X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Dzięki Panowie za opinię - o to mi właśnie chodziło. Najprostsze i skuteczne rozwiązanie to jest to czego mi potrzeba. Biorę oryginał E1 i już
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Polecam. E1 to stare sprawdzone rozwiązanie. Ja używam od około półtora roku i jestem bardzo zadowolony.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Zamieszczone przez MacGyver
        Polecam. E1 to stare sprawdzone rozwiązanie. Ja używam od około półtora roku i jestem bardzo zadowolony.
        Uspokoiłeś mnie - wreszcie zamówiłem, zobaczymy jak się sprawuje w naturze
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

No i wreszcie przetestowałem przez 2 tyg. hand strap E1. Jest naprawdę fajny i dokładnie taki jak być powinien. W dodatku udało mi się znależć za 75zł a nie za 100-110zł jak w niektórych sklepach stacjonarnych. Zastanawiam się czy można gdzies dokupić luzem taki uchwyt ze śrubą, tak żeby dało się go równiez montować po zdjęciu gripa na aparat w miejsce statywowe. Może ktoś już ten temat przerabiał ?

Komentarz

• apb
            • 2010
            • 4

Czy jest jakiś sposób żeby zamontować pasek nadgarstkowy i pasek na szyję jednocześnie? Dzięki za odpowiedź

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez apb
              Czy jest jakiś sposób żeby zamontować pasek nadgarstkowy i pasek na szyję jednocześnie? Dzięki za odpowiedź
              Pasek o konstrukcji takiej jak ten:

można podpiąć równocześnie z tradycyjnym paskiem, tyle że aparat będzie wisiał na szyi uchwytem w dół.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• apb
                • 2010
                • 4

Zamieszczone przez Merde
                Pasek o konstrukcji takiej jak ten:

można podpiąć równocześnie z tradycyjnym paskiem, tyle że aparat będzie wisiał na szyi uchwytem w dół.
                A nie da się zrobić czegoś takiego z oryginalnym e1? Albo z jakimś zamiennikiem, ale montowanym do uchwytu na pasek w gripie, a nie do łącza statywowego. No i czy nie da się zrobić tak, żeby aparat wisiał w "normalnej" pozycji?

apb

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez apb
                  A nie da się zrobić czegoś takiego z oryginalnym e1?
                  Tego nie wiem, nie miałem canonowskiego E1. Jednak dorobienie podwójnego oczka nie powinno być nie wiadomo jakim wyzwaniem?
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• apb
                    • 2010
                    • 4

Co racja to racja

I jeszcze jedna sprawa. Znasz/cie może jakiś dobrej jakości zamiennik oryginalnego e1 (nie mylić z e2). Spotkałem się z modelami z firmy JJC i PHOTTIX, jednak nigdzie nie znalazłem opinie na ich temat.

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Nie ma problemu z jednoczesnym podpięciem oryginalnego czy też innego paska na szyję i handstrapa,tak aby wisiał w pozycji normalnej.Handstrap Canona ma uchwyt pozwalający na takie połączenie.[blaszka ze szczelinami].Używam od lat.
                      Można wpiąć się paskiem szyjnym bez tej blaszki,za pętlę paska handstrapa również.
                      No po co szukać zamiennika?Eksperymenty ze sprzętem wartości xxxxx dla ilu zł?

Komentarz

• enter
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1201

Zamieszczone przez apb
                        jest możliwość zamontowania jednocześnie
                        jeśli masz oryginalny Handstrap

najpierw odpinasz pasek na szyję z lewego ucha
                        potem w/g tej instrukcji

zapinasz handstrapa
                        potem za pozostawione ucho widoczne na rysunku 2 z powyższej instrukcji zapinasz zwykły pasek

pzdr teoretyków
                        o, janmar mnie wyprzedził.
                        Ostatnio edytowany przez enter; 3349.

Komentarz

• abyss
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 40

Mam "chinola". Model z podwójnymi, "trójkątnymi" paskiami, mocowaniem pasa naszyjnego i centralnym gniazdem statywu.
                          Wrażenia z użycia:
                          - z dopiętym paskiem "naszyjnym" jest niewygodnie. Nie to, że się nie da - tak go zacząłem używać i po odpięciu jest zdecydowanie lepiej.
                          - dostęp do akumulatora to różnica rzędu 1 sekundy. Czyli nie robi problemu.
                          - mocowanie do statywu jest "możliwe" ale nie jest równie dobre jak bez płytki paska. Do poważniejszych zdjęć nie polecam. Testowane z płytkami Manfrotto i tanim Hama.
                          - jakość taniego chinola jest na granicy. Aparat nie poleci, ale paski nie są super-stabilne, skórka jest delikatna i łatwo się rwie, blokadki pasków ślizgają się nieco za lekko.
                          - koncepcja 2 (ułożonych w trójkąt) pasków jest niezła - daje pewnośc, że aparat nie dupnie przypadkowo.
                          - taka opcja noszenia aparatu / obiektywu jest ściśle związana z typem pracy. Idealna do reporterki, ale "absolutnie wykluczona" jest zmiana obiektywów. Jeden obiektyw i filtr, brak szans na użycie ręki-aparatu do przytrzymania się czegoś, zmiany filtrów etc. Coś do wejścia w tłum i stukania fotek tym co mamy w prawej ręce.

NIE JEST to produkt dobrze dopracowany - tym niemniej daje się spokojnie używać i nie zamierzam na razie kupować innego - funkcjonalnie idea jest OK, jak padnie - kolejny kupię innej marki. W sumie - jednak polecam
                          Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• mxw
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2315

Zamieszczone przez apb
                            A nie da się zrobić czegoś takiego z oryginalnym e1? Albo z jakimś zamiennikiem, ale montowanym do uchwytu na pasek w gripie, a nie do łącza statywowego. No i czy nie da się zrobić tak, żeby aparat wisiał w "normalnej" pozycji?
                            przecież oryginalny E1 z definicji przypina się równocześnie z paskiem na szyję i aparat wisi w pozycji normalnej (a "podwójne oczko" wchodzi w skład zestawu E1).
                            pozdro.,
                            m.

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Zamieszczone przez mxw
                              przecież oryginalny E1 z definicji przypina się równocześnie z paskiem na szyję i aparat wisi w pozycji normalnej (a "podwójne oczko" wchodzi w skład zestawu E1).
                              Dokładnie tak jest - sprzączka jest potrójna i nie ma żadnego problemu.
                              Używam 5DII z oryginalnym hand strapem E-1 i dodatkowo paskiem neoprenowym MATIN - duża wygoda

Komentarz

• airhead
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2495

Zamieszczone przez apb
                                przyczep pasek na szyję do nadgarstkowego
                                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...