X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    PLUS member
    PLUS member
    • 2007
    • 1733

Super, wielkie dzieki za odpowiedz - rozwialo wiele z moich watpliwosci
    Nie mniej jednak przykladowe fotki z pleneru w zasadzie wyczerpia temat, takze czekam chociaz na jakies jedno lub dwa Twoje zdjecia z pleneru slubnego, z wykorzystaniem tegoz wlasnie softbox'u
    Tymczasem zabieram sie za przedluzenie OC-E3 metada MMM :]
    Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      PREMIUM member
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez arturs
      Właśnie się zastanawiam nad takim czymś.. tylko pytanko - w zasadzie do MMM ale i innych którzy używają - jaki wymiar? MMM masz chyba 60x90, są też 60x60 i 90x90 (te kwadratowe o wiele bardziej dostępne) - który wziąć - różnica w cenie nie ma dużego znaczenia bo płaci się raz a a używa długo(mam nadzieję ), będzie to do 580ki używane.. kwestia czy do oświetlenia całej postaci wystarczy 60ka czy jednak 90cm będzie lepsze? Jak wygląda to z perspektywy kogoś kto już takiego softboxu używa?
      Nawet 90cm do oświetlenia całej sylwetki jest ciut za małe. Kwadratowy 90x90 to już trochę duży, taki 60x90 wkładam do samochodu bez składania na tylne siedzenie. Wg mnie to optymalny rozmiar to byłoby coś 110x70cm.
      Digart

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez MMM
        Nawet 90cm do oświetlenia całej sylwetki jest ciut za małe. Kwadratowy 90x90 to już trochę duży, taki 60x90 wkładam do samochodu bez składania na tylne siedzenie. Wg mnie to optymalny rozmiar to byłoby coś 110x70cm.
        no właśnie jeśli chodzi o zakup to jest problem bo głównie kwadraty są a zdolności do zrobienia takiego nie mam.. co do składania to problemu nie ma, tylko teraz dylemat czy brać 90kę czy 60.. nie lubię 2 razy kupować..
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

Zamieszczone przez BeatX
          Super, wielkie dzieki za odpowiedz - rozwialo wiele z moich watpliwosci
          Nie mniej jednak przykladowe fotki z pleneru w zasadzie wyczerpia temat, takze czekam chociaz na jakies jedno lub dwa Twoje zdjecia z pleneru slubnego, z wykorzystaniem tegoz wlasnie softbox'u
          Tymczasem zabieram sie za przedluzenie OC-E3 metada MMM :]
          Wiem, wiem. Nie rozwiało, nie rozwiało. Po prostu sam musisz podjąć tę decyzję ;-)
          Dwa fragmenty oświetlonych w parku, późnym popołudniem, buziek:

Ostatnio edytowany przez iREM; 3293.
          Wszystko można zrobić lepiej.
          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• mancini
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 16

Ja czekam na 2 softy 70*100 teraz tylko musze obmyslec jakies mocowanie statyw-soft-lampa (softy, ktore zamowilem to chinczyzna ze sklepu eltec )

Jestem tylko ciekaw jak to bedzie sprawowac ze lampkami. Mam nadzieje ze skoro w sofcie 60*90 daja rade to w wiekszym tez dadza i nie bedzie brakowac mocy
            Blog

Komentarz

• BeatX
              PLUS member
              PLUS member
              • 2007
              • 1733

iREM: dzieki kupilem jednak lastolite.
              W najblizsza niedziele ide w plener przetestowac
              Teraz czeka mnie przedluzenie OC-E2..
              Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• ArturBonoVox
                Uzależniony
                • 2007
                • 684

wlasnie rozwazam zakup lastolite 60x60. dwie rzeczy: jak to smiga w plenerze i dwa: mialem problem: nie da sie wcisnac 580exii wraz z podczepionym chinczykiem radiowym, do lastolite. ktos to obszedl? najzwyczajniej w swiecie lampa jest za wysoko w stosunku do otworu wejsciowego softa.

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

ja mam takie pytanie, do tej pory chodze z lampa na statywie i parasolka i wiatr to wrog takiego zestawu, wystarczy malutki podmuch i wszystko leci na ziemie

czy softbox jest stabilniejszy od parasolki? na ile stabilniejszy?

druga sprawa, chce do jednego softboxa wepchnac dwie lapmy 580ex, przejdzie taki patent? ktos to probowal?
                  Moje wątki na forum: sport | fashion
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Zamieszczone przez sebcio80
                    ja mam takie pytanie, do tej pory chodze z lampa na statywie i parasolka i wiatr to wrog takiego zestawu, wystarczy malutki podmuch i wszystko leci na ziemie

czy softbox jest stabilniejszy od parasolki? na ile stabilniejszy?

druga sprawa, chce do jednego softboxa wepchnac dwie lapmy 580ex, przejdzie taki patent? ktos to probowal?
                    znalazlem takie cos
                    Free Photography Wallpapers in HD, 4K and 8K for desktop, phone and tablet. Browse the full collection and download instantly. No sign-up required.

Obejrzyj filmik

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Czym przymocować softbox do statywu, żeby mieć możliwość ruchu softboxem : góra/dół?

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez micles
                        Czym przymocować softbox do statywu, żeby mieć możliwość ruchu softboxem : góra/dół?
                        Właśnie, dobre pytanie. W zestawie jest taki patent kulowy, i to zdaje mi się zarówno w wersji chińskiej jak i oryginalnej. Ale przyznam, że jak dla mnie nie jest to wygodne. Przydałby się jakiś sprytny patent z łapką jak przy statywach. Łatwo poruszać i szybko zablokować, bez siłowania z dokręcaniem motylka na kulce.
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Znaczy się ja nie pytam się o Lastolite/Chińczyki, ale o mocowanie Softboxa studyjnego do statywu oświetleniowego

Można zrobić tak jak na wyżej pokazanym filmie :

Ale to jest 80zł i w tym klipsie nie ma dodatkowego wyjścia, które zostało użyte do trzymania lampy.

No i klips to nadal nie sztywne połączenie i jest pewna obawa o wytrzymałość zestawu...

Coś czuję, że jak dojdzie do mnie softbox, to będę miał następną DIY rozkminę
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Znalazłem tańsze :
                          Ostatnio edytowany przez micles; 8127. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Ja połączyłem softbox ze statywem tak że nagwintowałem jeden z otworów softboxa (mam prostokąt ale mocowanie było też pod oktę i otworów jest więcej) i wktęciłem taki metalowy trzpień jaki widać na filmie z klipsem. Trzpień mocuję właśnie do uchwytu przegubowego, też takiego jak na filmie. Wszystko się trzyma stabilnie i można pochylać softboxa.
                            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

No tak, w miarę sensownie. Tylko trzeba mieć gwintownicę i umieć gwintować Jeszcze nigdy tego nie robiłem ^^

Komentarz

• pank
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1502

Ja też wcześniej tego nie robiłem, kupiłem gwintownicę w Obi za 4 dychy i zrobiłem. Żaden problem.
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                To mocowanie w softboxie jest aluminiowe, bardzo łatwo się gwintuje a otwór pasuje idealnie.
                                Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
                                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

Pracuję...