X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez FotoArt
    Uzywałem do tej pory Nicona D70 a obecnie posiadam 400D
    Fakt jest faktem 400D jest fajna zabawka ale jednak troszke jej brakuje
    mam wrazenie ze cos z Canonem jest nie tak byc moze ze znam wady Nicona i wiem ze trzeba stosowac do niego odpowiednie oswietlenie.
    Jesli kros sie decyduje na Canona to niech sie zastanowi, pozadnie.
    Aparat 400D jest raczej zabawka dla kobitek na wakacje nafaszerowana
    kupa elektroniki moze z ciut lepsza matryca.
    Pozatym brak zaplecza ze strony firmy Canon jest przygnebiajace i irytujace.
    Sprzet jest okrojony nastawy ISO ograniczone aby wykorzystać jego mozliwosci trzeba by bylo sofcik zmienic ale czy sie da?
    Jednak jesli chodzi o zdjecia artystyczne to chyba musze myslec nad zmiania aparatu.
    No i troszke niedopracowany balans bieli.
    Wkrotce zrobie prawdziwe testy i zobaczymy bo jak narazie test zaliczyla tylko Alfa (Sony)
    he, he - czy ty przypadkiem nie trollowałeś na forum Nikona pod pseudonimem "profesjonalista"???
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• FotoArt

No Maris życze wszystkim aby twoje slowa sie spelniły i obym nie mail racji.

Ja do decyzji kupna aparatu dorastalem od roku.
      Zbierałem wszystkie informacje analizujac fotografie opinie testy.
      kontaktujac sie z przedstawicielami firm oferujacych sprzet fotograficzny.
      Najlepiej w mojej opinni wypadła Firma Sony i Nikon
      o Canon nie wspominam bo takiej porazki sie nie spodziewalem
      wiem co potrafi prawdziwy sprzet Canona 5D.
      Po informacje odnosnie sprzetu musialem jednak siegac do firmy w USA
      polecam.
      Nie przewidzialem jednej rzeczy, dzwonilem do media-markt i Saturn (ze wzgledu na raty) nie moge kupic obiektywow Canon ani lampy blyskowej
      Ja jesli patrze na produkt to poza aparatem widze cale zaplecze i jego dostepnosc a nie informacje dosyc skape w internecie. Polecam poczytac sobie naprzyklad o Speedlite 580EX i jej komunikacji bezprzewodowej na stronie Canon polska a jesli nie znajdziecie to moze ktos zadzwoni i uzyska pomoc. Polecam
      Faktem jest ze podobnie jak radzio wyszedlem z zalozenia to aparat przejsciowy.

Komentarz

• zOOn
        Bywalec
        • 2006
        • 220

Ja do decyzji kupna aparatu dorastalem od roku.
        o Canon nie wspominam bo takiej porazki sie nie spodziewalem.
        Uzywałem do tej pory Nicona D70 a obecnie posiadam 400D
        Widze tu pewna sprzecznosc, a przynajmniej niekonsekwencje... :razz:
        To poszedles kupic Alphe i dopiero w domu sie zorientowales, ze masz co innego w siatce z zakupami?

Generalnie przesadzasz, albo trollujesz. 400D to dobry aparat. Zreszta co Ci przeszkadza wrocic do Nikona. Zwlaszcza jak masz zamiar robic zdjecia artystyczne...

Komentarz

• FotoArt

Chcialbym dodac aby nikt mnie nie zrozumial zle.
          Nikon czy Canon sa bardzo dobrymi firmami z dluga tradycja i mozliwosciami.
          Jest to sprzet dobrej klasy o bardzo zblizonych parametrach (trzeba uwazac co sie robi i dostosowac do tego sprzet)
          Jesli chodzio moje opinnie to niestety troszke kuleje "u nas" zaplecze do Canona.
          I gdyby wiecej uwagi sie poswiecalo na promowanie i informacje to z powodzeniem mozna go polecic kazdemu.
          Canona polecam wszystkim tym co zaczynaja fotografie bo jest to niezly start.
          Trudno porownywac Nicona i Canona bo sa to dwie rozne kultury i mozna bez trudu zobaczyc co kazda z firm oferuje i w czym jest lepsza.
          Przypominam ze z charakterystyka obrazu w tych aparatach to tak samo jak by porownywac filmy 35mm ktory ucieka bardziej w czerwien ktory w blekit a inny w zielen.
          Zdazylem zobaczyc o jakiego profesjonaliste chodzi
          ale to nie ja a szkoda bo wszyscy za nim tesknia

