X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yova
    Bywalec
    • 2009
    • 160

To w takim razie czekam na opis wrażeń po zakupie. No KB-1A jest napewno ciekawym rozwiązaniem, tylko czy jeśli jest do wszystkiego, (no bo jednak łączy zalety kulowej i 3D) to nie okaże się do niczego?

Pozdrawiam

PS. Może ktoś się orientuje gdzie w Białymstoku można pomacać benro? O ile wogule w naszym "mieście" jest to możliwe
    Ostatnio edytowany przez Yova; 24457.
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Komentarz

• mgtan
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1084

KB-1A... jak porównałem z BH1 to KB jest precyzyjniejszy do tego można bez problemu trzaskać panoramy... zobaczymy z czym jutro wróce :-) hehe..

oby sie nie okazało że z mojej listy... statyw, lampa, 50tka... zmieni sie kolejność hihi..choć z 50 sprawa dość jasna ;-)... czekam jeszcze troche bo moge sobie na to pozwolic i albo 50 1.4 MKII (o ile będzie) albo 50 1,2 (bo odziwo ceny ma zqaskakująco dobre - poniżej 5k... i jeszcze do negocjacji)
      Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
      24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
      Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• sadaman
        Początki nałogu
        • 2006
        • 294

Używam od dłuższego już czasu zestawu Benro A297n6 + KB-1 i moge go śmialo polecić.
        Bez problemu utrzymuje zestawy w stylu Body 40D czy 5D plus założone szkiełko pokroju 70-200 f2.8 wraz z zapiętą lampą.
        Wszystko jest stabilne i pewne - zestaw nie wpada w wyraźne i drażniące drgania np po stuknięciu w obiektyw. Podczas stosowania na zewnątrz wiatr też tego zestawu się nie ima.
        Całość sprawuje się znakomicie zarówno w kadrowaniu poziomym jak i pionowym.

Pozdrawiam
        Pucha i słoki

Komentarz

• mgtan
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1084

Witam,

byłem w sklepie i porównałem dokładnie KB1A kontra BH1... BH1 ma jedną jak dla mnie wadę, nie można regulować poziomie jak zablokujemy śrubę. Mam również odczucie że jest mniej precyzyjna. Tak więc... przyjechałem z A-500EX + KB1A. Jedyne co mnie zastanawia ..dopiero teraz... czy czarny statyw na aluminium nie będzie miał problemu ze ścieraniem sie farby na kolumnie i innych elementach które moga się obić.

Komentarz

• Yova
            Bywalec
            • 2009
            • 160

Witam

A Mógłbyś zrobić taki miniteścik i sprawdzić, jak ta głowica faktycznie sprawdza się przy panoramkach? Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
            "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
            18-35+85

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez mgtan
              czy czarny statyw na aluminium nie będzie miał problemu ze ścieraniem sie farby na kolumnie i innych elementach które moga się obić.
              a nawet jesli, to czy bedzie to mialo jakikolwiek wplyw na jego funkcjonalnosc :wink:

Komentarz

• mgtan
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1084

postaram sie w ten weekend coś cyknąć. Dam znać. Jak narazie to próbowałem regulacji na kuli wraz z obrotem w panorami i jest to fajnieprecyzyjne . a z ciekawostek... to trzymając w ręku jakiś pseudo statyw hamy do mojego małego Sony T9 wychodzi że to maleństwo o wysokości max 120 cm waży niewiele mniej niż Benro.

co do stabilności jest naprawdę dobrze. 40D + 24-105 + 580 EXII... i kompletnie żadnych problemów.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez Kubak82
                a nawet jesli, to czy bedzie to mialo jakikolwiek wplyw na jego funkcjonalnosc :wink:
                wpływ jednynie estetyczny ;-)
                Ostatnio edytowany przez mgtan; 17204. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kris200
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 209

Witam
                  Chcę się z Wami podzielić pewną rzeczą odnośnie Benro.... Już jakiś czas posiadam a298 n6, bardzo stabilny i bardzo wysoki, mogę z pewnością polecić dla kogoś wysokiego jak ja (198cm).

