Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
No tak, tylko w każdym niedobraniu się komponentów zestawu jest jakaś cząstka ryzyka. Nie zawsze trzymam ręką body gdy np. chcę coś ustawić.
Po co mam się martwić, że się zestaw za kilkanaście tysięcy wysypie ? Cena dobrej głowicy to zaledwie kilka setek a szkody mogą iść w tysiące.
w przypadku statywu sprawa jest prostsza, bo jest bardziej przewidywalnie a z monopodem jest gorzej - nie dość, że trudniej o stabilność, to jeszcze wykorzystuje się go w nieco trudniejszych warunkach
Bardzo długo używałem monopodu o niedużym udźwigu i bez głowicy.
W sumie było ok. choć brakowało mi możliwości trochę większego "rozkraczenia się" razem z monopodem (pochylenie monopodu skutkuje tym, że obiektyw patrzy w niebo).
Od niedawna mam manfrotto 681B razem z najtańszą głowicą kulową triopo KJ-7 i nareszcie mogę się odpowiednio "rozkraczyć"
Monopod ma wystarczający udźwig do tego żebym na lekko pochylonym mógł się oprzeć, a 2,5 kg udżwigu unieruchomionej głowicy w zupełności wystarcza do utrzymania 7d+tele.
W sumie głowica służy mi tylko i wyłącznie do uzyskania pewnego kąta pomiędzy monopodem i aparatem.
Kąt złapany raz, głowica zablokowana i od tego momentu jakby jej nie było.
W praktyce przy używaniu monopodu i tak wszystkie ruchy odbywają się z jego udziałem.
Przy foceniu obiektów latających monopod mi przeszkadza więc wtedy go nie używam (i nie zmieni tego nawet najlepsza głowica na nim).
A tak w ogóle to zazwyczaj łażę za zwierzyną i dlatego przede wszystkim monopod, a nie statyw.
Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.
Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.
Również od niedawna mam monopod MN 681B i uważam, że jest całkiem niezły. Nigdy nie zastąpi statywu w pełnym tego słowa znaczeniu, ale bywa pomocny w sytuacjach, gdzie nie ma możliwości operowania statywem.
Do statywu zakupiłem głowicę kulową i sprawuje się bardzo dobrze. Jednak przy monopodzie takiej konstrukcji nie da się w pełni wykorzystać. Przetestowałem głowicę kulową na monopodzie i okazało się, że i tak odruchowo steruje się monopodem na boki.
W zasadzie rzeczywiście potrzebny jest jedynie ruch głowicy w jednej płaszczyźnie. sam monopod jest o tyle pomocny, że nie muszę cały czas dźwigać ciężaru zestawu, który jednak swoje waży
Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.
Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.
jp
Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg)
Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.
Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.
W lesie jestem cały czas w ruchu co sprawiam, że sprzęt musi być w każdej chwili gotowy do „strzału”. Monopod na to pozwala, statyw nawet złożony już nie za bardzo, no i poza tym mniejsza waga monopodu niż statywu, przy ciągłym jego noszeniu nie jest bez znaczenia.
Jeżeli zdarza mi się czasami okazja do zrobienia jakiejś statycznej i niewymagającej szybkości działania fotki, to najczęściej udaje mi się przekształcić monopod w statyw np. przywiązując go do drzewa – coś a`la MacGyver
MN 681B jest ok. Jeśli chodzi o walory użytkowe mam tylko jedną uwagę: jeśli za pomocą 100-400 będziesz chciał robić zdjęcia z możliwie niskiej perspektywy np. nad wodą, ta frotka jest trochę za "długa".
MN 681B ma taką samą wysokość po złożeniu jak mój statyw MN 190XPROB z założoną głowicą kulową czyli jakieś 70cm. Monopodem zwykle robisz zdjęcia na stojąco lub siedząco, więc jest OK.
Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg)
Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.
Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.
Przyjrzałem się tej głowicy Triopo jest bardzo prosta i pewnie wystarczająca, ale nie ma szybkozłączki montażowej, a to trochę krępuje mobilność całości
Rzeczywiscie bez zlaczki, to raczej bez sensu. Oni sprzedaja te glowice razem z monopodem TL-30. Mialem okazje obejrzec ten wynalazek. Podają, że wytrzymuje 8kg. Jak postawilem na nim1,5kg, to sie wygial i wpadl w wibracje. Jak postawilem 5kg, to sie złożył Wiec ostroznie z tą firmą...
Przyjrzałem się tej głowicy Triopo jest bardzo prosta i pewnie wystarczająca, ale nie ma szybkozłączki montażowej, a to trochę krępuje mobilność całości
Masz rację.
A z szybkozłączką jest w wersji KJ-1, też 6 kg.
Zamieszczone przez jotes25
Rzeczywiscie bez zlaczki, to raczej bez sensu.
