X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacq
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

Zamieszczone przez oskarkowy
    No i w rezultacie kupiłem powerluxy [..]
    Na dedykowanych odbiornikach jest mocowanie do odpalenia flashy lampy. Nie bardzo tylko wiem po co to, bo nie przenosi żadnych informacji o ekspozycji, tylko wali ile mocy w żarniku. Średnio to przydatne.
    Służy to tylko i wyłącznie do tego, żeby móc sobie lampę podłączyć
    do stopki w odbiorniku i całość zamontować na statywie..
    Ja tak używałem przez chwilę i byłem zadowolony.. dopóki nie powiał wiatr..
    Statyw z lampą upadł i pękło najsłabsze ogniwo czyli... ta plastikowa
    stopka wkręcana za pomocą plastikowej śrubki..

Teraz muszę używać kabelka. Ale jestem bardziej niż zadowolony z działania
    tych Powerluxów. Wcześniej zamówione Phottixy odesłałem sprzedawcy
    po 10 minutach testowania.. nie nadawało się toto do niczego.

Komentarz

• woyd
      Początki nałogu
      • 2005
      • 488

Czołem,

prośba do Jarka i Jacq - możecie opisać jak praktycznie wygląda to podłączanie odbiornika do zasilania stałego ?? Na zdjęciach ze strony Funsports nie jest to zbyt wyraźnie pokazane, a bardzo by mi się w pracy przydało. Zaś wrażeń z kontaktu mailowego z tą firmą zbyt dobrych nie mam (choć zostawiłem w ich kasie kilka tys. PLN).

Gdyby pojawiły się też jakieś nowe doświadczenia z pracy z tym sprzętem to też będę wdzięczny. Byłem zdecydowany na Skyport, ale z lamp Powerlux jestem bardzo zadowolny, więc....

Ps. Nie znacie może innego sprzedawcy systemu blend California Sunbounce niż Milso ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez woyd
        prośba do Jarka i Jacq - możecie opisać jak praktycznie wygląda to podłączanie odbiornika do zasilania stałego ?? Na zdjęciach ze strony Funsports nie jest to zbyt wyraźnie pokazane, a bardzo by mi się w pracy przydało. Zaś wrażeń z kontaktu mailowego z tą firmą zbyt dobrych nie mam (choć zostawiłem w ich kasie kilka tys. PLN).
        Miałem to nawet przez chwilkę w reku. Kosztuje dodatkową kasę, 59 albo 99zł. Wtykasz od spodu odbiorniczka w dziurkę kabelek, z drugiej strony masz 220V.

Nie wziąłem tego, bo ostatnio kupiłem kilka nadprogramowych paczek eneloopów AAA. Miały być do lampy, ale komu by się chciało liczyć literki na aukcji. Teraz będzie jak znalazł.
        Jarek

Komentarz

• tomasek
          Bywalec
          • 2007
          • 169

Jarku, sprawdź dokładnie, czy na Eneloopach nie będziesz miał problemu z synchronizacją - można się przejechać. Odbiorniki są bardzo wrażliwe na napięcie (w akku masz 1.2V, w baterii 1.5V - a to przy dwóch sztukach robi różnicę 0.6V).

Moje Phottixy z akumulatorkami zamiast baterii mają duży "mistrigger rate" - czyli lampa nie odpala po prostu (jakieś 15%, a to dużo - na bateriach odpala praktycznie 100%).
          5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Dzięki bardzo za spostrzeżenie, jutro dokładnie to przetestuję w trudnych warunkach. Jakby mi nie działało w 100%, to pewnie bym się nieźle wściekał, nei znając przyczyny. Zabiorę w takim razie też zwykłe baterie.
            Jarek

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

No, to przetestowałem tę zabawkę na wylot. Studniówka, co więcej pisać. Młyn gorszy, niż na trzech weselach z marudnymi pannami razem. Ale do rzeczy:

- skuteczność 100x100. Nie ważne skąd odpalane.
              - eneloopy z mniejszym napięciem nie powodują żadnych problemów.
              - zasięg: wielka sala - bez żadnych problemów. Parking piętro niżej, 100 metrów od budynku - żadnych problemów. Toaleta w piwnicach dwa piętra niżej w innej części budynku - żadnych problemów. To chyba zamyka temat zasięgu.

Zauważyłem, że dyndające na sprężynkach odbiorniki zwracają uwagę. O ile w studio to pewnie nie ma znaczenia, tak widziałem, jak jakiś małolat zastanawiał się co to jest i wyciągał łapy. Będę to musiał jakoś mocować od góry lamp.

