X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ely13
    Coś już napisał
    • 2007
    • 85

"Lampa na sankach body a wyzwalacz podpięty kablem PC-PC z body"

Taka konfiguracja mnie nie urządza, bo nadajnik nie będzie przenosił TTL do odbiornika/ków (bo nie otrzyma takich informacji od body).

Konfiguracja: body->nadajnik->PC-PC->lampa na sankach nadajnika - u mnie nie działa.

Jeszcze spróbuję podpiąć lampę przez PC-PC bezpośrednio do body, a nadajnik na sankach body, żeby przenosił TTL do odbiorników - tylko znów się obawiam, żeby coś się nie wydarzyło, gdy lampę zamocuję na sankach nadajnika.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Komentarz

• simon83
      Bywalec
      • 2007
      • 216

Ely13, rozwiązać to można przez zakup uchwytu do odstawienia lampy od body i dodatkowego odbiornika, ale nie wiem czy finansowo Ci się to podoba :P.
      Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
      Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• ely13
        Coś już napisał
        • 2007
        • 85

Najtańsza opcja (sprawdzona) to lampa sterowana przewodem PC-PC wpiętym w body, a założona na nadajnik poprzez plastikowy uchwyt, który odizoluje ją od sanek (styków) w nadajniku.
        Moc regulowana ręcznie na lampie, a drugiej lampy (tej sterowanej na odległość) poprzez menu body.

Druga opcja, to tak jak pisze simon83 (jeśli ktoś ma dwa odbiorniki) to można założyć nadajnik na body, na niego odbiornik, na ten odbiornik lampę. Drugą lampę z drugim odbiornikiem odpalać na odległość. Dziwacznie to wygląda.

Komentarz

• r3b
          Bywalec
          • 2011
          • 216

A czy ktoś może mi opisać jak wygląda sterowanie dwiema lampami 430ex gdybym posiadał dwa odbiorniki?

Jesli dobrze kombinuje, to pojawi mi się w menu sterowanie dwoma grupami lamp, i każdą jedną będe mógł oddzielnie ustawiać w manualu, lub ustawić stosunek jednej do drugiej w przypadku TTL? Dobrze to ogarniam?

Drugie pytanie czy da się jakąs inną lampą TTL sterować z poziomu aparatu poza canonowymi, czyli na przykład YN565?

Thx.

Komentarz

• miczael
            Bywalec
            • 2010
            • 160

Zamieszczone przez r3b
            A czy ktoś może mi opisać jak wygląda sterowanie dwiema lampami 430ex gdybym posiadał dwa odbiorniki?

Jesli dobrze kombinuje, to pojawi mi się w menu sterowanie dwoma grupami lamp, i każdą jedną będe mógł oddzielnie ustawiać w manualu, lub ustawić stosunek jednej do drugiej w przypadku TTL? Dobrze to ogarniam?

Drugie pytanie czy da się jakąs inną lampą TTL sterować z poziomu aparatu poza canonowymi, czyli na przykład YN565?

Thx.
            Załóż 430EX na sanki i sprawdź w body sterowanie lampą, jak działa to będzie w kingach choć producent zapewnia o EXII, działają jeszcze Metz-e i YN565EX.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• ely13
              Coś już napisał
              • 2007
              • 85

Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
              580EXII komunikuje się z body.
              Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.

Komentarz

• amroz
                Uzależniony
                • 2006
                • 772

Zamieszczone przez ely13
                Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
                580EXII komunikuje się z body.
                Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.
                Dokładnie tak, dlatego mając jedną EXI i jedną EXII dokupiłem jeszcze jedną EXII, teraz wszystko działa jak trzeba:razz:

Komentarz

• r3b
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 216

Tak licze, i licze... I wychodzi, że przejście na TTL radiowy będzie mnie kosztować 1300zł... Chyba zostane przy manualu... :-/

Warto waszym zdaniem przejść na TTL wywalając tyle kasy?? Będę miał z tego faktycznie lepsze efekty?

Komentarz

• ely13
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 85

Ja też głównie pracuję i będę pracował w manualu, ale mogę moc ustawiać z poziomu body - nie zawsze jest taka możliwość, aby podejść do lampy i ją przestawić (np. zamontowana wysoko na statywie).
                    Powody dla których kupiłem ten zestaw:
                    1. synchronizacja z krótkimi czasami do 1/8000s - najważniejszy powód
                    2. zasilanie zwykłymi bateriami/akumulatorami AA
                    3. możliwość pełnego sterowania z poziomu body w trybie manualnym i automatyki
                    4. miałem nadzieję, że zamontuję lampę na gorącą stopkę nadajnika, ale ten powód odpadł i trzeba kombinować.

Komentarz

• r3b
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 216

Sterowanie lampami z body i hss to.faktycznie fajna sprawa. A jak sie spisuje ttl w przypadku 2-3 lamp wyzwalanych z osobnych odbiornikow w jakims tam stosunku wzgledem siebie? Nie glupieja przypadkiem? Macie moze jakies foto przykladowe?
                      Sorry ze tak truje ale od jakiegos czasu radze sobie w manualu i zastanawiam sie czy potrzebne mi te ttl.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Komentarz

• r3b
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 216

Wybaczcie, że tak magluje ten temat. Ale czy możecie mi napisać jakie lampy niesystemowe, w pełni działają z tymi wyzwalaczami?

Dzięki.

Komentarz

• miczael
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 160

Ze swojej strony, a wszystkie inwestycje robiłem już po zakupie w/w wyzwalaczy, w pełni współpracuje Metz 50 AF-1 oraz Metz 58 AF-2 z lamp nie systemowych.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• r3b
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 216

Tylko w cenie tej 50AF1 to już wolę zakupić drugą 430 EXII...

Komentarz

• miczael
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 160

Ja miałem 380EX potem 550EX którą zamieniłem na Metza-50Af-1 ale po wczasach w Turcji nad morzem i zastanych tam warunków świetlnych(bez hss miałem 1,8m manewru na doświetlenie cieni i to przy palniku 105) szybko zakupiłem metza 58 Af-2 tylko dlatego że 580EX II jest obecnie bardzo awaryjny. Prawda jest taka, że jak się nie che inwestować w lampy studyjne to czasami dla kontry trzeba 2 lampki na jednym uchwycie zaczepić.

Komentarz

• r3b
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 216

Pytanie mam. Bazując na tym teście http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwal...fo-pol-65.html gdzie Rafał Foryś napisał:

"Regulacja mocy dla poszczególnych grup – tak, wszystkie lampy muszą być w trybie M. W trybie e-TTL można sterować stosunkiem mocy od 1:1 do 1:8 pomiędzy dwoma grupami A:B ale muszą to być 430 EXII. Gdy w którejś grupie jest YN 565 EX to sterowanie nie działa."

Mam te kingi, mam dwie 430EX II a regulacja proporcji błysku przy ETTL II nie działa, mogę zmienić ale po zatwierdzeniu wraca do 1:1... Bardzo mi na tej opcji zależało... Czy to błąd autora w teście czy może ja coś źle robie??

Komentarz

Pracuję...