Ale (bo przecież zawsze musi być jakieś ale), jego części się rozpadają w dziwny sposób. Na drugi dzień gdy go kupiłem rozerwała się sprzączka od paska - dziwna rzecz, ale myślę - pewnie trafił mi się wadliwy egzemplarz, takie rzeczy się zdarzają. Dobrze ze stało się to w momencie jak ściągałem statyw z ramienia, bo inaczej kolcami zamontowanymi po nodze by mi przejechało... Pasek wymienili, nie ma problemu.

Ale, wczoraj wieczorem kolejny element po prostu pękł - tym razem to małe metalowe kółeczko, znajdujące się pod głowicą służące do zamontowania paska. No ale na szczęście znów statyw trzymałem w ręce, więc nie został ani on, ani ja pokiereszowany...

Piszę to jako przestrogę - ostrożnie używajcie pasków i systemów do noszenia zaprojektowanych przez Benro - chyba, że ja mam tylko takiego pecha

Komentarz

• mgtan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1084

eee... to je nie mam tyle "szczęścia" ze Benro. ale dla równowagi mam z Dell`em heheh

Komentarz

• sadaman
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 294

Zamieszczone przez kris200
                      Witam
                      Chcę się z Wami podzielić pewną rzeczą odnośnie Benro.... Już jakiś czas posiadam a298 n6, bardzo stabilny i bardzo wysoki, mogę z pewnością polecić dla kogoś wysokiego jak ja (198cm).

Ale (bo przecież zawsze musi być jakieś ale), jego części się rozpadają w dziwny sposób. Na drugi dzień gdy go kupiłem rozerwała się sprzączka od paska - dziwna rzecz, ale myślę - pewnie trafił mi się wadliwy egzemplarz, takie rzeczy się zdarzają. Dobrze ze stało się to w momencie jak ściągałem statyw z ramienia, bo inaczej kolcami zamontowanymi po nodze by mi przejechało... Pasek wymienili, nie ma problemu.

Ale, wczoraj wieczorem kolejny element po prostu pękł - tym razem to małe metalowe kółeczko, znajdujące się pod głowicą służące do zamontowania paska. No ale na szczęście znów statyw trzymałem w ręce, więc nie został ani on, ani ja pokiereszowany...

Piszę to jako przestrogę - ostrożnie używajcie pasków i systemów do noszenia zaprojektowanych przez Benro - chyba, że ja mam tylko takiego pecha
                      Posiadam wersje 297 i wszystko jak do tej pory jest wporządku mimo intensywnego użytkowania. Myślę że trafił ci się poprostu jakiś bubel.
                      Pucha i słoki

Komentarz

• jackblack
                        • 2009
                        • 6

Dołączam swoje "słowa uznania" dla BENRO. Niedawno kupiłem A-500EX + KB-1A. W "warunkach bojowych" jeszcze nie sprawdzałem ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Jakość wykonania świetna, wszystko wygląda solidnie, jestem zadowolony.

Komentarz

• lijo
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 73

Zamieszczone przez jackblack
                          Dołączam swoje "słowa uznania" dla BENRO. Niedawno kupiłem A-500EX + KB-1A. W "warunkach bojowych" jeszcze nie sprawdzałem ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Jakość wykonania świetna, wszystko wygląda solidnie, jestem zadowolony.
                          Mógłbyś napisać gdzie kupowałeś ten zestaw i jak to wyszło cenowo? Akurat rozglądam się za czymś takim.

Komentarz

• mgtan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1084

jak z wawy jetes to fotoklik ma dobre ceny

Komentarz

• bomir

Benro A-198n6 + BH-1

a ja zakupiłem wczoraj zestaw Benro A-198n6 + BH-1 i moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne, statyw solidny może służyc nawet do obrony przed niedzwiedziem, :-D do głowicy nie mam uwag poza jedną- nie posiada podziałki, ale całość po zamontowaniu 40D robi dobre wrażenie, statyw bardzo stabilny i smiało polecam

Komentarz

• APP
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 664

Czy tylko ja uważam, że brakuje tu trochę opinii osób, które sprzętu używają dłużej i/lub dość intensywnie?
                                Z FanCier i GoldPhoto było podobnie, wszyscy byli zachwyceni... Może jednak dajcie sprzętowi trochę czasu zanim napiszecie, bo to, że statywy Benro w sklepie i po wyjęciu z pudełka robią pozytywne wrażenie, IMO już dostatecznie dobitnie zostało tu zaznaczone 8)

Komentarz

Pracuję...