Chyba pośpieszyłem się, bo dziś do sklepu zagościłem. Miałem kilka do wyboru, po pobawieniu się, wybór padł na Velbon Sherpa 250R, waży 2 kg, z torbą go nabyłem i jestem bardzo happy. Powinien starczyć mam nadzieje na 10 lat.
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Hehe...witaj w gronie sherpowców :smile: ale ...200zł to ty chyba za niego nie dałeś...więc jak sam widzisz...zwrot "cena max" nie funkcjonuje tutaj
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego
+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP 
Moje wypocinyKomentarz
-
Niestety dałem 59 funtów cholerka.... a jeszcze wczoraj przymierzałem się do CX 540 lub CX640. za max 39 funtów heh. Zaszalałem. Chyba było warto.Komentarz
-
rebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez Woodart; 2243.rebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l
Komentarz
-
Witam!
A ja mam pytanie o takie: Chcę kupić Mannfrotto 190 PROB. Statyw ma deklarowaną nośność 5 kg. Jakie obciążenie rzeczywiste potrafi przenieść ten statyw? 6-7-8 kg? Więcej? Ktoś robił takie próby?
EDIT
Po prostu waham się czy lepiej kupić cięższy statyw i zawsze się z nim męczyć, czy lepiej lżejszy a w miarę potrzeb go dociążać.Ostatnio edytowany przez KrzysK; 10142.Komentarz
-
Rzeczywiste to może mieć tylko mniejsze bo producenci są zazwyczaj dość optymistyczni, aczkolwiek w przypadku Manfrotto można założyć że tyle co napisali to przeniesie...Komentarz
-
Jeżeli zależy Ci na poprawie stabilizacji statywu to można go dociążyć ale od spodu ( uchwyt pod głowicą) .
Na stałe większe obciążenie od nominalnego np. o 20% jest możliwe( więcej nie polecam) , z tym ,że musisz się liczyć przy nadmiernym długotrwałym przeciążeniu (>20%) z deformacją pewnych elementów łączących i nośnych (uchwyty ,śruby ,nakrętki , rurki). Z tego co wiem od sprzedawców przeciążenie o 20% jest bezpieczne
ale sam nie sprawdzałem.
Osobiście stosuję zasadę w drugą stronę : kupuję zestaw statyw+głowica z 30-40 % zapasem w stosunku do zakładanego obciążenia.Komentarz
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sam mocno się z tym gryzę. Wiadomo, zawsze się szuka tego - w tym przypadku - "kulawego" kompromisu pomiędzy wygodą, stabilnością, bezpieczeństwem i wagą :-)
Jeszcze raz dzięki za rady.Komentarz
-
jak masz kupować na styk to weź 055 będziesz miał zapas
kiedyś napisałem nieskładnie takie cuś http://greenshadow.wordpress.com/2008/02/05/tripod/Komentarz
-
Jaki statyw?
Zastanawiam sie nad zakupem statywu "na lata" i narazie wstepnie "zatrzymalem sie" przy Velbon Sherpa 800R. Czy ktos z was ma ten statyw, uzytkowal go i moze napisac kilka slow czy warto go zakupic badz nie?
Rowniez zastanawialem sie czy lepszym rozwiazaniem nie byloby odlozyc cos pieniazkow i zainwestowac w jakis model Manfrotto - a jezeli juz to jaki polecacie?
Na statywie bedzie 400D + rozne szkielka, kiedys moze 5D + rozne szkielka + ew. lampa. Statyw bedzie uzytkowany w domowym zaciszu i terenie. Co do wysokosci to dobrze aby odpowiadal mojemu wzrostowi (172).CANON EOS 400D C 17-55 3.5-5.6Komentarz
-
Miałem szerpę 600 i zamieniłem na manfrotto - był w sumie w porządku dopóki nie chciałem używać go ze szkłem większym niż 200mm - i okazała się prawdziwe stare powiedzenie że nie stać nas żeby oszczędzac.. ja wybierałem pomiędzy Manfrotto 055 a 190 - kupiłem 055 bi jest sporo wyższy - mam 184 cm wzrostu ale wybrałem dopiero jak rozłożyłem oba - i co ważne - przymierzaj się do statywu bez wysuniętej w górę głowicy bo to ma duży wpływ na jego stabilność5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
no właśnie.. ja z tym samym pytaniem.. zastanawiam się pomiedzy Manfrotto 190XPRO a motelem 055XPRO tejże marki.. w sklepie miałem okazje pobawic sie tym cudem (055XPRO)i dopiero po rozlożeniu zauważyłem jakie to wielkie.. Stoje tak przed tym potworem i się zastanawiam czy aby napewno to dobry pomysł.. niby im cięższy tym stabilniejszy, ale moze bedę mial czasem gorsze dni i nie bedzi mi sie chcialo taszczyc ze soba np po górach 2,5 kilo (przy czym 190 nie jest specjalnie lżejszy) wiec stad pytanie.. czy jest ktos zadowolony z uzytkowania serii 190 albo ma zastrzezenia do 055 najlepiej z w/w modeli.. w sumie to 100 zł róznicy, ale do tego waga, nosność, wysokość itp..Komentarz
-
Statyw
Witam,
Jestem szczesliwym posiadaczem Canon 40D + Sigma 28-70mm f2.8-4 + Sigma 28-70mm f2.8-4. Szkiełka nie sa najwyższych lotów ale jestem początkującym amatorem i na ten czas taki zestaw mi wystarczy.
Chciałbym zakupic odpowiedni statyw pod moj zestaw. Zdjecia będę wykonwyał w dzień i nocą w mieście oraz w plenerze. Czytałem wiele wątków ale żaden nie pomogł mi w zakupie odpowiedniego statywu.
Bardzo prosze o pomoc w wyborze odpowiedniego statywu maksymalnie do 600 zł.Komentarz
-
Mam Velbon Sherpa 600R - nie jest dobry! To chybotyw. Poza tym co napisał Artus - poziom ustawiam kopiąc w nogi statywu, zdjęcia z powierzchni ziemi robię na woreczku z grochem, a jak zapomnę woreczka to zdejmuję skarpetki, napełniam piachem i robię sobie rusztowanko. Z velbona się da. To stanowczo nie jest dobry statyw!Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860.
Komentarz
Komentarz