Jedna uwaga, jeśli już się zdecydujesz na któryś ze statywów przed zakupem idź go sobie gdzieś "pomacać" (MM, sklep foto itp). Czasami całkiem dobry statyw może po prostu "nie leżeć" i jego użytkowanie jest wówczas mocno denerwujące.
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
I również przed chwilą znalazłem Velbon CX640 który waży 1.8 kg i można na niego posadzić 3 kilo żywej lustrzanki. Czy ten powinien spełnić oczekiwania osoby takiej jak ja (lakik początkujący z włączoną funkcją uczącą się) ? I czy to dobra inwestycja na lata ? Czy statywy valbon są solidne ?Komentarz
-
Wiesz co.. za dwie stówy to polecę chińszczyznę taką:
Tu albo w funsports.pl (foto -> statywy -> 6101)
to jest model niżej od znanego nieco modelu 666
Ja mam model 666 (wielki - to dobrze, ciężki - to gorzej), praktycznie stacjonarny - do studia albo do samochodu statyw.
Ten mniejszy, co pokazałem linki doń jest tez całkiem stabilny i solidny - kumpel ma i sobie chwali, ja też mu go chwalę bo z nim po górach niedawno chodziliśmy.
W zestawie głowica kulkowa - zada lub waleta, jak kto lubi, ale pewnie można ugadać, żeby był z 3d, jak w 666.
EDIT:
WAŻNE: Nie kupuj statywu, który ma elementy ruchome z plastiku.
Tj: nogi lub głowicę (elementy głowicy). To zawsze najpierw się trzęsie i trzeszczy, później zaraz się łamie i rozpada.Ostatnio edytowany przez minek; 1151.Komentarz
-
To na pewno nie na lata. Na 2-3 najwyżej. Potem wymienisz jednak, bo dokupisz cięższe body lub dłuższe tele. A sherpa z dużą szansą posłuży kilka (może naście) lat.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Jeśli chodzi o statywy Hamy serii STAR, to...Mam i używam Star 45. Max. obciążenie do 3kg. Zakupiłem go pod eos'a 300 i znim było wszystko ok. Nie mialem jeszcze "ciężkiej" Sigmy z podpisu. Po przejściu na Cyfre i zamontowaniu sprzętu z podpisu...już mnie nie uszczęśliwia, wręcz irytuje. Notoryczne nie trzymanie plastikowej głowicy (wszystkie wihajstry podokręcane na maksa). Aparat ma tendencje do lecenia na morde
No i po jakimś 1,5 roku używania powstały w statywie niemiłosierne luzy. Jak go rostawić to bez balastu się nnie obejdzie. Aktualnie zbieram na coś konkretniejszego.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.plKomentarz
-
Komentarz
-
To ja może się podłączę pod wątek - z tym że pytanie będzie konkterniejsze - jaki statyw wybrać pod 350D z gripem i podpiętym do niego 400mm/5.6..(ewentualnie 100-400 - jeszcze nie zdecydowałem na 100% ale raczej stałka). Sherpa 600 to pewnie minimum i od niego zaczynam w ogóle rozważania.. nie bedę wydawał kasy 2 razy (raz - tanio i drugi raz - dobrze) tylko od razu chcę dobrze, więc co jeszcze wziąć pod uwagę? Kasa oczywiście im mniejsza tym lepiej ;-), I jaka głowica - potencjalnie do zwierzyny - czyt. ptaszyska itp.
Pozdr
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Tak, jak ktoś radził: podotykaj je i wybierz ten, który lepiej ci leży. Ale nie przejmuj się zbytnio. Za 2 lata będziesz wymieniał
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Czy ktoś miał do czynienia z poniższym statywem: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=137818839
Jak się on ma do sherpy 600 ?.maxKomentarz
-
W sobotę idę do sklepu pobawić się, wiem, że ten pierwszy cx 540 jest niewiele niższy parametrami od cx 640 i zastanawiam się nad tym tańszym ale może jestem w błędzie, w sobote się okaże.Komentarz
-
Zaczynajac od minimum - mam ten zestaw(sherpa, 100-400) i sprawdzil sie w praktyce.Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...Komentarz
-
Ponownie polecam zerkniecie na chinski statyw 6101. Cena do 200 zl, czyli jak chciales, w dodatku solidny.Komentarz
-
Apropo czegoś co jest w chinach, mp3 playera zamawiałem z chin, dwa miesiące na niego czekałem, nerwów masa gdy dotarł posłużył mi 1 dzień poczym zdechł.
teraz się już wystrzegam takich rzeczy. No chyba, że w sklepie będą coś mieli. Jessops duży to się okaże.Komentarz
-
Apropo statywu to sprawdź jeszcze jego max wysokość. Kiedyś się z tego śmiałem, że po co mi wysoki statyw...teraz ma sherpę 450R i cieszę się. Nie muszę się schylać...kombinować itp.Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego
+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP 
Moje wypocinyKomentarz
-
Dzięki za informację, 400mm jest gabarytowo podobny - do szerpy się już przymierzałem ;-) więc myślę że to wystarczy, chyba że lepiej od razu coś z manfroto - tylko ew. co i z jaką głowicą?
Pozdr
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
Komentarz