X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez allxages
    ...
    Taaa, a jak w 89 wygrała Polka to oczywiście dlatego, że była naj naj naj i wtedy to było wszystko sprawiedliwe, prawda?
    Kurcze, szukam tej polki co wygrała, ale w wiki jakieś braki są najwidoczniej:

Natomiast pod tym linkiem można liznąć troszkę historii, żeby było widać o czym my w ogóle rozmawiamy (jakoś mało w tym PhotoShopa)

Allxages: nie myl Mozarta z rock'n'rollem bo dobrze powinieneś zdawać sobie sprawę iż zwyciężają fotografie z zajść najbardziej spektakularnych (czego przykładem niech będzie powyższy link) czy to się Tobie, janmarowi czy mi podoba czy też nie.

Pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• namoamo
      Uzależniony
      • 2009
      • 928

Zamieszczone przez janmar
      Nie piszę tego bez takiej myśli że: trudno ,naprawdę trudno przy dzisiejszym "opatrzeniu" fotek .pokazać taką żeby naprawdę poruszyła,zachwyciła..,a konkursy maja pewnie bardziej złożone cele niż propagowanie dobrej fotografii...
      Skoro w WPP nie propagują , to gdzie
      Flickr

Komentarz

• jaś
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 2601

Nagrody główne to raczej powalające nie są (ani ta ani ubiegłoroczna), na na znanym portalu podpadają pod "brak impaktu" , w zeszłym roku o ile dobrze pamiętam podobała mi się seria b/w z jakiegoś ogarniętego narkotykami kraju i kilka "przyrodniczych", zdjęcia Gudzowatego również mi się podobają.
        Obróbka fotografii nie polega wymazaniu czy doklejeniu czegoś do zdjęcia, ani na ustawianiu modelki to raczej prasowi mają takie problemy - a to nogi, a to ptaki, może stąd ten pogląd ze jak ktoś zdjęcia obrabia to zamienia w krajobrazie polskie czerwone na holenderki - to nie na tym polega . Warto przeczytać regulamin bo mz (skromnym) zakres ingerencji zgodny z regulaminem jest spory i podpada pod obróbkę tak jak ja tą obróbkę rozumiem.
        Oczywiście pomieszałem lata:
        2009, Marco Vernaschi, 1st prize, General News stories - to mi się podobało
        Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
        Jestem szumofobem
        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Teraz Ty łatwo oceniasz mnie,przecież ja o zdjęciach nie o Tobie zdanie wyrażam.
          Nie. Wyrażasz zdanie o fotografie, o konkretnej osobie. Zarzucasz mu kłamstwo w podpisie zdjęcia. Nie ma to związku ze zdjęciem.
          I ja odnoszę się do tego. Zresztą nie chodzi tutaj o Twoją osobę, tylko o całość takiego oceniania, przez Ciebie, przeze mnie czy kogokolwiek. Nie było nas na miejscu. Nie znamy wszystkich szczegółów. Więc nie oczerniajmy kogoś nie wiedząc co i jak. Kropka.

Zamieszczone przez jacek_73
          Kurcze, szukam tej polki co wygrała, ale w wiki jakieś braki są najwidoczniej:
          Ale ja o Miss World mówiłem, a nie o World Press Photo. Przecież do Twojej wypowiedzi o Miss się odnosiłem

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Skoro w WPP nie propagują , to gdzie
            Gdzie jest świat idealny ....IMHO strasznie sie wszystko skomercjalizowało.Wszystko się dzieje wokół nas : żeby osiagnąć jakiś cel.żeby się opłaciło, żeby ...itd.
            Głównym spiritus movens wszechrzeczy stały się pieniądze.Sponsor płaci bo..
            Konkurs też ktoś funduje..Czas i działanie po to aby się po prostu zachwycić pozostał właściwy szaleńcom,dzieciom i emerytom.Reszta wiruje w tańcu komercji..
            Sukces ,pieniądze..
            Ale Whitney osiągnęła sukces ,Marilyn Monroe.,Greta Garbo, Maria Schneider,Violetta V. też. Michael Jackson,John Lennon , Jim Hendrix, K Cobain , J Morrison ,Amy W. długo można tak wymieniać na puszczy.
            Nie wiem czy stety czy niestety ale walić się ten świat złudzeń na naszych oczach zaczyna.....
            Gdzie ...pytasz ? Najlepiej i jedynie próbować w sobie szukać.Jak wszyscy znajdziemy to i szukanie się skończy

pozdrawiam

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

Zamieszczone przez jacek_73
              Allxages: nie myl Mozarta z rock'n'rollem bo dobrze powinieneś zdawać sobie sprawę iż zwyciężają fotografie z zajść najbardziej spektakularnych (czego przykładem niech będzie powyższy link) czy to się Tobie, janmarowi czy mi podoba czy też nie.
              Oczywiście. Ale to się odnosi do wszystkiego. Najwięcej osób ogląda wiadomości w telewizji...jak coś się dzieje niecodziennego

