Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lu5asz
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 19

witam.myslicie ze velbon df-60 spokojnie utrzyma 40d z gripem i 17-50 Tamiego?Szukam czegos niedrogiego,a zarazem stabilnego.Dzieki za odpowiedzi.Pozdro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    prosze administratora o usuniecie.dziekuje
    kurde,cos mi sie ,,pomieszalo,, .Sorki,myslalem ze utworzylem nowy watek he Ale w takim razie wszystko jest OK
    Ostatnio edytowany przez lu5asz; 28713. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• enter
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1201

na takie wydarzenia nawet mocny i stabilny statyw nie pomorze

obrazek mi się nie wkleił więc podrzucam linka

Ostatnio edytowany przez enter; 3349. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• badmag666
        • 2009
        • 7

No to już mam komplecik statyw i głowica. Jeżeli chodzi o statyw to zakupiłem Manfrotto 055XB, a co do głowicy to Benro B-0.
        Statyw jest ok wygląda na to ze powinien być stabilny jeszcze go nie przetestowałem w terenie. Natomiast jeżeli chodzi o głowicę, to zastanawiałem się nad Manfrotto 496RC2, tylko nie podobało mi sie wykonanie. Wyglądała tak plastikowo i niezbyt pewnie. Ale gdy zobaczyłem i wziąłem do rak Benro B-0 to już wiedziałem ze to jest właśnie to. Głowica jest świetna. Wydaje się być lepiej wykonana. Chodzi sztywno, wszystko na tip top.Tego oczekiwałem od głowicy kulowej. Teraz wiem, że Benro to dobry wybór. Polecam i w razie pytań pisać na priva. Postaram się pomóc jak będę tylko potrafił:-)
        Aha! odezwę się jeszcze jak się całość sprawuje w terenie. Pozdro!

Komentarz

• Voyager70
          Bywalec
          • 2008
          • 169

Witam,
          A ja mam do Szanownych Koleżanek i Kolegów prośbę o radę/wskazowki/uwagi. Dotąd posługuję się statywem GoldPhoto 324, co waży 2,6kg i zdarza mu się niekontrolowanie zsunąć nogi . Do tego glowica Manfrotto 804rc2. Stwierdziłem jednak, że statyw się głównie nosi, więc obecne ponad 3,3 kg, przy sporej zawodności, to niezbyt dobre rozwiązanie. No i kupiłem "szybszą" głowicę - 498rc2 (kulowa) lżejsza, poręczniejsza. A teraz zastanawiam się nad doborem tripodu. Z racji wagi chcę coś węglowego, co jednak nie będzie zabijać ceną. Biorę pod uwagę dwie opcje (mniejsze niż to moje GP) - Manfrotto 190 CX pro3 (waga 1,29 kg, 146/122cm, 899zł) oraz Benro C-197M8 (waga 1,39 kg, 160,5/129,5 cm, 849 zł). Gabarytowo lepszy jest Benro - troszkę wyższy. Cena porównywalna, waga też. Manfrotto jest jednak znaną i uznana marką, a opinii o Benro znalazłem znacznie mniej - szczególnie o węglowych, tu już nic nie piszą.... Czy macie jakieś doświadczenia z tymi statywami? Coś słyszeliście? Mam 182 cm, ale czasem ze sprzetem się gdzieś dalej i dłużej chodzi... . Proszę o opinie. Dziękuję i pozdrawiam!

Komentarz

• leCoq
            • 2009
            • 8

Mam pytanie - co powiecie o takim zestawie -> http://www.imfoto.pl/produkty/2722/-...00exhd28-.html .

Wygląda rozsądnie, a chce podpinać przede wszystkim 40d + 80-200 2.8.

Da radę czy może jakieś inne propozycje macie?

Komentarz

• Pawel_G
              Uzależniony
              • 2008
              • 527

Posiadam to Benro EX500 lecz z głowicą kulową bh-2. Za tę kasę polecam. Stabilnie na tym stawiałem 50D z gripem plus Sigmę 100-300/4.

