X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pank
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1502

Mocowanie softboxa do statywu, jak?

Może ktoś zna jakieś patenty na mocowanie softboxa do statywu oświetleniowego? Normalnie softbox zakłada się na lampę i lampę mocuje do statywu, ale ponieważ zamierzam używać softboxa z lampami systemowymi ten sposób odpada. Są softboxy reporterskie ale za małe, max 70x70 a mi potrzebny jest mniej więcej 80x100-120 lub okta 120.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
  • szuler
    Uzależniony
    • 2007
    • 829

Może nawierś otwór w uchwycie softboxa. Większym problemem będzie rozproszenie światła lampy. Palnik lampy studyjnej jest niczym nie osłonięty i błyska we wszystkich kierunkach.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• pank
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1502

Na razie nagwintowałem jeden z otworów na pałąki (jest ich 2x więcej) i kupiłem śrubę, 1 cm średnicy ale nie bardzo wiem co z tym zrobić dalej. W softboxie będą 3 lampy na raz więc myślę że ustawione na 24 mm dadzą radę.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Na tym filmie (1:40) do softboxa podłączony jest uchwyt na parasolkę i lampę, mam coś takiego ale nie mam pojęcia jak to połączyć razem bez zamawiania u tokarza specjalnego trzpienia. Może są w sprzedaży jakieś softboxy z mocowaniem statywowym?
      Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• MarcinG
        Bywalec
        • 2007
        • 123

Jeśli chodzi o 1 lampę i 1 softbox:
        MMM w wątku o przewodowym wyzwalaniu wrzucił ładne poglądowe zdjęcie zaprzęgnięcia 580ex w softbox.

Żeby nie wiercić dziur i montować jakiś płaskowników itd swój 60x90 montuje na statywie za pomocą zacisku do tła
        Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Myślałem o tym ale zacisk wydaje mi się za słaby żeby utrzymać duży softbox z 3 lampami.

Komentarz

• MarcinG
            Bywalec
            • 2007
            • 123

Prawda, może być za słaby, u mnie nie utrzymuje wcale lampy tylko mocuje sam softbox wiec jest ok.

Nie wiem jaki masz pomysł żeby 3 lampy zmieścić ale może to Ci pomoże albo naprowadzi?

Tak McNally mocował lampki na pustyni co prawda bez softboxa ale może któryś zacisk lub przegub da się zastosować.
            opis i więcej zdjęć na strobistowym flickr i blogu
            Ostatnio edytowany przez MarcinG; 11658.
            Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• pank
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1502

Zamieszczone przez MarcinG
              Nie wiem jaki masz pomysł żeby 3 lampy zmieścić ale może to Ci pomoże albo naprowadzi?
              No tak, gapa ze mnie. Miałem dać linka i nie dałem:

Komentarz

• traphezz
                Bywalec
                • 2008
                • 126

Mam softbox z mocowaniem bowens'a (do tego lampa systemowa) i tez nie mam pomyslu jak zrobic mocowanie do statywu studyjnego tak, zeby mozna bylo tym softem poruszac gora/dol ... jakies pomysly?

Btw. softbox 80x120

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

http://cgi.ebay.pl/1-x-Steinband-Gew...item5d26a3425b ?

Komentarz

• Tezet-gdynia
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1283

Pank, mozesz zrobic jakies zdjecia pogladowe tego co masz juz ? Tzn masz wkrecona srube w pierscien softboxa, masz statyw i uchwyt na lampe + parasolke ? Konkretnie chodzi mi o zdjecia tego uchwytu na lampe i parasolke od strony mocowania, bo wierze ze tylko tutaj jest problem zeby polaczyc z pierscieniem softboxa ?
                    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• addie
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 24

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=444190 a może tak ?
                      Na flickru też jest od zatrzęsienia projektów
                      pank. Jakie softy planujesz zakupić ? Bo sam mam to w planach i się łamie między quantuumem, a chńczykami z funsports. Quatnuum zdecydowanie lepsza jakość i szyte ograniczniki na pręty , te z funsportu maja rzepy...
                      Ostatnio edytowany przez addie; 11725.

Komentarz

• traphezz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 126

Vitez, no tak zapomnialem dodac ze nie ma byc na stale ...

addie, dzieki o cos takiego mi chodzilo

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez traphezz
                          Vitez, no tak zapomnialem dodac ze nie ma byc na stale ...
                          Przecież ta taśma to nie kropelka czy poxipol .

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                            Pank, mozesz zrobic jakies zdjecia pogladowe tego co masz juz ? Tzn masz wkrecona srube w pierscien softboxa, masz statyw i uchwyt na lampe + parasolke ? Konkretnie chodzi mi o zdjecia tego uchwytu na lampe i parasolke od strony mocowania, bo wierze ze tylko tutaj jest problem zeby polaczyc z pierscieniem softboxa ?
                            Uchwyt wygląda tak: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1803
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez addie
                            http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=444190 a może tak ?
                            Na flickru też jest od zatrzęsienia projektów
                            pank. Jakie softy planujesz zakupić ? Bo sam mam to w planach i się łamie między quantuumem, a chńczykami z funsports. Quatnuum zdecydowanie lepsza jakość i szyte ograniczniki na pręty , te z funsportu maja rzepy...
                            Na razie mam chińczyka z eltecu, ale planuję jeszcze kupić coś większego i prawdopodobnie będzie to quantuum.
                            Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• addie
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 24

A ogarnie ci jedna lampa z oktą 120cm ?? Na żółtym forum jest wątek poświęcony właśnie softboxom do lamp systemowych. Ktoś tam pisał, ze przy dużym sofcie już mu sabinki nie ogarniały mocowo.

Komentarz

Pracuję...