X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez werek
    ale jednak jest w krytycznych sytuacjach lepiej miec niz nie, zreszta jak nie jest potrzebna to zawsze mozesz wylaczyc
    Ja wolalbym 10 razy bardziej sprawniejszego i cichszego AFa niz ta stabilizacje, z reszta wiekszosc ludzi tez (oczywiscie w tym zakresie ogniskowych).
    Zamieszczone przez MatusP
    Nie gadajcie, że stabiliza to zbędne burżujstwo - przykładowo, można ustawić sobie czas 1/40 (na forum czytałem wiele opinii, że do zatrzymania ruchu na ślubie/czymś podobnie "dynamicznym" wystarczy), przysłonę 2.8 i robisz zdjęcia całym zakresem ogniskowych, nie przejmując się zupełnie czasami i ryzykiem poruszenia fot.
    Przede wszystkim stabilizacja nie sluzy do zatrzymania ruchu apropo dynamicznych ujec. Jak na slubie ustawisz 1/40 a Pan Mlody ruszy reka to tez ci pomoze?!

Wlasnie w sytuacji jakiej piszesz predzej przydal by sie skuteczniejszy i cichszy AF.
    Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• MatusP
      Początki nałogu
      • 2008
      • 442

Zamieszczone przez Merauder
      Ja wolalbym 10 razy bardziej sprawniejszego i cichszego AFa niz ta stabilizacje, z reszta wiekszosc ludzi tez (oczywiscie w tym zakresie ogniskowych).

Przede wszystkim stabilizacja nie sluzy do zatrzymania ruchu apropo dynamicznych ujec. Jak na slubie ustawisz 1/40 a Pan Mlody ruszy reka to tez ci pomoze?!

Wlasnie w sytuacji jakiej piszesz predzej przydal by sie skuteczniejszy i cichszy AF.
      Nie uważam, że stabilizacja zamrozi ruch. Aż tak głupi nie jestem . To, że czas 1/40 jest wystarczający na zamrożenie "akcji" na ślubie przeczytałem nna forum. Na ślubach wiele się nie dzieje, więc myślę, że to realna wartość.
      BLOG

Komentarz

• siudym
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2254

ehh. To chyba na jakims weselu 80-latkow z wyjatkowym 'flegmatyzmem'

Wzialem statyw, 1/40 - poruszalem POWOLI reka w gore i dol:

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Zamieszczone przez siudym
          ehh. To chyba na jakims weselu 80-latkow z wyjatkowym 'flegmatyzmem'

Wzialem statyw, 1/40 - poruszalem POWOLI reka w gore i dol
          Bez przesadyzmu, Ja robię DUŻO zdjęć na ślubach z czasami 1/10-1/50 na ogniskowych od 24 do 50mm. Stabilizacja na pewno by nie zaszkodziła, ale mnie akurat jakoś specjalnie jej nie brakuje.

Przykłady: z mojej galerii, sekcja ceremonia, pierwsze zdjęcie - 1/2 sek, drugie 1/50, trzecie 1/60... itd. Wszystko z ręki bez IS.
          Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• basala
            Uzależniony
            • 2008
            • 615

Zamieszczone przez Cichy
            Dorzucę sampelka, co by tradycji stało się zadość

Jaki cudowny sampelek! :-D Widziałem tę kotkę kiedy kupowałem u "Cichego" Tamrona 17-50 w wersji jeszcze bez VC. Nową wersję tego zacnego szkiełka raczej sobie odpuszczę. Muszę jednak przyznać, iż trochę żałuję, że nie wstrzymałem się te kilka miesięcy z zakupem niestabilizowanej wersji (jeśli cena obiektywu z VC rzeczywiście będzie wynosiła ok. 2 tys.). Natomiast jeśli pojawi się 70-200 2.8 VC, to z pewnością będzie mnie kusiło. Bardzo. :-D

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2254

Zamieszczone przez Cichy
              Bez przesadyzmu, Ja robię DUŻO zdjęć na ślubach z czasami 1/10-1/50 na ogniskowych od 24 do 50mm. Stabilizacja na pewno by nie zaszkodziła, ale mnie akurat jakoś specjalnie jej nie brakuje.

