X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Odp: [recenzja] Canon 6D2

71x46 byłoby super, gdyby te kwadraciki były odpowiednio mniejsze. A tak one na siebie nachodzą, nie wiem, jakim algorytmem to zrobili, ale faktycznych pól AF jest tyle, co podają. Sądzę, że jak by było 3000 AF points to nie omieszkali by się tym pochwalić w specyfikacji :P

Prawdopodobnie chodziło o wybieranie punktu dotykowo, żeby punkt AF jak najbardziej zbliżony do miejsca dotyku. A jak byśmy mieli siatkę 9x6 to byłoby trochę słabo. I to raczej tylko chodzi o kwestię wizualną. W sumie się nie dziwię teraz, że czasem ten AF nie trafia tam, gdzie niby mam ustawione pole.
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• michalab
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1580

Ciekawe

Zamieszczone przez Cichy
      W sumie się nie dziwię teraz, że czasem ten AF nie trafia tam, gdzie niby mam ustawione pole.
      Przez chwilę bawiłem się 6D2 i odniosłem podobne wrażenie. Zwątpiłem nawet w pewność AF w LV.
      Zapraszam

Komentarz

• KNC
        Początki nałogu
        • 2010
        • 316

AF w LV zbiera się całkiem dobrze:

Cała seria od 1 do ostatniego zdjęcia właściwie ostra. Ostrzone pojedynczym punktem AF.
        Szklo 400/2.8 IS II, 1/2000s, iso 1600, f2.8.
        R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
        https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
          Coś już napisał
          • 2013
          • 51

Pozwolę sobie dorzucić parę zdań i odświeżyć wątek. Recenzji tego body jak na lekarstwo więc może moja opinia się komuś przyda.

Od miesiąca badam puszkę i jestem naprawdę zadowolony z efektów. Po przesiadce z 7d niczego mi nie brakuje, aparat spełnia wszystkie oczekiwania jakie w nim pokładałem. Jest troszkę mniejszy i minimalnie gorzej leży w dłoni, zwłaszcza z podpiętym 70-200 jest różnica względem 7d. Pancerna puszka to to nie jest, ale nie planuję działać w ekstremalnych warunkach. Zastąpienie joysticka wielokierunkowym przyciskiem wymaga chwili przyzwyczajenia (może 10 minut). Układ przycisków czytelny, brakuje dedykowanego przycisku WB. Zastrzeżeń co do wykonania nie mam.
          Gibany ekran to raczej bajer, ale parę razy korzystałem (dotykowy af z funkcją wyzwalania migawki działa bezbłędnie).

AF praktycznie bezbłędny. Czy to centralny punkt, czy skrajny, zawsze trafia. Wielu narzeka na wąski rozstaw pól AF - myślę że to szukanie dziury w całym, bo układ w 6d MK II jest dla mnie optymalny. W trybie seryjnym AF radzi sobie świetnie.

Matryca, czyli to dlaczego zmieniłem body. Wiadomo, FF po przejściu z cropa zachwyca głębią, ale do rzeczy. Szum drobny, przy wyższych czułościach całkiem przyjemny dla oka. Zdecydowanie lepiej radzi sobie ze zbieraniem info w światłach niż w cieniach. Wyciąganie szczegółów ze świateł to jakaś magia Natomiast wyciąganie z cieni takie przyjemne nie jest, ale wystarczy poprawnie naświetlić klatkę i nie ma problemu.

Bluetooth i WiFi pozwalają na bieżąco publikować zdjęcia z wydarzeń, co bardzo mi przypasowało podczas testów puszki na Rajdzie Świdnickim (link poniżej)

Fotografuję najpiękniejsze krajobrazy. Azory, Wyspy Owcze, Madera, Irlandia. Punkty widokowe, wskazówki, blog, wycieczki. Fotografia krajobrazowa. Warsztaty, wydruki, sesje.
          R6, EF 70-200 f/2.8L, EF 16-35 f/4L, RF 24-105 f/4L, Sigma 100-400
          https://tm-photos.myportfolio.com/

Komentarz

• tomfoot
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2277

Zamieszczone przez Tomasz Macherzyński
            Bluetooth i WiFi pozwalają na bieżąco publikować zdjęcia z wydarzeń, co bardzo mi przypasowało podczas testów puszki na Rajdzie Świdnickim (link poniżej)

https://tm-photos.myportfolio.com/sw...i-krause-rally
            Naprawdę bardzo, bardzo fajny reportaż. I w sumie on wystarczy za recenzję 6d2. Gratuluję nowego sprzętu i życzę wielu udanych fotografii.

