X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kabu
    Początki nałogu
    • 2007
    • 370

Wybaczcie moje być może banalne pytanie ale o co chodzi z tymi częstotliwościami europejskimi? Czy to oznacza że jak sprowadzę sobie wersję z US to te urządzenia nie będą tu działać albo ktoś mi zabroni ich używania?

Komentarz

• trampek
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1546

Zamieszczone przez Kabu
      Wybaczcie moje być może banalne pytanie ale o co chodzi z tymi częstotliwościami europejskimi? Czy to oznacza że jak sprowadzę sobie wersję z US to te urządzenia nie będą tu działać albo ktoś mi zabroni ich używania?
      dostaniesz mandat za zaklocanie eteru i 6 miesiecy zakazu robienia zdjec z lampa bez mozliwosci odwolania
      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Elmarqo
        Bywalec
        • 2007
        • 245

Nowe Pockety już są dostępne. http://www.bhphotovideo.com/c/shop/8...io_Slaves.html. Polecam przeczytanie opinii użytkowników (2); są trochę odmienne .
        mareksliwinski.pl

Komentarz

• Kabu
          Początki nałogu
          • 2007
          • 370

Zamieszczone przez trampek
          dostaniesz mandat za zaklocanie eteru i 6 miesiecy zakazu robienia zdjec z lampa bez mozliwosci odwolania
          Dzięki trampek za wyjaśnienie,brzmi to na prawdę groźnie.

Komentarz

• macgyver9
            Coś już napisał
            • 2007
            • 83

Zamieszczone przez Elmarqo
            Polecam przeczytanie opinii użytkowników (2); są trochę odmienne .
            Czytałem je oraz opinię Jarka. Wiem już nie wystarczą mi te stare PW, zamówię chyba w którymś sklepie w usa, i tak wyjdzie z przesyłką taniej niż u nas. A że wersje us będą to mi nie przeszkadza, i tak działają.

Komentarz

• Kabu
              Początki nałogu
              • 2007
              • 370

Ja też chętnie bym kupił w USA ale jak mam dostać mandat za zakłócanie eteru jak to napisał trampek to wolę nie ryzykować.

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Na serio jest coś takiego? Ilu policjantów zajmuje się tego rodzaju przestępstwami?

Komentarz

• Kabu
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 370

Nie mam pojęcia, jak na razie mieszkam w Irlandii, w niektórych przypadkach jest zacofanie w stosunku do Polski a innych zaś Polska jest daleeeko.

Komentarz

• blum
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 509

hehe
                    jesli chodzi o czestotliwosci i ich naruszanie to kiedys zajmowal sie tym PAR (Panstwowa Agencja Radiokomunikacyjna), dzis jest to chyba UKE ale szczerze watpie w jakies problemy z ich strony chyba, ze pojdzie sie do nich i oznajmi w okienku, ze sie posiada i uzywa czegos co jest niedozwolone u nas. Policja? Oni w ogole zajmuja sie czyms takim? Jak sprawdza czestotliwosc? Nawet jakby mieli skaner czestotliwosci to musialbys "wyzwolic lampe na bulb" zeby to znalezli :> Poza tym jest to IMHO zbyt mala moc i zbyt krotki impuls aby ktokolwiek sie do tego przyczepil.

Komentarz

• jacek220
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 100

Niektórzy nie zrozumieli żartu chyba :P
                      5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

eee. ludziska zartowalem... moze za malo emot......

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Z UKE nie jest tak znów do śmiechu.

Po pierwsze urządzenie pracujące na nielegalnych częstotliwościach może zakłócać pracę innych urządzeń. A u nas okolice 340 MHz to jest zdaje się telewizja naziemna. Komuś tv będzie źle odbierał, zawoła fachowca od anteny, ten stwierdzi zakłócenia, da cynk UKE.

Wiem również, że przynajmniej w czasach PAR, środowisko elektromagnetyczne było regularnie skanowane w poszukiwaniu nielegalnych nadajników. Może to nadal działa?

No i jest druga strona medalu. Zabaweczka może nie działać dlatego, że w mieście na tej częstotliwości nadaje tv i zakłóca pracę pocket wizarda.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

Ale miejcie litość, mówicie o drobiazgu wielkości pudelka od papierosów zasilanym dwoma bateriami r6. Faktycznie musi to generować zakłócenia niczym rosyjski satelita szpiegowski...
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez piast9
                              Z UKE nie jest tak znów do śmiechu.
                              Po pierwsze urządzenie pracujące na nielegalnych częstotliwościach może zakłócać pracę innych urządzeń. A u nas okolice 340 MHz to jest zdaje się telewizja naziemna. Komuś tv będzie źle odbierał, zawoła fachowca od anteny, ten stwierdzi zakłócenia, da cynk UKE.
                              Wiem również, że przynajmniej w czasach PAR, środowisko elektromagnetyczne było regularnie skanowane w poszukiwaniu nielegalnych nadajników. Może to nadal działa?

