X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 436

Z moich doświadczeń.
    D70 to dopiero nie doświetla :P
    D100 podobnie, kaplica
    D200 już super

300D i 10D jest ok, najlepiej wyczułem jak się zachowuje pomiar i jak interpretować drabinkę
    350D jasno, ładnie, często wypalone, dobiera expozycję w podobny sposób jak kompakty - czyli tak aby zdjęcia były jasne
    30D dobiera expozycję z "minusem" w stos. do 350D
    400D jw
    1D MKII N jak przy 350tce z tym, że z 580tką IMO lepszy workflow
    digart

Komentarz

• Foto Epoka
      Coś już napisał
      • 2007
      • 62

hmmm w innym wątku ktoś pytał o różnicę między 30d a d200 - więc z tego co napisałeś należałoby zwrócić też uwagę na ten aspekt doświetlenia/niedoświetlenia i pod tym względem doradzić mu d200 - chyba że ktoś ma inne doświadczenia...
      Foto Epoka

Komentarz

• c42
        Początki nałogu
        • 2005
        • 266

z mojego doswiadczenia wynika ze d200 takze niedoswietla... moze jednak nie az tak jak 30ka :-))

Komentarz

• chyrus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 436

Niestety, nie jestem wiarygodnym źródłem, bo nie robię testów, ja tylko focę tymi aparatami. Nie ustawiałem tych samych parametrów na nich i nie porównywałem. Moje spostrzeżenia opierają się na całości użytkowania tych klocków - interpretowaniu drabinki, wciskaniu guziczków np. od rodz. pomiaru światła itp. BTW, w nikonie nie używam pomiaru światła matrycowego 3D, ponieważ aparat usilnie nie doprowadza do przepaleń, ale wówczas mamy lipę w cieniach.
          digart

Komentarz

Pracuję...