X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

[recenzja] ZEISS Sonnar 2/135 APO

Już jakiś czas temu dotarł do mnie nowy obiektyw Carla Zeissa - mianowicie APO Sonnar 135 f/2. Generalnie po wstępnych oględzinach i "przestrzeleniu" stwierdziłem, że nie będę się po raz kolejny roztkliwiał nad genialnym wykonaniem tego sprzętu i świetnymi parametrami optycznymi, skupiając się na fotografowaniu linijek i sprawdzaniem winiety. Postanowiłem po prostu zapakować sprzęt do torby i zrobić nim trochę zdjęć, a następnie napisać po prostu wrażenia z użytkowania

No więc, pomimo przeszkód (głównie pogodowych) udało się zaliczy kilka spacerków z obiektywem oraz małą sesję w plenerze. Generalnie APO Sonnar niczym mnie nie zaskoczył. No może tym, że optycznie kładzie na łopatki Canonowską L-kę 135 ! Piszę zupełnie poważnie - 135L uważana jest za świetne szkło - i takie owszem jest. Ale jak zestawimy zdjęcia zrobione na pełnym otworze przysłony z obydwu szkieł, to ostrość Zeissa odpowiada zawsze przymkniętemu o 1EV Canonowi. Nieco inna jest też plastyka zdjęcia, kontrast a nawet kolorystyka - w Sonnarze jest wszystko na jego korzyść. Owszem, minusem jest brak AF, a potwierdzenie ostrości nie zawsze jest w 100% skuteczne. Ja osobiście lubię wspomagać się Live View, ale przy szkle 135mm i w ostrym słońcu korzystanie z tego udogodnienia zrobiło się nieco problematyczne. No ale jak już się dojdzie do wprawy i nauczy się trafiać tym szkiełkiem "do celu" - to efekty są zabójcze !

Dodam, że zdjęcia prezentowane w niniejszej recenzji są wykonane Canonem 6d, przysłona f/2 (chyba, że jest opisane inaczej).

Muszę przyznać uczciwie, że z powodu w/w aspektów fotografowanie tym szkiełkiem nie należy do najłatwiejszych. Za to efekty, jakie potem ogląda się na monitorze wynagradzają z nawiązką wszelkie trudy

f/4

Małe porównanie obrazków (Zeiss - Canon)

Jak już wspomniałem, ostrość obiektywu poraża. Chętnie zobaczyłbym cropa z matrycy np. Nikona D800E, ale z 20-megapikselowej matrycy szkiełko wyciska wszystkie poty:

i crop 100%

Bezpośrednie porównanie ostrości na f/2 (cropy 100%, najlepsze próby)

Pozostałe fotki:

Przypomnę jeszcze zdjęcia które wrzucałem w innym wątku (pełna rozdzielczość)

Oraz 2 nowe zdjęcia w pełnej rozdziałce:

I jeszcze RAWik dla lubiących grzebać: http://www.kubacichocki.pl/test/135sonnar/raw.cr2

Jak już wspomniałem wyżej - obróbka materiału wykonanego APO Sonnarem 2/135 to czysta przyjemność. Rewelacyjna ostrość w całym właściwie kadrze na otwartej przysłonie - zwłaszcza bezpośrednie porównanie ze 135L - powoduje, że ten obiektyw niszczy konkurencję. Jest to znakomita propozycja dla osób poszukujących najwyższej klasy optyki w tym zakresie ogniskowych. Widzę tutaj zastosowanie w portrecie komercyjnym (wydruki wielkoformatowe, czasopisma). W reportażu może dość mocno przeszkadzać brak AF - w pewnych zastosowaniach (np. śluby) nie do pobicia będzie o połowę tańszy 135L. Ach - a propos ceny - nie wspomniałem, że sugerowana cena detaliczna Zeissa 135 w Polsce to 7800 zł. Sporo, ale jest to szkiełko warte każdej tej złotówki.
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • strideer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1905

Odp: [recencja] ZEISS Sonnar 2/135 APO

U mnie zaraz po weekendzie :-)

Komentarz

• Ligo
      Początki nałogu
      • 2012
      • 385

Cichy - dla jasności: modelka oparta na łokciach - które jest które?

Komentarz

• .Irwusek
        Bywalec
        • 2011
        • 125

Górne Zeiss dolne Canon 135mm jest wszystko w exif
        - FB -
        Canon + szkła

Komentarz

• Ligo
          Początki nałogu
          • 2012
          • 385

Ciekawe, bo mój nie pokazuje nazwy szkła, a parametry są jednakowe.
          Na pierwszym faktycznie, jakby ostrość lepsza, kolory też. Jednak wybrałbym budyń z dwójki

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Przecież jest napisane jaka kolejność

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Szkło jest niewątpliwie świetne. Mając 50/1,4 czyli chyba najgorszy, a z całą pewnością najtańszy ze wszystkich ZE potwierdzam, że obrazek i kolory są z tych obiektywów bajeczne.

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Zamieszczone przez MC_
                Szkło jest niewątpliwie świetne. Mając 50/1,4 czyli chyba najgorszy, a z całą pewnością najtańszy ze wszystkich ZE potwierdzam, że obrazek i kolory są z tych obiektywów bajeczne.
                +1.

Planar 1.4/50 to najgorszy optycznie (mydełko na 1.4) Zeiss, a i tak radość focenia jest niesamowita

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

A z czego ta radość wynika?
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Ciężko to opisać. :-)

Komentarz

• strideer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1905

Ostrość jest słabsza ale z racji lepszych mikrokontrastów obrazek wygląda lepiej kiedy nie ogląda się go z lupą. Typowa korekcja a la Zeiss.

Komentarz

• BeatX
                        PLUS member
                        PLUS member
                        • 2007
                        • 1733

a jak ten nowy Zeiss 135/2.0 pracuje pod swiatlo?
                        trzyma kontrast? nie wpadaja zadne flary/bliki/duszki i bog wie co jeszcze? ;]
                        Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Wszystkie zdjęcia były z lampą pod słońce z filtrem ND bez osłony przeciwsłonecznej, żaden blik nawet nie wpadł.

PS. wszystkie z modelką, choć wrzuciłem tylko kilka.
                          Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• horak
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 589

Rozmycie tła na zdjęciu z dziewczyną bardziej podoba mi się w Canonie. To z Zeissem dużo bardziej nerwowe, odciąga wzrok od głównego tematu.

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez horak
                              Rozmycie tła na zdjęciu z dziewczyną bardziej podoba mi się w Canonie. To z Zeissem dużo bardziej nerwowe, odciąga wzrok od głównego tematu.
                              Akurat nerwowy bokeh to znak firmowy Zeissa. Jednym się nie podoba, inni go uwielbiają. Kwestia gustu.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...