W bardziej przystępnym jezyku:
X
-
-
Takie znowu cuda? No owszem, chyba najszerszy zoom do cropa, ale ciemny i powiem szczerze, że sample na dość domkniętej przysłonie są po prostu słabe. 10-22 na pełnej dziurze jest lepszy - z tego co widzę.
I kosztuje to to 3 tys. zł

Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/Komentarz
-
Kosztuje tyle co 12-24 i lepsze optycznie.
Wiec to to drogie wcale nie jest,
Ja bym chcial winietowanie 8-16 w swojej 12-24..Komentarz
-
pełna klatka ma swoje wady
Komentarz
-
test na optyczne
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.Komentarz
-
Bardzo ciekawe szkło... cropowcy w końcu mają prawdziwy obiektyw UWA.
Doskonały ruch Sigmy, trzeba przyznać.Komentarz
-
Faktycznie, sigma wykonała dobry ruch. Szkoda trochę, że wsadzili tam swój usm, przez to obiektyw kosztuje więcej, ale wiedząc, że będzie się dobrze sprzedawał pewnie chcieli na tym dodatkowo zarobić.
Komentarz
-
Stara 12-24 też ma HSM, więc było to do przewidzenia. Martwi mnie to co wyszło z astygmatyzmem, ale i tak 8mm wygrało.C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42Komentarz
-
8mm z tego co widzę to już jest niezłe przegięcie przy odwzorowaniu prostoliniowym... ;-) To już trzeba wiedzieć co się robi przy takim kącie widzenia...Komentarz
-
Dzisiaj przywiozłam szkło. Na szybko - HSM w miarę szybki (wolniejszy od USM-a w 70-200 ale daje rade), pomyłek brak, brak problemów z BF/FF. Na środku ostrość żyleta, na rogach akceptowalna jak dla mnie. Jutro biorę na wyjazd i przetestuje w życiowych warunkach, a nie pstrykach testowych i wtedy pewnie napiszę coś więcej
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42Komentarz
-
-
Komentarz
-
Tradycyjna musztarda sigmowska
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tradycyjna musztarda sigmowska
Kiedy oni wreszcie nauczą sie robić neutralnie kolorystyczne
obiektywyKomentarz
-
JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!
Na taki test czekalem, jak zwykle tylko Juza to zrobil
Dopytam - czy w necie, albo na forum ktos podpinal to szklo do FF lub 1D?
Ciekawi mnie te 8mm na FF/APS-H ile mozna wykadrowac.Komentarz

Komentarz