X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Zamieszczone przez Fotograffik
    A polar to nie musi filtrować UV - o ile jego "szybki" będą wykonane np. z tworzywa sztucznego przepuszczającego UV (np. akrylu).
    Zapominasz o kupie szkła w obiektywie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Szkla w obiektywie nie sa takie zwykle okienne, wiec z ta przepuszczalnoscia roznie moze byc.
      ...

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez KuchateK
        Szkla w obiektywie nie sa takie zwykle okienne, wiec z ta przepuszczalnoscia roznie moze byc.
        Szkło w filtrze rownież nie jest okienne.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gregor40
          Coś już napisał
          • 2006
          • 65

Acha. Czyli mamy juz
          -szklo, ktore nie jest filtrem UV (obiektyw)
          -szklo, ktore jest filtrem UV ale sie nie nazywa filtrem UV tylko filtrem plaryzacyjnym (Czyli jest polarem+UV)
          -szklo, ktore jest filtrem UV i nazywa sie filtrem UV

Wiec, aby sprecyzowac moje watpliwosci:
          -czy szklo filtruje UV? Jesli tak - ile?
          -czy filtr polaryzacyjny filtruje UV? Czy tak samo dobrze jak filtr UV?
          - czy, w koncu, jest sens zakrecac UV i polaryzacyjny jednoczesnie?

Co do okularow z filtrami - to obawiam sie ze nie ma w tym nawet 10% marketingu. Widzialem dosc podraznien i zapalen spojowek z haslem "przeciez mialem okulary".

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zamieszczone przez gregor40
            -czy szklo filtruje UV? Jesli tak - ile?
            Tak. Zależy od grubości i rodzaju szkła.

-czy filtr polaryzacyjny filtruje UV? Czy tak samo dobrze jak filtr UV?
            Pewnie tak, pewnie nie.

- czy, w koncu, jest sens zakrecac UV i polaryzacyjny jednoczesnie?
            O ile nie wybierasz się w Himalaje - nie

Komentarz

• gregor40
              Coś już napisał
              • 2006
              • 65

Wybacz piast - moze nie zapytalem precyzyjnie (mialem nadzieje ze intencja pytania wynika z kontekstu), wiec Twoje odpowiedzi nie wiele wnosza

-Jakie szklo i ile filtruje UV?
              -Czy szklo, z ktorego robi sie obiektywy (a to, AFAIK, bardo wiele gatunkow szkla) filtruje UV? (no chyba raczej nie
              -Czy szklo, z ktorego robi sie filtry polaryzacyjne filtruje UV (i czemu?)

Wreszcie - czy ktos kto posiada moglby zrobic w wakacje (np w gorach czy nad morzem) 4 fotki - bez filtrow, z UV, z Polarem i z obydwoma? To chyba najlepiej rozwieje watpliwosci....

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Jak ktoś bardzo chce to niech se zakręca i 5 filtrów ale:

- dwa filtry tworzą rodzaj puszki pomiędzy sobą i ryzyko odblasków od ich powierzchni rośnie bardzo-bardzo. Filtry są pokryte warstwami antyrefleksyjnymi ale... co za dużo...
                - filtr polaryzacyjny oprócz tego, że pochłania conajmniej połowę światła (czyli min 1 f-stop a zwykle 1.5 do dwóch) pochłania również UV.
                - szkło ołowiowe - popularnie zwane "krysztłem" przepuszcza UV prawie bez strat. Szkło okienne pochłania 95% promieniowania UV. Szkło optyczne... różnie - niektóre soczewki są szkłem tylko z nazwy np. soczewki fluorytowe. Inne np szklane tzw. UD mają własności zblizone do fluorytu :-)
                - matryca cyfrowa ma conieco obniżoną czułość w pasmie poniżej 400 micrometrów (UV) w stosunku do błony filmowej i nadmiar UV "w scenie" nie jest tak dotkliwy.

Janusz

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez gregor40
                  Wybacz piast - moze nie zapytalem precyzyjnie (mialem nadzieje ze intencja pytania wynika z kontekstu), wiec Twoje odpowiedzi nie wiele wnosza
                  Sorry, trochę za bardzo bawi mnie ten wątek.

Jak by nie było, AFAIK, przy fotografii cyfrowej filtr UV nie daje w zasadzie nic jesli chodzi o kolory. Może trochę zakłóca ekspozycję, ale w cyfrze i tak na histogram się leci. Ktoś tu już o tym pisał. W związku z czym stosowanie czegokolwiek zakręcanego na obiektyw, co nic nie daje na plus a może napaprać (bliki i spadek ostrości) to lepiej tego nie dawać. Niezależnie od tego jakie szkło co robi z UV i jak bardzo.

BTW, poszukałem sobie i proszę, Hoya robi polary z UV razem:
                  We have also introduced hybrid filters in the ULTRA series, these combine the effect of two filters in one (i.e.: PL-CIR and UV together)
                  Zatem są i takie

Komentarz

• Fotograffik
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 48

Zamieszczone przez KuchateK
                    okulary nie sa robione najczesciej ze szkla a z tworzyw sztucznych
                    SZKLANE okulary - ok. Ale gregor40 napisał o "okularach z filtrami". Jakimi filtrami? Co oni na ten plastik napylają?
                    To tak jak z niezbędną każdemu maszyną do szycia o nazwie "GPS"

Zamieszczone przez piast9
                    Zapominasz o kupie szkła w obiektywie.
                    Bynajmniej. Jeżeli szkło soczewek absorbuje UV, to po co w ogóle stosować filtr UV?

