X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

Zamieszczone przez Cichy
    Jak, najpierw ustawiasz ostrość, a potem kręcisz przysłoną ?
    a jak chcesz robić to inaczej? ustawianie ostrości na przysłonie roboczej byłoby całkowicie bezsensownym utrudnianiem sobie życia...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Mi się wydaje, że w czasie przymykania przysłony odległość obiektu fotografowanego od aparatu może się w wielu przypadkach zmieniać, zatem pozostaje ustawianie ostrości na roboczej (przecież rzadko kiedy robimy na f/8 szkłem mającym 1.4!)

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

ustawia się ostrość na przysłonie całkowicie otwartej, a fotografuje na przysłonie roboczej
        to jest fakt, a nie przedmiot dyskusji, nie słyszałem, żeby jakiś autorytet nauki foto robił inaczej
        jeżeli o tym nie słyszałeś, to po prostu przyjmij do wiadomości, tak jak to, że RAWów nie można niedoświetlać, to po prostu fakt
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Słyszałem, wiem, rozumiem. Ale ta metoda sprawdza się w :
          1) zdjęciach obiektów nie poruszających się (i najlepiej aparat na statywie )
          2) zdjęciach obiektów poruszających się w tej samej odległości od aparatu
          3) zdjęciach "na pre-focus"

W reporterce losowej nie wyobrażam sobie ustawiania ostrości na pełnej, a później zmienianie na roboczą (chyba że robocza = pełna )

Komentarz

• radradish
            Bywalec
            • 2009
            • 123

Czyli znowu każdy ma swoje zdanie...

Komentarz

• Gen.Python
              • 2009
              • 14

micles również mądrze prawi. Teoria bardzo często przegrywa z rzeczywistością. A metody wypracowane przez praktyków po porostu się sprawdzają.

Komentarz

• radradish
                Bywalec
                • 2009
                • 123

Więc generalnie wszystkie prawidła dotyczące ustawiania ostrości można sobie o kant stołu....
                W ogóle bez sensu, że nie można sobie ustawić poziomu kontrastu na sensorach AF, bo przecież różne obiektywy różnie mydlą. A tak, to byłoby banalnie proste i bez ustawiania przysłony na dandelionie itd.. To wszystko od drukarek się wzięło, że Canon sprzedaje drukarkę/body tanio, a kartridże/obiektywy drogo....

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3608

Zamieszczone przez micles
                  W reporterce losowej nie wyobrażam sobie ustawiania ostrości na pełnej, a później zmienianie na roboczą (chyba że robocza = pełna )
                  Tutaj stosowało się ustawioną na stałe hiperfokalną obiektywu przymkniętego np. do f/8. Tym sposobem żadne ustawianie ostrości nie było w ogóle potrzebne, zwłaszcza, że o AF nikt wtedy nawet nie marzył.

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

Zamieszczone przez radradish
                    W ogóle bez sensu, że nie można sobie ustawić poziomu kontrastu na sensorach AF, bo przecież różne obiektywy różnie mydlą. A tak, to byłoby banalnie proste i bez ustawiania przysłony na dandelionie itd..
                    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Zamieszczone przez Bahrd
                      Nom! Są ludzie i ludzie...

Tak do wiadomości autora dziwnego posta :
                      1) To wątek z testami obiektywu MF - MANUAL FOCUS. Żadne czujniki AF tu nie działają.
                      2) "ustawiać poziomu kontrastu na sensorach AF" nie ma sensu, bo owe czujniki (we współpracy z obiektywami z AFem) znajdują NAJLEPSZĄ MOŻLIWĄ ostrość w danym punkcie AF (jeżeli tylko pucha i szkło nie mają BF/FF)

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Zamieszczone przez airhead
                        a jak chcesz robić to inaczej? ustawianie ostrości na przysłonie roboczej byłoby całkowicie bezsensownym utrudnianiem sobie życia...
                        No chyba fotografując bateryjki ze stawywu ta Wasza metoda ma jakikolwiek sens... LOL
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez Cichy
                          No chyba fotografując bateryjki ze stawywu ta Wasza metoda ma jakikolwiek sens... LOL
                          Już myślałem, że jestem sam ^^

Komentarz

• radradish
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 123

Zamieszczone przez micles
                            2) "ustawiać poziomu kontrastu na sensorach AF" nie ma sensu, bo owe czujniki (we współpracy z obiektywami z AFem) znajdują NAJLEPSZĄ MOŻLIWĄ ostrość w danym punkcie AF (jeżeli tylko pucha i szkło nie mają BF/FF)
                            Odnosiłem tą wypowiedź do obiektywów manualnych we współpracy z dandelionem. A na myśli miałem też moje zmagania z dandelionem i Heliosem 58 mm - dandelion pomimo regulacji na wszelkie możliwe sposoby nie dawał możliwości ustawienia ostrości lepiej niż bez jego pomocy. Szczegóły tutaj:

Pozdro!

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Informowanie aparatu o wartości maksymalnej przysłony służy mu do wybrania, z których sensorów AF może korzystać. Wbrew pozorom, pojedynczy sensor AF widzi obraz "jakby o bardzo małej przysłonie". Dzięki temu ma szanse widzieć (w miarę) ostro od MFD do INF.
                              PS
                              Tutaj jest to bardzo obrazowo opisane: http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Split_Prism.pdf
                              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Gen.Python
                                • 2009
                                • 14

Teraz zrozumiałem. Dzięki Bahrd za link.

Komentarz

Pracuję...