X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Odświeżę nieco temat - potrzebny mi pasek nadgarstkowy do 7D z gripem. Co z oferty jest aktualnie godne uwagi ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Używam od lat.Pasek Handstrap Canona jednocześnie z normalnym szerokim Lowepro,jednocześnie wpiętym w body.
      Głównie dlatego że mogę w rozlużnionej półotwartej dłoni nieść aparat[Pasek szyjny wolny.]

Lubię streetfoto i po 2godz włóczęgi bez handstrapu dostawałem skurczu w dłoni
      [a raczej łapie bo duży jestem]

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Mam podobnie, pasek Lowepro plus Hand Strap, jak dla mnie idealne zestawienie.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

najlepiej Canona
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• andrzej3k
            Bywalec
            • 2008
            • 144

Do gripa firmowy faktycznie najlepszy.
            Ale warto też kupić do 7-ki (bo to jednak klocek) również mocowany do gwintu statywowego, np. taki:

Wydatek skromny a ulga niesamowita.
            Jedyna mała wada to konieczność poluzowania mocowania przy wymianie baterii (przy pracy bez gripa) bo mocowanie trochę blokuje drzwiczki od komory baterii.
            Pozdrawiam Andrzej

@ Robson: pozdrowienia szczególne :-)
            Ostatnio edytowany przez andrzej3k; 18601.

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Też tak mi sie wydawało, że oryginalny E1 to najlepszy wybór, tylko co w sytuacji gdy przyjdzie zdjąć gripa ?
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Nie no oczywiście, nie zrozumieliśmy się. Canon E1 jest tylko i wyłącznie do zestawu z gripem. Chodziło mi o to, że model E2 jest zaopatrzony w śrubę i można go używać w obydwu sytuacjach czyli zarówno z gripem jak i bez niego
                Szkoda tylko, ze nikt nie pomyślał o tym, zeby tą śrubę mocująca zrobić odpinaną

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

tak jak kolega wyżej napisał: kupujesz jakieś chińskie badziewie z Alledrogo i używasz z tego tylko śruby statywowej, która też ma mocowanie paska
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Mam jeszcze jedno pytanie - co sadzicie o takim rozwiazaniu :

wydaje sie solidny i dość uniwersalny oraz w dobrej cenie.

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Jak dla mnie to wadą sa klamerki do szybkiego wypinania.Wole proste przewlekane.W ogóle to kazdy handstrap przy obsłudze przycisków obok pryzmatu na górnej powierzchni umieszczonych,przeszkadza.Trzeba go skręcać " na siłę".Jeśli się wypnie..
                      Używałem szybkozłączek niegdyś do pasków naszyjnych.Długo zresztą.Ale po dwóch przypadkach złapania aparatu na wysokości kolan ,żona na moją prośbę wycięła szybkozłączki,pasek zeszyła i sobie przewlekam lub wywlekam.Bo takie chwyty to nie na moje nerwy.Sprzączki otwierałem [nieumyślnie] sam, podchodząc w skałkach chciałem powstrzymać "bujanie" się aparatu i złapałem pasek w miejscu sprzączki.Wina moja,ale kara zdała mi sie zbyt surowa.

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Staram sie porównać kontrukcyjnie w/w hand strap f-my Mattin do Canona E1 pod wzgledem funkcjonalności i bezpieczeństwa bądź co bądź drogiego sprzętu. Moze ktoś miał do czynienia z podobną konstrukcją ?

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Moze ktoś wrzuci opinię nt. korzystania i użytkowania Canon E1.

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

Zamieszczone przez Bolek02
                            Mam jeszcze jedno pytanie - co sadzicie o takim rozwiazaniu :

wydaje sie solidny i dość uniwersalny oraz w dobrej cenie.
                            to działa inaczej niż pasek Canona
                            jeśli nie zmieniasz szkieł, to to z linku będzie idealne
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez airhead
                              to działa inaczej niż pasek Canona
                              jeśli nie zmieniasz szkieł, to to z linku będzie idealne
                              Oprócz tego, że zapięcie na kciuku to jest lipa - krępuje swobodę palca i zahacza się nim o ubranie bardzo często. Ja go wypiąłem/odprułem całkowicie.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Też tak mi sie wydawało, że oryginalny E1 to najlepszy wybór, tylko co w sytuacji gdy przyjdzie zdjąć gripa ?
                                gdy przychodzi zdjąć gripa to.... jest trochę zabawy
                                także lepiej tego czasami nie robić.

najlepiej mieć dwa body: jedno duże z gripem i paskami, drugie małe bez gripa i pasków :wink:

Moze ktoś wrzuci opinię nt. korzystania i użytkowania Canon E1.
                                co jeszcze chcesz wiedzieć?
                                przecież już było tu sporo opinii na temat E1 - świetna sprawa, świetnie poprawia ergonomię, nie blokuje statywu, ale wymaga gripa.

stosuję E1 od lat - z odpinanym paskiem domke canon professional - i baaaardzo sobie chwalę
                                a sam pasek dopinam stosunkowo rzadko.
                                nawet na wakacjach i na plaży - aparat jest z odpiętym paskiem, ale z gripem i z E1.
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...