Przykłady: z mojej galerii, sekcja ceremonia, pierwsze zdjęcie - 1/2 sek, drugie 1/50, trzecie 1/60... itd. Wszystko z ręki bez IS.

1/2s + byl jakis ruch ?

Kolega wczesniej napisal "zamrożenie "akcji"" w 1/40. Nie wiem jakie sa akcje, ktore mozna w 1/40 zamrozic. Bo ruszenie glowa, reka w tym czasie daje rozmyty obraz.

Komentarz

• Merauder
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1092

Zamieszczone przez MatusP
                Nie uważam, że stabilizacja zamrozi ruch. Aż tak głupi nie jestem . To, że czas 1/40 jest wystarczający na zamrożenie "akcji" na ślubie przeczytałem nna forum. Na ślubach wiele się nie dzieje, więc myślę, że to realna wartość.
                Przy tym czasie styknie, ze ruszysz reka lub glowa i rozmycie gotowe
                7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Zamieszczone przez siudym
                  1/2s + byl jakis ruch ?

Kolega wczesniej napisal "zamrożenie "akcji"" w 1/40. Nie wiem jakie sa akcje, ktore mozna w 1/40 zamrozic. Bo ruszenie glowa, reka w tym czasie daje rozmyty obraz.
                  Zamieszczone przez Merauder
                  Przy tym czasie styknie, ze ruszysz reka lub glowa i rozmycie gotowe
                  Każdy robi jak lubi, ja 95 % zdjęć z tańca robię na czasach 1/10 - 1/30, z kościoła z reguły 1/10 do 1/100, no chyba, że jest jasny.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• checiu
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 170

na weselu dopalisz lampa na 2 lamelce i ciekawsze efekty wychodza. A dluzszy czas to lepszy to szerszych kardów na caly kosciol - przeciez na mszy nikt nie skacze tylko spokojnie siedzi. dluzszy czas - nizsze iso - mniejszy szum

kwestia stylu i wyczucia dobrego momentu

Komentarz

• MatusP
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 442

To w takim razie na jakich czasach trzeba robić, żeby na pewno zamrozić? Mam na myśli kościół.
                      BLOG

Komentarz

• nax
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 19

Poniżej trochę sampli:

Komentarz

• Loome
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1008

Zamieszczone przez Cichy
                          Każdy robi jak lubi, ja 95 % zdjęć z tańca robię na czasach 1/10 - 1/30, z kościoła z reguły 1/10 do 1/100, no chyba, że jest jasny.
                          Cichy - nigdy sie z Toba na reke nie chce silowac. 1/10 bez IS w zyciu nie utrzymam

Komentarz

• kondrat
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 36

Oj tamronik chyba zastąpi mojego C28-135

Stabilizacja przy filmach jest niezastąpiona Tak na szybko- optycznie T jest lepszy od C, nie?

Komentarz

• Merauder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1092

Zamieszczone przez Cichy
                              No ja robiac foty w kosciele ponizej 1/60 nie zeszlem. To tez zalezy od ogniskowej, bo robiac 28 1.8 to i te 1/30 pewnie utrzymam, ale przy 85-tka to jzu w granicach 1/100.
                              Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.

Komentarz

• siudym
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2254

Zamieszczone przez Cichy
                                Każdy robi jak lubi, ja 95 % zdjęć z tańca robię na czasach 1/10 - 1/30
                                Naprawde jestem zaskoczony, taki czas i wychodza nieporuszone postacie podczas tanca?

Staram sie to pojac zwyczajnie, wystarczy nawet bardzo wolno ruszac noga z czasem np. 1/20 i mam taki efekt jak fotka na dole. A co dopiero taniec, nawet bardzo wolny
                                Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

Pracuję...