X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Myślę jeszcze, czy faktycznie jest sens wykorzystywać ten ich uchwyt przegubowy, czy może zaadoptować coś, co znajdę u siebie w szopce w Bdg Z tego co pamiętam, to miałem coś takiego przegubowego od lampy biurkowej, mam nadzieję że znajdę i będzie trzymało...

Komentarz

• iREM
      Uzależniony
      • 2005
      • 951

Zamieszczone przez micles
      Znaczy się ja nie pytam się o Lastolite/Chińczyki, ale o mocowanie Softboxa studyjnego do statywu oświetleniowego
      Sorry, za szybko myślę ;-) Chodziło mi o to, że jeśli ktoś wymyślił zgrabny patent na softa studyjnego, to tym bardziej na przenośne/składane.
      Wszystko można zrobić lepiej.
      www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• McLaren
        Bywalec
        • 2009
        • 200

Czyli rozumie że jedna lampa 580EXII da radę w pełni obsłużyć softbox 60x90 i nie zabraknie mocy? Czy bezpieczniej będzie kupić soft 60x60?
        Wymyśliłem sobie na początek kaki zestaw:
        - Statyw do lamp
        - Quantuum BK-3

- Softbox studyjny 60x90
        np. katki: http://fripers.pl/product_info.php/i...FI-Bowens.html

Lampkę 580EXII i Yongnuo RF-602 już posiadam
        Czy to wszystko da się bez problemu połączyć i będzie dobrze służyć (w domu i plenerze) czy może coś doradzicie, lub zwrócicie na coś uwagę o czym nie wiem, bo przyznam że się jeszcze na tym dobrze nie znam.

Lampkę 580EXII i Yongnuo RF-602 już posiadam
        5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          PREMIUM member
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez McLaren
          Czyli rozumie że jedna lampa 580EXII da radę w pełni obsłużyć softbox 60x90 i nie zabraknie mocy? Czy bezpieczniej będzie kupić soft 60x60?
          Używam 580ex z 60x90 i 430ex z 60x60. Z jasnymi szkłami wszystko działa rewelacyjnie. Sprawdzałem różnicę mocy między 580ex a 430ex w softboxie 60x60 i wynosiła tylko jedną przysłonę.
          Digart

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Czy to wszystko da się bez problemu połączyć i będzie dobrze służyć (w domu i plenerze) czy może coś doradzicie, lub zwrócicie na coś uwagę o czym nie wiem, bo przyznam że się jeszcze na tym dobrze nie znam.
            Zrobiłem sobie DIY zamiennik BK-3, reszta tak jak wypisałeś i spisuje się nieźle.

Komentarz

• dancio
              Bywalec
              • 2008
              • 104

Ogolnie lampy speedlight sa bardzo mocnymi lampami i zgadzam sie z przedmowca MMM z jasnymi szklami spokojnie pociagna 60x90.. chodz uzywam na codzien ezyboxa 40x40 i bez problemu w odleglosci 5m pokrywa mi cale postacie.. przy okazji przy wietrze nie ma problemu z utrzymaniem jego...
              ogolnie jesli ktos chce kupic cos solidnego i jakos bedzie w stanie odzalowac te 500zl to polecam sie wstrzymac i kupic wlansie Lastolite.. moj kolega kupil chinszczyzne i uwierzcie mi mocowanie w lastolite to inna bajka....

pzdr
              2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Komentarz

• droog
                Coś już napisał
                • 2008
                • 88

dancio -właśnie skłaniam się ku zakupowi ezyboxa 40x40 + ta rączka (uchwyt) do trzymania.
                Powiedz mi, nie będzie problemu z zapięciem tam 580exII + pocketwizard tt5 ? w sensie lampa wyceluje w środek? dzięki za odp
                WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Już w jednym wątku pytałeś, i prosili cię o podanie wysokości tt5 w celu stwierdzenia czy wystarczy tej regulacji.

