X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Anna12_03
    Coś już napisał
    • 2007
    • 68

Witam , chcialabym wznowić wątek na temat toreb Reporter Mekko.
    Przeczytalam caly wątek i taka mi się nasunela myśl jak po paru latach sprawuje się torba Mekko R1X czy też R2 Reporter ?
    Pare lat minelo od rozpoczęcia wątku może ktoś w tym czasie zaopatrzyl się w Mekko i móglby cosik ciekawego napisać pozytywnie czy też negatywnie ?
    Pozdrawiam

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Używam torby Mekko (duża : 6 obiektywów + 2 lustrzanki) typu nie pamiętam ale wrażenia jak najbardziej pozytywne .Wygodna w użyciu mieści również laptop.Dużo praktycznych kieszeni i schowków i ma dwa dodatkowe pokrowce na obiektywy.Wygodnie nosi się na ramieniu ma również dostęp od góry a można też z boku umieścić statyw.
      Jakość użytych materiałów bardzo dobra i po ponad półrocznym używaniu wszystko jest ok.
      Mam również dwa plecaki Lowerpro i w użytkowaniu w zakresie jakości materiałów nie widzę różnicy.

Komentarz

• Anna12_03
        Coś już napisał
        • 2007
        • 68

Tak się zastanawiam jak w/w torba prawie po dwóch latach spisuje się Zanussiemu ?
        Pozdrawiam

Komentarz

• koraf
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1748

Zamieszczone przez Anna12_03
          Tak się zastanawiam jak w/w torba prawie po dwóch latach spisuje się Zanussiemu ?
          Pozdrawiam
          Zanussi do tablicy ...:wink:

Komentarz

• Gringo997
            Uzależniony
            • 2007
            • 516

znalazłem tą torbę u fripersa (znam użytkownika bo kupowałem u niego tło na allegro i jest on pewnym użytkownikiem) i widze ze to phototechinic do tego jest duża i nie droga...

ma ją ktoś?? czy warta??? wytrzymała???
            Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• mini21
              Bywalec
              • 2007
              • 125

Zamieszczone przez koraf
              Używam torby Mekko (duża : 6 obiektywów + 2 lustrzanki) typu nie pamiętam ale wrażenia jak najbardziej pozytywne .Wygodna w użyciu mieści również laptop.Dużo praktycznych kieszeni i schowków i ma dwa dodatkowe pokrowce na obiektywy.Wygodnie nosi się na ramieniu ma również dostęp od góry a można też z boku umieścić statyw.
              Jakość użytych materiałów bardzo dobra i po ponad półrocznym używaniu wszystko jest ok.
              Mam również dwa plecaki Lowerpro i w użytkowaniu w zakresie jakości materiałów nie widzę różnicy.
              Czy ty może nie mówisz o P206?
              Gdybyś mógł wrzucić parę fotek, będę bardzo wdzięczny!

Właśnie chciałem zasięgnąć opinii o tej torbie (mekko P206).
              Jest on stylizowana na Lowepro Reporter (rozmiarem przypomina D550).
              Tyle, że na zdjęciu:

pokazującym przekrój torby, wygląda na dość małą (co całkowicie zaprzecza podanym rozmiarom).

Chciałem się zapytać użytkowników tej torby, czy zmieści się do niej: Body+grip z podpiętą Sigmą 70-200 2.8?

Aktualnie mam Nove 4 i zrobiła się trochę za mała (poza tym, brakuje mi w niej podpięcia na statyw).

Będę bardzo wdzięczny za opinie.

Komentarz

• rolaj
                Uzależniony
                • 2006
                • 584

Torba opisana przez korafa i ta na ilustracji z linku to dwie z pewnością rózniące się pojemnościa torby. Zapewne chodzi mu o inny, większy model. Z opisu wynkia, że wchodzi laptop. Czyli jest to klon reportera 550. To duża torba. Wiem, bo noszę

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

Zamieszczone przez Gringo997
                  http://fripers.pl/product_info.php/i...zystko___.html

znalazłem tą torbę u fripersa (znam użytkownika bo kupowałem u niego tło na allegro i jest on pewnym użytkownikiem) i widze ze to phototechinic do tego jest duża i nie droga...

ma ją ktoś?? czy warta??? wytrzymała???
                  jesli to "phototechinic" a nie mekko to sadze, ze lepszym wyjscie byloby nie prowokowac do zasmiecania watku o mekko i tylko zadac to pytanie w innym, np. TAKIM ;-P
                  Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Gringo997
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 516

sorki
                    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez Gringo997
                      sorki
                      nast razem uzyj szukajki i po problemie

na poczatek tu cos znajdziesz - http://www.google.com/custom?client=...non-board.info

Komentarz

• koraf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1748

Zamieszczone przez rolaj
                        Torba opisana przez korafa i ta na ilustracji z linku to dwie z pewnością rózniące się pojemnościa torby. Zapewne chodzi mu o inny, większy model. Z opisu wynkia, że wchodzi laptop. Czyli jest to klon reportera 550. To duża torba. Wiem, bo noszę
                        Tak na pierwszy rzut oka wygląda ,że to ta sama torba ( a po sprawdzeniu wymiarów jestem prawie pewny) , tak naprawdę to ona tylko niepozornie wygląda na zdjęciu .... w rzeczywistości jest bardzo pojemna.

