Moje ogólnie jest takie, że tanie statywy nie spełniają swojej roli w związku z tym kupowanie ich to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Oczywyście żeby to miało jakiś sens należy ustalić warunki brzegowe - co dla kogoś oznacza "tani", do czego taki statyw ma być używany i co ma na nim stać?
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
-
Trudno jest się nie zgodzić, ze stwierdzeniem, że nie ma sensu "pakować gotówki" w beznadziejny sprzęt. Tym bardziej że fotografia to jedno z tych zajęć gdzie jakość ekwipunku ma zasadnicze znaczenie. Twoja przygoda ze statywami i tak skończy się (czego Tobie życzę) na Manfrotto.
Ale jest też "druga strona medalu" - nie każdego stać. W czasach studenckich jadłem konserwy, choć inni polecali kawior, jeździłem Fiatem 125p choć inni polecali Mercedesy. Ale coś trzeba było jeść i czymś trzeba było jeździć tak samo jak na czymś trzeba postawić aparat. A nie każdy może pozwolić sobie na sprzęt z najwyższej półki.
Przy funduszach rzędu 50 Pln to jednak nie ma sensu o niczym mówić, ale już przy 190 Pln możesz pozwolić sobie na coś takiego :
Przy niewielkich obiektywach sprawdza się dobrze (sam używam). Możesz również uzbierać na cięższe i większe statywy.Komentarz
-
-
Miałam velbona DX-888 (myślę, że hama wypada podobnie jakościowo)
Nie był dosłownie tani (ok 100zł albo i więcej) ale i tak się rozpadł, chociaż używany był do kompakta i kamery. Lustro postawiłam na nim dosłownie parę razy.
Typowo pod lustro chyba bym czegoś takiego nie kupiła... A na pewno nie teraz po takich doświadczeniach.www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exIIKomentarz
-
Jasne.... Wszystkie zdjęcia w mojej galerii są zrobione ze statywu Cullman który kupiłem z 10 euro. Często używam bracketingu, sprzęt ze stopki trochę waży (plus grip) i jakoś dobrze daje sobie radę. Nie zniechęcajcie ludzi do kupowania tańszego sprzętu , bo jak sie chce to można wiele osiągnąc na tańszych odpowiednikach.C5D C28 C50 C85 S15-30 11.05.09 pożegnałem Nikosia ....
Komentarz
-
-
Nie mówię, że nie można.
Mówię, że ten mój tańszy odpowiednik mi się rozpadł.
Są po prostu różne podejścia -- można co rok kupować wiertarkę w hipermarkecie za 50zł, a można raz na zawsze kupić taką za 1000zł.
To jest kwestia farta, tańszy odpowiednik, tak jak każda prowizorka, może być piekielnie trwały, a może się rozpaść zanim się obejrzymy. Trzeba być po prostu tego świadomym. Wiele rzeczy kupuję no-name (tanio) i są lepsze od markowych (drogich), ale to nie jest generalna zasada. Generalnie jakość kosztuje.www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exIIKomentarz
-
Jaki statyw dla 800mm i 2kg
Jaki polecacie statyw dla ważącego 2kg i ogniskowej 800mm?
- maksymalna długość po złożeniu to ok 60-70cm
- waga do 5kg
Chodzi mi o przyzwoity komfort użytkowania przy takim zestawie i oczywiście możliwie jak najniższą cenę.
Wiem już, że statyw za 150zl nie da rady
Komentarz
-
Gitzo od G2541 w górę, w najgorszym razie Manfrotto 055ProB.
Co to za 800 mm co waży 2 kg ?Komentarz
-
Komentarz
-
statyw jak statyw - kupisz dupiata glowice to nawet najbardziej stabilne nogi na nic sie nie zdadza
Komentarz
-
Dokładnie, mam lustro Samyanga 800mm, robienie nim zdjęć na velbonie df60 należy do zadań ekstremalnych. Postaram się wrzucić kilka testowych fotek.
W pytaniu miałem na myśli zestaw czyli statyw + głowica.Komentarz
-
Witam chce nabyc statyw do 350zl i zastanawiam sie tutaj nad:
Sherpa 600r kontra sherpa 800r ? chodzi mi zeby byl w miare uniwersalny. 800r 50zl tanszy ale 600r jakos bardziej znany i wlasnie mam dylemat
prosze o szybka pomoc !
Canon EOS 20D + KIT + 50mm 1.8Komentarz
-
mam pytanie czy do statywu goldphoto pasować bedzie głowica BENRO BH-2?Canon 350d bg-e3 18-55mm f/3.5-5.6, 50mm f/1.4, CZJSonnar 135mm f/3.5Komentarz
-
Sprawdź jaki ma gwint ten statyw i jaki ma gwint głowica, Google Twoim przyjacielem."Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...Komentarz
Komentarz