X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Parteq
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1159

Zamieszczone przez Mad_Mac
    Wiem, wiem, 24L to jakosc ale te 4mm... One dosyc sporo daja a to bylo by najszersze szklo w mojej szklarni, dlatego boje sie ich stracic.
    Cos mi sie wydaje ze poczekam do marca na pierwsze sluby i kupie z zarobionej kasy 35L.
    Strachy na lachy

Nie tesknie za 17-40 i nie brakuje mi szerokosci ponizej 24mm.
    Wszystko kwestia przyzwyczajenia. Dasz spokojnie rade z 24.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

Zamieszczone przez Parteq
      Strachy na lachy

Nie tesknie za 17-40 i nie brakuje mi szerokosci ponizej 24mm.
      Wszystko kwestia przyzwyczajenia. Dasz spokojnie rade z 24.
      Skusze sie, najwyzej bede ciulal na 35L(pewnie i tak bede).
      Pozostaje poczekac az cos sie pojawi bo w tym momencie nie ma zadnych na ebayu.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Blindseeker
        Uzależniony
        • 2006
        • 522

Skusze sie, najwyzej bede ciulal na 35L(pewnie i tak bede).
        Pozostaje poczekac az cos sie pojawi bo w tym momencie nie ma zadnych na ebayu.
        Dobry wybór Będziesz zadowolony.

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1485

i 24 i 35 robią zaje*ste zdjecia( a raczej ludzie którzy potrafią ich urzywać). jedno szersze a drugie ma lepszy bokeh ( bardziej widoczny ) Kwestia zastosowań i tyle. 24 bardzo reportażowe 35 bardzo portrtowe. Tylko zaczyna mnie drażnić jedno na tym forum. Jest kilka, jak nie kilkanaście, wątków w których odnosze wrażenie że poza fotografią ślubną inna nie istnieje a jak ślubna to tylko 24 L. Nawet jak pytanie nie jest o tematyce śluby to i tak padają odp. typu bierz 24 bo 35 na przygotowaniach bedzie zaciasna itp itd .... Sam osobiscie zmierzam do wymiany 35 i 85 na 24/50 ale zastanawiam się czy to moja decyzja czy też wymuszona w mojej psychice od czytania forum.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• dr Dundersztyc
            Bywalec
            • 2010
            • 109

Chce ktos kupic nerke?
            nerkę nie koniecznie, S20 w dobrej cenie owszem

Komentarz

• 7osiem
              Coś już napisał
              • 2008
              • 66

heh mam 35L i uwielbiam to szklo..ale coraz czesciej za ciasne i myle nad wymiana na 24 ale szkoda mi szkla a na oba mnie nie stac.. dylematy
              www.s78.eu

Komentarz

• szuler
                Uzależniony
                • 2007
                • 829

miałem ten sam dylemat, ale po kupnie 24II sprzedałem 35 po miesiącu
                24II jest rewelacyjna to zupełnie inne jak dla mnie lepsze szkło
                A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez szuler
                  miałem ten sam dylemat, ale po kupnie 24II sprzedałem 35 po miesiącu
                  24II jest rewelacyjna to zupełnie inne jak dla mnie lepsze szkło
                  Nie jest lepsze bo nie zrobisz takiego portretu 24ka jak 35tka
                  Jasne ze najlepiej miec oba, ale i 35tka + 85tka wystarcza do zrobienia slubu.
                  Jest ciasno, ale da sie.

Zrobilem jeden slub tylko 24+85 i tez jest swietnie, ale brakowalo mi pozniej kadrow z 35tki ktore sa zupelnie inne i faktycznie jak ktos napisal wydaje mi sie ze bokeh z 35tki jest przyjemniejszy - bardziej "swiateczny"

Jak zwykle pewne jest tylko jedno: oba szkla sa super, a wybrac trzeba wg wlasnych upodoban

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• krzychoo
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 349

Hm, mi podobnie jak poprzednikowi starcza 35L i 85L. No ale przy szerszych ujęciach posiłkuję się 17-40. Tyle, że później przy obróbce aż nie chce się patrzeć na zdjęcia z tego szkła... Dlatego też myślę o czymś szerszym i jaśniejszym no i jakoś od dłuższego czasu chodzi mi po głowie Sigma 20/1.8...
                    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

Zamieszczone przez Parteq
                      Nie jest lepsze bo nie zrobisz takiego portretu 24ka jak 35tka
                      Jasne ze najlepiej miec oba, ale i 35tka + 85tka wystarcza do zrobienia slubu.
                      Jest ciasno, ale da sie.

Zrobilem jeden slub tylko 24+85 i tez jest swietnie, ale brakowalo mi pozniej kadrow z 35tki ktore sa zupelnie inne i faktycznie jak ktos napisal wydaje mi sie ze bokeh z 35tki jest przyjemniejszy - bardziej "swiateczny"

Jak zwykle pewne jest tylko jedno: oba szkla sa super, a wybrac trzeba wg wlasnych upodoban
                      Ja cos czuje ze skoncze z obydwoma. Musze myslec jak tu ukryc premie przed zona hehehe.
                      Mysle ze rzeczywiscie 24 50 85 135 bedzie optymalne. A jak mi nie bedzie pasowac to po sezonie dokupie 35L. Czy 24 bardziej aberuje na pelnej niz 28 na 1.8?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zapomnialem dodac ze mowie o 24L mkI
                      Ostatnio edytowany przez Mad_Mac; 23262. Powód: Automerged Doublepost

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Komentarz

• Handelson
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 789

Mysle ze rzeczywiscie 24 50 85 135 bedzie optymalne.
                        Ja tak mam (no, mam jeszcze 14mm dla ultra szerokich ujęć) i mi pasuje.
                        Każdemu wg. potrzeb jak mówią

Komentarz

• Mad_Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1458

Zamieszczone przez Handelson
                          Ja tak mam (no, mam jeszcze 14mm dla ultra szerokich ujęć) i mi pasuje.
                          Każdemu wg. potrzeb jak mówią
                          Mam jeszcze fisha, czekam tylko na gotowke rzecy zmienic go z 8mm na 15.

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

jak juz sie chwalimy to ja na ślub biorę 24 i 50 Czasem dodatkowo 14L/fisz. na plener 24LII i 85L fisz/14.

podsumowując 24 i 50 bym się obył w mojej pracy a 85 to extra ( choć bardzo przyjemny) dodatek...
                            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Mad_Mac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1458

Zamieszczone przez trampek
                              jak juz sie chwalimy to ja na ślub biorę 24 i 50 Czasem dodatkowo 14L/fisz. na plener 24LII i 85L fisz/14.

podsumowując 24 i 50 bym się obył w mojej pracy a 85 to extra ( choć bardzo przyjemny) dodatek...
                              Kazdy ma swoje upodobania. Dla mnie 85 to podstawa, i 135 do scigania emocji z ukrycia

Komentarz

• drfidel
                                Zablokowany
                                • 2010
                                • 111

Z checia zaczol bym od opcji 20-35-85-135 ale niestety puki co mnie nie stac.......Chce ktos kupic nerke?
                                Ja bym zaczĄł od słownika, pÓki co. Nerkę zostaw.

Komentarz

Pracuję...