Zamieszczone przez piast9
                    co nic nie daje na plus a może napaprać (bliki i spadek ostrości) to lepiej tego nie dawać
                    Jasne!
                    Generalnie nie warto kupować najtańszych filtrów UV. Po pierwsze: tani filtr UV wycina trochę koloru fioletowego. Po drugie: o ile światło UV może spowodować spadek ostrości zdjęcia w jakimś "małym" stopniu, to jednak użycie taniego filtra UV w większym stopniu pogorszy ostrość zdjęcia - ze względu na "parametry" użytego filtra.
                    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

Komentarz

• Klosiu
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 232

Nie zgadzam sie z teoria dotyczca kolejnosci nakrecania filtra polaryzacyjnego .
                      Powinien byc on pierwszym filtrem ale od strony zewnetrznej (kadru) - tak tak dokladnie odwrotnie niz to przewidzial cokin w swoim systemie
                      5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez Fotograffik
                        Po drugie: o ile światło UV może spowodować spadek ostrości zdjęcia w jakimś "małym" stopniu (...)
                        Czy jesteś pewien słuszności tego twierdzenia w odniesieniu do cyfrówek? Jeśli tak - wycofuję swoje twierdzenia.

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

No dobra. To teraz coś trudniejszego. Polar i STAR EIGHT czyli filtr gwiazdkowy. Co bliżej obiektywu? Gwiazdki na zewnątrz? Dobrze kombinuję? Czy może odwrotnie? Tylko mi o PS-ie nie piszcie, ja konserwatystą jestem. O przymykaniu też wiem, ale 24-105 niespecjalnie sama z siebie te gwiazdki ładne robi więc filtr sobie kupiłem.
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• TOKIN
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 353

Zamieszczone przez MARANTZ
                            No dobra. To teraz coś trudniejszego. Polar i STAR EIGHT czyli filtr gwiazdkowy. Co bliżej obiektywu? Gwiazdki na zewnątrz? Dobrze kombinuję? Czy może odwrotnie? Tylko mi o PS-ie nie piszcie, ja konserwatystą jestem. O przymykaniu też wiem, ale 24-105 niespecjalnie sama z siebie te gwiazdki ładne robi więc filtr sobie kupiłem.

Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie - choć szczerze powiem, że nie widzę aż tak licznych zastosowań polara RAZEM z gwiazdkowym (a może upał mi szkodzi i myślenie paruje... )

A poza tym, jak gdzieś przeczytałam (nie pamiętam gdzie..., że gwiazdki są de mode w tym sezonie

Pozdrawki

TOKIN(ka)
                            Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• gregor40
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 65

Zamieszczone przez Janusz Body
                              Jak ktoś bardzo chce to niech se zakręca i 5 filtrów ale:

- dwa filtry tworzą rodzaj puszki pomiędzy sobą i ryzyko odblasków od ich powierzchni rośnie bardzo-bardzo. Filtry są pokryte warstwami antyrefleksyjnymi ale... co za dużo...
                              - filtr polaryzacyjny oprócz tego, że pochłania conajmniej połowę światła (czyli min 1 f-stop a zwykle 1.5 do dwóch) pochłania również UV.
                              - szkło ołowiowe - popularnie zwane "krysztłem" przepuszcza UV prawie bez strat. Szkło okienne pochłania 95% promieniowania UV. Szkło optyczne... różnie - niektóre soczewki są szkłem tylko z nazwy np. soczewki fluorytowe. Inne np szklane tzw. UD mają własności zblizone do fluorytu :-)
                              - matryca cyfrowa ma conieco obniżoną czułość w pasmie poniżej 400 micrometrów (UV) w stosunku do błony filmowej i nadmiar UV "w scenie" nie jest tak dotkliwy.

Janusz
                              Wielkie dzieki, bardzo wiele mi wyjasniles.

Co do okularow z filtrem UV to moge powiedziec z doswiadczenia(na szczescie - nie wlasnego) - jest bardzo duza roznica, miedzy okularami z filtrami a bez. Roznica kilkudniowej slepoty

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Klosiu
                                Nie zgadzam sie z teoria dotyczca kolejnosci nakrecania filtra polaryzacyjnego .
                                Powinien byc on pierwszym filtrem ale od strony zewnetrznej (kadru) - tak tak dokladnie odwrotnie niz to przewidzial cokin w swoim systemie
                                A jakieś uzasadnienie? Czy ma to jakiekolwiek znaczenie dla optyki? Bo z tego co wiem większość firm optycznych fachowców jednak zatrudnia, testy też robią wiec...

Główną "dolegliwością" systemów typu Cokin i tak pozostaną odblaski od wsuwanych żelowych płytek wpadajace "z boku". Mroczek radzi czarną czapką lub beretem przykrywać :-)

Janusz

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...