Zamieszczone przez Vitez
X
-
Polecam Screen Cleaner firmy Fellowes - na plamy z kawy idealny :-D5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
-
:razz:Zamieszczone przez snowA ja mam może takie troche nietypowe pytanie, czy Canon FE 400/5.6 L USM to odwrotnie mocowany Canon EF 400/5.6 L USM?
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz
-
Kubaman napisałeś, że szkło kosztuje 1200$ .. pytanie gdzie? to już całkowity koszt? czy może nie dopisałeś opłat "dodatkowych" ??przykładowo w pstryku kosztuje tylko ok 500zł taniej od 100-400/4,5-5,6 L IS ... czyli jeśli na allegro 100-400 kosztuje w granicach 5600zł to 400/5,6 L bedzie kosztowała ok 5000zł a nie 3800zl :/pozdrawiam
MetusKomentarz
-
-
no to ok. USA 1200$ a ceny cła, przesyłki.... czyli przeliczając na złocisze... z 3800zł zrobi się pewnie ok 4500zł.. :/ a może ktoś będzie zamawiał sobie takie szkiełko? koszty rozłożyć na kilka.. zawsze to troche taniej.. Osobiście nigdy nie kupowałem nic z poza Polski... nie mam z tym żadnego doświadczenia :/ nie zaryzykuję...pozdrawiam
MetusKomentarz
-
-
Metus, jak napisałem zapłaciłem w całości 1200$ ( a ściślej 1199$) w Adoramie w NY, kupowane niestety na miejscu (bo przesyłką byłoby taniej o 100$). Dokładny opis postepowania znajdziesz w moim przydługawym poście w wątku o sprowadzaniu sprzetu z USA.Komentarz
-
Metus - proponowalem pare tygodni temu ze pomoge. Trzeba czytac forum to bys juz mial to szklo u siebie w domu. Prawda 'gietrzy'
Komentarz
-
Oj prawda, prawda, bardzo jaaaasna prawda. Jak zobaczyłem odbitki 13x18 z ISO 3200 +2 EV to mi szczęka opadła. A mam tylko 20D, z 5D to byłby istny hardcoreZamieszczone przez iczekPrawda 'gietrzy'

Jakby co to z polecam pomoc iczka. Naprawdę godny zaufania kolega.the silence is deafeningKomentarz
-
Iczek... ale przekonałem się do tego szkła dopiero dziś.. chociaż też ciągle chodzi mi po głowie zoom 100-400/4,5-5,6 L IS.. zoom jest wygodniejszy.. a i dostepny na aalegro.. choc z USA bylo by taniej... pewnie zgłosze się do Ciebie po pomoc.. najpierw poczytam przydługawy post Kubypozdrawiam
MetusKomentarz
-
Maksymalny czas 1/640s z ręki ?
Moim zdaniem stwierdzenie, że należy używać czasu max 1/640s jest błędne. Pomimo cropa obiektyw ma nadal ogniskową 400mm i to jest maksymalny czas do naświetlania z ręki. Pozdrawiam.Komentarz
-
bardzo fajnie, że tak uważasz, niemniej jednak nie ma to większego znaczenia, bo nie masz racji :-P. Sprawa była wielokrotnie dyskutowana na forum i radze poszukać.Zamieszczone przez OrnitologMoim zdaniem stwierdzenie, że należy używać czasu max 1/640s jest błędne. Pomimo cropa obiektyw ma nadal ogniskową 400mm i to jest maksymalny czas do naświetlania z ręki. Pozdrawiam.
Podpowiem tylko tyle: czy kiedy patrzysz przez wizjer aparatu z cropem i bez cropa widzisz różnicę? Jeśli masz prawidłowy wzrok, to widzisz, że z cropem obraz jest powiększony. Dlatego, te same drgania ręki będą powiększone przy cropie i przez to bardziej widoczne. Jeśli jednak i tak nie wierzysz - to proponuję samemu sprawdzić
Oczywiście znamy choćby i tu na forum ludzi, którzy z ręki utrzymają takie obiektywy przy czasach dwu, trzykrotnie dłuższych - ale mówimy o ogólnej zasadzie zwanej odwrotnością ogniskowej (niezależnie czy fizycznej czy pozornej, bo odniesionej do klatki 35mm)
PozdrawiamKomentarz
-
I nawet się nie ważcie rozkręcać tej dyskusji w tym wątku
;-)
Komentarz
Komentarz