X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yaru
    Początki nałogu
    • 2010
    • 256

Odp: [recenzja] Canon 6D2

Zamieszczone przez mkamelg
    Bardzo mnie zaciekawił ten fragment tekstu który wytłuściłem. Mógłbyś doprecyzować swoją wypowiedź? Mam rozumieć iż aparat nie był usypiany przez kilkanaście godzin?

Mógłbyś podać swoje ustawienia aparatu (przede wszystkim co masz powyłączane i jakiego trybu AF używasz podczas robienia zdjęć) i co miałeś akurat podpięte jak nabijałeś tyle na licznik żeby chociażby ten cały Tomasz Macherzyński (o ile będzie mu się chciało zrobić taki test) mógł sobie zapuszczać serie do momentu kiedy wskaźnik akumulatora zacznie migać i porównać swój wynik z Twoim? Idealnie by było jakby miał z jeden obiektyw taki sam jak Ty no ale nie wiem co tam u niego w torbie siedzi.

^ Aż się wierzyć nie chce w ten Twój wynik no ale zdjęcie nie kłamie, jakbyś miał czekać do pierwszego migania statusu akumulatora to wyszło by pewno z jakieś 3500?

Musiałeś natrafić na idealnie wykonany egzemplarz (gdzie nic nie kradnie prądu) z więcej niż dobrze "nabitym" akumulatorem. Jak tak dobrze Tobie trzyma prąd to od razu Tobie podpowiem żebyś czasem nie aktualizował firmware aparatu (no chyba że będziesz naprawdę musiał) bo wtedy istnieje duża szansa iż nie będzie już tyle trzymał.

^

Ile egzemplarzy aparatów tyle różnych problemów (albo ich braku).

Przy okazji, szukając wczoraj informacji o tym ile trzyma ludziom akumulator LP-E6N natrafiłem na taki wątek na DPReview:

7d Mark2 battery performance: 9000 shots on one charge

Jeżeli chodzi o ustawienia apartu to tryb M - innych nie używam, akumulator ładuję do pełna potem aku do puszki, synchronizuję czas w dwóch aparatach, aparaty do torby i nie wyłączam ich ( wyłączam jedynie przy zmianie kart pamięci, przy zmianie obiektywów raczej nie ). Af mam ustawiony na singiel shot, servo używam czasami, mam pod przyciskiem podglądu głębi ostrości. Szkła z którymi pracuję to 20 Art ( rzadko ), 50 Art ( często ), 35L ( często), Sigma 85/1.4 EX i 135L. Przez całe zlecenie "kotleciarskie" aparaty są włączone nawet w przerwach - pracuję od około godz 12-13 do około 1 w nocy. O akumulatorach wcale nie myślę w dwóch puszkach zawsze po zleceniu mam jeszcze spory zapas, pracuje głównie na 6dII na 6d zdecydowanie mniej. Aparty na stałe maja włączoną serię. Często weryfikuję czy trafiłem z Afem, używam też LV, czasami w przerwach wywalam zdjęcia nietrafione co by sobie zaoszczędzić czasu później. GPS i WiFi mam wyłączone.
    Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.
    Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Udało mi się przekroczyć 2000 zdjęć tym razem na zleceniu używałem przeważnie sigmy 35. Wygląda na to, że obiektywy mają różną prądożerność.
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• Eberloth
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2350

Zamieszczone przez jinks
        Wygląda na to, że obiektywy mają różną prądożerność.
        Nie, fotografiści mają inną przeglądalność zdjęć na LCD itp.
        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
        Fumare humanum est!

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Zamieszczone przez Eberloth
          Nie, fotografiści mają inną przeglądalność zdjęć na LCD itp.
          To raczej nie to. Przeglądałem jak zwykle sporo. Jedyne co się zmieniło tym razem to znacznie większe wykorzystanie tego konkretnego obiektywu, dużo młodszej generacji niż moje canony. Przy serii 1D niektóre obiektywy ostrza szybciej, bo jest większe napięcie z baterii. To też potwierdza, że prąd ma znacznie dla pracy obiektywów a w dalszej kolejności wiąże się ze zużyciem energii.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• jerzyp
            Bywalec
            • 2013
            • 194

Aż wierzyć się nie chce że to możliwe 2500 fot na C 6dmk2 i aku-LP-E6N i oczywiście akumulator oryginalny canona
            Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Komentarz

• jerzyp
              Bywalec
              • 2013
              • 194

Gdzie instrukcja podaje 1200 a z LV 400
              Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Komentarz

• grizz
                adming
                • 2017
                • 308

Jasne, że obiektyw ma wpływ. IO to ile korzystamy z AF iw jaki sposób. Jak obiektyw ma MF po kablu, to też ma to wpływ. No i konstrukcje z elektrycznym zoomem (akurat nie wiem czy takie w przypadku canona istnieją ) też jedzą.
                Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Komentarz

• tmielcarz
                  Bywalec
                  • 2018
                  • 215

Zamieszczone przez jerzyp
                  Aż wierzyć się nie chce że to możliwe 2500 fot na C 6dmk2 i aku-LP-E6N i oczywiście akumulator oryginalny canona
                  A jednak możliwe

