X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Zamieszczone przez ptrk
    Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
    Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
    Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
    można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
    żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.
    To ja nie wiem co Ty robisz z tym statywem. Mam 600R, eksploatuję ją niemiłosiernie, stała już w wodzie, w mule, ściągałem nią czereśnie, robiła za patyk do podpierania się w śniegu po pas. Kilkakrotnie lądowała na betonie, również głowica w dół. Nic jej nie jest. Noszę ją bez pokrowca bo raczej przeszkadza. Jedyne co, to raz zabrudziła mi się głowica jakimś piaskiem i miała opory - po wyczyszczeniu luksus. Za cenę do 400zł nic IMHO lepszego nie dostaniesz. Głowicę na lepszą zawsze można zmienić, chociaż ta jest bardzo sympatyczna. Wybrałem Sherpę właśnie ze względu na ciekawą głowicą gdzie wszystko się blokuje jednym pokrętłem.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez ptrk
      Giotto akurat nie mialem w rekach, wiec nie moge polecac.
      Ja za to mogę co więc czynię.

Zamieszczone przez ptrk
      Benro zas to podroba Manfrotto.
      Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są statywy GoldPhoto

Zamieszczone przez ptrk
      Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
      - mozna je obejrzec w sklepie. W przeciwienstwie do Giotto, Gitzo, czy Benbo.
      Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie marki nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny. Osobiście znam sklepy w których można zobaczyć i przetestować zarówno sprzęt Manfrotto jak i Benro a i jakiś Giottos też by się znalazł.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• ptrk
        Bywalec
        • 2005
        • 116

Zamieszczone przez axk
        Nie Manfrotto tylko Gitzo. Podróbką Manfrotto są GoldPhoto
        Ale zawsze podróbka. Chińska w dodatku.

Zamieszczone przez axk
        Widzisz, to że nie znasz sklepów w których jednocześnie można obejrzeć wymienione przez Ciebie nie oznacza wcale iż Manfrotto jest najbardziej dostępny.
        A nie jest ? "Bardziej dostępny" oznacza, że jest oferowany w większej
        ilości sklepów niż pozostałe wymienione. Widzisz, trzeba czytać ze zrozumieniem

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zamieszczone przez ptrk
          Mam od pewnego czasu tę chińską podróbkę. Wcześniej używałem Manfrotto. Sprzedałem. Nie żałuję. Frotka to dobry trójnóg, nie ma co gadać, ale nowe, węglowe, leciutkie i stabilne Benro kupiłem za nieco tylko większe pieniądze niż te, które udało mi się uzyskać ze sprzedaży 2-letniego Manfrotto. Tylko lans już nie ten
          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• ptrk
            Bywalec
            • 2005
            • 116

Zamieszczone przez Kolaj
            Mam od pewnego czasu tę podróbkę. Wcześniej używałem Manfrotto. Sprzedałem. Nie żałuję. to dobry trójnóg, nie ma co gadać, ale nowe, węglowe, leciutkie i stabilne Benro kupiłem za nieco tylko większe niż te, które udało mi się uzyskać ze sprzedaży 2-letniego Manfrotto. Tylko lans już nie ten

No dobrze. Jeśli po 5-ciu latach użytkowania Velbonów, GoldPhoto i innych
            Benro ich użytkownicy będą nadal zadowoleni to będzie znaczyć, że nie miałem racji

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez ptrk
              Benro ich użytkownicy będą nadal zadowoleni to będzie znaczyć, że nie miałem racji
              Odezwij się do mnie za 4,5 roku Póki co, mam kilka małych odprysków lakieru a konstrukcja jest tak prosta, że trudno mi sobie wyobrazić, co mogłoby się zepsuć. Ale pożiwiom - uwidim.

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez ptrk
                A nie jest ? "
                Nie, nie jest. Jeżeli chodzi o sklepy fotograficzne to najwięcej jest w nich tanich statywów w przedziale cenowym do 200-300 zł ponieważ to one cieszą się największym "wzięciem" i oczywiście nie ma w tym niczego dziwnego.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

do lekkich aparatów szerpy są ok, ale już jak 350d/40d z 400mm zapiąłem na 600r to niestety się stabilność skończyła.. tak do 70-200/2.8 i puszka bez gripa i lampy i powinno być ok, do czegoś cięższego bym coś solidniejszego kupił
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ptrk
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 116

Zamieszczone przez axk
                    Nie, nie jest.
                    No to prosty test:
                    W Ceneo wpisujemy "Manfrotto": 397 wynikow
                    A ile gdy wpiszemy "Gitzo"? Uuuu ... 35. Ponad 10x mniej.
                    Może będzie więcej, gdy wpiszemy "Giottos" ? Niestety: 16
                    A ile gdy wpiszemy "Benbo"? Uuuu ... 0, Null, NULL, zero.
                    Oczywiscie nie znaczy to, ze Benbo nie mozna kupić w Polsce. Jest tylko DUŻO MNIEJ DOSTĘPNY niż Manfrotto. Tak samo obie marki na "G".

c.n.d. dziękuję.

