X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woyd
    Początki nałogu
    • 2005
    • 488

Zamieszczone przez andres
    Czy aby na pewno?:-D:-D Tzn do czego Ci faktura Vat?:-D:-D

Sprowadzasz powiedzmy ze Stanów....
    Andres - żeby radyjka w koszty wrzucić. Nie wiedziałem, że można to tak rozwiązać jak to opisujesz - aczkolwiek wygląda na cokolwiek zawiłe

Co do Powerluxów (albo inaczej SMDV Flash Waves 2) to po kilkumiesięcznym użytkowaniu jestem także bardzo zadowolony. Używam ich kilka razy w tygodniu jako wyzwalaczy studyjnych Powerluxów dużej mocy. Dokupiłem przejściówkę, która umożliwia zasilanie odbiornika prądem stałym (tym samym kablem którym zasilana jest lampa). Niezawodność: 100%, zasięg - maksymalnie oddaliłem się na ok. 40 metrów (bo więcej miejsca nie miałem) i wszystko cacy. Ostatnio robiłem 2 komunie, w obu kościołach poustawiałem lampy na balkonach i wszystko pracowało doskonale. Na ostatniej komunii zrobiłem eksperyment - założyłem 580EX II na sanki a na lampę gumą zamocowałem wyzwalacz i podłączyłem kabelkiem do gniazda PC. Jedno i drugie działało doskonale. Ten eksperyment poniekąd uratował mi tyłek, bo kilka minut po rozpoczęciu mszy w całej wsi zgasło światło i gdybym nie wziął z sobą 580-tki, byłbym ugotowany. Przy okazji poznałem jakość 5DmII: ISO 1000 + doświetlanie fleszem na sankach i zero szumu )

Inna zaleta Powerluxów to "przejściowość". Gwint statywowy pod spodem i sanki na górze ułatwiają montaż wspólnie z lampami systemowymi na statywach czy blendzie CS. Żywotność baterii też nie nastraja problemów - w trakcie zabaw w strobowanie pstrykaliśmy na zmianę z kumplem po 3-4 godziny na jednych bateriach i nie było problemów ze spadkiem zasięgu czy czymś w tym stylu.

Jeśli czegoś mi brak to tylko przekazywania automatyki błysku, i dlatego myślę o kupnie 1 zestawu nowych PW do świecenia w plenerze (na razie planuje kupienie kabla OC-E3 z jakąś przedłużką, ale domyślam się, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Drugi mankament to czas synchronizacji: 1/200 czy 1/180 opisane przez producenta i Funsports trzeba między bajki włożyć. Przy 1/160 gdy robiłem coś na jasnym tle daje się zauważyć ciemniejszy pasek. Idealnie czysto jest dopiero przy 1/125s. Ale i tak, gdybym miał możliwość ponownego zakupu - wybrałbym Powerluxy.

Pozdrawiam

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• andres
      Początki nałogu
      • 2006
      • 257

Zamieszczone przez woyd
      Andres - żeby radyjka w koszty wrzucić. Nie wiedziałem, że można to tak rozwiązać jak to opisujesz - aczkolwiek wygląda na cokolwiek zawiłe
      Brzmi zawile ale tak naprawdę jest proste jak budowa cepa i w 99% przypadków jedyne zmartwienie to zapłata należności celno podatkowych przy odbiorze. Resztę rozlicza się dokładnie tak samo jak f-rę vat.
      kompakcik i stara smiena
      www.sport.3ct-phototeam.pl
      http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• Arek_Gd
        Bywalec
        • 2008
        • 249

Zamieszczone przez oskarkowy
        Używam od lat tej samej chińszczyzny. Nie wiem, gdzie te opinie słyszałeś, ale podejdź do tego w ten sposób, że złej baletnicy...
        A często podobne opinie wypowiadają też ludzie, którzy na oczy lampy studyjnej nie widzieli.

