X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom77
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2874

Monopod pod 100-400

Witam

Planuję zakup monopodu. Myslałem nad Manfrotto MN681B z głowicą MN234RC.
    Z monopodem mam zamiar "latać" za ptakami.
    I tutaj kilka pytań:
    1.Czy ten zestaw utrzyma 7D+C100-400 ?
    2.Czy w podobnej cenie znajdę coś lepszego ? A może o połowę taniej znajdę innej firmy i lepsze od manfrotto ?
    3.Czy głowica od Manfrotto będzie pasowała do statywu Vanguard Alta 204AP ?
    Proszę się nie śmiać z 3 pytania Statyw mam ale nie wiem jaka tam jest głowica i jeżeli mam wydać pieniądze na głowice to może kupić lepszą, żeby ewentualnie do statywu jej używać. Jeżeli tak można.
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: Monopod pod 100-400

Dla mnie firma Manfrotto to gwarancja dobrego produktu.
    Nośność tego zestawu 11kg w pełni pokrywa Twoje potrzeby.

Oczywiście aparat można montować na statywie nawet bez głowicy.
    Głowice "monopodowe" da się też zamocować na statywach ale ograniczy to możliwość właściwego korzystania z tego zestawu jako ze statywu lub monopodu.
    Gdy będziesz chciał z tego zestawu korzystać jak :
    - monopod to 3 złożone nogi będą Ci utrudniały obroty
    - statyw to 3 nogi rozłożone będą ci utrudniały zmianę kierunku fotografowania.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Wybrałbym głowicę kulową - jest wygodniejsza w użyciu, daje znacznie więcej swobody przy manewrowaniu aparatem na monopodzie.
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

Zamieszczone przez jan pawlak
        (...) Nośność tego zestawu 11kg w pełni pokrywa Twoje potrzeby.
        (...)
        Chyba jednak nie.
        Wg danych z netu maksymnlane obciążenie monopodu to 12kg, głowicy 2,5kg.
        Wg mnie jak na głowicę to za mało, chociaż z drugiej strony chyba nie będzie blokowana?

Co do głowicy jeszcze, to też uważam, że kulowa będzie lepsza, gdyż da większą swobodę operowania.
        W sumie to przy monopodzie chodzi głównie o podparcie sprzętu, a ne jego blokowanie.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mkkaczy
          Początki nałogu
          • 2011
          • 461

Do 7D i 400/5.6 lub 70-200 używałem najmniejszego monopodu Velbon M50. Główne zastosowanie to podchód na łąkach w trawach. Po rozłożeniu wystawał ponad wyższe trawy, a po złożeniu ponad niższe trawy. Nie pamiętam dokładnie ale wysokość mniej więcej od 30cm do 150cm. Na leżąco to nawet w kamieniach na plaży dawał radę. Nie jest to coś super mocnego, na pewno nie nosił bym na nim sprzętu przerzuconego przez ramie, ale do ustabilizowania zestawu zupełnie wystarczał. No i jest niesamowicie lekki.
          R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
          https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3608

Zestaw utrzyma bez problemu. Głowiczkę polecam w wersji 234RC2, czyli z szybkozłączką. Głowicę kulową odradzam w przypadku monopodu.

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Sprawa wygląda tak : monopod 681B, który wybrałeś to jeden z lepszych. Nośność faktycznie 11 kg, pod warunkiem zastosowania porządnej głowicy. Ta o której piszesz niestety nie bardzo się nada.
              Powinieneś raczej pomyśleć o głowicy kulowej 498RC2 lub podobnej. Takie zestawienie daje gwarancję poprawnego współdziałania. Sam z takiego zestawu korzystam i jestem zadowolony
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3608

Hehe, ciekaw jestem czy ktokolwiek proponujący głowicę kulową sam używa jej z monopodem? Ręka w gorę?
                Ciekawe po co wymyślono głowice monopodowe...