Komentarz

• McLaren
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 200

Zamieszczone przez MMM
                    Używam 580ex z 60x90 i 430ex z 60x60. Z jasnymi szkłami wszystko działa rewelacyjnie. Sprawdzałem różnicę mocy między 580ex a 430ex w softboxie 60x60 i wynosiła tylko jedną przysłonę.
                    Z jasnymi szkłami? f/2.8 już wystarczy, czy raczej f/1.8 - f/1.4 ?

Zrobiłem sobie DIY zamiennik BK-3, reszta tak jak wypisałeś i spisuje się nieźle.
                    Widziałem twój wynalazek, między innymi przez twój wątek "Galeria CB"
                    zacząłem interesować się doświetlaniem lampami systemowymi w plenerze
                    Będę miał właśnie do ciebie pytanie czym i jak wykonałeś jedno zdjęcie,
                    to jednak przy okazji bo jeszcze nie wiem w którym wątku się o to zapytać.
                    Dopiero składam zestaw, a co z tego wyjdzie? zobaczymy.
                    Softboxa w plenerze nie używasz?
                    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      PREMIUM member
                      • 2006
                      • 4250

Z jasnymi szkłami? f/2.8 już wystarczy, czy raczej f/1.8 - f/1.4 ?
                      Lampa 430ex w softboxie 60x60 ustawionym 1m od osoby dawała światło dla poprawnej ekspozycji przy iso100, f/4. 580 dawała radę przy f/5.6. Przy takich ustawieniach lampy waliły pełną mocą.
                      Jak widać jest jeszcze pewien zapas dla większych softboxów i większych odległości, zawsze też można zwiększyć trochę iso.
                      W plenerze nie używa się lamp jako 100% źródła światła a jedynie jakieś 1-2EV więcej względem światła zastanego, myślę więc że nawet spora okta ~90cm będzie na 580ex normalnie używalna.
                      Digart

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Ostatnio błyskałem 580tką w pełnym słońcu i mocy było tak na styk, ale bez żadnego modyfikatora. 1/8000 1.6 iso100 i z 2-3m miałem na lampie 1/2 żeby uzyskać oświetlenie modelki mniej więcej na tym samym poziomie co tło, także aż tak pięknie to to nie jest. Po sesji (w lipcu) zabieram się poważniej za zdjęcia dla siebie (a nie dla gazety tak jak w zeszłym roku) i na pewno będę na niektórych sesjach błyskał to zadbam o obfitą relację z wydajności Speedlite'ów. Jak one nie starczą, to pewnie trza będzie wziąć Quantuumy ;P

Widziałem twój wynalazek, między innymi przez twój wątek "Galeria CB"
                        Który? Bo ja mówiłem o BK-3 : połączenie systemowej lampy błyskowej ze statywem studyjnym i modyfikatorem światła na mocowanie bowensowskie.

Komentarz

• pank
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1502

W pełnym słońcu w HSS 3 speedlighty w softboksie 60x90 radzą sobie średnio. Do portretów z softem blisko twarzy styka, ale więcej już nie bardzo.
                          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• droog
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 88

Już w jednym wątku pytałeś, i prosili cię o podanie wysokości tt5 w celu stwierdzenia czy wystarczy tej regulacji.
                            nie widzialem, gdzies mi umnelo... zaraz poszukam Winnetou!
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez droog
                            nie widzialem, gdzies mi umnelo... zaraz poszukam Winnetou!

a widzisz, tamto sie tyczylo bk-3 a tutaj mowimy o lastolite ezybox!
                            Ostatnio edytowany przez droog; 19268. Powód: Automerged Doublepost
                            WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Ok, myślałem że "ta rączka (uchwyt)" było odnośnie bk-3.

Komentarz

• dancio
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 104

Ja wlasnie uzywam ezyboxa z tt5.. no i patent na tym polega taki ze na wprost lampa nie wchodzi do ezyboxa.. trzeba glowice przekrecic o 90 stopni i wtedy krotszy bok ezyboxa podchodzi do samej koncowki uchwytu i dziala to dobrze..bede mial chwile czasu to zrobie zdjecie i wrzuce..zeby mozna bylo dokladnie obejrzec ale to po pracy ok 17..

pzdr.
                                2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Komentarz

Pracuję...