Może ktoś zna jakieś patenty na mocowanie softboxa do statywu oświetleniowego? Normalnie softbox zakłada się na lampę i lampę mocuje do statywu, ale ponieważ zamierzam używać softboxa z lampami systemowymi ten sposób odpada. Są softboxy reporterskie ale za małe, max 70x70 a mi potrzebny jest mniej więcej 80x100-120 lub okta 120.
X
-
Mocowanie softboxa do statywu, jak?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Tagi: Brak -
Może nawierś otwór w uchwycie softboxa. Większym problemem będzie rozproszenie światła lampy. Palnik lampy studyjnej jest niczym nie osłonięty i błyska we wszystkich kierunkach.A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971 -
Na razie nagwintowałem jeden z otworów na pałąki (jest ich 2x więcej) i kupiłem śrubę, 1 cm średnicy ale nie bardzo wiem co z tym zrobić dalej. W softboxie będą 3 lampy na raz więc myślę że ustawione na 24 mm dadzą radę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na tym filmie (1:40) do softboxa podłączony jest uchwyt na parasolkę i lampę, mam coś takiego ale nie mam pojęcia jak to połączyć razem bez zamawiania u tokarza specjalnego trzpienia. Może są w sprzedaży jakieś softboxy z mocowaniem statywowym?Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Jeśli chodzi o 1 lampę i 1 softbox:
MMM w wątku o przewodowym wyzwalaniu wrzucił ładne poglądowe zdjęcie zaprzęgnięcia 580ex w softbox.
Żeby nie wiercić dziur i montować jakiś płaskowników itd swój 60x90 montuje na statywie za pomocą zacisku do tła
Komentarz
-
Myślałem o tym ale zacisk wydaje mi się za słaby żeby utrzymać duży softbox z 3 lampami.Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Prawda, może być za słaby, u mnie nie utrzymuje wcale lampy tylko mocuje sam softbox wiec jest ok.
Nie wiem jaki masz pomysł żeby 3 lampy zmieścić ale może to Ci pomoże albo naprowadzi?
Tak McNally mocował lampki na pustyni
co prawda bez softboxa ale może któryś zacisk lub przegub da się zastosować.
opis i więcej zdjęć na strobistowym flickr i bloguOstatnio edytowany przez MarcinG; 11658.Komentarz
-
No tak, gapa ze mnie. Miałem dać linka i nie dałem:
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
Mam softbox z mocowaniem bowens'a (do tego lampa systemowa) i tez nie mam pomyslu jak zrobic mocowanie do statywu studyjnego tak, zeby mozna bylo tym softem poruszac gora/dol ... jakies pomysly?
Btw. softbox 80x120Komentarz
-
-
Pank, mozesz zrobic jakies zdjecia pogladowe tego co masz juz ? Tzn masz wkrecona srube w pierscien softboxa, masz statyw i uchwyt na lampe + parasolke ? Konkretnie chodzi mi o zdjecia tego uchwytu na lampe i parasolke od strony mocowania, bo wierze ze tylko tutaj jest problem zeby polaczyc z pierscieniem softboxa ?Komentarz
-
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=444190 a może tak ?
Na flickru też jest od zatrzęsienia projektów
pank. Jakie softy planujesz zakupić ? Bo sam mam to w planach i się łamie między quantuumem, a chńczykami z funsports. Quatnuum zdecydowanie lepsza jakość i szyte ograniczniki na pręty , te z funsportu maja rzepy...Ostatnio edytowany przez addie; 11725.Komentarz
-
Vitez, no tak zapomnialem dodac ze nie ma byc na stale ...
addie, dzieki o cos takiego mi chodzilo
Komentarz
-
Komentarz
-
Uchwyt wygląda tak: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1803Pank, mozesz zrobic jakies zdjecia pogladowe tego co masz juz ? Tzn masz wkrecona srube w pierscien softboxa, masz statyw i uchwyt na lampe + parasolke ? Konkretnie chodzi mi o zdjecia tego uchwytu na lampe i parasolke od strony mocowania, bo wierze ze tylko tutaj jest problem zeby polaczyc z pierscieniem softboxa ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na razie mam chińczyka z eltecu, ale planuję jeszcze kupić coś większego i prawdopodobnie będzie to quantuum.http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=444190 a może tak ?
Na flickru też jest od zatrzęsienia projektów
pank. Jakie softy planujesz zakupić ? Bo sam mam to w planach i się łamie między quantuumem, a chńczykami z funsports. Quatnuum zdecydowanie lepsza jakość i szyte ograniczniki na pręty , te z funsportu maja rzepy...Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Komentarz
-
A ogarnie ci jedna lampa z oktą 120cm ?? Na żółtym forum jest wątek poświęcony właśnie softboxom do lamp systemowych. Ktoś tam pisał, ze przy dużym sofcie już mu sabinki nie ogarniały mocowo.Komentarz

Komentarz