X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janosik121
    Coś już napisał
    • 2005
    • 50

czyli do eosa 3000 v nie podejdzie? to supreie lepiej kupic
    Ostatnio edytowany przez janosik121; 1701.

Komentarz

• Riccardo
      Uzależniony
      • 2005
      • 691

Zamieszczone przez janosik121
      czyli do eosa 3000 v nie podejdzie?
      tylko filmy typu 135
      Pozdrawiam
      Riccardo
      --
      Fuji & Ricoh

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

czyli do eosa 3000 v nie podejdzie?
        Nie. Canon nie ma (chyba? moze sa jakies niespodzianki ) w ofercie aparatow srednioformatowych, czyli na film 120 - wiekszy (zauwazalnie) od "typowego" .

Komentarz

• janosik121
          Coś już napisał
          • 2005
          • 50

dzieki za wyjasnienie mi tego wie zakupie superie

Komentarz

• janosik121
            Coś już napisał
            • 2005
            • 50

tzn mozna brać 120 czy lepiej nie???????

Komentarz

• Riccardo
              Uzależniony
              • 2005
              • 691

tzn mozna brać 120 czy lepiej nie???????
              Jezu, jak masz aparat srednioformatowy to pewnie ze warto, do "normalnej" lustrzanki pasuja TYLKO filmy typu 135...
              Czytasz to co piszemy?
              Pozdrawiam
              Riccardo
              --
              Fuji & Ricoh

Komentarz

• janosik121
                Coś już napisał
                • 2005
                • 50

przepraszam ale sie troche zamotałem. Juz wiem wszysko dzięki

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

120stki po prostu nie upchniesz fizycznie w aparacie małoobrazkowym tak, by działał transport.
                  Ale, z tego co pisze fuji, wyszperałem, że to jest to samo, superia reala i reala to tylko oznaczenie na pudełkach, emulsja jest ta sama.

A o filmach, to najlepiej udaj się do labu i poproś aby Ci pokazali na kawałku filmu, czym różni się średni od małego obrazka.

Komentarz

• Riccardo
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 691

Zamieszczone przez minek
                    A o filmach, to najlepiej udaj się do labu i poproś aby Ci pokazali na kawałku filmu, czym różni się średni od małego obrazka.
                    Tutaj mam przyklad:
                    Pozdrawiam
                    Riccardo
                    --
                    Fuji & Ricoh

Komentarz

• canis_lupus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1252

Zamieszczone przez minek
                      W jakim dzisiejszym labie znajdziesz film 120? W sprzedarzy to jeszcze ale skrawek...
                      "I love You Cię" Różyczko...
                      Galeria ,
                      Druga galeria,

Komentarz

• minek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1386

Zamieszczone przez canis_lupus
                        W jakim dzisiejszym labie znajdziesz film 120? W sprzedarzy to jeszcze ale skrawek...
                        W labach gdzie obrabiają różne filmy... nie koniecznie w jakimś express fotojoku, ale w większości porządnych labów takie filmy się znajdzie.
                        Dlatego w labie, nie w sklepie, bo w sklepie masz zapakowany, a w labie będą mieć i wywołany, i na szpuli, i może nawet do wywołania kawałek zawinięty.

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

W labie w którym ja wywołuje stoją trzy lodówki i w każdej z niej co najmniej połowa to filmy 120, są 4x5" a zdarzają się nawet 220.
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Scaramanga
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 272

[QUOTE=kami74]
                            Zamieszczone przez Scaramanga
                            36 ujęć tego samego obiektu przy różnych ustawieniach aparatu. Bo pomimo , ze teorię znam to dopiero gotowe zdjęcie można ocenić czy to jest to o co chodziło. Cyfra w mojej opinii bardzo ułatwia nauke. A co do darmo to zestaw jaki bede chciał nabyć kosztuje około 7k . Dla mnie to nie darmo. Idąc dalej jak już dojdę do momentu, że z zamkniętymi oczami odrazu bedę widział co i jak w danej sytuacji ustawić to wtedy bedę mógł korzystać z subtelnych uroków fotografii analogowej. A może do tej pory matryce będą dopracowane tak, że klisze zarówno negatywowe jak i pozytywowe będą juz tylko przeżytkiem.
                            Jesli piszes,ze znasz teorie i jak sie pobawisz w ujecia to wtedy bedziesz mogl korzystac z "urokow" fotografii analogowej dowodzi,ze albo twoja wiedza teoretyczna jest bardzo ograniczona,albo teorii uczyles sie nie z autorytatywnego zrodla.Z urokow nie bedziesz korzystal,bo nic nie bedziesz o nich wiedzial.Wtedy dopiero zrozumiesz,ze tak naprawde o fotografii nie wiesz nic.Ja polecam Ci nauke "budowy domu" od fundamentow,a nie od dachu. Przekonywanie Cie nie ma sensu.Musisz sam do tego dojsc,czego Ci szczerze
                            zycze...
                            Ostatnio edytowany przez Scaramanga; 515.
                            Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Komentarz

• Arkan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1401

w każdym dobrym..
                              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• kami74
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1492

Scaramanganie rozumiem cię być może jestem zbyt ograniczony, ale jesli znam jakieś tam podstawy fotografii w teorii to bardzo chciałbym tą swoją szczątkową narazie wiedze przetestować w praktyce. Cyfra daje mi ta możliwośc że po poniesieniu jakiś nakładów na początku potem mogę testować za darmo. Nie wiem może na przykładzie ci to opowiem. akustyk np. piszę że szkło 50/1,8 ma brzydki bokeh. I co ja z tego wiem ? nic. Dopiero jak przypne to szkło zrobię zdjęcie spojrze na nie to ocenie czy jest on brzydki, ładny średni czy jakiś tam. A jak mam w analogu pstrykać filmy i potem robić z nich odbitki po to tylko własnie zeby się przekonać o czymś tam, to mam opory i tyle. Pewnie jesteś ze "starej" szkoły pstrykasz już kilkanaście lat i na początku robiłeś to Zenitem, Praktiką czy czymkolwiek innym i dlatego masz takie podejście. I OK Twoje prawo. Ja mam inne zdanie i twierdze, że (powtórze po raz setny) cyfra ułatwia nauke fotografii. I myślę, że na tym mozemy zrobić EOT. Pozdrawiam
                                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

Pracuję...