Komentarz

• KNC
              Początki nałogu
              • 2010
              • 316

Dla mnie właśnie gibany ekran to największy argument za tym body
              Od października nie spojrzałem nawet raz w wizjer - po co się męczyć
              Udanych kadrów!
              R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
              https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
                Coś już napisał
                • 2013
                • 51

Jeszcze parę słów ode mnie. Właśnie wróciłem z wyprawy foto ukierunkowanej na krajobrazy. 6d MK II sprawdził się w każdej sytuacji, nie zauważyłem żadnych problemów czy to z AF czy z szumami, problemami ze strony matrycy w trakcie postprodukcji. Wszystkie punkty AF działały z taką samą skutecznością (teraz wszystkie zdjęcia z wyjazdu to żyleta, z 7d tak nie było). Po raz kolejny byłem zaskoczony ilością szczegółów w światłach. Przy fotografowaniu we mgle, przy gorszej przejrzystości trochę wyskoczył szum, ale taki który akceptuję. Po 6 dniach intensywnego użytkowania także w deszczu - żadnych widocznych oznak zużycia czy rys na body. Odchylany ekran przekonał mnie gdy potrzebowałem zrobić foto z poziomu gruntu - udało się bez wygibasów Jedyny minus to żywotność akumulatora. Działam z wyłączonym GPS, Bluetooth i WiFi ale max na 1 aku zrobiłem 550 zdjęć.
                Jakby ktoś miał pytania czy wątpliwości to zapraszam do kontaktu

Dla chętnych zdjęcia z wyprawy https://spark.adobe.com/page/FiqwItsNJcEtB/

Komentarz

• Yaru
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 256

Ostatnio na zleceniu miałem zarobione 3334 zdjęcia przy stanie akumulatora 20%.
                  Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• tmielcarz
                    Bywalec
                    • 2018
                    • 215

Ja z włączonym GPS robię około 1000 zdjęć na meczu piłkarskim i sporo baterii jeszcze zostaje (sprawdzę dokładnie jak wrócę do domu).
                    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

• tmielcarz
                      Bywalec
                      • 2018
                      • 215

Zamieszczone przez tmielcarz
                      Ja z włączonym GPS robię około 1000 zdjęć na meczu piłkarskim i sporo baterii jeszcze zostaje (sprawdzę dokładnie jak wrócę do domu).
                      Sprawdziłem. Po zrobieniu 1642 zdjęć mam jeszcze 53% baterii.
                      Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 51

W takim razie co tak moją baterię żre? Jakieś pomysły?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez Tomasz Macherzyński
                          W takim razie co tak moją baterię żre? Jakieś pomysły?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
                          Może Tamron?

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

U mnie przy ok. 2000 zdjęć zostało 8% i dla spokoju zmieniłem baterię. Sporo zdjęć przez LV, wi-fi i GPS wyłączone. [MENTION=37932]Yaru[/MENTION] chyba nie używasz ekranu
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• Yaru
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 256

Zamieszczone przez jinks
                              U mnie przy ok. 2000 zdjęć zostało 8% i dla spokoju zmieniłem baterię. Sporo zdjęć przez LV, wi-fi i GPS wyłączone. [MENTION=37932]Yaru[/MENTION] chyba nie używasz ekranu
                              Zdziwisz się, często sprawdzam czy trafiłem, do tego używam LV do zdjęć. Chyba mam zepsuty akumulator
                              Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 11.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 39,6 KB
ID: 2080927
                              Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.
                              Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

Zamieszczone przez Yaru
                                Zdziwisz się, często sprawdzam czy trafiłem, do tego używam LV do zdjęć. Chyba mam zepsuty akumulator
                                [ATTACH=CONFIG]924[/ATTACH]
                                Jak dla mnie to generujesz pole elektromagnetyczne i w trakcie trzymania aparatu ładujesz jego baterię
                                Pomijając wskazania 20% (które są w jakiś tam sposób oszacowane) to nie wierzę, że zrobię na tym akumulatorze 3334 zdjęcia

--- Kolejny post ---

Czekaj...a może to grip i 2 baterie w środku?
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...