Komentarz

• ecki74
            Początki nałogu
            • 2006
            • 289

Chcialbym dodac aby nikt mnie nie zrozumial zle.
            Nikon czy Canon sa bardzo dobrymi firmami z dluga tradycja i mozliwosciami.
            Jest to sprzet dobrej klasy o bardzo zblizonych parametrach (trzeba uwazac co sie robi i dostosowac do tego sprzet)
            Jesli chodzio moje opinnie to niestety troszke kuleje "u nas" zaplecze do Canona.
            I gdyby wiecej uwagi sie poswiecalo na promowanie i informacje to z powodzeniem mozna go polecic kazdemu.
            Canona polecam wszystkim tym co zaczynaja fotografie bo jest to niezly start.
            Trudno porownywac Nicona i Canona bo sa to dwie rozne kultury i mozna bez trudu zobaczyc co kazda z firm oferuje i w czym jest lepsza.
            Przypominam ze z charakterystyka obrazu w tych aparatach to tak samo jak by porownywac filmy 35mm ktory ucieka bardziej w czerwien ktory w blekit a inny w zielen.
            Zdazylem zobaczyc o jakiego profesjonaliste chodzi
            ale to nie ja a szkoda bo wszyscy za nim tesknia
            Wydaje mi się że nie da się porównac NICONA z CANON-em !! Bo NIKON-a z CANON-em to bym porównywał !!
            -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• FotoArt

No Tak zrobilem blad w Nazwie

Nikona D70 wypozyczalem, Alfe do testow udostepnila firma Sony gdy pokazalem jakiego typu zdjecia robie (Super aparat jedyna wada nie nadaje sie do studio ale wart jest uwagi) ponadto ich specjalista udzielal konsultacji (profesjonalna obsluga, chcieli poznac wyniki testu). Canon w polsce ma slabe informacje a na temat lamp bezprzewodowych rozkładają rece.
              Canona kupilem ze wzgledu na to ze uzywam CompactFlesh a Nikon D80 juz pracuje na SD. Wkoncu kupilem Canona potem tego zalowalem i chcialem go sprzedac bo mialem wrazenie ze sie uwsteczniam (okrojone menu w 400D). Okazuje sie ze to dobry sprzet czasem oszukuje (w niskich temperaturach mialem klopot z balansem bieli) jedno pokretlo to malo ale sie przyzwyczajam. Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze, no i wkurza mnie brak oslony na ekran no i ta bateria na D70 to ja ze 2 000 zdjec robilem a biorac pod uwage ze w terenie na sesji to nawet 700 zdjec potrafie zrobic cienko bedzie na 1 akumulatorze.
              Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
              Ostatnio edytowany przez Gość; 9256.

Komentarz

• emisiaczek
                Uzależniony
                • 2005
                • 548

ostatnio dopadla mnie depresja, fotki z nikona niech bedzie dziadka d70s +50\1.8 sa piekne czego nie mozna powiedziec gdy wisi jakis tani zoom. Canon ze swoim 50/1.8 moze sie schowac w fabryce mleka . Dalby nikon cmos-a i moze canon by sie obudzil i zrobil pozadne body w cenie 400d. A tak pozostaje zbierac na semi.

Komentarz

• CASE
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 80

Do początków to najlepszy jest Zenit albo Fed, żeby się nauczyć kadrować i myśleć przy ujęciach. Canon może pójść na drugi ogień ... tzn jak kogoś stać na drogie szkła, bo jak chce się mieć dobre w kicie i tanio, to Nikon.
                  Canon jakiś tam, bo lubię
                  Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
                  Zobacz mnie na GoldenLine...
                  ...i na LinkedIn

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Zamieszczone przez emisiaczek
                    Dalby nikon cmos-a
                    Nikon dał już raz CMOS-a (do D2X). Tak powstał nabardziej szumiący korpus DSLR w historii tej firmy...
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Pozatym brak zaplecza ze strony firmy Canon jest przygnebiajace i irytujace.
                      Sprzet jest okrojony nastawy ISO ograniczone aby wykorzystać jego mozliwosci trzeba by bylo sofcik zmienic ale czy sie da?
                      No a mógłbyś jakoś rozwinąć ten brak zaplecza. Co przez to rozumiesz? A i to okrojenie. To znaczy czego Ty się spodziewałeś w tej puszce?

