X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ivet

z jakim Canon-em kompatybilny

No właśnie bije sie z decyzją zakupu 2 obiektywów tej firmy, miedzy innymi 85mm. Czy ktos z was moze mi powiedzieć z jakimi modelami Canona współracuje ten obiektyw, czy EOS 450D bedzie z nim współgrał?

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Będzie.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• siudym
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2254

Zamieszczone przez szwayko
        Tylko ze szkla Pentaxa to jedynie na cropie Canona mozna uzywac. Pod pelna klatke nie podepniesz, bo taki wystajacy kołnierz ma kazde szklo Pentaxa.
        Wtedy adapter Nikon - Canon z potwierdzaniem ostrosci
        Ja planuje wlasnie takie rozwiazanie.

Zamieszczone przez ivet
        No właśnie bije sie z decyzją zakupu 2 obiektywów tej firmy, miedzy innymi 85mm. Czy ktos z was moze mi powiedzieć z jakimi modelami Canona współracuje ten obiektyw, czy EOS 450D bedzie z nim współgrał?
        Kazdy Canon EF, jesli nie masz tego mocowania w 450D to trzeba bedzie zerkac do instrukcji i dobrac odpowiedniego Samyanga z mocowaniem jakie masz w body :razz:

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

Zamieszczone przez ivet
          Zrozumiałem z wcześniejszych tekstów, że ten obiektyw nie współpracuje z żadnym modelem Canona tylko można go przypiąć do korpusu tak samo jak np. zaślepkę korpusu.
          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Zamieszczone przez marfot
            Zrozumiałem z wcześniejszych tekstów, że ten obiektyw nie współpracuje z żadnym modelem Canona tylko można go przypiąć do korpusu tak samo jak np. zaślepkę korpusu.
            A w jaki inny sposób obiektyw całkowiecie manualny może współpracować z korpusem ?

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Zamieszczone przez Cichy
              A w jaki inny sposób obiektyw całkowiecie manualny może współpracować z korpusem ?
              np. może mieć styki i przenosić info o przysłonie itp.
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Zamieszczone przez airhead
                np. może mieć styki i przenosić info o przysłonie itp.
                No ale przecież wiadomo, że Samyangi styków i elektroniki nie mają.

Komentarz

• luk1217
                  • 2008
                  • 5

Samyang w wersji do pentaxa ma dedykowany bagnet pentaxa i przenosi info o przesłonie, działa pasm i p-ttl.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

Zamieszczone przez luk1217
                    Samyang w wersji do pentaxa ma dedykowany bagnet pentaxa i przenosi info o przesłonie, działa pasm i p-ttl.
                    Ale czy ma styki i elektronikę, czy przesłona jest odczytywana jakoś mechanicznie ?

Komentarz

• luk1217
                      • 2008
                      • 5

ma styki http://www.iqlo.dk/Div/Foto/Polar/album2/

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Zamieszczone przez luk1217
                        W którym miejscu, bo nie widzę? IMO to są dziurki tylko, elektroniki tam nie powinno być zadnej (bo i jakim prawem, skoro inne szkła nie mają).
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• dzik
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 884

bagnet K pentaxa umozliwia calkowicie mechaniczne przymykanie przyslony i przekazywanie ustawionej przyslony na obiektywie.

Testowalem dzisiaj w sklepie wspomniany obiektyw. Mimo duzego wizjera 5dII latwo jest spudlowac, potwierdzenie ostrosci z pewnoscia sie przyda.
                          Ostatnio edytowany przez dzik; 15371.

Komentarz

• luk1217
                            • 2008
                            • 5

samyang ma detykowany bagnet pentaxa. Tak jak starsze obiektywy od analogow pentaxa gdzie nie było AF a była pozycja A na pierścieniu umożliwiająca sterowanie przesłoną z body za pomocą popychacza.

Komentarz

• bartikrasnik

i doszedł..... ten 85/1.4
                              i ciężki i solidny obiektyw tu sa zachwyty a ja możne zapisze o negatywach.
                              To co pisze było testowane przy 400D i jak się zachowuje przy innych to możne być podobna sprawa, albo zupełnie inna. Ostrość oczywiście przy pełnej dziurze jest i to bardzo zadowalająca( ale miałem pisać o wadach ), ale żeby trafić w ta ostrość przy takim małym GO to zupełnie inna bajka. Kiedyś bawiłem sie w M42 przy 29mm i udawało mi się dobrze wyostrzyć w pewnej metodzie taką ze przechodząc przez ostrość ustawiałem szybkim ruchem pokrętła w połowie mojego ruchu po ostrzeniu tylko ze tam ruchy były szybkie i jakoś łatwiej było mi znaleźć ten punkt "0" a samyang chodzi z oporem i jakoś nie mogę sie dostosować. To jeden problem, drugi to że z odległością ciężej jest wyostrzyć a potęguje jak nie ma ostrych krawędzi (coś jak poszukuje AF na gładkiej powierzchni). Jak dziewczyna ma okulary to ułatwia sprawę. GO naprawdę jest imponujące i niewielkie tylko to widać jedynie na zdjęciu w wizjerze to jest hymmm z 10x większa głębia ostrości i to juz nie tak piękne nie wiem jak na większych wizjerach na pewno jest trochę lepiej. Jeszcze jedno to mój egzemplarz nie ostrzy w nieskończoność wartość liczbowa kończy sie na 15m a potem już tylko nieskończoność obiekt w wizjerze ostry w odległości 50-60m a na zdjęciu podwójne napisy(na które ostrzyłem). To by było na tyle....

Komentarz

• radradish
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 123

bartikrasnik A czy zamierzasz może kombinować z przyklejanymi dandelionami?

Komentarz

Pracuję...