Co do 234RC2 - w katalogu jest obciążenie pewnie 2,5kg, używam jej z obciążeniem dwukrotnie większym (!).

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Zamieszczone przez jotes25
                  Hehe, ciekaw jestem czy ktokolwiek proponujący głowicę kulową sam używa jej z monopodem? Ręka w gorę?
                  Ciekawe po co wymyślono głowice monopodowe...

Co do 234RC2 - w katalogu jest obciążenie pewnie 2,5kg, używam jej z obciążeniem dwukrotnie większym (!).
                  Jak napisałem wyżej używam właśnie takiego zestawu i jestem bardzo zadowolony. To o czym piszesz to takie biedne rozwiązane, bo jak ktoś kupi monopod za 150-200zł to nie bardzo myśli o wydaniu 300 - 350zl na głowicę.
                  Stąd się wzięły rozwiązania budżetowe dla osób używających sporadycznie w/w sprzętu
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3608

Aha.
                    Głowicy kulowej nie używam z teleobiektywem i monopodem. Powód - zbyt wiele stopni swobody oferowanych przez głowicę kulową ułatwia zrobienie krzywdy obiektywowi. Brak stopni swobody oczywiście nadrabiam ruchami całego monopodu - zwłaszcza obrót w płaszczyźnie poziomej jest znacznie barddziej przekonywujący niż za pomocą głowicy I jeszcze jedno - głowica monopodowa jest lżejsza od kulowej.

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2709

Używam, inaczej bym nie proponował.
                      Mam taką porządną, z regulowanym oporem kuli, a także sama kula jest duża, więc nie ma obawy o skrzywdzenie drogocennego sprzętu.
                      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                      Ja
                      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                      Konfucjusz

Komentarz

• KOKO74
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 226

Mam manfrotto 682b ( opcja z rozkładanymi nóżkami ) świetnie się sprawdza z głowicą kulową monopod prawie sam stoi
                        Głowice kulową manfrotto 490rc4 używam tego z canon 1Dmark 2+ 300 f 2.8 L
                        Na meczach się świetnie poruszasz za piłką
                        Wada – używając głowicy kulowej ciężko przejść z kadru poziomego do pionowego i odwrotnie
                        I z tego powody myślałem o kupieniu
                        Manfrotto 393 uchwyt do teleobiektywów - Głowica - Fotozakupy.pl
                        jeśli ktoś wie jakie nóżki można dokupić do monopodu w Polsce to chętnie się dowiem widziałem takie masywne na airszoł w Pradze ale pan właściciel monopodu z takimi nóżkami był Niemcem i nijak nie kleiła się rozmowa

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez jotes25
                          Aha.
                          Głowicy kulowej nie używam z teleobiektywem i monopodem. Powód - zbyt wiele stopni swobody oferowanych przez głowicę kulową ułatwia zrobienie krzywdy obiektywowi. Brak stopni swobody oczywiście nadrabiam ruchami całego monopodu - zwłaszcza obrót w płaszczyźnie poziomej jest znacznie barddziej przekonywujący niż za pomocą głowicy I jeszcze jedno - głowica monopodowa jest lżejsza od kulowej.
                          To, że występuje kilka płaszczyzn ruchu nie znaczy, że musisz używać wszystkich jednocześnie. W dobrej głowicy są trzy różne pokrętła blokady. Co do ciężaru to różnica w sumie nie jest znacząca a w przypadku mniejszych kulowych wręcz nie ma różnicy.

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2874

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Decyzja podjęta

Komentarz

• mkkaczy
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 461

Zamieszczone przez KOKO74
                              Ja jechałem do sklepu po tego gimbala ale jednak zdecydowałem się na Benro GH2. Lepsza jak dla mnie kultura pracy i więcej możliwości choćby szybkiego podnoszenia na patelni, jednak na boisko to ten mógł by się nadać.
                              R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                              https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

Pracuję...