Komentarz

• szycho
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 350

Zamieszczone przez ptrk
                      ...
                      A ile gdy wpiszemy "Benbo"? Uuuu ... 0, Null, NULL, zero.
                      Oczywiscie nie znaczy to, ze Benbo nie mozna kupić w Polsce. Jest tylko DUŻO MNIEJ DOSTĘPNY niż Manfrotto. Tak samo obie na "G".

c.n.d. dziękuję.
                      Zobacz, a ja wpisałem BENRO i mam 174 wyniki:-D
                      EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                      www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez ptrk
                        Część Benro są podróbami Gitzo, reszta - nie wiadomo czego, Manfrotto chyba też...
                        I dowolnego Benro to bym raczej nie polecał, bo ta druga część wygląda średnio...
                        Zresztą z tym podrabianiem Gitzo to im tak średnio wychodzi bo do mas odpowiadających im kompozytowych Gitzo nie są w stanie się zbliżyć...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez Krzychu
                          Zresztą z tym podrabianiem Gitzo to im tak średnio wychodzi bo do mas odpowiadających im kompozytowych Gitzo nie są w stanie się zbliżyć...
                          na szczescie z cena tez

Zamieszczone przez ptrk
                          ok, za pare lat wrocimy do tematu a na razie ciezki zestaw trzasl sie na MF jak lisc na wietrze a na benro ani drgnal.. to co bedzie mozna powiedziec za kilka lat to jedno a jak solidnosc statywu wplywa na zdjecia juz teraz to drugie.. przynajmniej dla mnie to priorytet :-)

MF jako takie nie sa zle ale w relacji cena/stabilnosc powinny kosztowac minimum 1/3 mniej.. reszta to cena za czerwony znaczek z logo
                          Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• ptrk
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 116

Zamieszczone przez szycho
                            Zobacz, a ja wpisałem BENRO i mam 174 wyniki:-D
                            W wątku była mowa o tym, że MF jest bardziej dostępne niż pozostałe wiodące marki, w tym BENBO.

BENBO, nie BENRO

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez Kubak82
                              na szczescie z cena tez
                              Prawda - ale jak ktoś tak jak ja chce zrobić upgrade z 055ProB na coś lżejszego i stabilniejszego, to w Benro (niestety bo ceny fajne) nic nie ma...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

Zamieszczone przez ptrk
                                Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
                                - mozna je obejrzec w sklepie. W przeciwienstwie do Giotto, Gitzo, czy Benbo.
                                no to znaczy, ze masz po prostu kiepski sklep w okolicy. ja w moim mam cala game Gitzo i choc ceny tego sa mordercze, to wyraznie widac, ze jakosciowo to ten wloski syf nawet kolo Gitzo nie lezal.

a co do oferty Manfrotto... umowmy sie, ze po wrazeniach z uzywania ich glowic (222 a potem 486RC2) nie chce miec nic wiecej do czynienia z ta firma, bo mechanicznie te glowice to szajs az wstyd. zatrzask plytki po 2 miesiacach pracy ma luzy (lekkie, ale wystarcza, zeby nigdy nie zostawiac aparatu na statywie bez zapiecia tej dodatkowej blokadki) a moment zacisku wajchy blokady kulki 486RC2 w ciagu 4 miesiecy przeskoczyla mi o pol obrotu dalej.

jesli chodzi o same nogi MF... mialem okazje wybierac karbonowe nogi w cenie do 300 EUR. wybor byl miedzy Manfrotto 190CX3 a Velbonem Sherpa Pro CF630. podobna byla tylko masa i stabilnosc. zdecydowanie niepodobna byla cena (210 EUR vs. 280 EUR) i wysokosc robocza - Sherpa jest na dzien dobry ze 20 cm wyzsza. kulture pracy (dla mnie wyraznie wyzsza w Velbonie) pomine, bo moze to i kwestia gustu.

Sherpe 600R mialem okolo 3 lat. odchodzily mi gumowe nakladki na nogi a na koniec zginela plastikowa klapka od glowicy. pod wzgledem uzytkowym i stabilnosci nie bylo z nim zadnych problemow. pewnie gdybym go nie katowal porannymi plenerami srednio raz na tydzien i nie mial widzimisie kupic sobie karbon to bym go jeszcze dlugie lata uzywal. jak na amatorska kieszen to zdecydowanie bezkonkurencyjny statyw. no chyba, ze sie choruje na etykietki i musi miec MF...
                                Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...