Ja wybrałem bez szybkozłączki, bo po paroletnim okresie używania monopodu bez głowicy, jakoś nie mogłem sobie przypomnieć sytuacji, w której chociaż raz pomyślałbym sobie: "o cholera, szkoda że nie mam tu szybkozłączki"
Uważam, że szybkozłączki są ok. ale przede wszystkim do statywu.
Jakby nie patrzeć, jest to jeszcze o jedno złącze więcej (już trzecie) pomiędzy statywem/monopodem, a aparatem i to najbardziej wrażliwe.
Przy stojącym nieruchomo statywie w zasadzie nic się nie może wydarzyć, ale w przypadku wciąż machającego się monopodu (to ciągłe łażenie po lesie)... wolę dmuchać na zimne.
Od zawsze używam statywu i szybkozłaczki, głownie były to Manfrotto typu RC2 a teraz prostokątna C Gitzo..
Ale zaczynam mieć wątpliwości nad sensownością używania szybkozłaczki przynajmniej przy moim sposobie fotografowania(ulice, pejzaż)
1. wygoda używania
Zawsze mam plecak i zawsze "w plecaku" statyw. Aby to miło sens to powinienem na stałe płytkę mieć przypiętą do puszki.
Wszystko fajnie, tylko wpiąć i wypiąć. Ale... wymaga to jednak wprawy/uwagi aby poszło łatwo.
O ile dłużej trwa wkręcenia body do głowicy ?
2. pewność działania
Tutaj już gorzej ze szybkozłączkami. W RC2 trzeba zawsze mocno lub bardzo mocno dociskać, w Gitzo regulacja też wymaga staranności.
Testy (drgania statyw+głowica) na drgania wykazały istotny wpływ tego elementu.
A dokręcenie jest praktycznie jednoznaczne.
W Twoim przypadku rzeczywiście jest się nad czym zastanowić.
Jeżeli podczas sesji nie zdarza Ci się odpinać aparatu od statywu to faktycznie szybkozłączka nie bardzo ma tu sens, szczególnie, że jak sam sprawdziłeś, bez niej cały zestaw jest stabilniejszy.
Przy porównaniu czasu wkręcenia body do głowicy z czasem potrzebnym do umieszczenia na głowicy body z szybkozłączką, trzeba by jeszcze uwzględnić czas potrzebny na przykręcenie jej do body
I jeszcze coś na temat głowicy na monopodzie.
IHMO to czy jest potrzebna czy nie, i czy z szybkozłączką czy bez, to są rozterki dotyczące tylko amatorów takich jak my (sorki, jak ja).
Oglądając w telewizji różnego rodzaju zawody sportowe, jak dotąd nie widziałem wśród ogromnej rzeszy widywanych tam zawodowych fotoreporterów ani jednego, który miałby na monopodzie jakąkolwiek głowicę. Wszyscy oni obywają się bez nich.
Chyba coś w tym musi być...
I już tak na marginesie: umocowanie aparatu z szybkozłączką na monopodzie trwa praktycznie tyle samo co przykręcenie monopodu (z głowicą lub bez) do aparatu – podkreślę, monopodu do aparatu, a nie odwrotnie.
W Twoim przypadku rzeczywiście jest się nad czym zastanowić.
Jeżeli podczas sesji nie zdarza Ci się odpinać aparatu od statywu to faktycznie szybkozłączka nie bardzo ma tu sens, szczególnie, że jak sam sprawdziłeś, bez niej cały zestaw jest stabilniejszy.
Przy porównaniu czasu wkręcenia body do głowicy z czasem potrzebnym do umieszczenia na głowicy body z szybkozłączką, trzeba by jeszcze uwzględnić czas potrzebny na przykręcenie jej do body
I jeszcze coś na temat głowicy na monopodzie.
IHMO to czy jest potrzebna czy nie, i czy z szybkozłączką czy bez, to są rozterki dotyczące tylko amatorów takich jak my (sorki, jak ja).
Oglądając w telewizji różnego rodzaju zawody sportowe, jak dotąd nie widziałem wśród ogromnej rzeszy widywanych tam zawodowych fotoreporterów ani jednego, który miałby na monopodzie jakąkolwiek głowicę. Wszyscy oni obywają się bez nich.
Chyba coś w tym musi być...
I już tak na marginesie: umocowanie aparatu z szybkozłączką na monopodzie trwa praktycznie tyle samo co przykręcenie monopodu (z głowicą lub bez) do aparatu – podkreślę, monopodu do aparatu, a nie odwrotnie.
No co ty - zapięcie aparatu do głowicy przy płytce 200PL to tylko jeden "klik" a monopodem trzeba jednak parę razy zakręcić. Jednak wszystko zależy od sytuacji, czasu i miejsca.
Szybkozłączki nie przykręcam co chwila - ona tam po prostu sobie jest i nie wymaga czasu na montaż.
Komentarz