Systemowe na wesela? A skąd one wezmą tyle mocy? Czy może będziesz je łączył po 10szt. w pęczek? Czas ładowania pozwolę sobie pominąć.
        Jarek, trochę powrócę do pytania albercikk'a . Jakiej mocy lamp najchętniej używasz w plenerze i na wyjazdowych sesjach ?

Pytam pod kątem zdjeć np dzieciaków w przedszkolu (robię czasami grupowe i portrety) oraz w domowych warunkach (portrety). Wiem, że zmiannych jest bardzo dużo - czasem wystarczą zwykłe 100tki a czasem 500 to mało...

(Szukam kompromisu , a zastanawiam się pomięczy powerluxami VC300 albo 400)

dzięki

p.s. fajnie, że masz zdroworozsądkowe podejście do chińszczyzny , też takie popieram...
        Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

Zamieszczone przez Arek_Gd
          Jarek, trochę powrócę do pytania albercikk'a . Jakiej mocy najchętniej używasz w plenerze i na wyjazdowych sesjach ?
          Takiej, jaka jest potrzebna (i wychodzę na gbura). Na plenerach radzę sobie zupełnie inaczej, na salach jest tak różnie, że nie ma szansy wyciągnąć jakichś rozsądnych wniosków.
          Jak się grubiej zastanowić, to ważniejszy od mocy lamp jest czas ich ładowania. No i modyfikatory światła.
          Sama moc lamp nie ma znaczenia. Jeśli lampa jest za słaba z softem, to na pewno starczy jej mocy z wrotami i odbiciem od sufitu. A efekt w wielu przypadkach nie do odróżnienia. W tę stronę kombinuj.
          Jarek

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Jarek, napisz jakich lamp używasz bo będą temat drążyć i Cię męczyć a i na gbura nie wyjdziesz
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Dobra, będzie dokładniej, chociaż jak ktoś będzie papugował i się przejedzie, to nie brać mi tego za złe.
              Najczęściej woziłem w walizce 500, 300 i 200Ws. Do tego parasole (4rodzaje), wrota z plastrem i spot. Tym zestawem można opędzić nawet nocne wesele pod gołym niebem.
              Teraz z powodu zmiany samochodu będę musiał zmienić walizki i będę woził tylko 2szt. Gorzej będzie ze statywami, do bagażnika mi nie wejdą, chyba będą podróżować na tylnych siedzeniach, akurat miejsca na dwie sztuki powinno wystarczyć. Próbuję przez to pokazać, że lampy są dość elastycznym tematem i ich zastosowanie można traktować bardzo twórczo w zależności od zaistniałych potrzeb i warunków.
              Jarek

Komentarz

• nagor
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

a ja mam pytanie jeszcze do samych PW II plus.
                czy wsuwając go na stopke do aparatu i mając w łapkach drugi moge wyzwolic spust migawki w aparacie?
                co z ostrością itp.
                czy musze kablem łaczyc PW i aparat dodatkowo?

do ilu lamp z e-ttl'em działają - czy z iloma wlezie.

Ps ma moż ektos polska instrukcje do nich moze tam doczytam inne rzeczy których nie wiem jeszcze
                Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Zamieszczone przez nagor
                  a ja mam pytanie jeszcze do samych PW II plus.
                  czy wsuwając go na stopke do aparatu i mając w łapkach drugi moge wyzwolic spust migawki w aparacie?
                  aby wyzwalać musisz połączyć PW kablem z aparatem

Zamieszczone przez nagor
                  do ilu lamp z e-ttl'em działają - czy z iloma wlezie.
                  dowolna ilosc lamp ale E-TTL nie dziala, tylko manual
                  Moje wątki na forum: sport | fashion
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• nagor
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

"Dzieki zastosowaniu bezprzewodowego transmitera pozbywamy się kabli. Miożemy również wyzwalać aparat znajdujący się nawet kilakset metrów dalej" wg cyfrowe.pl
                    niby bez kabli zupełnie.
                    jak nie działa e-ttl to po kiego sa takie drogi.
                    przeciez one niby są z przenoszeniem e-ttl.a

kurde nic nie kumam
                    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

