X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

po 30 nie siegaja profesjonalisci tylko ciut bardziej zaawansowani amatorzy, a skoro zaawansowani to wiedza ze takie niedoswietlenie jest nieistotne (latwe do skorygowania) a zawsze jest to dodatkowe zabezpieczenie ratujace zdjecia. Nie zawsze jest czas i mozliwosc dokladnej oceny/pomiaru swiatla a zdjecie trzeba zrobic. Wole po powrocie ze zdjec troche je rozjasnic niz przekonac sie ze swiatla mi wyjaralo.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• ErnestPierwszy
      Uzależniony
      • 2006
      • 734

Zamieszczone przez Foto Epoka
      Jestem posiadaczem 30-tki i właściwie przywykłam już do manipulowania nastwami tak by było ok, ale w dalszym ciągu dręczy mnie pytanie: czy przekłamania jasności to moje "widzi-mi-się" czy fakt?
      Taka reakcja mojej 30-tki występuję i na kicie i na L-ce.
      Czy inni użytkownicy tego body też tak mają???
      Standard. Ustawiłem sobie na stałe przyciemnienie jasności ekranu LCD chyba o 1-2 położenia (teraz nie pamiętam). Bardzo to pomaga w pracy.

Przyzwyczaiłem się do lekkiego niedoświetlania. Wolę to niż lekkie prześwietlenie, jak wypali szczegóły to już nic się nie a zrobić, a tak można wyciągnąć zdjęcie.
      Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

wiadomo jak jest z lcd (tym bardziej że indywidualnie też można go dowolnie przyciemnić i rozjaśnić) - niemniej teoretycznie rzecz ujmując: przy "normalnych" warunkach, w jakimś tam trybie auto, wykonane zdjęcie nie powinno budzić zastrzeżeń odnośnie właściwej jasności.
        To jest całkowicie błędne stwierdzenie - poczytaj o podstawach pomiaru światła... Twierdzenie że DSLR-y nie doświetlają (gdzieś wyżej) to też całkowita bzdura. Niedoświetlają użytkownicy DSLR'ów nie mający żadnej wiedzy o pomiarze światła (która jest łatwa i łatwo dostępna, tylko trzeba się tym zainteresować)...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        zibi 1970 - trafnie to nazwałeś
        przecież wielu użytkowników nawet nie wie o istenieniu histogramów itp.
        Jeżeli lcd jest takie do niczego jak pisze Krzychu to trzeba zgłosić się do Canona żeby wywali podgląd zdjęć - bo po co?
        Nie pisze że jest do niczego - można mniej więcej ocenić kadr, obejrzeć histogram no i menu trzeba gdzieś wyświetlić... Na pewno nie służy do oceny jasności zdjęcia, co sama zresztą doświadczyłaś, tylko niepoprawnie zinterpretowałaś...
        Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• c42
          Początki nałogu
          • 2005
          • 266

30d zdecydowanie niedoswietla. wczesniej mialem 350 i robilem wsprost do jpga, zdecydowanie lepiej wygladaly jpgi z 350 niz z 30d (bez obrobki) teraz jednak przerzucilem sie na RAW i to juz jest inna bajka. trzeba sie chyba przyzwyczaic ze tak juz jest. na swoj sposob to mi sie nawet podoba bo mam mniej przepalen. a jak jest u Was z uzywaniem lampy blyskowej? w moim przypadku jest to 420ex no i niektore zdjecia sa tak niedoswietlone ze troche mnie to przeraza :-)

PS. a jak jest np z 5d tez niedoswietla?
          PS2. odnsnie LCD to duzo sie o nim mowilo ale na nim takze trzeba pracowac i stosownie do warunkow panujacych w terenie przyciemniac, rozjasniac (zwlaszcza w sloneczne dni)

Komentarz

• redrash
            Coś już napisał
            • 2005
            • 58

Moj 400D tez lekko niedoswietla. Mam na stale wprowadzona korekte +1/3.

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Jak grochem o ścianę...
              Moja Mamiya 645 też niedoświetla... ale przecież nie ma światłomierza ?! To nic, niedoświetla i koniec... Co mnie tam obchodzi jak sobie dobiera ekspozycję...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• JarQ
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 37

Witam! Przyłączam się do spostrzeżeń. I wk....ia mnie to że z 350d zawsze miałem zdjęcie prawidłowo naświetlone.A 30d człowiek kupuje za kupe kasy i nagle zonk. Więc jeśli trzeba wprowadzić korektę to znaczy że czułość naszego 30D jest mniejsza (co zresztą sprawdziłem w porównaniu do 350d)
                Wyciąganie zdjęcia w PS sprawia że człowiek więcej czasu spędza przy kompie niż to potrzebne poza tym rozjaśnianie zawsze wprowadza "brudy - artefakty"

Komentarz

• drJolo
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 105

Zamieszczone przez Krzychu
                  Twierdzenie że DSLR-y nie doświetlają (gdzieś wyżej) to też całkowita bzdura. Niedoświetlają użytkownicy DSLR'ów nie mający żadnej wiedzy o pomiarze światła (która jest łatwa i łatwo dostępna, tylko trzeba się tym zainteresować)
                  (...)
                  Jak grochem o ścianę...
                  Moja Mamiya 645 też niedoświetla... ale przecież nie ma światłomierza ?! To nic, niedoświetla i koniec... Co mnie tam obchodzi jak sobie dobiera ekspozycję...
                  I o co tyle hałasu ??:
                  Wystarczy wziąć kilka aparatów (które mają wbudowane światłomierze) i kazać im zmierzyć ten sam niezbyt prosty kadr, np ze źródłem światła, lub ciemnym motywem na jasnym tle. Oczywista jest sprawa, że wiele z nich pokaże inne parametry ekspozycji, i co gorsza inaczej naświetli kadr. I możesz to nazywać jak chcesz, zwalać winę na użytkowników, projektantów, ludzi opracowujących algorytmy, a większość ludzi i tak powie, że dana puszka niedoświetla. Albo prześwietla. I będą mieli rację. A Ty możesz przestudiować elaboraty na temat pomiaru światła w aparatach, 18% szarości uśrednionego kadru, wagi punktów pomiarowych w zależności od aktywnego punktu AF, rozmiaru spota w kadrze, krzywej opadania w pomiarze CW, niekonsekwencji algorytmów w pomiarze matrycowym, a koniec końcem i Ty i my wprowadzimy korekcję +2/3