Aczkolwiek akurat w WPP sporo wygrywa zdjęć, które są ponadczasowe i mogłyby wygrać i 3 lata temu i za 5 lat. Ot choćby to Rugby, czy zdjęcia Gudzowatego jako przykład...

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Więc nie oczerniajmy kogoś nie wiedząc co i jak.
                Coś niecoś wiem .Było wczoraj w TV.Ale nie pisz już o mnie proszę.Naprawdę mi to robi dyskomfort i odbiera ochotę do pisania w tym wątku..

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

No to napisz co było w TV. Ja nie mam telewizora. Będzie łatwiej rozmawiać, jak obie strony będą wiedziały co i jak

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

Zamieszczone przez allxages
                    ...
                    Ale ja o Miss World mówiłem, a nie o World Press Photo. Przecież do Twojej wypowiedzi o Miss się odnosiłem
                    A to zmienia postać rzeczy :-) Wiesz w '89 roku w Polsce sporo się działo to i polka Miss World została...to oczywiste przecież.

Zdjęcia jak najbardziej są ponadczasowe i porównałbym je do dobrego wina...im starsze tym lepsze. Może dlatego ostatnie kilka edycji wydaje się odstawać poziomem merytorycznym. Cóż. Pożyjemy jeszcze z 10 lat to ocenimy
                    Jestę fotografę
                    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

Dla mnie ten konkurs jest co najmniej nieco dziwny jakiś. Brakuje wyboru zdjęcia roku przez internautów. Jest tak dlatego, że wtedy mielibyśmy wgląd na wszystkie zdjęcia nadesłane na konkurs. Do Oskarda znamy przynajmniej nominacje, do konkursów muzycznych itd. Ciekawym kto zasiada w jury w poszczególnych kategoriach. W takim „Tańcu z Gwiazdami” czy nagrodzie Nobla wiadomo „za co” a tu tylko kto bez komentarza.
                      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Ciekawe spostrzeżenie. Nie mam ugruntowanego zdania na ten temat.

Należy jednak pamiętać o jednej kwestii co do głosów internautów...Newsweek zrobił głosowanie przez Internet i wyszło to, tak jak wyszło. Czyli Konkurs właściwie upadł...
                        Ostatnio edytowany przez allxages; 5614.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Teraz Ty łatwo oceniasz mnie,przecież ja o zdjęciach nie o Tobie zdanie wyrażam.
                          No otóż to łatwo się na to złapać :cool:.

Głównym spiritus movens wszechrzeczy stały się pieniądze.Sponsor płaci bo..
                          Konkurs też ktoś funduje..
                          Canon min.

Ten konkurs ma chyba też służyć zwróceniu uwagi na określone wydarzenia na świecie - po coś ci reporterzy tam jeżdżą. Przypomnienie opinii światowej o określonych wydarzeniach, na ogół tragicznych w swym przebiegu. Dlatego też na dalszym planie jest tu artyzm, a na pierwszym kontekst i możliwie jak największy dramatyzm.
                          Na mnie zwycięskie zdjęcie robi wrażenie - jakieś tam....... Może nawet przeczytam o tej wojnie - i o to tu zdajsie najbardziej chodzi.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

Zamieszczone przez Merde
                            Akurat winieta jest jednym ze środków wyrazu ahtystycznego i najczęściej powstaje w postprocesie właśnie ;-)
                            Chyba że zdjęcia o których mówisz zostały zrobione obiektywem cropowym na matrycy pełnoklatkowej. Nie wiem czym robi zdjęcia, w zasadzie mnie to nie interesuje, ale efekt tilt-shift też na moje niewprawne oko wygląda jakby miał pochodzenie software-owe.
                            Nie twierdzę że te zdjęcia są złe (wręcz przeciwnie), ale ich charakter to także zasługa obróbki.
                            Gudzowaty używa Linhofa Master Technika
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

Warto przeczytać co ma do powiedzenia o WPP Jörg Kolberg

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez airhead
                                Gudzowaty używa Linhofa Master Technika
                                I wozi takie bydlę po całym świecie :cool
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...