Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2456

Ale z Sigmą będziesz miał uchwyt statywowy i dopiero wtedy zobaczysz jak duży wpływ na pracę statywu jak i na focenie z ręki ma odpowiednio dobrany punkt podparcia obiektywu. Mam Sigmę 120-400 i po dopięciu 1D całość waży 3kg albo i więcej. Robiąc z ręki opieram uchwyt statywowy na lewej dłoni i ciężar całości nie jest tak mocno odczuwalny, mogę wygodnie kadrować i pewnie trzymać sprzęt. Nie wyobrażam sobie trzymania takiego zestawu wyłącznie za korpus i tego samego pewnie nie wyobraża sobie głowica statywu jaka by duża nie była.

Komentarz

• Arek_Gd
      Bywalec
      • 2008
      • 249

Zamieszczone przez akustyk
      ... ja mam B-1 i to przy odpowiednim dokreceniu tarcia (roznym dla roznych obiektywow!) jest dla mnie dostatecznie plynne, zeby moc sama kulka lekko skorygowac kadr. a tam jest jeszcze niezalezna rotacja w plaszczyznie poziomej, ktora bez regulacji chodzi bardzo plynnie.
      a możesz napisać czy B-1 daję radę z Twoją 300tką?

Właśnie doszedłem do wniosku, że mam dość dźwigania 055pro z głowicą 3D. Teraz przyszła kolej na jakiś karbon z dobrą kulką ;-)

p.s. nigdy nie myślałem, że statywów też będę miał więcej jak jeden
      Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• dr11
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1143

Weź Benro C-258 M8, sprawdzałem w sobotę, wyróżnia się wśród konkurencji sporo na plus.
        .

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez Arek_Gd
          a możesz napisać czy B-1 daję radę z Twoją 300tką?
          Absolutnie. Zero zastrzezen do stabilnosci. Jedyne problemy w tym zestawie to kiedy mocniej wieje (tak... po holendersku) i czasy sa troche dluzsze (typu 1/10s i dluzej) - wtedy nogi karbonowe moga wpadac w rezonans i zestaw drga, co przy 300mm i takich czasach wychodzi na zdjeciach.

Natomiast stabilnosc ustawionego kadru to jedno, a komfort pracy z taka kulka to drugie. Czadem glowic tego typu jest m.in. to, ze jak sie odpowiedni dokreci to mozna pracowac na kulce niezablokowanej - wtedy z jednej strony mozna jeszcze aparatem krecic, ale z drugiej strony mozna tez bez blokowania robic nieporuszone foty (polecam znane wideo: http://www.youtube.com/watch?v=DJ0Ln...1&feature=fvwp ). Oczywiscie, nie na dluzszych czasach, bo kulka bez blokady jednak pracuje, ale 300mm robilem w ten sposob foty przy 1/30 sekundy i jakosciowo sa zyletka. A bylo nie bylo w wielu sytuacjach to sie swietnie sprawdza.

Jakbym dzisiaj wybieral kulke to dolozylbym do B-2. Z jednej strony ze wzgledu na lepsza plytke (PU-60 jest dluzsza niz PU-50) a zdrugiej na jednak wieksza precyzje regulacji i pracy kulki. Wlasnie przy pracy na niezablokowanej kuli to pozwala na wieksza precyzje i sie przydaje.

Zamieszczone przez Arek_Gd
          Właśnie doszedłem do wniosku, że mam dość dźwigania 055pro z głowicą 3D. Teraz przyszła kolej na jakiś karbon z dobrą kulką ;-)
          Nogi - jak ja wybieralem, to jeszcze nie bylo Benro, wiec mam Sherpe Pro. Dzisiaj, znajac glowice Benro, bez obawy bralbym nogi. Zwlaszcza, ze sa w bardzo przyzwoitych cenach.
          www albo tez flickr