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez drJolo
                    I

prześwietla. I będą mieli rację. A Ty możesz przestudiować elaboraty na temat pomiaru światła w aparatach, 18% szarości uśrednionego kadru, wagi punktów
                    Sęk w tym że to nie są elaboraty, tylko kilka prostych zdań które znacznie ułatwią życie. I chodzi o to żeby tą korekcję o której napisałeś wprowadzić, a nie liczyć że aparat będzie poprawnie naświetlał w każdej sytuacji...
                    A czy będą mieli rację ? Mnie tam raczej śmieszy pisanie o prześwietlających aparatach, a jak ktoś woli wypisywać bzdury zamiast ułatwić sobie życie próbując zrozumieć dość prostą zasadę działania światłomierza, to już ich wybór...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Foto Epoka
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 62

oj Krzychu nie wiem skąd te Twoje napastliwe wypowiedzi
                      Jak widzisz, nie tylko ja wyraziłam taką opinię o 30d - inni mają podobne spostrzeżenia - i to nie powód przecież żeby się na nas rzucać z agresją...
                      Nie jesteśmy dziećmi, nie pytamy przecież: "jejku, rety, mam 30d i chyba wadę wzroku bo mi jakoś ciemno "
                      A odnośnie wiedzy nie będziemy się przecież licytować - bo to istna piaskownica (kto ma większe wiaderko )

A osobiście uważam, że canonowskie przyciemnianie nie jest dobrym rozwiązeniem dla użytkowników mniej wymagających, którzy nie przewidują niepotrzebnego ślęczenia nad kompem.
                      Ja mam już taką manierę robienia zdjęć, że o przyciemnieniach mogę zapomnieć, ale jak zaczynałam z 30-tką to mnie to bardzo irytowało.
                      Foto Epoka

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

A osobiście uważam, że canonowskie przyciemnianie nie jest dobrym rozwiązeniem dla użytkowników mniej wymagających, którzy nie przewidują niepotrzebnego ślęczenia nad kompem.
                        No widzisz, ja mam 350D i często muszę dawać korekcję na minus bo przepala. Nie wiem co lepsze.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Zamieszczone przez JarQ
                          Witam! Przyłączam się do spostrzeżeń. I wk....ia mnie to że z 350d zawsze miałem zdjęcie prawidłowo naświetlone.A 30d człowiek kupuje za kupe kasy i nagle zonk. Więc jeśli trzeba wprowadzić korektę to znaczy że czułość naszego 30D jest mniejsza (co zresztą sprawdziłem w porównaniu do 350d)
                          Wyciąganie zdjęcia w PS sprawia że człowiek więcej czasu spędza przy kompie niż to potrzebne poza tym rozjaśnianie zawsze wprowadza "brudy - artefakty"
                          Heh dokładnie. Kupiłem sobie 30d (mam dalej 350d) i po ostatnim ślubie praktycznie każde zdjęcie musiałem podbić o 0,5EV zeby było ok :/

Ekranik też praktycznie do d* bo jeszcze nie znalazłem prawidłowego ustawienia. Po prostu patrzę na histogram który w większości przypadków ma więcej danych "z lewej".

Jeszcze dziwniejsza sytuacja jest przy użyciu lampy. Tu trzeba od razu korekcje wprowadzić. Jeszcze eksperymentuję z custom functions - tam jest pomiar światła przy lampie average / evaluative. Wydaje mi się że average lepiej działa.

Myślałem ze ja nie umiem robić zdjęć a tu rzeczywiście zonk z 30d. Czyli trzeba po prostu dać w aparacie stałą korekcję na +.
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

oj Krzychu nie wiem skąd te Twoje napastliwe wypowiedzi
                            Jak widzisz, nie tylko ja wyraziłam taką opinię o 30d - inni mają podobne spostrzeżenia - i to nie powód przecież żeby się na nas rzucać z agresją...
                            Nie jesteśmy dziećmi, nie pytamy przecież: "jejku, rety, mam 30d i chyba wadę wzroku bo mi jakoś ciemno "
                            A odnośnie wiedzy nie będziemy się przecież licytować - bo to istna piaskownica (kto ma większe wiaderko )
                            Jak są napastliwe to przepraszam, nie do końca miały takie być...
                            Po prostu trochę irytują mnie wypowiedzi typu "aparat prześwietla" użytkowników bądź co bądź lustrzanek a nie kompaktów...
                            Dla mnie EOT tylko jeszcze raz napiszę że prześwietlają/niedoświetlają użytkownicy aparatów a nie aparaty.
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• JaBlam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1304

a jak jest np z 5d tez niedoswietla?
                              Pociesze Cie.. dokladnie tak samo jest w 5D. Ja juz sie przyzwyczailem i wiem ze zdjecie zwykle ciemniej niz na LCD
                              Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940.

----------------------------------------
                              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Foto Epoka
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 62

a u Nikona jest podobnie???
                                Foto Epoka

Komentarz

Pracuję...