Jeśli ktoś na podstawie tego opisu będzie podejmował decyzję o zakupie, to proszę pamiętać, że to są pierwsze wrażenia i nie mam pojęcia o trwałości powerluxów po dłuższej eksploatacji.
              Jarek

Komentarz

• wojkij
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1915

Tak czy inaczej cieszy że jest już jakaś pewnie działająca alternatywa dla poketów i elichromów - może ceny zaczną spadać?
                www.kwapisz.org

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez wojkij
                  może ceny zaczną spadać?
                  Widziałem dzisiejsze notowania walut - raczej nie wierzę w taką ewentualność.
                  Jarek

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

Niekoniecznie chodzi mi o ceny w złotówkach, nawet cena w usd jest przesadzona - to tylko kawałek tandetnego plastiku z gumową antenka - zarabiają na nich nieziemsko wiec może rosnąca konkurencja zmusi ich z czasem do zmniejszenia cen.
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

Zamieszczone przez wojkij
                      Niekoniecznie chodzi mi o ceny w złotówkach, nawet cena w usd jest przesadzona - to tylko kawałek tandetnego plastiku z gumową antenka - zarabiają na nich nieziemsko wiec może rosnąca konkurencja zmusi ich z czasem do zmniejszenia cen.
                      ja poki co nie widze konkurencji dla pocketow.. niestety.
                      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

Dzięki Jarku za Twój post - właśnie zamawiałem dzisiaj Powerluxy i Twój studniówkowy test rozwiał wszystkie moje wątpliwości.

Piszesz merger, że nie widzisz konkurencji dla pocketów. Jeśli komuś wystarcza 50m zasięgu, a sprzęt trafia 100x100 i do tego można go w studio podłączyć do stałego zasilania - to przy cenie 1000zł za zestaw 1+2 (+2 zasilacze sieciowe) nie widzę sensu przepłacać za pockety.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Canion
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 551

jeśli już pockety to warto zaczekać na nowe. w sprzedaży od marca.

Ostatnio edytowany przez Canion; 17216.

Komentarz

• merger
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 619

ja za 3 pockety zaplacilem ok. 1000zlotych, wiec nie widze w czym problem.
                            50m zasiegu, to jest bardzo malo. czy korzytasz z wyzwalaczy w miejscu, gdzie ludzi z radiowkami jest jeszcze paru? wtedy dopiero sie okaze, czy twoj sprzet trafia 100x100. chinczyki jak sa same w okolicy, tez trafiaja 100x100.
                            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Zamieszczone przez merger
                              ja za 3 pockety zaplacilem ok. 1000zlotych, wiec nie widze w czym problem.
                              Może w tym, że teraz taka cena jest nieosiągalna i tylko próbujesz się pochwalić?

Zamieszczone przez merger
                              50m zasiegu, to jest bardzo malo. czy korzytasz z wyzwalaczy w miejscu, gdzie ludzi z radiowkami jest jeszcze paru? wtedy dopiero sie okaze, czy twoj sprzet trafia 100x100. chinczyki jak sa same w okolicy, tez trafiaja 100x100.
                              Chińczyki nie odpalają zawsze. Korzystałem z nich przez wiele lat i wiem co piszę.

Bardzo dokładnie już napisałeś, że twoje najlepsze, wszyscy zrozumieli. Daj teraz nam maluczkim porozmawiać o czymś innym.

A czy 50 metrów to tak mało? Skuteczny zasięg lampy jest zdecydowanie mniejszy niż 50m. Z takiej odległości nie zrobisz też zdjęć z zastosowaniem flashy. Oczywiście można znaleźć jakieś hipotetyczne zastosowanie, ale przy normalnej pracy jest to niepotrzebne.
                              Ostatnio edytowany przez oskarkowy; 29.
                              Jarek

Komentarz

• merger
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 619

nie chodzi o skuteczny zasieg lampy, tylko o odpowiedni dobor kadru, nieograniczony zasiegiem radiowek. I uwierz mi na slowo, ze spokojnie da sie i robi sie zdjecia z odleglosci ponad 50m przy uzyciu lamp.
                                poza tym czym mam sie chwalic? wsrod fotografow, z ktorymi mam przyjemnosc obcowac pockety to standard, czesto nawet nie PlusII, a multimax'y. Nie ma sie czym chwalic, gdyz jest to narzedzie pracy, jak kazde inne.
                                W reporterce sportowej pockety nie maja konkurencji, niech to bedzie sprecyzowaniem mojego wczesniejszego stwierdzenia. Do zastosowan innych, oczywiscie sa inne opcje nie wymagajace skutecznosci 100x100 i niewiadomo jakiej odleglosci.
                                Poza tym nie podoba mi sie ton Twojej wypowiedzi, ale co poradzic. Widocznie masz zly dzien.
                                Ostatnio edytowany przez merger; 5369.

Komentarz

Pracuję...