X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gringo997
    Uzależniony
    • 2007
    • 516

Apple MacBook - warto??

witam zastanawiam się nad wymianą komputera i przyszedł mi do głowy macbook...

chciałbym posłuchać opini użytkowników. myslałem o 2,0-2,4GHz 120GB i 1GB RAM oczywiście 13.3".

wiem że w USA jest taniej i rozważe zakup tam komputera. mam kilka pytań

1) czy do macbooka mozna dokupic ram jak do zwyklego laptopa??
    2)jaka jest wydajność pracy w PS CS3??
    3)jak jest z odwzorowaniem kolorów??
    4)co jest z matrycą??
    5)czy są jakieś wielkie różnice między tygrysem a leopardem??
    6)czy można podpiąć do niego monitor CRT (jeżeli tak to tylko przez wejście DVI)??
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
  • esteper
    Uzależniony
    • 2006
    • 635

MacBook'a C2D 2,4GHz nie ma jest 2,2GHz.

1. Tak można dokupić ram
    2. Rewelacja 8 sekund uruchomienie PS CS3 + otwarcie pliku 500mb (ponad 40tyś pix na dłuższym boku)
    3. Da się przeżyć, troszkę bardziej nasycone niż na matowych, ale jest znośnie
    4. Co autor miał na myśli ?
    5. Leo wreszcie obsługuje w pełni procesory dwu-rdzeniowe. Po aktualnym SU do 10.5.2 jest szybciej niż na Tygrysie 10.4.10/10.4.11
    6. Można podpiąć CRT przez przejściówkę MiniDVI => VGA, a LCD maksymalnie do 23"

Jak coś*pisz na PW, bo zaraz będzie tu walka, jak w temacie o iMac'u.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Gringo997
      Uzależniony
      • 2007
      • 516

Zamieszczone przez esteper
      MacBook'a C2D 2,4GHz nie ma jest 2,2GHz.
      (...)
      4. Co autor miał na myśli ?
      (...)
      ilość bitów, odwzorowywanie kolorów, jakość obrazu. jest lepiej niż w LCD w laptopach??nie bede porownywal do CRT bo tego nic nie pobije

Komentarz

• esteper
        Uzależniony
        • 2006
        • 635

Miałem porównanie z Toshibą Satelite, ASUS'em modelu nie pamiętam, ale już na C2D Santa Rosa, oraz HP i jest lepiej.
        Odwzorowanie kolorów nie jest złe, zgadza mi się z wydrukami więc uważam to za sukces

Edit.
        Na postawione pytanie w temacie odpowiem - warto.
        Jeśli myślisz o zakupie w stanach wyjdzie sporo taniej niż w PL, wsadzisz 2GB lub 4GB RAMu i nic więcej nie potrzeba
        Ostatnio edytowany przez esteper; 7697.

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Tutaj trudniej wojować, bo MacBooki fajne jednak są
          No i ładne też... a pozostałe różnice z pecetopodobnymi naprawdę istotne tylko w baaardzo poważnych zastosowaniach i dla mooocno zasiedziałych w Windows'owym oprogramowaniu.
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• esteper
            Uzależniony
            • 2006
            • 635

Zamieszczone przez Bahrd
            Tutaj trudniej wojować, bo MacBooki fajne jednak są
            No i ładne też...
            Poręczne, lekkie z świetną baterią
            Z włączonym WiFi, BT, w trybie pełnej wydajności 4-4,5 godziny to jest dobry wynik
            Toshiba Satelite dla porównania 1-1,5 godziny.

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Zamieszczone przez esteper
              Poręczne, lekkie z świetną baterią
              Z włączonym WiFi, BT, w trybie pełnej wydajności 4-4,5 godziny to jest dobry wynik
              Toshiba Satelite dla porównania 1-1,5 godziny.
              Toshiba do mnie "nie abla" (przy okazji - oficjalnie z 1 marca wycofuje się z HD DVD). Ja jestem ThinkPadowiec - "MyśloWyściółka" rządzi!

Komentarz

• Atelier

Od 8 lat uzywam macowe OS i pracuje jako "fotograf" = warto ! chocby "tylko" dla systemu operacyjnego (jak najbardziej Leo).
                Pamietaj o gwarancji, niestety macbooki lubia wracac do serwisu jak wszystkie wspolczesne zabawki.

Komentarz

• esteper
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 635

MacBook'i wracały do serwisu ale głównie pierwsza seria, ta jeszcze CoreDuo, ze względu na obudowę, teraz jest już dużo lepiej. Teraz to już pojedyńcze przypadki.

Komentarz

• kaspeed
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 93

Jeżeli masz zamiar podpiąć CRT, o którym wspomniałeś to warto, w innym przypadku na pewno nie do obróbki zdjęć "na serio". Matryca poza tym, że kiepska w wierności kolorów (TN) to jeszcze mała (800 pikseli wysokości nie pozwoli ci zbyt ergonomicznie rozplanować okienek). Kąty widzenia katastrofa.
                    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• esteper
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 635

Zamieszczone przez kaspeed
                      Jeżeli masz zamiar podpiąć CRT, o którym wspomniałeś to warto, w innym przypadku na pewno nie do obróbki zdjęć "na serio". Matryca poza tym, że kiepska w wierności kolorów (TN) to jeszcze mała (800 pikseli wysokości nie pozwoli ci zbyt ergonomicznie rozplanować okienek). Kąty widzenia katastrofa.
                      Mam i daję radę. Poza tym w ilu przypadkach pracujesz ze zdjęciami patrząc pod 120 stopniowym kątem ? Powiedz szczerze
                      Z resztą*CRT'ka autor ma raczej zamiar podpiąć, więc MB jest na prawdę*bdb wyborem.

Komentarz

• kaspeed
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 93

No 120 stopni jeszcze nie badałem bo zaczyna być źle chyba przy 60 a tak na serio to muszę często poprawiać pozycję siedzenia lub matrycy bo często kontrast gubię Zgodzę się natomiast ze zdaniami na temat pozostałych podzespołów tego komputera - maszynka ok
                        Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• Gringo997
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 516

mnie potrzebny jest komputer na ktorym szybko włączy się photoshop, coś do muzyki i Opera... Ma być stabilny i mobilny. A zdjęcia obrabialbym na CRT. jednak wyjezdzając do klienta pasuje przywiesc laptop pokazac jakie ma do wyboru albumy, policzyc cene za slub, pokazac jak wygladają zdjecia (np. z ostatniego ślubu) aby go przekonac do siebie etc.

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

No to koniecznie w białej obudowie. Serio.
                            A dobre kąty widzenia - jeśli się pokazuje zdjęcia (obcym) na laptopie - odgrywają niejaką rolę. Też serio.

Komentarz

• Maku70
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 66

Warto i to nawet bardzo warto Szybkość i STABILNOŚĆ pracy - to jest to! Ja mam Imaca i MacBooka, czasami "małego" podłączam do różnych monitorów, nawet do tv lcd hd, chwila prostej kalibracji (jest w systemie) i kolory są ok.
                              coś o mnie http://web.mac.com/tmaku/

Komentarz

Pracuję...