Komentarz

• Voyager70
                Bywalec
                • 2008
                • 169

Witam,
                Czy ma ktoś doświadczenia z węglowymi Benro? Wiem, że Kolaj wyraża dobrą opinię, ale to jedyna znaleziona przeze mnie opinia. Czy 4 sekcje w tych statywch znacząco uszczuplają sztywność? Czy przy wzroście 182 seria 1xx nie będzie zbyt niska?
                Szczególnie interesują mnie opinie nt. następujących modeli:
                C-197M8
                C-297M8
                C-257M8
                C-258M8
                Z góry dziekuję za wszelkie info.
                Pozdrawiam

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

Witam.
                  Zdecydoewalem wlasnie ze kupuje 055XPROB (zrobilem sobie male dochodzenie - bralem rozne statywy w lapy i mi sie 055 podoba).
                  Ciagle zastanawiam sie nad glowica. Sprzet to 40D + 24-105 (czaami 1D + 70-200 lub podobne)
                  Znalazlem cos takiego: Manfrotto 498RC4 MIDI BALL HEAD, http://www.jacobsdigital.co.uk/index...oduct_id=66273 (rozne ceny w roznych sklepach - to przykladowa)
                  Ma ktos to i uzywa? Jakie macie opinie (troche wysoka albo mi sie wydaje)?
                  I jeszcze 1 (nie moge edytowac)
                  Jaka jest roznica pomiedzy
                  498RC2 MIDI BALL HEAD W/ RC2
                  498RC4 MIDI BALL HEAD W/ RC4
                  Poza tym ze RC4 jest o 1cm wyzsza i trozeczke ciezsza.
                  AUDIX has garnered recognition among industry professionals for delivering exceptional microphones that capture audio with clarity and precision for musicians, sound engineers, and vocalists around the world.

Tutaj widac jakby RC4 miala wieksza plytke mocujaca (troche inna) ale co mi to da?
                  Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez Voyager70
                    Wiem, że Kolaj wyraża dobrą opinię, [...]
                    Nie chciałbym aby moja opinia była przez kogoś błędnie nadinterpretowana, dlatego przypominam, że moja opinia dotyczy tylko jednego konkretnego modelu i tylko w kontekście jego zastosowania jako statywu podróżniczego.

Używany i opisany przeze mnie model nie nadaje się do bardzo długich szkieł, chyba że pogoda jest naprawdę bezwietrzna.

Nie testowałem też nigdy innych modeli Benro i nie mam na ich temat jakiejkolwiek opinii.

To tylko tytułem wyjaśnienia.

Pozdrawiam!
                    Zamieszczone przez mor_feusz
                    Tutaj widac jakby RC4 miala wieksza plytke mocujaca (troche inna) ale co mi to da?
                    RC4 to zdecydowanie większa i cięższa płytka, trochę inaczej mocowana. Wydaje mi się, że przy tej, konkretnej głowicy to trochę przerost formy nad treścią. Jeśli koniecznie i wbrew sobie miałbym kupić głowicę kulową Manfrotto, to zdecydowałbym się na RC2.
                    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• macgyver9
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 83

Do tego co masz w stopce rc4 będzie za duże, lepiej weź rc2, mniejsza płytka jest. mam 488rc4 i wydaje się za duża sporo do 40D+c17-40+s10-20. Z drugiej strony wystająca płytka od rc4 może się też przydać do trzymania aparatu za nią.

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

tak tez myslalem ze RC4 to wieksza plytka nic RC2 (pewien nie bylem).
                        Z RC2 mialem doczynienia (i mam nadal na 1Dynkach) - wcale za mala nie jest.
                        Tak wiec bedzie 498RC2. Teraz czas musze znalezc zeby wyskoczyc do sklepow.

Komentarz

• macgyver9
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 83

Zamieszczone przez mor_feusz
                          tak tez myslalem ze RC4 to wieksza plytka nic RC2 (pewien nie bylem).
                          Z RC2 mialem doczynienia (i mam nadal na 1Dynkach) - wcale za mala nie jest.
                          Tak wiec bedzie 498RC2. Teraz czas musze znalezc zeby wyskoczyc do sklepow.
                          Ja niestety od razu mam rc4 bo kupiłem używane xprob+488rc4 w komplecie. Nie narzekam w sumie bo kupiłem komplet za mniej niż 50% ceny.

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

Czy ktos moze mnie utwierdzic w przekonaniu ze dobrym wyborem do ~ 500 zł bedzie taki statyw http://www.allegro.pl/item1020200365...w_a_198n6.html + 804RC2 ?

Chce troche pofilmowac wiec glowica 3D
                            no comment...

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Jak chcesz pobawić się w filmowanie, to zastanów się nad jakąś głowicą przeznaczoną do video.

Komentarz

• MM-architekci
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2227

Ale to pewnie koszta znacznie wieksze ? Tak czy owak to tylko wstepne zalozenie i zabawa , sprzet i tak glownie bedzie do panoram/produktow , wiec zakladam ze taka glowica bedzie troche wygodniejsza , kulowa jakos srednio mi pasuje.
                                no comment...

Komentarz

Pracuję...