nie chcę przepuścić najmniejszej okazji dobrego zdjęcia...
                    olej holder i trzymaj polowke w rece. wtedy obrot filtra przez obiektyw Ci nie grozi

serio. jak uzywasz tylko jednego filtra i to na dodatek z miekka gradacja, to mozna sie bez holdera obyc, o ile pracujesz na statywie. ale zakladam, ze skoro mowisz o krajobrazie, to glupie pomysly typu pstrykanie z reki Ci po glowie nie chodza
                    www albo tez flickr

Komentarz

• bruckner
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 275

ok dzięki bardzo
                      pozdrawiam serdecznie

Fotki Digart
                      FOTOblog

Komentarz

• JackC
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 138

A jeszcze w temacie filtrów typu COKIN - robicie fotki korzystając z samego holdera czy też z jakimiś osłonami przeciwsłonecznymi ?

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

nie mam osłony (i mieć nie będę)

Komentarz

• DeMarcus
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 83

Zestaw filtrów "na Norwegię"

W wakacje wybieram się do Norwegii i tu pojawia się moje pytanie...czy inwestować w system cokina? najszerszym moim szkłem jest KIT a do niego szkoda pieniędzy na filtry używane sporadycznie. Może warto kupić polar/szarą (polar+szarą) i przejściówki na różne średnice?
                            Ewentualnie które z filtrów (mogą być jakieś w miarę dobre zamienniki), holder (słyszałem, że zamienniki są do przeżycia) i jakie przejściówki? ;] Czytałem już o tym, jakie szkła tam zabrać, ale akurat o to mnie się nie rozchodzi Wybaczcie pytanie i cierpliwości poszę wobec mnie
                            www.plfoto.com/83612/autor.html - Moja prymitywna twórczość...

Komentarz

• mjagiellicz
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 95

mam nadzieję, że ktoś odwiedza ten wątek :wink: chciałem spytać jaką szara połówkę polecacie do krajobrazów, morskich zachodzików, architektury ( przyciemnienie nieba ). Nd 4 a może 8? przejście soft czy hard proszę pomóżcie :wink:
                              Canon oczywiście :wink:
                              Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
                              Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Komentarz

• Elmarqo
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 245

Do krajobrazu używam Cokin 0.6 lub 0.3 soft. Do Zachodów nad morzem 0.9 hard, ale nie raz jest za mało.
                                mareksliwinski.pl

Komentarz

Pracuję...