(...)Ja do decyzji kupna aparatu dorastalem od roku.
                      o Canon nie wspominam bo takiej porazki sie nie spodziewalem
                      wiem co potrafi prawdziwy sprzet Canona 5D.
                      Po informacje odnosnie sprzetu musialem jednak siegac do firmy w USA
                      polecam.
                      No to czemużeś tego Nikona albo Sony nie kupił?

Canona kupilem ze wzgledu na to ze uzywam CompactFlesh a Nikon D80 juz pracuje na SD.
                      Gratulacje .

Wkoncu kupilem Canona potem tego zalowalem i chcialem go sprzedac bo mialem wrazenie ze sie uwsteczniam (okrojone menu w 400D). Okazuje sie ze to dobry sprzet czasem oszukuje (w niskich temperaturach mialem klopot z balansem bieli) jedno pokretlo to malo ale sie przyzwyczajam. Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze,
                      To masz spore wymagania, bo ja znam co najmniej kilka szkieł poniżej 3 kzłotówek, których nie nazwałbym kiepskimi. Z tym że w takim razie za 4 tyś też nic lepszego nie dostaniesz.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
                        no dokladnie - po prostu szkiel jest tak duzo ze nie mozna sie zdecydowac co kupic czyli analogicznie nie ma co dokupic... sory ale pie...isz farmazony...
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Don Kacper
                          • 2007
                          • 12

Może abstrahuję od głównego wątku ale sprzęt (body) to tylko 10% składowych na dobre zdjęcie, następne 20% to obiektyw, a pozostałe 70% to czynnik ludzki. Wracając to tematu: masz mniej kasy- 400D, więcej- D80. Canon jednak jest najpopularniejszy w Polsce od czasów PRL-u :-D
                          400D + 28-105mm 3,5-4,5 USM II + 18-55mm + sporo M42 i dużo chęci

Komentarz

• zOOn
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 220

Zamieszczone przez Don Kacper
                            Wracając to tematu: masz mniej kasy- 400D, więcej- D80.
                            No wlasnie nie do konca. Jesli porownywac ceny kitow to byc moze, ale jak do 400D dorzucic jakis obiektyw o porownywalnych, do nikonowego kita, parametrach i jakosci to zaczyna byc odwrotnie.

Pisalem wczesniej w tym watku:

EOS 400D + Canon 17-85IS €1,300 (bez karty)

Nikon D80 + 18-70 Lens €1,110 (bez karty)

Komentarz

• Skipper
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1112

rano byłem w sklepie "nie dla idiotów" (wpuscili mnie to chyba cos znaczy ) przy okazji wybrałem sie na stanowisko foto i chwile pobawiłęm sie obydwoma wymienionymi w topicu aparatami i powiem szczerze... 400D przy D80 to jakis koszmarek... moze zdjęcia robi lepsze nie wiem zdjęc na kompa nie zrzucałem, ale tak na ręke i oko to... nie ma co porównywac
                              moim zdaniem to nie są porównywalne aparaty 400D powinno sie porównywac moim zdaniem z Nikonem D40 bo D80 to dla niego za wysoko... to juz raczej połka 30D

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• zOOn
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 220

Zamieszczone przez Skipper
                                rano byłem w sklepie "nie dla idiotów" (wpuscili mnie to chyba cos znaczy ) przy okazji wybrałem sie na stanowisko foto i chwile pobawiłęm sie obydwoma wymienionymi w topicu aparatami i powiem szczerze... 400D przy D80 to jakis koszmarek... moze zdjęcia robi lepsze nie wiem zdjęc na kompa nie zrzucałem, ale tak na ręke i oko to... nie ma co porównywac
                                moim zdaniem to nie są porównywalne aparaty 400D powinno sie porównywac moim zdaniem z Nikonem D40 bo D80 to dla niego za wysoko... to juz raczej połka 30D
                                Jest jak mowisz. I dlatego doradze znajomym (pisalem o dylematach wczesniej) kupno D80 + 18-70.

I choc serce mowi Canon, rozum jednak Nikon. Oczywiscie przy tym budzecie (do €1300).

Komentarz

Pracuję...