X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxdanish
    Uzależniony
    • 2005
    • 632

Zamieszczone przez Vitez
    To teraz panowie zrzucajcie sie na plyn do czyszczenia monitora dla mnie, bo oplulem kawa 8)
    Polecam Screen Cleaner firmy Fellowes - na plamy z kawy idealny :-D
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

A ja mam może takie troche nietypowe pytanie, czy Canon FE 400/5.6 L USM to odwrotnie mocowany Canon EF 400/5.6 L USM?

Komentarz

• mxdanish
        Uzależniony
        • 2005
        • 632

Zamieszczone przez snow
        A ja mam może takie troche nietypowe pytanie, czy Canon FE 400/5.6 L USM to odwrotnie mocowany Canon EF 400/5.6 L USM?

:razz:
        5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
        RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez snow

jasne, i robi sie makro
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Metus
            Początki nałogu
            • 2005
            • 424

Kubaman napisałeś, że szkło kosztuje 1200$ .. pytanie gdzie? to już całkowity koszt? czy może nie dopisałeś opłat "dodatkowych" ??przykładowo w pstryku kosztuje tylko ok 500zł taniej od 100-400/4,5-5,6 L IS ... czyli jeśli na allegro 100-400 kosztuje w granicach 5600zł to 400/5,6 L bedzie kosztowała ok 5000zł a nie 3800zl :/
            pozdrawiam
            Metus

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

Zamieszczone przez Metus
              Kubaman napisałeś, że szkło kosztuje 1200$ .. pytanie gdzie?
              a w jakim kraju ceny podaje sie $ (dolarach USA ;-) )
              Instagram

Komentarz

• Metus
                Początki nałogu
                • 2005
                • 424

no to ok. USA 1200$ a ceny cła, przesyłki.... czyli przeliczając na złocisze... z 3800zł zrobi się pewnie ok 4500zł.. :/ a może ktoś będzie zamawiał sobie takie szkiełko? koszty rozłożyć na kilka.. zawsze to troche taniej.. Osobiście nigdy nie kupowałem nic z poza Polski... nie mam z tym żadnego doświadczenia :/ nie zaryzykuję...
                pozdrawiam
                Metus

Komentarz

• Metus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 424

a może ktoś z forumowiczów mieszka w USA i chciałby koledze pomóc?
                  pozdrawiam
                  Metus

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

Metus, jak napisałem zapłaciłem w całości 1200$ ( a ściślej 1199$) w Adoramie w NY, kupowane niestety na miejscu (bo przesyłką byłoby taniej o 100$). Dokładny opis postepowania znajdziesz w moim przydługawym poście w wątku o sprowadzaniu sprzetu z USA.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• iczek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 711

Metus - proponowalem pare tygodni temu ze pomoge. Trzeba czytac forum to bys juz mial to szklo u siebie w domu. Prawda 'gietrzy'
                      FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                      Ptaki
                      Portrety
                      Pejzaż

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez iczek
                        Prawda 'gietrzy'
                        Oj prawda, prawda, bardzo jaaaasna prawda. Jak zobaczyłem odbitki 13x18 z ISO 3200 +2 EV to mi szczęka opadła. A mam tylko 20D, z 5D to byłby istny hardcore

Jakby co to z polecam pomoc iczka. Naprawdę godny zaufania kolega.
                        the silence is deafening

Komentarz

• Metus
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 424

Iczek... ale przekonałem się do tego szkła dopiero dziś.. chociaż też ciągle chodzi mi po głowie zoom 100-400/4,5-5,6 L IS.. zoom jest wygodniejszy.. a i dostepny na aalegro.. choc z USA bylo by taniej... pewnie zgłosze się do Ciebie po pomoc.. najpierw poczytam przydługawy post Kuby
                          pozdrawiam
                          Metus

Komentarz

• Ornitolog
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 30

Maksymalny czas 1/640s z ręki ?

Moim zdaniem stwierdzenie, że należy używać czasu max 1/640s jest błędne. Pomimo cropa obiektyw ma nadal ogniskową 400mm i to jest maksymalny czas do naświetlania z ręki. Pozdrawiam.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Zamieszczone przez Ornitolog
                              Moim zdaniem stwierdzenie, że należy używać czasu max 1/640s jest błędne. Pomimo cropa obiektyw ma nadal ogniskową 400mm i to jest maksymalny czas do naświetlania z ręki. Pozdrawiam.
                              bardzo fajnie, że tak uważasz, niemniej jednak nie ma to większego znaczenia, bo nie masz racji :-P. Sprawa była wielokrotnie dyskutowana na forum i radze poszukać.

Podpowiem tylko tyle: czy kiedy patrzysz przez wizjer aparatu z cropem i bez cropa widzisz różnicę? Jeśli masz prawidłowy wzrok, to widzisz, że z cropem obraz jest powiększony. Dlatego, te same drgania ręki będą powiększone przy cropie i przez to bardziej widoczne. Jeśli jednak i tak nie wierzysz - to proponuję samemu sprawdzić

Oczywiście znamy choćby i tu na forum ludzi, którzy z ręki utrzymają takie obiektywy przy czasach dwu, trzykrotnie dłuższych - ale mówimy o ogólnej zasadzie zwanej odwrotnością ogniskowej (niezależnie czy fizycznej czy pozornej, bo odniesionej do klatki 35mm)

Pozdrawiam
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

I nawet się nie ważcie rozkręcać tej dyskusji w tym wątku ;-)
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...