Zamieszczone przez nagor
                      .....jak nie działa e-ttl to po kiego sa takie drogi.

kurde nic nie kumam
                      Dlaczego takie drogie:
                      - zawsze dzialaja
                      - niezniszczalne
                      - wsparcie ze strony innych producentow (np Sekonic)

Nie przenosza eTTL'a - sa drogie poniewaz to klasa.
                      Mozna wyzwolic Pockete'm Aparat - ale trzeba kabelek, ktory laczy Pocket'a z Aparatem (tak jak bys mial wyzwalacz - tylko zamiast przycisku - pocket) i innym wyzwalasz. Tak jabys kupil sobie zdalny wyzwalacz - tylko to 2 w 1 - ale za kabelek zaplacic trzeba (a tani nie jest - jak wszystko do PW).
                      Mam ST-E2 ale z checia para PW by sie przydala. eTTL jest OK - ale ostatnio szlifuje MANUAL i jest jakos spoko.

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez nagor
                        jak nie działa e-ttl to po kiego sa takie drogi.
                        Pocketwizard MiniTT1 i FlexTT5 sa systemem radiowym przenoszacym E-TTL, moga tez wyzwalac aparat, po dokupieniu odpowiedniego kabla
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• michal.s
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 271

oskarkowy - jak się sprawują wyzwalacze powerluxa po roku użytkowania?
                          U mnie coś nie do końca jest okej, choć jeszcze nie zidentyfikowałem który element (body, wyzwalacz, lampa) zestawu zawodzi.
                          Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• oskarkowy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2513

hej, sprawują się w zasadzie bez zarzutu. Na wyzwalaczu musiałem już zmienić baterię, więc używam raczej intensywnie. Na czym polegają Twoje problemy?
                            Jarek

Komentarz

• michal.s
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 271

Problem jest z czasem wyzwalania, nie zawsze błysk zamknie się w 1/160s.

Używam body 400D + wyzwalacz powerluxa zasilany z dedykowanego zasilacza + lampy powerlux VC300.
                              W sesji 150 fotek, ostatnio aż 10% jest skopana przez za późny błysk, raz jest cała czarna klatka, raz tylko mały pasek na górze doświetlony, raz połowa, raz mały pasek na dole niedoświetlony, a czasem tylko lekki cień przelatującej migawki.
                              To samo dzieje się gdy odbiornik zasilam bateriami (kupiłem komplet nowych baterii do nadajnika i odbiornika).

Wczoraj sesje pstrykałem po kablu (body - lampa) i też były problemy z wyzwoleniem w czasie, choć mniejsze. Czyli teoretycznie już wiem że problem nie leży tylko w radiu.

Zaraz zabieram się za kolejne fotki, tym razem podepnę 430ex do wyzwalacza, i studyjne lampy będę wyzwalał przez fotocele, zobaczymy czy z 430ex wyzwalacz też ma problemy, choć tutaj problemem może być ten fotocela w lampach studyjnych.

Ciekawi mnie gdzie leży problem i jak najszybciej i skutecznie znaleźć przyczynę całego zamieszania...
                              Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• oskarkowy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2513

Zamieszczone przez michal.s
                                Problem jest z czasem wyzwalania, nie zawsze błysk zamknie się w 1/160s.
                                Problemem są lampy (i chyba migawka*), nie znam wielu lamp, które wyrobiłyby się na 1/200. Wyzwalacz tu nie ma znaczenia.
                                Ostatnio próbowałem się z tym problemem przy produktówce, klientowi podobała się głębia na buciku przy f/2 a ściany w studio były za blisko w stosunku do minimalnej mocy lamp. 1/160 wychodziła ok, 1/200 to już spore zaczernienie.

* jak kupię mkIV to dam znać, czy lampy wyrabiają się przy krótszych czasach.
                                Jarek

Komentarz

Pracuję...