Komentarz

• Arek_Gd
            Bywalec
            • 2008
            • 249

Akustyk, dzięki za rzeczową odpowiedź. Właśnie pod tym kątem pytałem (zastanawiam się pomiędzy B-1 a B-2)

co do nóg to myślę na razie o GITZO 1541 , ale... ta cena
            więc pewnie skończy się na jakimś BENRO ;-) np tym:

Zamieszczone przez dr11
            Weź Benro C-258 M8, sprawdzałem w sobotę, wyróżnia się wśród konkurencji sporo na plus.

ale widzę, że teraz oznaczenia BENRO są trochę inne, nie ma np w ofercie C-268 M8 , którego test na forum zamieszczał kolega Kolaj

trzeba będzie zapoznać się z nowościami....
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            kurcze... są, źle przeczytałem na benro-statywy.pl ,

C-268 M8 z B-1 lub B-2 , tak to widzę na razie..
            Ostatnio edytowany przez Arek_Gd; 15583. Powód: Automerged Doublepost
            Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• piotrwzk
              Coś już napisał
              • 2007
              • 94

ile kosztuje C-268 M8 + B-1?

gg:444106
              http://submit.shutterstock.com/?ref=164449

Komentarz

• gervee
                Początki nałogu
                • 2004
                • 371

Benro B-1 kupiłem ostatnio za 399 zł.
                ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• foggy_lad
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 126

Zamieszczone przez piotrwzk
                  ile kosztuje C-268 M8 + B-1?
                  R8, 35, 50, 85

Komentarz

• piotrwzk
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 94

a co powiecie na taki zestaw?

Komentarz

• jbr
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 27

Kupiłem 190xprob + 498rc2 zestaw rewelacja posłuży pewnie przez jakiś czas...
                      Tylko zastanawiało mnie jedno kupiłem nówke sztuke,zapakowane fabrycznie zero śladów dotykania łapkami a statyw jest w paru miejscach leko zarysowany,dziwne

Komentarz

• piotrwzk
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 94

Dziś kupiłem mało używany zestaw 055MF3 + przekładniową 410 junior za 1100zł. Po pierwszych próbach jestem zadowolony. Wszystko stabilnie nawet po zamontowaniu kolumny poziomo i maksymalnym jej wysunięciu. Mam nadzieję że posuży pare lat.

Komentarz

• samboman
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 33

Oglądałem ostatnio Sherpę 600R ze standardową głowicą celem jej kupna, poźniej przeczytałem ten temat i mam wrażenie, że dobrze zrobiłem nie kupując jej?;-)
                          Do udźwignięcia będzie 7D + 70-200 2.8 jako najcięższe szkło. Co do głowicy, zastanawiałem się nad B-1 lub 498RC2. Na alledrogo B-1 występuje w duecie z Benro A-268 M8, czy ktoś z Was korzystał z takiego połączenia?

Opcja druga to 055XPROB+498RC2.

Jeśli macie jakieś inne propozycje walcie śmiało. Kwota max. 800zł, wysokość coś jak wspomniana sherpa.
                          7D + C18-135

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez samboman
                            ...mam wrażenie, że dobrze zrobiłem nie kupując jej...
                            Ale chodzi Tobie o głowicę czy cały zestaw (statyw + głowica)? Co do głowicy całkowita zgoda, jeżeli chodzi natomiast o nogi to w tej klasie cenowo-jakościowej jest to ciekawa propozycja.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• samboman
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 33

Bardziej chodzi mi o głowicę, nogi właśnie wydawały mi się całkiem OK. Czy którąś z wymienionych przeze mnie głowic można przypiąć do nich i będzie to w miare sensowne?
                              7D + C18-135

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

Zamieszczone przez jbr
                                Kupiłem 190xprob + 498rc2 zestaw rewelacja posłuży pewnie przez jakiś czas...
                                Tylko zastanawiało mnie jedno kupiłem nówke sztuke,zapakowane fabrycznie zero śladów dotykania łapkami a statyw jest w paru miejscach leko zarysowany,dziwne
                                Może stał na ekspozycji sklepowej ale nie przejmuj się, bo to dobry zestaw, a jak będziesz używał, to i tak się porysuje.
                                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...