No i jest druga strona medalu. Zabaweczka może nie działać dlatego, że w mieście na tej częstotliwości nadaje tv i zakłóca pracę pocket wizarda.
                              Zamieszczone przez wojkij
                              Ale miejcie litość, mówicie o drobiazgu wielkości pudelka od papierosów zasilanym dwoma bateriami r6. Faktycznie musi to generować zakłócenia niczym rosyjski satelita szpiegowski...
                              Miałeś z nimi do czynienia ? Ja miałem - Od czasów PIR poprzez PAR, URTiP do obecnego UKE - w poprzedniej firmie za podobną rzecz jakieś 10 lat temu sprawa skończyła się w sądzie i to bynajmniej nie uniewinnieniem czy niską szkodliwością społeczną itp. Mam tam paru znajomych krótkofalowców, kontrolują firmę w której pracuję około 3 razy do roku bo parę sieci radiowych mamy.. Pasmo jest w miarę często skanowane - ale główny nacisk właśnie położony jest na zwalczanie zakłóceń - w Kielcach (więc i i gdzie indziej też) właśnie w paśmie "amerykańskim" chodzi sporo radiopowiadomień, autoalarmów z sygnalizacją do właściciela w breloczku i czego tam jeszcze.. i pod tym kątem pasma są pilnowane.. dodatkowo część amerykańskich urządzeń działa w paśmie 450mhz gdzie u nas działają dawne Centertele..
                              Ogólnie wracając do tematu wątku problemu nie będzie dopóki nie wleziesz komuś "w pasmo" i nie będziesz tego robił często (typu użytkowanie w studio w konkretnym miejscu i zakłócanie jakiejś "babci" TV Trwam ) - bo jak ktoś się poskarży to jestem dziwnie pewien że znajdą takiego delikwenta bo naprawdę siedzą tam "łebscy" ludzie którzy na tym zęby zjedli..
                              Do tego jest właśnie druga strona o której pisze Piast9 - kupisz będzie śmigać.. po czym albo nie będzie działać bo coś na tym paśmie będzie legalnie działać - a na 350 MHz może legalnie pracować jeszcze trochę urządzeń, jeszcze może być coś koło 890 MHz - u nas GSM na tym pracuje, w stanach chyba trochę wyżej - nie chciałbyś chyba żeby np. w urządzeniu w szpitalu czy karetce dzięki takiemu PW coś się spieprzyło i zaczęło np. błędnie coś pokazywać itp.

Zamieszczone przez wojkij
                              więc akurat w tych tematach to nie można mówić, że co to taki drobiazg zasilany dwoma paluszkami r6 wielkości paczki fajek może zrobić.. bo o ile pamiętam to PW ma zasięg do 500m.. a zagwarantujesz że w takim promieniu nic nie pracuje na tych kanałach?

Pozdrawiam
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• trampek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1546

Ma juz ktos?
                                Ja bede mial za pare dni juz u siebie. Kupilem 2xflextt5.
                                napisze cos za dwa tygodnie.
                                ogladalem tez:

tylko na starym fw i nie dizalal z 5d2.
                                Propper zwyciezyl.

z najnowszym FW wystepuje nastepjacy problem:

SPECIAL NOTE:
                                5D Mark II Aperture. Due to special trigger timing considerations for this camera, some lenses will experience frame clipping
                                (hard lines or dark frames in the image caused by the shutter getting “caught” by the ) at mid to narrower aperture settings.
                                Larger maximum aperture lenses like f:1.4 or f:1.2 models are most affected and may start to see flash clipping as early as f:5.6.
                                Lenses with a widest aperture of f:3.5 to f:5.6 may not experience clipping until stopped down to f:22 or narrower. If there is
                                no flash on top of the ControlTL transmitter in the shoe of the 5D Mark II, results will be somewhat better (~1 f-stop narrower
                                will work). This aperture issue does not affect any other camera we have tested. Please test each of your lenses across the full
                                range of f-stops to be sure you understand the limitations.
                                Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

Pracuję...