Zaraz po otrzymaniu wydała mi się wręcz olbrzymia ..... teraz już mniej , czyba się przyzwyczaiłem
                        Mini21 - mogę wrzucić fotki ale dopiero na początku tygodnia ( jutro wyjeżdżam na plener .
                        Pozdro

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez koraf
                          Mini21 - mogę wrzucić fotki ale dopiero na początku tygodnia ( jutro wyjeżdżam na plener .
                          Pozdro
                          Koraf, ja tez bylbym wdzieczny gdybys pamietal o tych zdjeciach :-) .. mam plecak mekko i jestem b. zadowolony, chcialem kupic torbe crumplera ale model ktory sobie upatrzylam jest w polsce niedostepny, mysle wiec nad mekko..

udanego plenerku 8)

Komentarz

• mini21
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 125

No nic, torba zamówiona. Dziś powiniem przyjechać kurier. W ostateczności mam 10 dni na zwrot.

Komentarz

• canon_girl

ja też mam plecak mekko i jestem bardzo zadowolona. Osobiście polecam! Nie odbiegają jakością od lowerpro, a są prawie o połowę tańsze.

Komentarz

• mini21
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 125

No i jest!
                                BOŻE, JAKIE TO WIELKIE!

Taki mały teścik.
                                Zamieściłem go na innym forum, ale wkleję też tutaj:

Ponieważ podobają mi się torby Lowepro z serii Reporter, pomyślałem, że wybór padnie właśnie na którąś z tych toreb, ale jak zobaczyłem rozmiary i ich ceny, to mnie trochę oszołomiło.

Pomyślałem "a co tam, przecież nie tylko Lowepro istnieje na świecie".
                                Szukałem torby dużej, taniej i podobnej do reportera.

Padło na Mekko P206.

Pierwsze wrażenia

Gdy przyszedł kurier, zobaczyłem w jego rękach wielką pakę.
                                Myślę, chyba ktoś inny musiał to zamówić.
                                Podchodzi do mnie, wręcza tą wieeelką paczkę, ja wyszczerzam oczy.... "to dla mnie?"

Pierwsze "obmacanie"

Otwieram, a tam jakiś wielkolud...
                                Co to jest, na zdjęciu to się taki małe wydawało....
                                (a ja się bałem, że mi body z sigmą 70-200 nie wejdzie...)
                                <br><br>

Zaczynam oglądać, przymierzać.... wygląda fajnie.
                                Trochę ciężka, ale da się przeżyć.
                                Włożyłem sigmę i było jeszcze sporo miejsca.

Dalej, chciałem zobaczyć, jak wygląda miejsce dla laptopa (wprawdzie takiego nie posiadam, ale często noszę ze sobą książki na uczelnię.
                                Wsadziłem więc segregator i było jeszcze sporo luzu:

Dodatkowo, do torby dołączono dwa pokrowce na obiektywy:
                                Nie są może jakieś wybitne, ale Tamron 17-50 wchodzi bez problemu.

Ważną rzeczą było też miejsce na statyw/monopod.
                                Torba jest na tyle duża, że monopod można wsadzić "na górę"

Oczywiście, tak jak w reporterze, jest ten otwór na górze klapy, pozwalający wyciągnąć obiektyw bez potrzeby otwierania całej klapy.

Ogólnie mówiąc, pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
                                Widziałem Lowepro reportera, wiem ile kosztował i stwierdzam, że Mekko jest bardzo podobna jakościowo i równie wygodna.
                                Zobaczymy po pewnym czasie, jak się ją nosi itp.

Są również wady...

Teraz te gorsze strony...

Pierwszą "gorszą stroną" jest pokrowiec przeciwdeszczowy.
                                Jest on jakiś taki cienki i nie mam do niego zaufania.
                                W novie 4 wydawał mi się lepszy/grubszy-nie wiem jak w Lowepro Reporterach.
                                Zakrywa tylko górną klapę.

Kolejną sprawą, która nie jest najwygodniejsza, to pasek.
                                Zarówno ten naramienny, jak i ten do trzymania w ręku nie są zbyt ciekawe
                                <br><br>

Podsumowanie

Z pierwszych oględzin, torba wydaje się być spoko.
                                Nie odbiega zbytnio od Reportera,
                                Wielkościowo-jest większa niż myślałem.
                                Nie ma co się sugerować obrazkami na aukcjach internetowych, bo one nie oddają całego majestatu tej torby
                                Denerwuje mnie trochę ta rączka do trzymania torby, bo nie jest ona wszyta w pokrywę tak jak w Novie, ale przyczepiona tam gdzie pasek naramienny.
                                Najprawdopodobniej ją zdemontuje.

Sam pasek jest bardzo podobny do tego lowepro, tylko trochę sztywniejszy.

Komentarz

Pracuję...