Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
To teraz ja Ciebie wykrozystam zanussi.
a) Zmieści się ciut dłuższy obiektyw niż 70-200?
konkretnie sigma 100-300/4 [Wymiary (średnica x długość): 92.4x226.5mm ]. NAjchętniej przypięty do aparatu, lecz sie nie upieram.
b) jak wygląda sprawa mocowania statywowego? mieści się także, czy odpinasz?
c) Co z osłoną przeciwsłoneczną? Zmieści się nałożona odwrotnie na obiektyw?
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
No dobra a teraz szybkie fotki.... długość torby we weśrodku to ok 35 cm, szerokość wew tem samem środku jakeś 17-18 cm inserta nie wyjmowałem bo po co
Mam wrażenie, że dużo większa od Nova 5, to ona nie jest. Jeśli na fotach są pokazane wszystkie dostępne w niej usztywniane przegródki, to faktycznie jest ich trochę mało :-) Najbardziej mnie ciekawi możliwość zrobienia takiego "setupu", gdzie można włożyć do transportu body z zapiętym szkłem typu 70-200, bez potrzeby zapinania czegoś krótszego albo zaślepiania puszki deklem. Oczywiście, kiedy jest zapięte krótsze szkło, to w "tunelu" na odbiektyw pozostaje wolne miejsce do wykorzystania. No i czy po takim ustawieniu jest optymalna ilosć miejsca na resztę sprzętu - lampa, 2-3 szkiełka + inne akceroria: jakiś databank, wiadro baterii ;-) (te akurat można spokojnie nosić w miękkich kieszeniach zewnętrznych) ?
W weekend przymierzałem moje graty do Tamraca Pro 8 i Pro 10 i przyznam, że pasują mi te torby idealnie - tylko cena mi nie pasuje :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
jakie są Twoje preferencje. wedłub mnie body z długim zoomem wejdzie, ale nigde nie przymierzałęm a długiego zooma już i jeszcze nie mam... zapraszam do mnie, albo w jakis plener to pogadamy i pooglądamy...
jakie są Twoje preferencje. wedłub mnie body z długim zoomem wejdzie, ale nigde nie przymierzałęm a długiego zooma już i jeszcze nie mam... zapraszam do mnie, albo w jakis plener to pogadamy i pooglądamy...
Dzięki za zaproszenie - trochę mam daleko :-) a czasu ostatnio bardzo mało.
Coś czuję, że pójdę na żywioł i kupię to cudo - najwyżej wyląduje potem w dziale "Sprzedam" ;-) No chyba, że zaszaleję i szarpnę się na Tamraca (ergonomia tej torby jest dla mnie po prostu cudowna - te wszystkie przegródki, kieszonki, kieszoneczki, wysuwane przegrody na baterie lub karty - jednym słowem ideał).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
No to prawda.... płacisz i masz. A ja zaryzykowałem w Mekko - nie zapłaciłem aż tak wiele no ale mam więcej niż tylko niewiele.... stosunek... hm...hm.... jakość - cena bardzo dobry.
nosilem sie od pewnego czasu z zakupem "dobrej" torby kupilem mekko o ktorym piszecie....i nie zaluje naprawde profi torba...porownanie z domke wypadlo tak ze kumpel ktory zaplacil za domke ponad 6 stowek wlasnie ja sprzedaje
stosunek jakosci i mozliwosci do ceny bardzo pozadny
potwierdzam. swoją torbę mekko f1x chyba noszę już dwa tygodnie i właśnie zaczyna się do mnie dopasowywać... dostaje takiej przyjemnej miękkości... na początku była twardawa i sie tego obawiałem. kupiłem jasna wersją i włąsnie zaczyna mi sie wspaniale kurzyć i brudzić na czym mi trochę zależy - co by torba nie wyglądała jak z katalogu a na pewno nie na torbę z zawartością kilku dobrych tys złotych... polecam
szczerze mówiąc troche sie zajarałem tymi torbami.
jedyna rzecz jaka mnie powstrzymuje przed zakupem to ta, że nie wiem jaki model wybrać dla siebie.
gratów nie mam dużo (350dgripped + c10-22 + t28-75 + 580ex) i ne planuje za duzo rzeczy dokupic (moze c70-200 lub s70-300). do tego oczywisci muszą się zmieścić szpargały, 2ładowarki, i 400 stronicowy terminarz formatu A5.
dodatkowym wymogiem jest to, aby aparat nie był skierowany obiektywem w dół.
w pl chyba nie ma gdzie pomacac toreb mekko (ja bynajmniej nie znalazłem dystrybutora na pl) jedyne źródło to allegro (lub ebay).
oglądając oferty lowepro i tamraca w sieci nalazlem kilka toreb, które jak mi się wydawało spełnią moje oczekiwania, jednak spotkanie z nimi w sklepi zweryfikowało negatywnie te moje opinie.
torby LOWEPRO designowo mi sie nie podobaja ani troszeczke. troche lepiej jest z TAMRACami, ale nie wiem jak one są zbudowane, ze system6 niezbyt chciał pomieścić moje zabawki (nie wspominając, że nie ma gdzie ulokować niezbędnego mi terminarza) system8 jest juz za duzy dla mnie i nie ma nic pośrodku ;/
zasadniczo podobają mi się modele F803 / F804 tylko nie wiem czy sie w nich pomieszcze.
może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tymi modelami mekko?
jakis czas temu mialem podobny problem... "macalem" kilka opakowan z czego 608ka TAMRACa najbardziej przypadla mi do gustu. cena jednak nie mala
w ostatecznosci kupilem.. za 130pln jakas photo technic 4215. gabarytowo odpowiednik Pro8, jakosca tez mile sie zaskoczylem, a roznice w cenie wydalem na kilka dodatkowych kart pamieci w glownej komorze mam dwie puszki (30D + 300D, obie z grip'ami) z zapietymi eLkami 17-40 i 70-200/4 z oslonami ofkoz. luzem 50/1.8, dwie lampy i tanka. w bocznych w cholere akumulatorow, dwie ladowarki i mnostwo innych smieci. W przedniej duzej kieszeni poza grubym terminarzem i przyborami toaletowymi nic nie ma..
Komentarz