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: EA82C993-227C-45CC-BED6-AD08E265829C.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 656,7 KB
ID: 2080974
                  Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Zamieszczone przez Michal
                    Jak na razie, to 1500 z różnymi zkłami, ale głównie z Canonem 35/2 IS. Jutro pociągnę ciągiem parę godzin, to dam znać lepiej mi wyszło.
                    IS też pewnie ciągnie trochę więcej.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• tmielcarz
                      Bywalec
                      • 2018
                      • 215

Ja tyle zdjęć na jednej baterii robię Canonem 70-200/4L IS. Myślę, że ważny jest w moim przypadku tryb seryjny, bo są to zdjęcia z zawodów sportowych.
                      Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

• RTSiak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 635

Zamieszczone przez tmielcarz
                        Ja tyle zdjęć na jednej baterii robię Canonem 70-200/4L IS. Myślę, że ważny jest w moim przypadku tryb seryjny, bo są to zdjęcia z zawodów sportowych.
                        Ja 2tys starym 6d wyciskalem wlasnie glownie na seriach.

Komentarz

• Michal
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 148

To wszystko zależy jak się używa.
                          Kilka dni zabawy usatwieniami i po 41 klapnięciach mamy 63% - bateria zamiennik Newell.

Nazwa: 1.jpg
Rozmiar: 596,8 KB
ID: 2080975

Orginał na 5DII po 10 godzinach pracy i 1366 klapnięciach pokazał 54% (troszkę 85/1.8, większość 50/1.4

Nazwa: 2a.jpg
Rozmiar: 695,8 KB
ID: 2080976

Po kolejnych 4 godzinach dzisiaj i w sumie 1575 klapnięciach pokazał 44% - bateria oryginał, stara jak puszka.

Nazwa: 3a.jpg
Rozmiar: 592,6 KB
ID: 2080977

6D II po 10 godzinach pracy (z 35/2 IS) pokazał 2266 klapnięć 47%.

Nazwa: 2.jpg
Rozmiar: 744,4 KB
ID: 2080978

Po 4 godzinach dzisiaj i w sumie 2502 klapnięciach pokazuje już tylko 22%.

Nazwa: 3.jpg
Rozmiar: 544,8 KB
ID: 2080979

Wszystko w manualu z auto ISO. Do tego na 6DII z 20 minut nagrania dzisiaj, zdjęć w serii poszło może z 3%, Większość zdjęć robiona pojedyńczo, AF ustawiony na OneShot, mało przeglądania. Ja z 6DII jestem, jak na razie, zadowolony.
                          Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                          Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

• nurkov
                            Dopiero zaczyna
                            • 2019
                            • 29

Po pierwsze witam jako nowy tu
                            Po drugie mam 6dII od jakiegoś miesiąca, poprzednio miałem 7D przez 8 lat od nowości, i jestem zachwycony, nie sądziłem że może to być taki skok do przodu, serio brak mi joystika ale poza tym wszystko super, ekran odchylany i dotykowy zmienił moje życie, liveview z af który działa rewelacja, magia pełnej klatkie jest i szumy przy wyższym ISO, dziś zobaczyłm zdjęcia z iso 6400 i jeszcze zbieram szczękę z podłogi, używalne to nie dopowiedzenie, na 7d od iso 800 kręciłem nosem a 2500 był max może 3200 z konieczności na ciemnym basenie a tu 12800 wygląda lepiej, wręcz żałuję że kupiłem 24-70 na F2.8 a nie F4 bo jest za ciężkie. Jakby się ktoś zastanawiał nad tym aparatem zwłaszcza przy masie nieprzychylnych opinii i recenzji na youtube szcerze polecam.
                            --
                            Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

No i fajnie. Co do fotek 7D to dało się nim robić foty nawet z ISO 3200 Podstawa to cieszyć się sprzętem i robić zdjęcia. Jednak patrząc na cenę canona EOS RP niższą o 1.300 zł niż nowego 6D II wybrałbym RP http://thenewcamera.com/canon-rp-vs-canon-6d-mark-ii/ Możliwości w zasadzie te same z zaletami ML w niższej cenie.
                              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Michal
                                Bywalec
                                • 2014
                                • 148

Zamieszczone przez candar
                                No i fajnie. Co do fotek 7D to dało się nim robić foty nawet z ISO 3200 Podstawa to cieszyć się sprzętem i robić zdjęcia. Jednak patrząc na cenę canona EOS RP niższą o 1.300 zł niż nowego 6D II wybrałbym RP http://thenewcamera.com/canon-rp-vs-canon-6d-mark-ii/ Możliwości w zasadzie te same z zaletami ML w niższej cenie.
                                Tylko nie każdy chce bezlusterkowca. Ja niedawno zmieniałem system i wybrałem znowu system z lustrami. Nie każdemu to odpowiada, choć niewykluczone, że za parę lat okaże się, że będę zmuszony do przesiadki na bezlusterkowce. Ale puki co, wierny zwierciadłu.

Potwierdzam, to co w 7D na iso 1600 było szczytem, to 6d2 na 6400 jest lepiej. 6D2 fajna i niedoceniana puszka.
                                Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                                Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

Pracuję...